Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/100 ml oldatos infúzió 1x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/100 ml oldatos infúzió 5x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/100 ml oldatos infúzió 4x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 5x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 10x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 4x SZ - - - -
Zoledronsav-Zentiva 5mg/100 ml oldatos infúzió 1x SZ - - - -
* törzskönyvből törölt gyógyszerek

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
zoledronsav
Mielőtt beadják Önnek ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A betegtájékoztató tartalma:
1.               Milyen típusú gyógyszer a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazása előtt
3.              Hogyan kell alkalmazni a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
készítményt?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt tárolni?
6.              A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményben lévő hatóanyag a zoledronsav, ami a biszfoszfonátoknak nevezett hatóanyagok csoportjába tartozik. A zoledronsav úgy hat, hogy a csonthoz kötődik, és lassítja a csontban bekövetkező változás sebességét. Az alábbi esetekben alkalmazzák:
•           a csontszövődmények, például a törések megelőzésére csontáttétes (a rákos daganat átterjedése a kiindulási helyről a csontra) felnőtteknél,
•           a vér kalciumszintjének csökkentésére olyan felnőtt betegeknél, akiknek ez a daganat jelenléte miatt túlzottan magas. A daganatok oly módon tudják felgyorsítani a csontokban bekövetkező normális változásokat, hogy a kalcium csontokból történő felszabadulása növekszik. Ez az állapot daganat kiváltotta hiperkalcémia (TIH) néven ismert.
2. Tudnivalók a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazása előtt
Pontosan kövesse az orvosa valamennyi utasítását.
Kezelőorvosa, mielőtt elkezdené a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelést, vérvizsgálatokat fog végezni, és rendszeres időközönként ellenőrizni fogja, hogy hogyan reagál a kezelésre.
Nem kaphat Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt:
  • ha Ön szoptat.
  • ha allergiás a zoledronsavra, egyéb biszfoszfonátra (ebbe a hatóanyagcsoportba tartozik a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz is) vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére (lásd a 6. pontot).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel:
  • ha Önnek veseproblémái vannak vagy voltak.
  • ha fáj, duzzadt vagy zsibbad az állkapcsa, vagy „nehéznek érzi” az állát, vagy mozog egy foga.
  • ha fogászati kezelés alatt áll, vagy szájsebészeti beavatkozáson esik át, szóljon fogorvosának, hogy Zoledronsav-Zentiva kezelést kap.

Egyéb gyógyszerek és a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy mondja el kezelőorvosának, ha még az alábbi gyógyszereket is szedi:
  • aminoglikozidok (súlyos fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek), mivel a biszfoszfonátokkal történő egyidejű alkalmazásuk a vér kalciumszintjének túlzott csökkenését okozhatja.
  • talidomid (egy olyan gyógyszer, amit egy bizonyos, a csontot is érintő vérrák kezelésére alkalmaznak) vagy bármilyen más gyógyszer, ami károsíthatja a veséit.
  • Egyéb zoledronsavat tartalmazó egyéb gyógyszerek, vagy bármilyen más biszfoszfonát, mivel ezeknek a gyógyszereknek a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő egyidejű alkalmazásakor jelentkező, kombinált hatása nem ismert.
anti-angiogenikus gyógyszerek (rákos betegségek kezelésére alkalmazott szerek), mivel ezen szerek és a zolendronsav együttes alkalmazásával összefüggésben állkapocs elhalásáról (ONJ) számoltak be..

65 éves és idősebb betegek
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz adható 65 éves és idősebb betegeknek. Nincs adat, arra vonatkozóan mely szerint bármilyen különleges elővigyázatosságra lenne szükség.

.
Gyermekek és serdülők
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazása 18 éves kor alatti serdülőknél és gyermekeknél nem javasolt.

Terhesség és szoptatás
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz nem alkalmazható terhesség ideje alatt. Beszéljen kezelőorvosával ha Ön terhes vagy fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne,
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz nem alkalmazható szoptatás ideje alatt.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, bármilyen gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nagyon ritka esetekben a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazása mellett álmosság és fáradtság lépett fel. Ezért gépjárművezetéskor, gépek kezelésekor, illetve teljes figyelmet igénylő tevékenységek végzése során óvatosnak kell lennie.

A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhozüveg (5 ml) 1 mmol-nál(23 mg)kevesebb nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt?

  • A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt csak a biszfoszfonátok intravénás, azaz egy vénán keresztül történő beadására képzett egészségügyi szakemberek adhatják be.
  • Kezelőorvosa azt fogja ajánlani, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében minden kezelés előtt igyon elegendő mennyiségű vizet.
  • Pontosan kövesse kezelőorvosának, a nővérnek vagy gyógyszerészének valamennyi egyéb utasítását.
Mennyi Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt fognak beadni Önnek?
- A szokásos beadott egyszeri adag 4 mg.
  • Amennyiben vesebetegségben szenved, orvosa a vesekárosodás mértékétől függően kisebb adagot fog beadni majd Önnek.
Milyen gyakran adják be a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt?
  • Ha Önt a csontáttétek csontrendszeri szövődményeinek megelőzése érdekében kezelik, akkor egy Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt fognak minden harmadik vagy negyedik héten adni Önnek.
  • Ha Önt a vérében lévő kalcium mennyiségének csökkentése érdekében kezelik, akkor rendszerint csak egy Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt fognak adni Önnek.
Hogyan adják be a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt?
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúziót cseppinfúzióban vénába adják aminek legalább 15 percig kell tartania, intravénás oldatként önmagában, elkülönített infúziós szereléken keresztül .
Azoknak a betegeknek, akiknek kalciumszintje nem túl magas, minden napra kalcium- és D-vitamin-pótlást is rendelnek.

Ha Ön az előírtnál több Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt kapott
Ha a javasoltnál nagyobb adagot kapott, kezelőorvosának gondosan ellenőriznie kell Önt. Erre azért van szükség, mert vérplazmában (szérumban) elektrolit-eltérés (pl. a kalcium, a foszfor és a magnézium kóros szintje) és/vagy a veseműködés megváltozása alakulhat ki, beleértve a veseműködés súlyos károsodását is. Ha az Ön kalciumszintje túl alacsonyra esik, akkor lehet, hogy kalciumpótló infúziót kell kapnia.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A leggyakoribbak rendszerint enyhék és valószínűleg rövid idő múlva megszűnnek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikéről:

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
  • A veseműködés súlyos károsodása (amit rendszerint kezelőorvosa bizonyos speciális vérvizsgálatokkal fog meghatározni).
  • Alacsony kalciumszint a vérben.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
A szájüregben, a fogakban és/vagy az állkapocsban jelentkező fájdalom, duzzanat vagy fekélyek a szájüregen belül, az állkapocsban kialakuló zsibbadás vagy elnehezülés érzés, vagy egy fog meglazulása. Ezek az állkapocsban kialakuló csontkárosodás (csontelhalás) tünetei lehetnek. Azonnal mondja el kezelőorvosának és fogorvosának, ha ilyen tüneteket észlel.
A változó kor után kialakuló csontritkulásra zoledronsavval kezelt betegeknél szívritmuszavart (pitvarfibrillációt) észleltek. Jelenleg nem tisztázott, hogy a zoledronsav okozza-e ezt a szívritmuszavart, de ha ilyen tüneteket tapasztal, miután megkapta a zoledronsavat, tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
Súlyos allergiás reakció: légszomj, elsősorban az arc feldagadása és a torok duzzanata.

A lehető leghamarabb tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik:
Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél többet érinthet):
Alacsony foszfátszint a vérben.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
• Fejfájás és influenzaszerű tünetek, mint láz, fáradtság, gyengeség, álmosság, hidegrázás és csont-, ízületi- vagy izomfájdalom. A legtöbb esetben különösebb kezelés nem szükséges, és a tünetek rövid idő (néhány óra vagy nap) után megszűnnek.
• Emésztőrendszeri reakciók, pl. émelygés és hányás, valamint étvágytalanság.
• Kötőhártya-gyulladás.
• Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
• A fehérvérsejtek és a vérlemezkék alacsony száma.
• Túlérzékenységi reakciók.
• Szorongás, alvászavarok.
• Szédülés, a kezek vagy a lábak bizsergése vagy zsibbadása, ízérzési zavar, ingerekkel szembeni fokozott vagy csökkent érzékenység, remegés, aluszékonyság.
• A szem könnyezése, a szem fényérzékenysége.
• Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, hirtelen kialakuló hidegségérzés ájulással, erőtlenséggel vagy összeeséssel.
• Nehézlégzés, köhögés.
• Hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, emésztési zavar, szájüregi gyulladás, szájszárazság.
• Viszketés, kiütés, fokozott izzadás.
• Izomgörcsök.
• Veseelégtelenség, véres vizelet, fehérje a vizeletben.
• Gyengeség érzet, a boka, a lábfej vagy az ujjak dagadása, bőrreakciók (bőrpír és duzzanatok) az infúzió beadásának helyén, mellkasi fájdalom, súlygyarapodás, csalánkiütés.
• Alacsony magnézium- és káliumszint a vérben. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezt, és megtesz minden szükséges intézkedést.

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
• Lassú szívverés.
• Zavartság.
• Ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Forduljon kezelőorvosához, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.
• A vérsejtek számának súlyos csökkenése, ami gyengeséget, véraláfutást okozhat, vagy növeli a fertőzések valószínűségét.
• Súlyos allergiás reakció, ami az arc vagy a torok bedagadását okozza.
• A vér magas káliumszintje, ami rendellenes szívritmust okozhat, valamint a vér magas nátriumszintje, ami zavartságot, izomgörcsöket vagy rendellenes szívritmus idézhet elő.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
A szem fájdalmas kivörösödése és/vagy feldagadása.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az orvosa, a nővér, illetve a gyógyszerésze tudja, hogy kell a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt szakszerűen tárolni (lásd 6. pont, egyéb információk).
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Felnyitás után a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátumot azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, az oldat tárolásának ideje és az alkalmazás előtti körülmények a felhasználó felelősségét képezik, és rendesen nem haladhatja meg 2şC és 8şC között a 24 órát. A hűtőszekrényben tárolt oldatot felhasználás előtt hagyni kell szobahőmérsékletűre melegedni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos injekcióhoz
  • A készítmény hatóanyaga a (vízmentes) zoledronsav. Az oldatos infúzió készítéséhez való 5ml koncentrátum 4 mg zoledronsavat tartalmaz injekciós üvegenként, ami 4,264 mg zoledronsav-monohidrátnak felel meg.
  • Egyéb összetevők: mannit (E421), nátrium-citrát-dihidrát (E331) nátrium-hidroxid (E524) pH beállításhoz, sósav (E507) pH beállításhoz és injekcióhoz való víz.

Milyen a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz egy tiszta, színtelen, látható részecskéket nem tartalmazó oldat.
A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz injekciós üvegben található folyékony koncentrátum. Egy injekciós tartály 4 mg zoledronsavat tartalmaz.
Minden csomagban koncentrátumot tartalmazó injekciós tartály található. A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz kiszerelése 1, 4, 5 vagy 10 injekciós üveget tartalmazó csomag.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
ZENTIVA k.s.,
U kabelovny 130, Dolní Mecholupy, 102 37 Prága 10,
Cseh Köztársaság

Gyártók:

Synthon BV
Microweg 22, 6545 CM Nijmegen
Hollandia

Synthon Hispania SL
Castelló 1, Polígono Las Salinas 08830 Sant Boi de Llobregat
Spanyolország

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosult helyi képviseletéhez:
1045 Budapest Tó utca 1-5.
Tel.: +36-1-505-0055

A forgalomba hozatali engedély száma

OGYI-T-22305/01 1x I. típusú, injekciós üveg
OGYI-T-22305/02 4x I. típusú, injekciós üveg
OGYI-T-22305/03 5x I. típusú, injekciós üveg
OGYI-T-22305/04 10x I. típusú, injekciós üveg

Ezt a gyógyszert az EGT tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

HollandiaZoledroninezuur Zentiva 4 mg/5 ml, steriel concentraat
BulgáriaZoledronic acid Zentiva 4mg/5ml concentrate for solution for infusion
Cseh KöztársaságZoledronic acid Zentiva 4 mg/5ml
CiprusZoledronic acid/sanofi-aventis
NémetországZolendron Zentiva 4 mg/5 ml Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslösung
ÉsztországZoledronic acid Zentiva 4 mg/ 5 ml infusioonilahuse kontsentraat
GörögországZoledronic acid/sanofi-aventis
MagyarországZoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
FranciaországAcide zolédronique Zentiva 4 mg/5 ml, solution ŕ diluer pour perfusion
OlaszországAcido Zolendronico Zentiva
LengyelországZoledronic acid Zentiva
RomániaAcid Zoledronic Zentiva 4mg/5ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă
PortugáliaÁCIDO ZOLENDRÓNICO ZENTIVA
SzlovéniaZoledronska kislina Zentiva 4 mg/5 ml koncentrat za raztopino za infundiranje
Szlovák KöztársaságKyselina zolendrónová Zentiva 4 mg/5 ml
LitvániaZoledronic acid 4 mg/ 5 ml koncentrāts infūziju šķīduma pagatavošanai
LettországZoledronic acid Zentiva 4 mg/ 5 ml koncentratas infuziniam tirpalui
AngliaZoledronic acid 4mg/5ml concentrate for solution for infusion


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012.október.



Az alábbi információ kizárólag egészségügyi szakembereknek szól:

Hogyan kell elkészíteni és alkalmazni a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml készítményt?
  • A 4 mg zoledronsavat tartalmazó infúziós oldat elkészítéséhez a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 mlkoncentrátumot (5,0 ml) 100 ml kalciummentes vagy más, két vegyértékű kationt nem tartalmazó infúziós oldattal kell tovább hígítani. Amennyiben a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml kisebb dózisára van szükség, akkor először szívja fel a megfelelő mennyiséget az alábbiakban ismertetettek szerint, majd ezt hígítsa tovább 100 ml infúziós oldattal. Az esetleges inkompatibilitások elkerülése érdekében a hígításhoz használt infúziós oldatnak 9 mg/ml nátrium-klorid- vagy 50 mg/ml glükózoldatnak kell lennie.

A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum nem elegyíthető kalciumtartalmú vagy más, két vegyértékű kationt tartalmazó oldatokkal, mint pl. Ringer-laktát oldattal.

Utasítások csökkentett Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml adagok elkészítésének leírása: Szívja fel a folyékony koncentrátum megfelelő mennyiségét az alábbiak szerint:
  • 4,4 ml-t a 3,5 mg dózishoz
  • 4,1 ml-t a 3,3 mg dózishoz
  • 3,8 ml-t a 3,0 mg dózishoz

  • Kizárólag egyszeri alkalmazásra. . Bármilyen fel nem használt oldatot ki kell dobni! Kizárólag tiszta, részecskéktől és elszíneződéstől mentes oldatot szabad alkalmazni. Az infúzió elkészítése során aszeptikus módszereket kell követni.

  • Mikrobiológiai szempontból a hígított oldatos infúziót azonnal fel kell használni. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, a felhasználás közbeni tárolás idejéért és a felhasználás előtti tárolás körülményeiért a felhasználó a felelős, és ez nem lehet hosszabb, mint 24 óra, 2°C- 8°C között. A hűtőszekrényben tárolt oldatot ezután az alkalmazás előtt hagyni kell szobahőmérsékletűre melegedni.


  • A zoledronsavat tartalmazó oldatot egyszeri, 15 perces intravénás infúzióként, külön infúziós szereléken keresztül kell beadni. A betegek hidráltsági állapotát a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml alkalmazása előtt és után figyelemmel kell kísérni annak érdekében, hogy biztos legyen a kellő hidráltságuk.

  • Az infúzióhoz használatos különféle PVC, polietilén és polipropilén szerelékekkel végzett vizsgálatok a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml készítménnyel nem mutattak inkompatibilitást.

  • Mivel a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml más, intravénásan alkalmazott anyagokkal való kompatibilitására nincs adat, a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt tilos egyéb gyógyszerekkel/anyagokkal keverni, és minden esetben külön infúziós szereléken keresztül kell beadni.

Hogyan kell a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt tárolni?

  • A Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml gyermekektől elzárva tartandó!
  • Ne használja a Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml készítményt a dobozon feltüntetett lejárati időn túl.
  • Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A mikrobiális kontamináció elkerülése érdekében a feloldott Zoledronsav-Zentiva 4 mg/5 ml infúziós oldatot azonnal fel kell használni.