Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Diagnosztikus és terápiás ajánlások kardiológiai kórképekben

A Kardiológiai Szakmai Kollégium irányelvei III. kötet

Lektorálta a Kardiológiai Szakmai Kollégium által felkért Szakértői Bizottság

Elnök:
Czuriga István

Tagok:
Hőgye Márta
Jánosi András
Karlócai Kristóf
Lengyel Mária
Simon Kornél

„Az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltétele, hogy (...) az ellátás során érvényesüljenek a jogszabályban foglalt vagy egyéb szakmai szabályok, így különösen a tudomány mindenkori állását tükröző és bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, ezek hiányában a módszertani útmutatókban közzétett szabályok, a szakmai irányelvek vagy módszertani útmutatók hiányában a széles körben elfogadott szakirodalomban közzétett szakmai követelmények (...)”

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 119. § (3) b) pontja

Előszó

A cardiovascularis betegségek diagnózisának, kezelésének és megelőzésének a kérdései továbbra is az orvostudomány érdeklődésének középpontjában állnak, s a szomorú hazai mortalitási statisztikáért napjainkban is elsősorban a cardiovascularis betegségek a felelősek.

A tudomány fejlődésével megismert újabb összefüggések, az ezekből adódó kezelési lehetőségek térhódítása, a diagnosztikus módszerek, eljárások fejlődése egyaránt indokolják a legújabb ismeretek rendszeres összefoglalását és közreadását.

A Kardiológiai Szakmai Kollégium - az európai és amerikai kardiológiai társaságok (ESC, AHA, ACC) hagyományait követve - először 2002-ben részletes, tudományos igényű anyagban foglalta össze kilenc, klinikailag fontos kardiológiai kérdéskör gyakorlati ismereteit. 2003-ban elkészítette és a korábban elkészült irányelvekkel egységes kiadásban megjelentette újabb kilenc fontos terület, kórkép klinikai irányelveit, néhány más orvosi tudományos társaság olyan irányelveivel kiegészítve, melyek ismerete a gyakorló kardiológusok számára magától értetődően nélkülözhetetlen.

Az irányelvek szövegét - akárcsak korábban - ezúttal is munkacsoportok dolgozták ki, a különböző fejezetek bírálatában, értékelésében több hivatalosan felkért szakember vett részt. Külön bizottságot hoztunk létre a munka koordinálására és ellenőrzésére. Az ismételt javításokat, pontosításokat követően valamennyi anyagot konszenzussal fogadta el a szakmai kollégium.

A Kardiológiai úTMUTATó 2004-ben immáron három kötetben jelenik meg, s a Kardiológiai Szakmai Kollégium kilenc új irányelve mellett nyolc korábban már megjelent irányelv is megújult. Az orvostudomány fejlődését és a nemzetközi szakirodalom eredményeit összegző megújítások révén a magyar irányelvek is a kardiológia tudományának legfrissebb ismereteit tükrözik.

A Kardiológiai úTMUTATó 2004 III. kötete a Kardiológiai Szakmai Kollégium kilenc irányelve mellett - a jól ismert összefüggésekre tekintettel - a Magyar Resuscitatios Társaság, és a Magyar Atherosclerosis Társaság irányelveit is tartalmazza.

Körültekintő, számos véleményt és eredményt integráló kitartó munkánk ellenére sem állíthatjuk, hogy a kiadvány tovább már nem javítható, nem tökéletesíthető. Kérünk mindenkit, hogy észrevételeit a kollégium honlapján jelezze (edes@kardkoll.hu), ahol minden kritikát vagy javaslatot örömmel várunk.

Reméljük, hogy megújult és kibővült Kardiológiai úTMUTATónk mindannyiunk számára hasznos és hatékony segítséget nyújt a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők gyógyításához.

Debrecen, 2004. február 6.

Dr. Édes István Dr. Czuriga István
a Kardiológiai Szakmai Kollégium elnöke
Dr. Czuriga István
a Szakértői Bizottság elnöke

A Szakmai Kollégium köszönetet mond a Merck Kft.-nek az irányelvek kidolgozásához nyújtott segítségért.

A Kardiológiai Útmutató 2004/I-II-III köteteiben megjelent klinikai irányelveket a Kardiológiai Szakmai Kollégium felkérésére írták:

Apró DezsőLupkovics Géza
Balikó TamásMatos Lajos
Balogh IldikóMerkely Béla
Bán ÉvaMohácsi Attila
Bányai FerencMolnár Ferenc
Batthyány IstvánNémeth József
Berényi IstvánNyolczas Noémi
Blaskó GyörgyPréda István
Bodor ElekPrinz Gyula
Bogár LajosPump Ágnes
Borbola JózsefRadnai Béla
Csanádi ZoltánRostás László
Csanády MiklósRudas László
Csapó KálmánSárosi István
Czuriga IstvánSepp Róbert
Dékány MiklósSimon Kornél
Duray GáborSzász Károly
Édes IstvánSzatmáry György
Forster TamásSzékely Ádám
Gruber NoémiSzeles Éva
Halmay LászlóSzerafin Tamás
Hőgye MártaSzilvási István
Horváth ErzsébetTekeres Miklós
Horváth IvánTemesvári András
Jánosi AndrásTenczer József
Kádár KrisztinaTomcsányi János
Kancz SándorTóth Károly
Karlócai KristófUngi Imre
Kékes EdeVályi Péter
Keltai MátyásVecsey Tibor
Kiss Róbert GáborVeress Gábor
Lengyel MáriaVoith László
Lőrincz IstvánZámbó Katalin
Losonczy HajnaZámolyi Károly

További szerzőink:

A Magyar Resuscitatios Társaság munkacsoportjának tagjai
A Magyar Atherosclerosis Társaság munkacsoportjának tagjai



Fejlesztés alatt!