Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Peritol szirup 100 ml V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Peritol szirup

ciproheptadin-hidroklorid

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek vagy gyermekének írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Peritol szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Peritol szirup alkalmazása előtt
3.              Hogyan kell alkalmazni a Peritol szirupot?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Peritol szirupot tárolni?
6.              További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PERITOL SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Peritol szirup hatóanyaga a ciproheptadin, ami hisztamin- és szerotonin receptor gátló szer. A hisztamin és a szerotonin olyan kémiai anyagok, melyek a szervezetben normális mennyiségben is megtalálhatók, de bizonyos állapotokban túlzott mértékben termelődnek, mint például:
  • allergiás eredetű és viszketéssel járó kórképek (csalánkiütés, allergiás eredetű vizenyő, ekzema, bőrgyulladás, szénanátha, szérumbetegség, rovarcsípés),
  • karcinoid szindróma (szerotonint termelő gyomor-bélrendszeri daganat),
  • ér eredetű fejfájás (migrén, hisztamin-fejfájás).
A Peritol szirup alkalmas ezeknek az állapotoknak a kezelésére.

Emellett a Peritol szirup alkalmas különböző okokból étvágytalan, leromlott állapotú betegek, lábadozók étvágyának, általános állapotának javítására.

2. TUDNIVALÓK A PERITOL SZIRUP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a készítményt
  • ha Ön vagy gyermeke allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra (ciproheptadin) vagy a Peritol szirup egyéb összetevőjére,
  • heveny asztmás roham esetén,
  • zöldhályog esetén,
  • gyomorürülési zavar esetén (amelyet pl. pilórus szűkület, vagy egyéb gyomor szűkületet okozó fekély okozhat),
  • vizeletürítési nehézséggel járó betegség esetén (pl. prosztata-megnagyobbodás, hólyagnyak szűkület esetén),
  • ha egyidejűleg bizonyos depresszió elleni szerrel (ún. MAO-gátló: pl. moklobemid, szelegilin) kezelik,
  • ha szoptat.
  • 2 éves kor alatti gyermekeknél
  • legyengült idős (65 év felett), magatehetetlen betegeknél.

A Peritol szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Peritol szirup fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható az alábbi állapotokban, ezért feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha az alábbiak közül valamelyik vonatkozik Önre, vagy gyermekére:
  • májkárosodás,
  • vesekárosodás,
  • asztma,
  • korábban emelkedett szemnyomást állapítottak meg,
  • pajzsmirigy túlműködés,
  • szív-, érrendszeri betegség,
  • magas vérnyomás.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

MAO-gátló hatású gyógyszerek (pl. moklobemid, szelegilin) erősítik és elnyújtják a Peritol szirup bizonyos, ún. atropinszerű hatásait (szájszárazság, pupillatágulat, a szem alkalmazkodásának zavara, székrekedés, vizeletelakadás fordulhat elő). Ezért a Peritol tabletta MAO-gátló hatású gyógyszerekkel együtt nem szedhető.

A Peritol szirup és bizonyos altatók, nyugtatók, szorongásoldók nyugtató, álmosságot okozó mellékhatásai összeadódhatnak. A Peritol szirup szedésének megkezdése előtt tudassa orvosával, ha bármilyen altatót, nyugtatót, szorongásoldó hatású szert szed.

A Peritol szirup befolyásolhatja bizonyos (szerotonin szintet emelő) depresszió elleni gyógyszerek hatását. Ez a depresszió és kísérő tüneteinek fellángolását eredményezheti.

A Peritol szirup bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok) vizeletből való kimutatására szolgáló teszt hamis pozitivitását okozhatja. Ha ilyen vizsgálat előtt áll, feltétlenül tudassa orvosával, hogy Peritol szirupot szed.

A Peritol szirup együttes alkalmazása ételekkel vagy italokkal
A Peritol szirup idegrendszeri mellékhatásai (álmosság, kábultság, szédülés) alkohol hatására fokozódhatnak, ezért szedése alatt szeszes italt fogyasztani tilos!

Terhesség és szoptatás
Terhesség, vagy terhesség gyanúja esetén a Peritol szirup csak az előny/kockázat orvos általi gondos mérlegelését követően, az orvos utasítására szedhető.

Ha Ön szoptat, ne szedje a Peritol szirupot. Ha orvosa az Ön egészsége érdekében a gyógyszer szedését mindenképpen szükségesnek tartja, a Peritol szirup szedése idejére a szoptatást fel kell függeszteni.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Peritol szirup, különösen a kezelés első szakaszában, esetenként szédülést, álmosságot, kábultságot okozhat. Ezért a kezelés megkezdésekor - egyénenként (orvos által) meghatározandó ideig - járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban orvosa egyedileg határozza meg a közlekedésben való részvételre vonatkozó korlátozást vagy tilalmat. A szirup alkoholtartalmát figyelembe kell venni.

Fontos információk a Peritol szirup egyes összetevőiről:
A Peritol szirup segédanyagként répacukrot (szacharóz) tartalmaz. Egy kávéskanálnyi (5 ml) szirup 2 g, egy gyermekkanálnyi (10 ml) szirup 4 g répacukrot tartalmaz, amit cukorbetegség esetén figyelembe kell venni.
  • . Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
  • A Peritol szirup 5 térfogat % etanolt (alkohol) tartalmaz (legfeljebb 0,25 g kávéskanalanként, ami 5 ml sörrel, 2,1 ml borral megegyező adag, ill. legfeljebb 0,5 g gyermekkanalanként, ami 10 ml sörrel, ill. kb. 4,2 ml borral megegyező adag). Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Alkoholtartama miatt terhes nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl. májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazása megfontolandó.
  • A Peritol szirup azo festéket tartalmaz (sunset yellow E110) tartalmaz, mely allergiás (túlérzékenységi) reakciókat okozhat.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PERITOL SZIRUPOT?

A Peritol szirupot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A Peritol kezelés megkezdésekor gyakran álmosság, aluszékonyság jelentkezik, ezért az első adagot célszerű az esti étkezés után alkalmazni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Egy kávéskanálnyi (5 ml) szirup 2 mg, egy gyermekkanálnyi (10 ml) szirup 4 mg hatóanyagot tartalmaz.

Felnőtteknek
A készítmény szokásos napi adagja felnőtteknek 1 gyermekkanálnyi szirup naponta 1-5 alkalommal (4-20 mg). Javasolt kezdő adagja 3-szor 1 gyermekkanálnyi szirup (3-szor 4 mg) naponta.
Idült csalánkiütés kezelésére: 3-szor 1 kávéskanálnyi szirup (3-szor 2 mg) naponta.
Heveny migrén kezelésére: 1 gyermekkanálnyi szirup (4 mg). Ha a fejfájás nem szűnik, fél óra múlva ismét 1 gyermekkanálnyi szirup bevétele javasolt. Ezután 4-6 óránként 1 gyermekkanálnyi szirup általában elegendő a panaszmentesség fenntartására. Négy-hat órán belül összesen legfeljebb 8 mg (2 gyermekkanálnyi szirup) vehető be.
Migrén fenntartó kezelésére általában 4-6 óránként 1 gyermekkanálnyi szirup elegendő.
A napi adag nem haladhatja meg a 32 mg-ot (4-szer 2 gyermekkanálnyi szirup).

Speciális betegcsoportok
Legyengült idős (65 év felett), magatehetetlen betegeknek a Peritol szirup nem adható, mert érzékenyebbek lehetnek az esetleges mellékhatásokra (szédülés, kábultság, vérnyomásesés).

Gyermekkorban
APeritol szirup két éves kor alatt nem adható.

Két éves kor feletti gyermekekkezelése is fokozott óvatosságot igényel, mivel a készítmény mellékhatásaira a gyermekek fokozottan érzékenyek, ritkán túlzott nyugtalansággal is reagálnak.
Két éves és hat éves kor közöttjavasolt adagja naponta 2-3-szor 1 kávéskanálnyi szirup (2-3-szor 2 mg). Amennyiben egy kiegészítő dózis beiktatása szükséges, azt lefekvéskor célszerű bevenni. A napi adag nem haladhatja meg a 12 mg-ot (3-szor 2 kávéskanál).
Hét éves kortól 14 éves korig a készítmény javasolt napi adagja 2-3-szor 1 gyermekkanálnyi szirup (2-3-szor 4 mg). Amennyiben egy kiegészítő dózis beiktatása szükséges, azt lefekvéskor célszerű bevenni. A napi adag nem haladhatja meg a 16 mg-ot (4-szer 1 gyermekkanál).

Ha a Peritol szirup alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Peritol szirupot alkalmazott
Túladagolás esetén értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi segítségre lehet szükség.
Tünetek: aluszékonyság, kóma, görcsök, szájszárazság, tág pupillák, kipirulás, gyomor-bélrendszeri panaszok.

Ha elfelejtette alkalmazni a Peritol szirupot
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Peritol szirup alkalmazását
A készítmény alkalmazását ne hagyja abba idő előtt, önkényesen, hacsak allergiás (túlérzékenységi) reakció vagy más súlyos mellékhatás nem indokolja, mert ez állapotában visszaesést okozhat!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Peritol szirup is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a készítmény szedését azonnal hagyja abba, és haladéktalanul értesítse orvosát, mert sürgős orvosi ellátás válhat szükségessé:
  • Allergiás (túlérzékenység következtében kialakuló) bőrkiütés, csalánkiütés, a kéz, láb, vagy arc duzzanata.
  • súlyos, nehézlégzéssel, szédüléssel járó túlérzékenységi reakció.

A készítmény hosszantartó szedése során vérképzőszervi eltérések (a fehérvérsejtszám nagyfokú csökkenése, ami a beteg fertőzésekkel szembeni védettségének gyengülését okozhatja, a vérlemezke szám csökkenése, a vörösvérsejtek szétesésével járó vérszegénység) is jelentkezhetnek. Ha a készítmény tartós szedése során más okkal nem magyarázható láz, torokfájás, szájnyálkahártya kisebesedés, sápadtság, sárgaság, gyengeség, légszomj, véraláfutás, szokatlan vagy nehezen csillapítható vérzés jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

A Peritol szirup szedése során az említetteken kívül előfordulhat:

Vizsgálatok eredményei:
Testsúlygyarapodás.

Szívbetegségek és szívvel kapcsolatos tünetek
Szapora vagy rendszertelen szívverés, szívdobogásérzés.

Idegrendszeri betegségek és tünetek
Peritol kezelés során gyakran előforduló mellékhatás az álmosság, aluszékonyság. Ez a mellékhatás általában átmeneti jellegű, gyakran a kezelés első 3-4 napja után megszűnik és csak ritkán szükséges emiatt a kezelést megszakítani.

Egyéb idegrendszeri mellékhatások lehetnek még: kábultság, szédülés, a mozgások összehangolásának, irányításának zavara, remegés, a végtagok szúró fájdalma, zsibbadása, ideggyulladás (ennek tünetei fokozott fájdalomérzés, bénulás, görcsök lehetnek), görcsrohamok, fejfájás, gyengeségérzés.

Szembetegségek és szemészeti tünetek
Homályos látás, a szem alkalmazkodási zavara (pupillatágulat), kettőslátás.

A fül és az egyensúlyérzékelő szerv betegségei és tünetei
A belső fül gyulladása, forgó jellegű szédülés, fülcsengés.

Légzőrendszeri és mellkasi betegségek és tünetek
Az orr és a garat kiszáradása, a hörgő váladék besűrűsödése, nehézlégzés, orrdugulás, orrvérzés.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Szájszárazság, hányinger, hányás, gyomortáji fájdalom, hasmenés, székrekedés.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Gyakori vizelési inger, vizeletürítési nehézség, vizeletelakadás.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Bőrpír, nagyfokú verítékezés, fényérzékenység.

Anyagcsere és táplálkozási betegségek és tünetek
Étvágytalanság vagy étvágynövekedés is előfordulhat.

Érbetegségek és tünetek
Alacsony vérnyomás.

Általános tünetek
Ingerlékenység, mellkasi nyomásérzés, fáradtság, hidegrázás.

Máj- és epebetegségek és tünetek
A bőr és a szem fehérje besárgulása, esetenként lázzal, világos színű széklettel, sötét vizelettel, ezek a tünetek májműködési zavarra, epeúti elzáródásra, májgyulladásra, májelégtelenségre utalhatnak.

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Idő előtt jelentkező havivérzés.

Pszichiátriai kórképek
Zavartság, látási érzékcsalódások, nyugtalanság, izgatottság, idegesség, agresszív magatartás, álmatlanság, emelkedett hangulat, hisztéria.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. Hogyan kell a Peritol szirupot TÁROLni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (ÉÉÉÉ HH) után ne alkalmazza a Peritol szirupot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza a Peritol szirupot, ha a bomlás látható jeleit (elszíneződés, kellemetlen szag) észleli.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. További információk

Mit tartalmaz a készítmény?
A készítmény hatóanyaga: 0,40 mg ciproheptadin-hidroklorid [0,43 mg ciproheptadin-hidroklorid-szeszkvihidrát formájában] milliliterenként.

Egyéb összetevők: tömény ecetsav, szorbinsav, Multi Fruit 02 725 aroma, sunset yellow E110, 96%-os etanol, nátrium-hidroxid, szacharóz, tisztított víz.

Milyen a Peritol szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás

100 ml halvány narancssárga színű, átlátszó, tutti-frutti aroma szagú szirup.

Csomagolás: 100 ml szirup fehér, garanciazárást biztosító alumínium csavaros kupakkal lezárt, barna üvegben és dobozban.


A forgalombahozatali engedély jogosultja:
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

A gyártó:
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.

OGYI-T-3465/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma

2011. november.