Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 56x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 14x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 84x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 28x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 90x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 98x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 40 mg tabletta 30x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 28x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 90x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 30x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 98x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 56x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 84x V - - - -
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta 14x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta
telmizartán


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Telmisartan Ranbaxy az úgynevezett angiotenzin II receptor-antagonisták csoportjába tartozó gyógyszer. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, ami a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A Telmisartan Ranbaxy gátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.

A Telmisartan Ranbaxy a magas vérnyomás betegség (esszenciális hipertónia) kezelésére alkalmazható, felnőtteknél.. Az „esszenciális” azt jelenti, hogy a magas vérnyomást nem egy másik betegség okozza.

A magas vérnyomás, ha nem kezelik, számos szervben károsíthatja az ereket, pl. a szívben, a vesékben, az agyban és a szemben. Némely esetben ez szívrohamot, szív- vagy veseelégtelenséget, szélütést vagy vakságot idéz elő. A magas vérnyomás a károsodások kialakulása előtt általában nem okoz panaszokat. Ezért fontos rendszeresen megmérni a vérnyomást, annak ellenőrzésére, hogy az a normális tartományon belül van-e.


2. Tudnivalók a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta szedése előtt

Ne szedje a Telmisartan Ranbaxy-t

• ha Ön allergiás (túlérzékeny) a telmizartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
• ha Ön 3 hónaposnál idősebb terhes. (Korai terhességben is jobb elkerülni a Telmisartan Ranbaxy alkalmazását - lásd a terhességre vonatkozó fejezetet.)
• ha Önnek súlyos májbetegsége, például epepangása vagy epeúti elzáródása van (epeelfolyási zavar a májból és az epehólyagból) vagy egyéb súlyos májbetegsége van.

Ha az imént felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez a Telmisartan Ranbaxy szedése előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Figyelmeztesse orvosát, ha a következő betegségek bármelyikében szenved, vagy szenvedett korábban:

• Vesebetegség vagy veseátültetés.
• Veseverőér szűkület (egyik vagy mindkét vesében).
• Májbetegség.
• Szívbetegség.
• Emelkedett aldoszteronszint. (víz- és sóvisszatartás a szervezetben, különböző ásványi anyagok egyensúlyzavarával).
• Alacsony vérnyomás (hipotónia), ami előfordulhat kiszáradás (a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenése), vagy vízhajtó kezelés következtében kialakult sóhiány; alacsony sótartalmú diéta; hasmenés vagy hányás esetén.
• Emelkedett szérum káliumszint.
• Cukorbetegség.

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Telmisartan Ranbaxy alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában és 3 hónaposnál idősebb terhesség esetén tilos szedni, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha ebben az időszakban szedik (lásd a terhességre vonatkozó fejezetet).

Műtét vagy érzéstelenítés előtt tájékoztassa az orvost, hogy Ön Telmisartan Ranbaxy-t szed.

A telmizartán vérnyomáscsökkentő hatása fekete bőrű betegeknél gyengébb lehet.

Gyermekek és serdülők
A telmizartán alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Telmisartan Ranbaxy
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Előfordulhat, hogy az orvosnak meg kell változtatnia ezeknek a gyógyszereknek az adagját, vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszer szedését abba kell hagynia. Ez különösen az alább felsorolt gyógyszerekre vonatkozik, ha a Telmisartan Ranbaxy tablettával egyidejűleg szedik:

• Lítium tartalmú gyógyszerek, amelyeket a depresszió bizonyos típusainak a kezelésére használnak.
• Olyan gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, mint például a káliumot tartalmazó só-pótlók, kálium-megtakarító vízhajtók, ACE-gátlók, angiotenzin II receptor antagonisták, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ok, pl. acetilszalicilsav ibuprofen), heparin, immunszuppresszív gyógyszerek (pl. ciklosporin, takrolimusz) valamint a trimetoprim nevű antibiotikum.
• A vízhajtók, különösen a Telmisartan Ranbaxy-val együtt, nagy dózisban alkalmazva, a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenését, és alacsony vérnyomást (hipotónia) okozhatnak.

A telmizartán hatása csökkenhet, ha Ön mellette nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert, (pl. acetilszalicilsavat vagy ibuprofént) vagy kortikoszteroidot is szed.

A Telmisartan Ranbaxy növelheti az egyéb, magas vérnyomás kezelésére használatos gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását.

Terhesség, szoptatás

Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Kezelőorvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Telmisartan Ranbaxy szedését, mielőtt teherbe esne, vagy amint megtudja, hogy terhes, és a Telmisartan Ranbaxy helyett egyéb gyógyszer szedését fogja ajánlani Önnek. A Telmisartan Ranbaxy alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és 3 hónaposnál idősebb terhesség esetén tilos szedni, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha azt a terhesség harmadik hónapja után szedik.

Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, vagy szoptatni kezd. A Telmisartan Ranbaxy nem javasolt azoknak az anyáknak, akik szoptatnak, és orvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen akkor, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A telmizartán szedése közben egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ha szédül vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen és ne kezeljen gépeket.

A Telmisartan Ranbaxy szorbitot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta szokásos adagja naponta egy tabletta. Próbálja meg a tablettát minden nap ugyanabban az időben bevenni. A Telmisartan Ranbaxy tabletta táplálékkal vagy anélkül is bevehető. A tablettát egy kevés vízzel vagy alkoholmentes folyadékkal kell lenyelni. Fontos, hogy minden nap bevegye a tablettát, amíg orvosa nem ad más utasítást. Ha Ön úgy érzi, hogy a Telmisartan Ranbaxy hatása túlságosan erős vagy gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Magas vérnyomás kezelésére a Telmisartan Ranbaxy tabletta szokásos adagja a legtöbb beteg esetében naponta egyszer 1 db 40 mg-os tabletta a vérnyomás 24 órán át való szinten tartása érdekében. Azonban előfordulhat, hogy kezelőorvosa ennél alacsonyabb adagot, 20 mg-ot, vagy magasabb adagot, 80 mg-ot ír fel Önnek. A Telmisartan Ranbaxy tabletta olyan vizelethajtóval együtt is alkalmazható, mint pl. a hidroklorotiazid, ami a Telmisartan Ranbaxy tabletta vérnyomáscsökkentő hatását növeli.

Nem megfelelő májműködés esetén a szokásos adag nem haladhatja meg a napi 40 mg-ot.

Ha az előírtnál több Telmisartan Ranbaxy-t vett be

Ha véletlenül több tablettát vett be, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Telmisartan Ranbaxy-t:

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon. Vegye be, amint eszébe jut és a továbbiakban szedje a gyógyszert a szokásos módon. Ha egyik nap nem vette be a tablettát, a következő napon a szokásos adagot kell bevennie. A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet:
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:

Szepszis* (gyakran „vérmérgezésnek” is nevezik: súlyos fertőzés, ami a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár), a bőr vagy nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata (angioödéma). Ezek a mellékhatások ritkán fordulnak elő, azonban nagyon súlyosak, ezért a betegeknek abba kell hagyniuk a gyógyszer szedését, és azonnal kapcsolatba kell lépniük orvosukkal. Kezelés nélkül ezek a hatások halálos kimenetelűek is lehetnek.

A telmizartán lehetséges mellékhatásai:

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezik)
Alacsony vérnyomás (hipotónia), a szív-érrendszeri események csökkentésére végzett kezelés esetén.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezik)
Húgyúti fertőzések, felső légúti fertőzések (pl. torokfájás, melléküreg-gyulladás, megfázás), a vörösvértestek számának csökkenése (anémia), magas káliumszint, elalvási nehézség, szomorúság (depresszió), ájulás, forgó jellegű szédülés (vertigó), alacsony pulzusszám (bradikardia), alacsony vérnyomás (hipotónia) azoknál, akik magas vérnyomás miatt szedik a gyógyszert, megszédülés felálláskor (ortosztatikus hipotónia), légszomj, köhögés, hasi fájdalom, hasmenés, kellemetlen hasi érzés, puffadás, hányás, viszketés, fokozott verejtékezés, gyógyszerkiütés, hátfájás, izomgörcs, izomfájdalom (mialgia), a veseműködés károsodása, beleértve a heveny veseelégtelenséget, mellkasi fájdalom, gyengeség érzés, emelkedett kreatininszint a vérben.

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezik)
Szepszis* (gyakran „vérmérgezésnek” is nevezik: súlyos fertőzés, ami a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár, és amely akár halálhoz is vezethet), bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás reakció), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség, ziháló légzés, az arc duzzadása vagy alacsony vérnyomás), alacsony vércukorszint (cukorbetegeknél), szorongás, aluszékonyság, látásromlás, szapora szívverés (tahikardia), szájszárazság, gyomorpanaszok, kóros májműködés (valószínűsíthető, hogy ezek a mellékhatások a japán betegeknél gyakrabban jelentkeznek), a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, ami akár halálos kimenetelű is lehet (angioödéma, akár halálos kimenetellel is), ekcéma (egy bőrbetegség), a bőr kivörösödése, csalánkiütés (urtikária), súlyos gyógyszerkiütés, ízületi fájdalom (artralgia), végtagfájdalom, ínfájdalom, influenzaszerű betegség, csökkent hemoglobinszint (egy, a vérben lévő fehérje), emelkedett húgysavszint, emelkedett májenzim- vagy kreatin-foszfokináz-szint a vérben.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezik)
A tüdőszövet egyre súlyosbodó (progresszív) hegesedése (intersticiális tüdőbetegség)**.

* Az esemény véletlen vagy egy ez idáig ismeretlen mechanizmus következménye is lehetett.
** A tüdőszövet egyre súlyosbodó hegesedésével kapcsolatos esetekről számoltak be a telmizartán szedése alatt. Nem ismert azonban, hogy ezt a telmizartán okozta-e.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell a Telmisartan Ranbaxy 80mg tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő („Felhasználható”) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta

A készítmény hatóanyaga: telmizartán. Egy tabletta 80 mg telmizartánt tartalmaz.
Egyéb összetevők: povidon, meglumin, nátrium‑hidroxid, szorbit, magnézium‑sztearát.

Milyen a Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta törtfehér vagy halványsárga színű, hosszúkás tabletta az egyik oldalon mélynyomású „T13” jelöléssel, a másik oldalon jelölés nélkül.

A Telmisartan Ranbaxy 14, 28, 30, 56, 84, 90 vagy 98 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Ranbaxy UK Ltd.,
Building 4, Chiswick Park 566, Chiswick High Road, W4 5YE London,
Egyesült Királyság


Gyártó
Ranbaxy Ireland Ltd,
Spafield, Cork Road, Cashel, Co-Tipperary,
Írország

Basics GmbH
Hemmelrather Weg 201, D-51377 Leverkusen
Németország

Terapia S.A,
124, Fabricii Street, Zip Code 400632, Cluj Napoca, Cluj county,
Románia

Cemelog-BRS Kft.,
2040 Budaörs, Vasút u. 13.
Magyarország


OGYI‑T-22345/08 14x
OGYI‑T-22345/09 28x
OGYI‑T-22345/10 30x
OGYI‑T-22345/11 56x
OGYI‑T-22345/12 84x
OGYI‑T-22345/13 90x
OGYI‑T-22345/14 98x

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Tagállam neveKészítmény neve
Cseh KöztársságTelmisartan Ranbaxy 80 mg tablety
FranciaországTELMISARTAN RANBAXY 80 mg, comprimé
Görögország
Hollandia
Lengyelország
Telmisartan Minerva 80 mg tablets
Telmisartan Ranbaxy 80 mg, tabletten
Telmabax
Magyarország
Németország
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tabletta
TELMISARTAN BASICS 80 mg Tabletten
Olaszország
Portugália
Románia
Spanyolország
Szlovákia
Telmisartan Ranbaxy
Telmisartan Ranbaxy
Telmisartan Ranbaxy 80 mg comprimate
Telmisartán Ranbaxy 80 mg comprimidos recubiertos con película EFG
Telmisartan Ranbaxy 80 mg tablety


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december