Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta 10x V - - - -
Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta 30x V - - - -
Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta 90x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta

dezloratadin

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük,értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  • A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DESLORATADIN ACTAVIS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta egy allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Segít az allergiás reakciók és tünetek enyhítésében.

A Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok pl. szénanátha vagy poratka‑allergia okozta allergiás gyulladásának) tüneteit. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás vagy orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége, illetve a könnyezés.

A Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta a csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ilyen tünetek pl. a viszketés és a bőrkiütés.

A tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenységet és az alvást.


2. TUDNIVALÓK A DESLORATADIN ACTAVIS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát
  • ha allergiás a dezloratadinra, a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta bármely egyéb összetevőjére vagy loratadinra.

A Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta felnőttek és (12 éves vagy idősebb) serdülők számára javasolt.




A Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
A Desloratadin Actavis alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
  • ha Önnek beszűkült a veseműködése.

Amennyiben ez vonatkozik Önre, vagy nem biztos benne, beszéljen orvosával, mielőtt bevenné a Desloratadin Actavis‑t.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Desloratadin Actavis és más gyógyszerek között nincs ismert kölcsönhatás.

A Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta bevételéhez nem kell víz vagy más folyadék. A Desloratadin Actavis bevehető étkezés közben vagy étkezések közötti időben is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás ideje alatt a Desloratadin Actavis alkalmazása nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Desloratadin Actavis a javasolt adagolásban alkalmazva várhatóan nem okoz álmosságot, illetve nem csökkenti az éberséget. Nagyon ritkán azonban a betegek közül néhányan álmosságot tapasztaltak, ami hatással lehet a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A DESLORATADIN ACTAVIS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTÁT?

A bevétel előtt óvatosan húzza le a buborékcsomagolás hátlapját és úgy vegye ki a szájban diszpergálódó tablettát, hogy az ne törjön össze. Tegye a tablettát a szájába, ahol azonnal szétmállik. Az adag lenyeléséhez nincs szükség vízre vagy más folyadékra.

Felnőttek és (12 éves vagy idősebb) serdülők:
Naponta egyszer egy 5 mg‑os Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát vegyen be. Az adagot azonnal vegye be, amint kivette a buborékcsomagolásból.

Ami a kezelés időtartamát illeti, orvosa fogja meg állapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és Ő fogja meghatározni, hogy milyen hosszú ideig kell alkalmaznia a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát. Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb, mint 4 napig vagy kevesebb, mint 4 hétig vannak jelen), orvosa olyan adagolási rendet fog javasolni, amely a betegség lefolyásának értékelésétől függ. Has allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több mint 4 hétig vannak jelen), orvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.

Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért kezelőorvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát vett be
Csak annyi Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát vegyen be, amennyit orvosa felírt Önnek. A véletlen túladagolás valószínűleg nem jár súlyos következményekkel, ennek ellenére, ha Ön több Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát vett be, mint amennyit orvosa előírt, forduljon kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.

Ha elfelejtette bevenni a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettát
Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Felnőtteknél a Desloratadin Actavis mellékhatásai a placebo tablettánál tapasztalthoz hasonlóak voltak. Gyakrabban észleltek azonban fáradtságot, szájszárazságot és fejfájást, mint a placebo tabletta esetében. Serdülőknél a leggyakoribb mellékhatás a fejfájás volt.

A dezloratadin forgalomba hozatala óta nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (nehézlégzés, zihálás, viszketés, csalánkiütés és duzzanat), valamint bőrkiütést jelentettek. Ugyancsak nagyon ritkán jelentettek még szívdobogásérzést, gyors szívverést, gyomorfájdalmat, hányingert (émelygést), hányást, gyomorpanaszt, hasmenést, szédülést, álmosságot, álmatlanságot, izomfájdalmat, hallucinációkat, görcsöket, fokozott mozgással járó nyugtalanságot, májgyulladást és rendellenes májfunkciós vizsgálati eredményeket.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük,értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A DESLORATADIN ACTAVIS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTÁT TÁROLNI?

  • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
  • Legfeljebb25°‑on tárolandó.
  • Az eredeti csomagolásban tárolandó..
  • A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett (Felhasználható:) lejárati idő után ne szedje a Desloratadin Acatavis-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
  • Ha bármilyen változást észlel a Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tabletta küllemén, közölje azt a gyógyszerésszel.
  • A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz aDesloratadin Actavis
  • A készítmény hatóanyaga a dezloratadin. 5 mg dezloratadin, Desloratadin Actavis szájban diszpergálódó tablettánként.
  • Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, povidon (K‑érték 22,5‑27), bázikus butilált metakrilát kopolimer, nátrium‑lauril‑szulfát, dibutil‑szebakát, kolloid, víztartalmú szilícium‑dioxid, dextrátok, szilikált mikrokristályos cellulóz, vörös vasoxid (E172), kroszkarmellóz‑nátrium, szukralóz (E955), tutti frutti, magnézum‑sztearát.

Milyen a Desloratadin Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta rózsaszínű, kerek, megközelítőleg 8,0 mm átmérőjű, lapos tabletta.

Szájban diszpergálódó tabletták [OPA/Adhezív/(OPA/Alumínium/PVC)] / [CC Kraft Papír/PET/Alumínium/HS lakk] buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelések
7, 10, 20, 30, 50, 60 és 90 db szájban diszpergálódó tabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Actavis Group PTC ehf.
Reykjavíkurvegi 76-78
220 Hafnarfjörður
Izland

Gyártó
Specifar S.A.
1, 28 Octovriou str., 12351 Ag. Varvara
Athén,
Görögország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték

Ausztria Desloratadin Actavis 5 mg Schmelztabletten
Csehország Desloratadine Actavis 5 mg Tablety dispergovatelné v ústech
Dánia Desloratadin Actavis Smelte tabletter
Finnország Desloratadine Actavis 5 mg tabletti, suussa hajoava
Magyarország Desloratadin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta
Írország Desloratadine Actavis 5 mg Orodispersible Tablets
Portugália Desloratadina Actavis

OGYI-T-22197/01-03

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:

2012. 06. 14.