Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Enbrel 25 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 24x + 486 törlő SZ - - - -
Enbrel 25 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 8x + 16 törlő SZ - - - -
Enbrel 25 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 4x + 8törlő SZ 137670 Ft 137670 Ft HM KGY - -
Enbrel 50 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 2x + 4törlő SZ - - - -
Enbrel 50 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 4x + 8 törlő SZ 275090 Ft 275090 Ft HM KGY - -
Enbrel 50 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 4x + 8 törlő SZ 275090 Ft 275090 Ft HM KGY - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁR
Enbrel 25 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben
Etanercept
Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót (mindkét oldalt).

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek vagy a gondozásában lévő gyermeknek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez vagy a gondozásában lévő gyermekéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás nyugtalanítja Önt, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma
A betegtájékoztatóban található információkat az alábbi 7 fejezet tartalmazza:
  • Milyen típusú gyógyszer az Enbrel és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  • Tudnivalók az Enbrel alkalmazása előtt
  • Hogyan kell alkalmazni az Enbrel-t?
  • Lehetséges mellékhatások
  • Hogyan kell az Enbrel-t tárolni?
  • További információk
  • Utasítások az Enbrel injekció elkészítésére és beadására (lásd a túloldalon)
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ENBREL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az etanerceptet, az Enbrel hatóanyagát, kétféle emberi fehérjéből állítják elő. Gátolja egy másik, a testben lévő gyulladáskeltő fehérje hatását. Az etanercept csökkent bizonyos betegségek által kiváltott gyulladásokat.
Az Enbrel közepesen súlyos vagy súlyos reumás ízületi gyulladásban (reumatoid artritisz), pikkelysömört kísérő ízületi gyulladásban, súlyos, a csigolyák összecsontosodásával járó kisízületi gyulladásban (spondilitisz ankilopoetika) és közepesen súlyos vagy súlyos pikkelysömörben (pszoriázis) szenvedő felnőtteknél (18 éves kor vagy a fölött) alkalmazható - minden esetben általában akkor, ha nem reagált kellőképpen más, általánosan alkalmazott gyógyszerekre, vagy azok nem megfelelőek az Ön számára.
Reumatiod artritisz kezelésére az Enbrel-t leggyakrabban metotrexáttal kombinációban alkalmazzák, de önmagában is alkalmazható, ha a metotrexát nem megfelelő az Ön számára. Akár önmagában, akár metotrexáttal kombinálva alkalmazzák, az Enbrel lassítja a reumatoid artritisz által okozott szerkezeti károsodásokat, és javítja a mindennapi feladatok elvégzéséhez szükséges képességeket.
Pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedő betegekben többszörös ízületi érintettség esetén az Enbrel javíthatja a normál napi feladatok elvégzéséhez szükséges képességeket. Olyan betegek esetében, akiknek többszörös szimmetrikus ízületi fájdalmaik vagy ízületi duzzanataik vannak (pl. a kezek, csuklók és lábak), az Enbrel lelassíthatja a betegség által érintett ízületek szerkezeti károsodását.
Gyermekek és serdülők esetében (4-17 éves korig) az Enbrel alkalmazható a gyermekkori ismeretlen eredetű sokízületi gyulladás (juvenilis idiopátiás artritisz) kezelésére, amennyiben a metotrexátnak nevezett gyógyszerre nem reagált kellőképpen, vagy az nem megfelelő a gyermek számára.
Az Enbrel nem hatásos a Wegener-granulomatózis kezelésében, amely egy ritka gyulladásos betegség. Ha Ön vagy a gondozásában lévő gyermek Wegener-granulomatózisban szenved, tájékoztassa kezelőorvosát.
2. TUDNIVALÓK AZ ENBREL ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Enbrel-t
  • Allergia: Ha Ön vagy a gondozásában lévő gyermek allergiás az etanerceptre vagy az Enbrel bármely segédanyagára. Ha Ön vagy a gyermek allergiás tüneteket (pl. mellkasi szorító érzést, nehézlégzést, szédülést, bőrkiütéseket) tapasztal, ne folytassa az Enbrel injekció alkalmazását, és haladéktalanul értesítse orvosát.
  • Súlyos vérmérgezés: Ha Ön vagy a gyermek esetében súlyos vérmérgezés (szepszis) fokozott kockázata áll fenn. Ha bizonytalan, forduljon kezelőorvosához.
  • Fertőző betegségek: Ha Ön vagy a gyermek bármilyen fertőző betegségben szenved. Ha bizonytalan, forduljon kezelőorvosához.
Az Enbrel fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • Fertőző betegségek/műtéti beavatkozás: Ha Önnél vagy a gyermekénél fertőző betegség alakult ki, vagy ha nagyobb műtéti beavatkozás előtt áll, orvosa fokozottan ellenőrizheti az Enbrel-kezelést.
  • Fertőző betegségek/cukorbetegség: Tájékoztassa orvosát, ha Önnek vagy a gyermeknek visszatérő jellegű fertőzései vannak, vagy cukorbetegségben szenved, illetve bármely más, a fertőző betegségek kockázatát növelő állapota van.
  • Vérképzőszervi betegségek: Tartósan fennálló láz, torokgyulladás, könnyen kialakuló kék foltok, vérömlenyek, vérzés vagy sápadtság esetén azonnal forduljon orvoshoz. E tünetek súlyos, életveszélyes vérképzőszervi-rendellenességre utalhatnak, amely az Enbrel-kezelés azonnali felfüggesztését igényelheti.
  • Idegrendszeri- és szembetegségek: Orvosát tájékoztassa, ha Ön vagy a gyermek szklerózis multiplexben szenved, szemideg-gyulladása, vagy transzverz mielitisze (a gerincvelő gyulladása) van. Ez esetben kezelőorvosa dönti el, hogy az Enbrel-kezelés megfelelő-e.
  • Pangásos szívelégtelenség: Tájékoztassa orvosát, ha Önnek vagy a gyermeknek pangásos szívelégtelensége van, mert az Enbrel-t ilyen körülmény esetén óvatosan szükséges alkalmazni.
  • Védőoltások: Ha egy mód van rá, a gyermek kapjon meg minden szükséges védőoltást még az Enbrel-kezelés megkezdése előtt. Bizonyos védőoltások, mint pl. a szájon át adható poliovírus vakcina, nem alkalmazható az Enbrel-kezelés időtartama alatt. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt Ön vagy a gyermek bármilyen védőoltást kapna.
  • Bárányhimlő: Tájékoztassa orvosát, ha Ön vagy a gyermek bárányhimlő fertőzés veszélyének van kitéve az Enbrel-kezelés időtartama alatt. Kezelőorvosa eldönti, hogy szükséges-e bárányhimlő elleni megelőző kezelés.
Egyéb gyógyszerek alkalmazása:
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön vagy gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Enbrel egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Az Enbrel egyidejűleg alkalmazható bármilyen étellel vagy itallal vagy azoktól függetlenül.
Terhesség és szoptatás
Az Enbrel terhességre gyakorolt hatásai nem ismertek, ezért az Enbrel alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott. Az Enbrel-kezelésben részesülő betegeknek nem ajánlatos teherbe esniük. Ha a kezelés alatt a beteg mégis terhes lett, további tájékoztatásért forduljon a beteg kezelőorvosához.
Az Enbrel-kezelésben részesülő betegeknek nem szabad szoptatniuk, mivel nem ismert, hogy az Enbrel kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Az Enbrel alkalmazása várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.
Fontos információ a latexről
Amennyiben olyan személy fogja meg, vagy olyan személynek adják be az Enbrel injekciót, aki túlérzékeny (allergiás) a latexre, beszéljen orvosával, mert az Enbrel csomagolásban található tűvédő sapka latexből készült.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ENBREL-T?
Az Enbrel-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az Enbrel hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Adagolás felnőtt betegek esetén (18 éves kor vagy a fölött)
Reumatoid artritisz, plakkos pikkelysömör, pszoriázisos ízületi gyulladás és spondilitisz ankilopoetika
A szokásos adag heti 2 alkalommal 25 mg Enbrel injekció vagy heti egy alkalommal 50 mg Enbrel injekció a bőr alá beadva. Kezelőorvosa azonban előírhat az Ön részére ettől eltérő Enbrel adagolási gyakoriságot is.
Felnőttkori plakkos pszoriázisban orvosa hetente kétszer 50 mg-ot is rendelhet 12 hétig terjedő időtartamban. Ezt követően az adag heti kétszer 25 mg-ra csökkenthető. Kezelőorvosa az Ön gyógyszerre adott válasza alapján fogja eldönteni, mennyi ideig kell az Enbrel-t használnia és szükséges-e egy ismételt kezelés. Ha az Enbrel 12 hetet követően sem javít az Ön állapotán, orvosa az ezzel a gyógyszerrel történő kezelés leállítását javasolhatja Önnek.
Gyermekek és serdülők részére javasolt adagolás (4-17 éves korig)
A gyermekek részére javasolt terápiás adag nagysága testtömegtől függően változhat. Ez egy egyszerhasználatos fecskendő 62,5 kg-os vagy azt meghaladó testsúlyú betegek számára. Gyermekgyógyászati alkalmazásra a 25 mg-os injekciós üveg áll rendelkezésre, mellyel 25 mg-nál kisebb dózis adható be. A kezelőorvos részletes utasításokkal fogja Önt ellátni a gyermek részére javasolt adag előkészítését és a beadandó mennyiség meghatározását illetően.
A beadás menete
Az Enbrel-t injekció segítségével a bőr alá kell beadni (szubkután injekcióval).
Az Enbrel injekció beadására vonatkozó részletes útmutató a betegtájékoztató 7. pontjában található, „UTASÍTÁSOK AZ ENBREL INJEKCIÓ ELKÉSZÍTÉSÉRE ÉS BEADÁSÁRA”.
Semmilyen más gyógyszerrel ne keverje össze az Enbrel oldatot.
Ajánlatos naplót vezetni, hogy emlékezzen arra, mely napokon esedékes az Enbrel beadása.
Ha az előírtnál több Enbrel-t alkalmazott
Ha nagyobb adag Enbrel-t adott be, mint amennyi szükséges (vagy egyszeri alkalommal túl sokat injekciózott be, vagy túl gyakori injekciózás miatt), azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Mindig legyen magánál a kérdéses gyógyszeres doboz, még akkor is, ha üres.
Ha elfelejtette alkalmazni az Enbrel-t
Ha véletlenül elfelejt beadni egy adagot, ezt minél hamarább pótolja, kivéve ha a következő adag másnap esedékes. Ebben az esetben az elfelejtett adagot ki kell hagynia. Ezek után folytassa a kezelést a megszokott napokon. Ha csak akkor jut eszébe, hogy elfelejtette beadni az Enbrel injekciót, amikor már a következő adag esedékes, ne alkalmazzon dupla adagot (két adagot ugyanazon a napon) az elfelejtett adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Enbrel is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Előfordulhatnak olyan mellékhatások is, amelyek a betegtájékoztatóban nem szerepelnek. Ha bármelyik mellékhatás jelentkezik Önnél, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Allergiás reakciók
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, ne alkalmazzon több Enbrel-t. Azonnal beszéljen kezelőorvosával, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi ambulanciáján.
  • Nyelési vagy légzési nehézségek.
  • Az arc, a torok, a kézfej vagy a lábfej duzzanata.
  • Idegesség, szorongás érzet, szívdobogás érzés, a bőr hirtelen kipirosodása és/vagy hirtelen kimelegedés.
  • Súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (kiemelkedő foltok a piros vagy sápadt bőrön, ami gyakran viszket).
Súlyos allergiás reakciók előfordulása nem gyakori. Azonban, mivel a fenti tünetek bármelyike az Enbrel-re való allergiára utalhat, azonnal forduljon orvoshoz.
Súlyos mellékhatások
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, Ön vagy a gyermek sürgős orvosi ellátásra szorul.
  • Súlyos fertőző betegségre utaló jelek, mint pl. magas láz, amelynek kísérője lehet köhögés, nehézlégzés, hidegrázás, gyengeség vagy egyes bőrterületeken vagy ízületeknél jelentkező forróság, pirosság, érzékenység, fájdalom.
  • Vérképzőszervi betegségre utaló jelek, mint pl. vérzés, véraláfutás vagy sápadtság.
  • Idegrendszeri betegségre utaló jelek, mint pl. zsibbadás vagy bizsergés, látászavar, szemfájdalom vagy a kar vagy láb gyengesége.
  • A súlyosbodó szívelégtelenségre utaló jelek, mint pl. fáradtság vagy nehézlégzés aktív tevékenység közben, a boka duzzanata, feszülő érzés a nyakban vagy a hasban, éjszakai nehézlégzés vagy köhögés, a körmök vagy az ajkak kékes színe.
Habár ezek ritka vagy nem gyakori mellékhatások, azonban súlyos állapotok (némelyik ritkán akár halálos is lehet). Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi ambulanciáján.
Egyéb mellékhatások
Az alább felsorolt mellékhatásokat és gyakoriságokat (az előfordulás valószínűsége) felnőtt betegeknél észlelték. A gyermekeknél és serdülőknél jelentkező mellékhatások általában nagyon hasonlóak a felnőtteknél észlelt mellékhatásokhoz.
  • Nagyon gyakori (10 betegből több, mint 1-nél jelentkezik): Fertőzések (többek között nátha, melléküreggyulladás, légcsőhurut, húgyúti fertőzések és bőrfertőzések); az injekció helyén kialakuló reakciók (többek között vérzés, véraláfutás, bőrpír, bőrviszketés, fájdalom és duzzanat). Az injekció helyén kialakuló reakciók nagyon gyakoriak, de a kezelés első hónapját követően nem jelentkeznek már olyan gyakran. Némely beteg esetében olyan területen alakult ki reakció, ahová korábban kapott injekciót.
  • Gyakori (10 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 100 betegből több, mint 1-nél jelentkezik): allergiás reakciók; láz; viszketés; saját, normális szövet elleni ellenanyagok (autoantitestek) képződése.
  • Nem gyakori (100 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 1000 betegből több, mint 1-nél jelentkezik): súlyos fertőzések (többek között tüdőgyulladás, bőralatti fertőzések, ízületi fertőzések, vérmérgezés és fertőzések különböző helyeken); helyi bőrduzzanat (angioödéma); alacsony vérlemezkeszám; csalánkiütések (kiemelkedő foltok a piros vagy sápadt bőrön, ami gyakran viszket); kiütés.
  • Ritka (1000 betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik): súlyos allergiás reakciók (többek között súlyos helyi bőrduzzanat és sípoló légzés); együttesen alacsony vérlemezke-, vörösvértest- és fehérvérsejtszám; idegrendszeri betegségek (amelyek jeleiket és tüneteiket tekintve hasonlítanak a szklerózis multiplexre vagy a szemidegek vagy a gerincvelő gyulladására); tuberkulózis; pangásos szívelégtelenség súlyosbodása; görcsök; lupusz vagy lupusz-szerű szindróma (többek között olyan tünetek, mint tartós kiütés, láz, ízületi fájdalom és fáradékonyság); a bőr vérereinek gyulladása; alacsony vörösvértestszám; alacsony fehérvérsejtszám; alacsony neutrofil (a fehérvérsejt egyik típusa) sejtszám; emelkedett májfunkciós eredmények.
  • Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik): a csontvelőben zajló vérképzés csökkenése.
5. HOGYAN KELL AZ ENBREL-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Enbrel-t.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható.
Miután kivette a fecskendőt a hűtőből, várjon amíg az Enbrel oldat szobahőmérsékletre melegszik (15-30 perc). Ezt követően azonnali felhasználás javasolt.
Bizonyosodjon meg róla, hogy az előretöltött fecskendőben lévő oldat átlátszó, színtelen vagy halványsárga, és nem tartalmaz szabad szemmel látható részecskéket. Ha nem így van, ne alkalmazza az oldatot. Használjon egy másik Enbrel előretöltött fecskendőt, majd további segítségért forduljon gyógyszerészéhez.
Gondoskodjon minden olyan Enbrel oldat szakszerű megsemmisítéséről, amelyet 6 órán belül nem adott be.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Enbrel
Az Enbrel hatóanyaga az etanercept. Egy előretöltött fecskendő 25 mg etanerceptet tartalmaz.
Segédanyagok: szacharóz, nátrium-klorid, L-arginin hidroklorid, nátrium-dihidrogén-foszfátdihidrátés dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, valamint injekcióhoz való víz.
Milyen az Enbrel külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Enbrel előretöltött fecskendő formájában kerül forgalomba, amely átlátszó, színtelen vagy halványsárga oldatot tartalmaz. Minden csomag 4 db, 8 db vagy 24 db előretöltött fecskendőt; és 8 db, 16 db vagy 48 db a beadás helyét fertőtlenítő alkoholos törlőkendőt tartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Gyártó:
Wyeth Europa Ltd. Wyeth Pharmaceuticals Huntercombe Lane South New Lane Taplow, Maidenhead Havant Berkshire, SL6 0PH Hampshire, PO9 2NG Nagy-Britannia Nagy-Britannia
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
België/Belgique/Belgien Ireland Polska Luxembourg/Luxemburg Wyeth Pharmaceuticals Wyeth Sp. z o.o Wyeth Pharmaceuticals Tel: + 353 1 449 3500 Tel: +48 22 457 1000 S.A./N.V. Fax: + 353 1 679 3773 Fax: + 48 22 457 1001 Tél/Tel: +32 10 49 47 11 Fax: +32 10 49 48 70
Česká Republika Ísland Portugal Wyeth Whitehall Czech s.r.o. Icepharma hf.Tel:+354 540 Wyeth Lederle Portugal (Farma) Lda. Tel: +420 2 67 294 111 8000Fax:+354 540 8001 Tel: + 351 21 412 82 00 Fax: +420 2 67 294 199 Fax: + 351 21 412 01 11
Danmark
Wyeth Danmark Tlf: + 45 44 88 88 05 Fax: +45 44 88 88 06
Deutschland
Wyeth Pharma GmbH Tel: + 49 251 2040 Fax: + 49 251 204 1128
България/Eesti/Latvija/Lietuva/Österreich/România/ Slovenija
Wyeth-Lederle Pharma GmbH Tel/Tălr: + 43 1 89 1140 Факс/Faks/Fakss/Faksas/Fax:
+ 43 1 89 114600
Ελλάδα
Wyeth Hellas A.E.B.E. Tηλ: + 30 2 10 99 81 600 Φαξ: + 30 2 10 99 21 994
Espańa
Wyeth Farma S.A. Tel:+ 34 91 334 65 65 Fax: + 34 91 663 65 53
France
Wyeth Pharmaceuticals France Tél:+ 33 1 41 02 70 00 Fax: + 33 1 41 02 70 10
Italia
Wyeth Lederle S.p.A. Tel: + 39 06 927151 Fax: + 39 06 23325555
Kύπρος
Wyeth Hellas (Cyprus Branch) AEBE Tηλ: +357 22 817690 Φαζ: + 357 22 751855
Magyarország
Wyeth Kft. Tel: +36 1 453 33 30 Fax: +36 1 240 46 32
Malta
Vivian Corporation Ltd. Tel: +35621 344610 Fax: +35621 341087
Nederland
Wyeth Pharmaceuticals B.V. Tel: + 31 23 567 2567 Fax: +31 23 567 2599
Norge
Wyeth Tlf:+47 40 00 23 40 Fax: +47 40 00 23 41
Slovenská Republika
Wyeth Whitehall Export Ges. m. b.
  • H. Representative Office / organizan< zlo〉ka Tel: 42-1-2-654-128-16 Fax: 42-1-2-654-128-17
Suomi/Finland
Wyeth Puh/Tel: + 358 20 7414 870Fax: + 358 20 7414 879
Sverige
Wyeth AB Tel: + 46 8 470 3200 Fax: + 46 8 730 0666
United Kingdom
Wyeth Pharmaceuticals Tel: + 44 1628 415330 Fax: + 44 1628 414802
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) internetes honlapján ( http://www.emea.europa.eu ) található.
7. UTASÍTÁSOK AZ ENBREL INJEKCIÓ ELKÉSZÍTÉSÉRE ÉS BEADÁSÁRA
Ez a fejezet az alábbi alfejezeteket tartalmazza:
Bevezetés
  • lépés: Előkészületek az injekció beadásához
  • lépés: A beadás helyének kiválasztása
  • lépés: A beadás helyének előkészítése és az Enbrel oldat beadása
  • lépés: Az eszközök sorsa
Bevezetés
A következő utasítások elmagyarázzák az Enbrel injekció elkészítésének és beadásának módját. Kérjük, hogy olvassa el figyelmesen az utasításokat és kövesse azokat lépésről lépésre. Orvosa vagyannak asszisztense segíteni fog Önnek a saját magának vagy gyermekének adott injekció beadási technikájának elsajátításában. Ne alkalmazza az injekciót, amíg nem biztos abban, hogy érti az injekció elkészítésének és beadásának módját.
Az injekciót ne keverje más gyógyszerrel.
1. lépés: Előkészületek az injekció beadásához
  • Keressen egy tiszta, jól megvilágított, sík munkafelületet.
  • Vegye ki a hűtőszekrényből, és helyezze sík felületre az előretöltött fecskendőket tartalmazó Enbrel dobozt. Vegyen ki egy darab előretöltött fecskendőt és egy darab alkoholos törlőkendőt, és helyezze őket a munkafelületre. Ne rázza föl az Enbrel előretöltött fecskendőt. A megmaradt előretöltött fecskendőket tartalmazó dobozt tegye vissza a hűtőbe. Az Enbrel tárolására vonatkozó információkért kérjük nézze meg az 5. pontot. Ha a tárolással kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, további útmutatásért kérjük, keresse fel orvosát, a nővért vagy a gyógyszerészt.
  • Várjon 15-30 percet, míg az előretöltött fecskendőben lévő Enbrel szobahőmérsékletre melegszik. A tűvédő sapkát NEM SZABAD eltávolítani mindaddig, míg az előretöltött fecskendő el nem éri a szobahőmérsékletet. Semmilyen más módszerrel ne próbálja meg felmelegíteni az Enbrel oldatot (pl. mikrohullámú sütőben vagy forró vízben).
  • Gyűjtsön össze minden olyan további kelléket, melyekre az injekció beadásához szüksége lesz. Beleértve az alkoholos törlőkendőt és a vattacsomót vagy gézt.
  • Szappannal, meleg vízzel mosson kezet.
  • Bizonyosodjon meg róla, hogy az előretöltött fecskendőben lévő oldat átlátszó, színtelen vagy halványsárga, és nem tartalmaz szabad szemmel látható részecskéket. Ha nem így van, ne alkalmazza az oldatot. Használjon egy másik Enbrel előretöltött fecskendőt, majd további segítségért forduljon gyógyszerészéhez.
2. lépés: A beadás helyének kiválasztása
  • Az Enbrel előretöltött fecskendővel történő injekciózáshoz az alábbi három beadási hely javasolt: (1) a combközép elülső része; (2) a has, kivéve közvetlenül a köldök körül lévő 5 centiméteres terület és (3) a felkar hátsó része.
  • Minden injekciót más-más helyre kell beadni. Az új injekció helye legalább 3 cm távolságra legyen a korábban beadott injekció helyétől. Ne adjon injekciót olyan helyre, ahol a bőr érzékeny, sebes, piros vagy kemény. Kerülje azokat a felületeket, melyeken hegek vagy striák vannak.
  • Amennyiben Ön vagy a gyermek pikkelysömörben szenved, meg kell próbálnia elkerülni az injekció adását közvetlenül olyan helyre, ahol a bőr duzzadt, megvastagodott, piros vagy hámlik („pikkelysömörös bőrelváltozások”).
anx_21589_hu_img_122.jpg 3. lépés: Az Enbrel oldat beadása
  • Vegye föl az előretöltött fecskendőt a sík munkafelületről. Az előretöltött fecskendő tartályát egyik kezében tartva húzza le a tűvédő sapkát az injekciós tűről.
  • Amikor leveszi a tűvédő sapkát, előfordulhat, hogy egy folyadékcsepp van a tű végén, ez normális. Ne érjen hozzá a tűhöz, és vigyázzon, hogy a tű se érjen hozzá semmihez. Ne érjen hozzá vagy ne ütögesse a dugattyút. Ez ugyanis a folyadék kicsurgását okozhatja.
  • A fecskendőt a tűvel felfelé tartva ellenőrizze, hogy vannak-e buborékok a fecskendőben. Amennyiben igen, finoman ütögesse meg a fecskendőt, hogy a buborékok a fecskendő felső részébe kerüljenek. Lassan nyomja meg a fecskendő dugattyúját, hogy a buborékok kiürüljenek a fecskendőből.
  • Egy alkoholos törlőkendővel körkörös mozdulatokkal dörzsölje le a helyet, ahová be kívánja adni az Enbrel injekciót. Ehhez a területhez a továbbiakban az injekció beadásáig NE ÉRJEN hozzá.
  • Amikor az előbbiekben megtisztított bőrfelület megszáradt, egyik kezével finoman csípje azt össze, és tartsa erősen. A másik kezében lévő fecskendőt tartsa a bőrfelületre körülbelül 45 fokos szögben.
  • Gyors, hirtelen mozdulattal nyomja a tűt a bőrbe.
  • Másik kezével engedje el a bőrt. Szabad kezével lassan nyomja be a dugattyút, hogy befecskendezze az Enbrel oldatot.
  • Amikor a fecskendő üres, húzza ki a tűt a bőrből, vigyázva arra, hogy ugyanolyan szögben tartsa, ahogy beszúrta. Az injekció beadási helye enyhén vérezhet. 10 másodpercig tartson egy vattát vagy gézdarabot az injekció helyén. Ne dörzsölje az injekció beadási helyét. Ha szükséges, ragassza le.
anx_21589_hu_img_120.jpg 4. lépés: Az eszközök sorsa
Az előretöltött fecskendő kizárólag egyszeri használatra szolgál. A fecskendőt és a tűt SOHA nem szabad még egyszer felhasználni! A tűre SOHA ne rakja vissza a védőkupakot. A tű és a fecskendő szakszerű megsemmisítését illetően kövesse kezelőorvosa, a nővér vagy a gyógyszerész utasításait.
Ha bármilyen további kérdése van, forduljon az Enbrel használatában járatos orvoshoz, asszisztenshez vagy gyógyszerészhez.