Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD)

Készítette: A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium

HBCs kódok: 293C, 293A, 293D, 337Z

I. Alapvető megfontolások

1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe

Csecsemő és gyermekgyógyászat, 0-18 éves kor között

2. A protokoll bevezetésének alapfeltétele

Az ebbe a betegségcsoportba tartozó két leggyakoribb kórkép, a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban lép fel már gyermekkorban is. Mindkét betegség igen változatos tünetekkel jelentkezhet, számtalan szövődmény kísérheti azokat. Ezek a korábban reménytelennek tűnő betegségek az utóbbi évtizedekben az újabb és korszerűbb gyógyszerek elterjedésével és a modern sebészi eljárások alkalmazásával egyre jobban kezelhetővé váltak. Jelen protokoll bevezetésének alapfeltétele, hogy az abban tárgyalt diagnosztikus és terápiás lehetőségek rendelkezésre álljanak és az adott intézmény rendelkezzen képzett gyermek-gasztroenterológus szakorvosokkal

3. Definíció

A colitis ulcerosa a vastagbél és a rectum hyperaemiával, ulcerációval és oedemával járó krónikus gyulladása, ami csak a mucosára és a submucosára terjed, és a beteg bél folyamatos gyulladást mutat. Ritka esetben érintett lehet a terminális ileum is, de további bélszakaszokat a betegség nem involvál. A Crohn-betegség a gastrointestinalis traktus krónikus, ismeretlen eredetű gyulladásos megbetegedése, ami szemben a colitis ulcerosával, a gyomor-bélrendszer bármelyik szakaszán felléphet. Megjelenése általában szegmentális és a bélfal minden rétegére kiterjedhet (transmuralis). Leggyakoribb lokalizációja az alsó vékonybélszakasz és/vagy a vastagbél.

3.1.) Kiváltó tényezők 3.2.) Kockázati tényezők

A kockázatot befolyásoló főbb környezeti tényezők: Crohn betegségben a kockázatot emeli a dohányzás és a fogamzásgátlók rendszeres szedése, míg a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a kockázatot. A dohányzás nemcsak a Crohn betegség kialakulásának a kockázatát fokozza, hanem súlyosbítja a betegség lefolyását, és a rontja a kezelés esélyeit. A colitis ulcerosa kockázatát a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti. Mindkét betegségben a kockázat magasabb a jobb szociális helyzetű családokban. Érdekes az a megfigyelés, hogy az appendectomia, különösen 20 éves kor előtt, csökkenti a colitis ulcerosa és fokozza a Crohn betegség kockázatát. Semmilyen mikroorganizmus, vagy étrendi tényező kóroki szerepét sem sikerült igazolni a két betegség kialakulásában.

4. Panaszok / Tünetek / ‰ltalános jellemzők

A Crohn-betegség tünetei közé legtöbbször az alábbiak tartoznak:

  • Hasi fájdalom, gyakran evést követően

  • Növekedésbeli elmaradás

  • Pubertás késése

  • Véres széklet

  • hasmenés

  • Fissurák, fistulák, perianalis fekélyek,

  • Bőrfüggelék az anus körül

  • Étvágytalanság

  • Rossz közérzet, fogyás, láz

  • Uveitis anterior

  • Erythema nodosum

  • Típusos Crohn-betegségre a legjellemzőbb a hasi fájdalom és a fogyás, amit rossz közérzet kísér, gyakori a láz. Előfordulhat, a legtöbbször az ileocoecalis régiónak megfelelően tapintható hasi terime is, amit bélkonglomerátumok okoznak. Ilyen tünetegyüttes esetén többnyire a vékonybél, elsősorban a terminális ileum érintett. Gyermekkorban gyakrabban fordul elő, hogy a tünetek előterében kizárólag a malnutritio áll, amit az étvágytalanság és a rossz felszívódás okoz. Kiemelést érdemel, hogy sokszor csupán a növekedésbeli elmaradás és/vagy a pubertás tarda lehet a Crohn-betegség első manifesztációja, így ilyenkor erre a kórképre mindenképpen gondolni kell.

    A colitis ulcerosa jellemző tünetei az alábbiak:

  • Hasmenés, gennyes, véres székletek

  • Tenesmus

  • Láz

  • Hasi fájdalom (gyakran székelés előtt)

  • Növekedési elmaradás (ritkább, mint Crohn-betegségben)

  • A legjellemzőbb tünetek a véres, nyákos székletek és a tenesmus, amelyek a colon gyulladását jelzik, de önmagukban természetesen nem bizonyítják a colitis ulcerosa fennállását. Hangsúlyozandó, hogy a Crohn-betegség is jelentkezhet colitis ulcerosára jellemzőtünetekkel, abban az esetben, ha elsősorban a colont érinti a gyulladás. A colitises tünetegyüttes esetén a hasi fájdalom gyakran lehet diffúz, égő jellegű és jellemzően a székletürítéshez társul.

    Bármilyen eredetű colitis súlyos szövődménye a toxicus megacolon, amire az alábbi tünetek a jellemzőek:

  • Haspuffadás

  • A bélhangok nem hallhatók

  • Elektrolit eltérések mutathatók ki.

  • Gram-negativ sepsis és masszív vérzés is felléphet.

  • Könnyen vezet colon perforációhoz.

  • A 1. táblázat segít a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa elkülönítésében az intestinalis tünetek alapján

    1. táblázat. A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa intestinalis manifesztációinak összehasonlítása

    Intestinalis tünetek CD UC
    Haematochesia + +++
    Diarrhea + +++
    Hasi fájdalom +++ +
    Anorexia +++ +
    Hányás ++ +

    5. A betegség leírása

    5.1.) Érintett szervrendszer(ek)

    Az 2. táblázatban egymással összehasonlítva látható, hogy a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa a gyomor-bél traktus mely részein fordul elő leginkább.

    2. táblázat A gastrointestinális traktus érintettsége Crohn-betegségben és colitis ulcerosában

    Lokalizáció Crohn-betegség Colitis ulcerosa
    Nyelőcső, gyomor + -
    Vékonybél proximalis és középső része + -
    Distalis ileum ++ +
    Colon ++ +++
    Rectum ++ +++
    Anus ++ -

    +++ igen gyakori, ++ gyakori, + ritka, - nem fordul elő

    Vastagbél lokalizáció esetén a két betegség az esetek kb. 10 százalékában nem különíthető el egymástól, ilyenkor un. indeterminált colitisről beszélünk.

    Extraintestinalis tünetek

    A gyulladásos bélbetegségnek sokszor vannak extraintestinalis manifesztációi is, amelyek közül egyesek inkább colitis ulcerosa esetén, mások inkább Crohn-betegség esetén gyakoribbak (3. táblázat). Fontos tudni, hogy sokszor az extraintestinalis manifesztációk megelőzhetik az intestinális tünetek fellépését.

    3. táblázat. A Crohn betegség és a colitis ulcerosa extraintestinalis manifesztációi

    Extraintesztinális megjelenés Crohn-betegség Colitis ulcerosa
    Episcleritis, uveitis anterior + +
    Aphthák +++ +
    Erythema nodosum + +
    Pyoderma gangrenosum + +
    Dobverőujj ++ +
    Arthritis ++ ++
    Spondylitis ankylopoetica + +
    Primer szklerotizáló cholangitis + ++
    NASH (nem alkoholos steatosis hepatis + +
    Perianalis lézió +++ -
    Növekedési elmaradás +++ +
    Pancreatitis + +
    Pericarditis - +
    Anaemia +++ +++

    +++ igen gyakori, ++ gyakori, + ritka, - nem fordul elő

    5.2.) Genetikai háttér A Crohn-betegek egyharmadában a 16-os kromoszómán elhelyezkedő CARD15 gén mutációja mutatható ki. Amennyiben mindkét allélen ezen gén mutációja észlelhető, akkor a Crohn-betegség kialakulásának a relatív kockázata: 30-40 % körül van. A genetikai meghatározottságra utal az is, hogy egypetéjű ikerpárokban a Crohn-betegség konkordanciája 36%, kétpetéjűekben pedig csupán 4%. Colitis ulcerosában a genetikai hajlam kevésbé kifejezett és még nem teljesen feltárt. Egypetéjű ikerpárokban a betegség konkordanciája 16%, kétpetéjűekben pedig 4% colitis ulcerosa esetén. Elsőfokú beteg hozzátartozó esetén 10-20-szoros az IBD kialakulásának az esélye. Összességében Crohn betegségben erősebb a genetikai meghatározottság, mint colitis ulcerosában.

    5.3.) Incidencia / Prevalecia / Az utóbbi évtizedekben a gyulladásos bélbetegségek gyakorisága jelentős mértékben növekedett gyermekkorban is. A 10-19 éves korcsoportban a colitis ulcerosa korspecifikus incidenciája 2-3/100000, míg a Crohn-betegségé 3-4/100000 között mozog. A betegség gyakoribb a fejlett európai országokban és Észak-Amerikában. ‰zsiai és afrikai populációban ritka, de érdekes módon közöttük is gyakoribb, amennyiben a magasan civilizált országokba vándorolnak, ami a környezeti tényezők szerepére utal. Igen gyakran fordul előgyulladásos bélbetegség askenázi zsidókban

    5.4.) Jellemző életkor Hangsúlyozandó, hogy a Crohn-betegségben szenvedők 25-30%-ban, a colitis ulcerosásoknak pedig a 20%-ában kezdődik a betegség 20 éves kor alatt, vagyis mindkét kórképnek nagy a gyermekgyógyászati jelentősége.

    5.5.) Jellemző nem

    II. Diagnózis

    1. Diagnosztikai algoritmusok

    Intestinalis tünetek Extraintestinalis tünetek

    Haematochezia, diarrhoea, Láz, perianalis léziók, növekedésbeli elmaradás, aphtha,

    Differenciáldiagnosis

    Gastroenteritis, appendicitis, IBD, antibiotikum okozta colitis stb.

    Laboratóriumi eltérések Képalkotó vizsgálatok

    Anaemia, leukocytosis,

    Natív has, gyomor-bél thrombocytosis, emelkedett CRP,

    passage, hasi ultrahang, CT, MRhypalbuminaemia, alacsony vitaminszintek, p-ANCA, ASCA

    Endoszkópia és biopszia Colitis ulcerosa Crohn betegség

  • Anamnézis

  • Fizikális vizsgálatok

  • Igen fontos az anamnézis pontos felvétele, gyulladásos bélbetegség gyanúja esetén elsősorban azokra a jelekre kell figyelni, illetve rákérdezni, amelyeket a ‡Panaszok, tünetek, általános jellemzők“ fejezetben tárgyaltunk. Fontos kitérni az esetleges extraintestinalis érintettségre utaló panaszokra is. Mindez vonatkozik a fizikális vizsgálatra is.

    4. Kötelező(minimálisan elvégzendő) diagnosztikai vizsgálatok (felhasznált bizonyítékok, azok szintjei)

    4.1.) Laboratóriumi vizsgálatok

    A jó anamnézis és fizikális vizsgálat természetesen már legtöbbször felveti a gyulladásos bélbetegség gyanúját,de annak bizonyításához laboratóriumi, endoszkópos és hisztológiai és képalkotó vizsgálatok elvégzésére van szükség. Egyetlen olyan eltérés sincs azonban, aminek alapján a Crohn-betegséget, vagy a colitis ulcerosát önmagában kórismézni lehetne. A diagnózis mindig a különböző vizsgálatok során nyert jellemző eltérések alapján, mozaikszerűen áll össze. Természetesen típusosnak tekinthető esetekben könnyű eljutni a diagnózishoz, de előfordul, hogy azt csak igen nehezen tudjuk felállítani. A diagnosztikus módszereket foglalja össze a 4. táblázat.

    4. táblázat A gyuladásos bélbetegségek kórismézésében alkalmazott módszerek

    Laboratóriumi vizsgálatok

    Haemoglobin, haematokrit, vvt indexek, leukocyta, thrombocytaszám, Gyulladásos márkerek: CRP, süllyedés, fibrinogén Se vas, TVK, ferritin Se összfehérje, albumin, elfo, immunelfo

    pANCA, ASCA Vastag betűvel jelölve a kötelezően elvégzendő vizsgálatok

    Képalkotó vizsgálatok Natív has Ultrahang Felső passzázs vizsgálat Irriogsocopia (ritkán) Szelektív enterográfia…. Izotóp vizsgálatok CT MR
    Endoszkópia Colonoscopia Felső endoszkópia Capsula endoszkópia
    Hisztológiai vizsgálat Bélnyálkahártya

    Alapvetően fontos a teljes vérkép és a süllyedés vizsgálat elvégzése. Bár az IBD-re nem tekinthető specifikusnak, mégis általában kimutatható a legtöbbször microcyter, hypochrom anaemia. Az anaemia leggyakrabban felszívódási zavar, vagy okkult vérzés miatti vashiány következtében jön létre, de kiválthatja folsav és/vagy B12-vitaminhiány, vagy egyéb malnutritiós ok is. A kialakuló anaemia másik patogenetikus oka lehet az IBD-ben felszabaduló gyulladásos cytokinek, így elsősorban az IL-1, a TNF-? és az interferon-?, melyek az erythropoetin gátlása révén csökkentheti az erythropoesist. Igen gyakori az emelkedett thrombocytaszám és a magas süllyedés. Jellemző az alacsony szérum albumin szint, ami a kórkép okozta enterális fehérjevesztés következménye. A szérum kálium szint a profúz hasmenéssel járó formákban lehet alacsony. Dehidráció esetén a karbamid nitrogén szint egyes esetekben emelkedett lehet, általában azonban inkább alacsony a fokozott katabolizmushoz képest csökkent protein felvétel miatt. A thrombocytosis, a hypalbuminaemia és az akut fázis proteinek szintjének az emelkedése korrelációt mutat a szövettanilag látható gyulladásos jelek mértékével. A colitis ulcerosa és a Crohn-betegség egymástól történő differenciálásában segítséget jelenthet a perinukleáris antineutrophil cytoplasmatikus antitest (pANCA) és a Saccharomyces cerevesiae (pékélesztő) elleni antitest titerek arányának meghatározása. Előbbinek a titere colitis ulcerosában, az utóbbié pedig inkább Crohn-betegségben emelkedik.Fontos azonban megemlíteni, hogy az ASCA többnyire az ilealis Crohn betegségben pozitív, a colon lokalizáció esetén kevésbé, ami korlátozza differenciáldiagnosztikai szerepét. Ezeknek a teszteknek a pozitivitása segít elkülöníteni az IBD-ben szenvedő betegeket a nem-gyulladásos bélbetegségben szenvedőktől.

    4.2.) Képalkotó vizsgálatok Crohn-betegség esetén a felső passzázs vizsgálatnak még ma is van létjogosultsága a vékonybél eltérések megítélésére. A röntgenjelek közül a korai elváltozást jelzik az ulcusok és a mucosa nodularis elváltozásai. Később már megfigyelhetőek lehetnek a jellemző utcakőrajzolat és a bélszűkület következtében kialakuló zsinór tünet. Fontos hangsúlyozni, hogy a felső passzás vizsgálat kevésbé invasiv, jobban tolerálható, kisebb sugárterheléssel jár, de kevésbé specifikus, mint a szelektív enterográfia. Az utóbbi alkalmazása csak ritkán javasolt gyermekkorban. A vastagbél vizsgálatában a colonoscopia jelentős mértékben csökkentette az irriogoszkópia indikációját. A kettős kontrasztos irrigoszkópia csak akkor jön szóba, ha a colonoscopia elvégzése nem volt lehetséges technikai okokból a colon egész területén. Colitis esetén megfigyelhető a haustratio eltűnése és jellemző a fekélyképződés. Az irrigoscopia elvégzése abszolút kontraindikált toxicus megacolonra utaló tünetek fennállása esetén, ilyenkor natív hasi röntgen elvégzése indokolt, s azon jellemző a colon dilatációja, átmérője nagyobb, mint 8 cm. A hasi ultrahang vizsgálatnak elsősorban Crohn-betegségben van jelentősége, jellemzően kimutatható ilyenkor az érintett bélfal megvastagodásása és nyomon követhető annak változása a kezelés hatására. Az 5 mm-nél vastagabb bélfal kórosnak tekinthető. Ugyancsak kimutatható az ultrahang vizsgálattal a betegség következtében kialakult ileus, tályog, valamint a parenchymás szervek elváltozása és a retroperitoneum gyulladásos érintettsége. Szcintigráfiás vizsgálat során a beteg jelzett anyagot, ami a gyulladásos területen szelektíven dúsul. Alkalmazhatóak a beteg saját véréből in vitro 99-Technéciummal jelölt fehérvérsejtek, vagy in vivo jelölt granulocyta antitestek. Ennek a módszernek elsősorban a betegség aktivitásának nyomonkövetésében van jelentősége. Ez az eljárás segíthet a részleges bél obstructio okának a tisztázásában. Izotóphalmozódás jelenléte arra utal, hogy a szűkület aktív gyulladás következménye, vagyis eredményt várhatunk a gyógyszeres kezeléstől, míg annak hiánya azt jelzi, hogy a strictura irreversibilis fibrosis következménye, tehát sebészi megoldás (resectio, vagy szerencsés esetben strictura plasztika) elvégzése indokolt. A CT és MR vizsgálat jól alkalmazható a Crohn-betegség következtében kialakuló tályogok és fistulák kimutatására

    4.3.) Egyéb vizsgálatok Endoszkópos vizsgálat A gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában a legfontosabb eljárás. Elsősorban a colonoscopia informatív, de Crohn-betegség esetén felső endoszkópiára is szükség lehet, ha a tünetek a nyelőcső és a gyomor érintettségére is utalnak. A colonoscopiát gyermekkorban altatásban végezzük, a vizsgálat megfelelő előkészítést igényel. A vizsgálat előtti két napon a gyermek már csak folyékony, pépes ételt fogyaszt és a vizsgálat előtti napon X-Prep egyszeri adásával (l ml/kg) érjük el a vastagbél kiürülését. A colonoscopia előnye, hogy a vizsgálat során a nyálkahártya közvetlenül megtekinthető és biopsziás minták is vehetők. Legtöbbször az endoszkópos kép alapján nagy valószínűséggel elkülöníthető egymástól a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség (5.táblázat).

    5. táblázat A colitis ulcerosráa és a Crohn-betegségre jellemző endoszkópiás lelet

    Vizsgált eltérés Colitis ulcerosa Crohn-betegség
    Confluáló gyulladás Gyakorlatilag mindig Ritkán, jellemző az un. skip lézio, ép részek a gyulladt területek között
    Törékeny, sérülékeny mucosa Mindig Ritkán
    Granulált mucosa Mindig Ritkán
    Fekélyek Egymással konfluáló, felszínesesek Éles szélű, mély, diszkrét, fissura-szerű,
    Longitudinalis fekélyek Soha nem látható Jellemző
    Aphtoid elváltozások Ritkán Gyakori
    Rectum érintettsége Gyakorlatilag mindig, s kifejezettebb elváltozások, mint a colon többi részén Nem jellemző

    5. Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok (felhasznált bizonyítékok, azok szintjei)

    Szövettani vizsgálat

    Colitis ulcerosára jellemző az akut és a krónikus gyulladásos sejtinfiltratum a vastagbél és rectumnyálkahártya lamina propriájában. Az előbbit a neutrophil és eosinophil sejtek alkotják, míg az utóbbiakat a lymphocyták, plasmasejtek, monocyták és macrophágok képezik. Ezenkívül típusos esetben a cryptákban abscessusok láthatók és a kehelysejtek száma csökkent. A gyulladás a toxicus megacolon ritka eseteitől eltekintve, gyakorlatilag soha nem terjed a submucosara, a muscularis rétegre, vagy a serosára. Ezzel szemben Crohn- betegségben inkább krónikus gyulladásos sejtinfiltrátum figyelhető meg, ami a mucosán túlterjed és transmuralis jellegű. A betegségre jellemző lehet a granulomaképződés, de ez nem mindig látható, tehát hiánya nem zárja ki a Crohn-betegség diagnózisát. Az eseteknek nagyjából 10%-ában a szövettani kép alapján nem lehetséges a colitis ulcerosa és Crohn-betegség közötti elkülönítés (indeterminált colitis).

    Az IBD súlyosságának a megítélése

    A 6. táblázat összefoglalja azokat a tüneti és laboratóriumi paramétereket, amelyek alapján a kórkép klinikailag könnyen besorolható enyhe, középsúlyos és súlyos formákba. A besorolásnak nagy jelentősége van a megfelelő terápia beállításában, és annak hatékonyságának objektív megítélésében.

    6. táblázat Az IBD különböző súlyossági formái

    Tünet, vagy laboratóriumi eltérés Enyhe Középsúlyos Súlyos
    Hasmenés 0-6/nap 6-10/nap 10/napnál több
    Véres széklet Ritkán Rendszeresen Minden széklet
    Hasi fájdalom Enyhe Középsúlyos Súlyos
    Súlyesés Nincs 1 kg-nál kisebb 1 kg-nál több
    Láz Nincs Nincs >37,5 oC
    Laboratóriumi leletek Süllyedés Haemoglobin Albumin Normális Normális Normális <30 mm/óra >100 g/l >30 g/l >30 mm/óra <100 g/l <30 g/l

    6. Differenciál diagnosztika (felhasznált bizonyítékok, azok szintjei)

    A gyulladásos bélbetegség elkülönítő kórismézésében elsősorban az enteralis infekciókat fontos elkülöníteni, amiben a széklet bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatok nyújtanak fontos segítséget. A szóbajövő kórokozók közül a legfontosabbak: E. Coli, Campylobacter jejuni, Salmonella, Shigella, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Mycobacterium tuberculosis, és különösen antibiotikummal előkezelt betegekben, Clostridium difficile. Az akut hasi fájdalmakkal járó kórképek közül leggyakrabban az appendicitis, az adnexitis, az invaginatio és a lymphadenitis mesenteralis lehetőségére kell gondolni, elsősorban a Crohn-betegség diagnózisakor. A krónikus hasi fájdalommal járó betegségek közül differenciál diagnosztikai szempontból az irritabilis bél szindróma, az ételallergia, a coeliakia, a húgyúti fertőzések és a visszatérő hasi fájdalom elkülönítése fontos. A táblázat betegségcsoportok szerint részletezi, hogy a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa differenciál diagnosztikája során mely kórképek jönnek inkább szóba (7. táblázat)

    7. táblázat. A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa differenciáldiagnosztikája

    Elkülönítendő kórkép Crohn-betegség Colitis ulcerosa
    Infekciós kórképek Appendicitis Lymphadenitis mesenterialis Enteritis ++ ++ ++ + -+++
    Vascularis kórképek HUS, Henoch-Schönlein purpura, Behcet betegség, polyarteritis nodosa, SLE, dermatomyositis + +++
    Immunhiányos állapotok + +
    Iatrogén (irradiáció, kemoterápia, graft versus host betegség) + +
    Nőgyógyászati kórképek (extrauterin graviditas, ovárium cysta, daganatok, endometriosis) + +
    Allergia (eosinophil gastroenteritis) + +
    Neuromuscularis kórképek (Hirschsprung betegség, pseudo-obstructiós szindróma) + ++
    Egyéb (Meckel diverticulum, invaginatio, tumor) + ++

    + Az elkülönítő kórismézésben + előfordul ++ gyakori, +++ igen gyakori

    III. Terápia

    Az utóbbi évtizedekben jelentősen javultak a gyulladásos bélbetegségek kezelési lehetőségei. Az esetek többségében a gyógyszeres kezeléssel jó eredmény érhető el, de vannak helyzetek, amikor sebészi megoldásra van szükség. A kezeléssel többféle egymásra épülő célt szeretnénk elérni, ezek sorrendben az alábbiak:

  • Klinikai javulás

  • Remisszió

  • Leválasztás a szteroidról, amennyiben adására szükség volt

  • A remisszió fenntartása, relapszus megelőzése

  • A szöveti gyógyulás elérése

  • • Gyógyulás Emellett fontos figyelmet fordítani a helyes táplálásra, a szövődmények kezelésére, valamint a minél jobb életminőség biztosítására.

    III/1. Nem gyógyszeres kezelés

    A kezelésben igen fontos a megfelelő táplálékbevitel, hiszen a különösen Crohn-betegségben megfigyelt gyakori növekedésbeli elmaradás a csekély energia-és proteinbevitel következménye. Speciális colitises diéta nincs. Amíg a beteg szájon át táplálható, az akut szakban is lényegében bármit fogyaszthat. Súlyos esetekben célszerű magas energiatartalmú enteralis tápszerek alkalmazása. Speciális enterális tápláláshoz speciális formulák is alkalmazhatók, amelyek fehérjehidrolizátumokat tartalmaznak, a zsírtartalom jelentős részét pedig MCT fedezi. Ójabb vizsgálatok szerint azonban nem bizonyítható az elemi diéta előnye a polimerrel szemben. (6) (A bizonyíték színtje: I.)

    Ha a megfelelő táplálékbevitel másképpen nem biztosítható, akkor nasogastricus szondatáplálás alkalmazása szükséges, ami pumpa segítségével éjszaka is végezhető. Célszerű, hogy az energiabevitel az átlagos életkori szükséglet 140%-a legyen. A fizikai aktivitást remisszióban nem szükséges korlátozni, sőt javasolt a sok mozgás és a nem versenyszerűen folytatott sportolás is.

    III/2. Gyógyszeres kezelés (felhasznált bizonyítékok, azok szintjei) A 8. táblázat a gyulladásos bélbetegségben rendszeresen használt gyógyszereket és terápiás adagjait mutatja be, míg a 9. táblázat a kezelésben igen elterjedt 5-ASA tartalmú készítményeket csoportosítja a hatáskifejtés módja szerint. Legelőször a sulfasalazint alkalmazták a colont érintő gyulladásos bélbetegségekben, hiszen ebből a vegyületből az aktív hatóanyag, az 5-ASA bakteriális bontás következtében a vastagbélben szabadul fel. A sulfasalazin gyulladásgátló hatásában nem csak az 5-ASA, hanem a sulfapyridin komponens is részt vesz, ami érthetővé teszi, hogy az 5-ASA tartalmú gyógyszereket relatíve magasabb dózisban kell alkalmazni ugyanolyan terápiás hatás eléréséhez, mint a sulfasalazint. Önmagában az 5-ASA már a vékonybél felső szakaszán felszívódna, s ezért nem fejtene ki terápiás hatást. Mára azonban már több olyan szabad 5-ASA tartalmú gyógyszert is kifejlesztettek, amelyekben az aktív hatóanyag a béltraktus teljes szakaszára eljut.hat. Ezekkel az újabb gyógyszerekkel lehetővé vált annak a szabályozása, hogy az 5-ASA melyik bélszakaszon szabaduljon fel. Az 5-ASA származékok antifolátok, alkalmazásuk során a megfelelő folsav ellátásról gondoskodni szükséges.

  • táblázat A gyulladásos bélbetegség kezelésében használt fontosabb gyógyszerek és dózisai

  • táblázat Az 5-ASA tartalmú készítmények felosztása

  • Hatóanyag Dózis
    5-ASA 50-100 mg/kg/nap (maximum 4 g/nap)
    Prednisolon 1-2 mg/kg/nap (maximum 60 mg)
    Budesonide 9 mg/nap
    Metronidazol 10-20 mg/kg/nap
    Azathioprin 2-3 mg/kg/nap
    6-mercaptopurin 1,5 mg/kg/nap
    Anti-TNF? (Remicade, infliximab) 5 mg/kg egyszeri adag, amit kettő és újabb négy hét után ismételni kell.
    A hatáskifejtés módja A hatás fő lokalizációja Készítmények
    A diazo kötés bakteriális bontása Colon Sulfasalazin (5-ASA és sulfapiridin komponensek) Olsalazin (2 5-ASA diazo kötéssel) (Dipentum) Balsalazin (5-ASA és 4-aminobenzo-ß-alanin
    Resinnel fedett szabad 5-ASA, aminek a bomlása pH f ő A vékonybél középső szakasza (pH>5,6) Salofalk, Claversal, Rowasa
    függő A distalis ileum és a jobb colonfél Asacol
    Etilcellulóz tartalmú granulumokból a szabad 5-ASA fokozatosan szabadul fel Az egész vékonybél és a colon Pentasa

    A betegség aktív szakaszában a leggyorsabb javulás prednisolon adásával érhető el (1¦2 mg/ttkg/nap, maximum 60 mg). Súlyos esetben a szteroid intravenásan is adható. Ügyelni kell a szteroid mellékhatásaira. Ulcus megelőzésére gyomorsav-secretiót gátló kezelés javasolt, elengedhetetlen a káliumpótlás is.Ójabban rendelkezésre áll olyan szteroid származék is, amelyek szisztémás hatása a a gyosr és erőteljes májbeli first pass mechanizmus miatt csekély (budesonid), viszont lokálisan jó hatásúak. Ez a gyógyszer colon érintettség esetén klizmában és kúpban is adható. Jól alkalmazható a terápiában egy újabb szteroid készítmény, a budesonid. Szteroid dependens esetekben megkísérelhető az azathioprin (2 mg/ttkg/nap).

    A 10. táblázat Crohn-betegség különböző lokalizációjában és súlyossági formáiban mutatják a javasolt gyógyszeres kezelést a diagnózis felállítása után.

    10. tablázat A Crohn-betegség gyógyszeres kezelése különböző lokalizációk és súlyosság esetén.

    Lokalizácó Enyhe Középsúlyos Súlyos Ileum (Ileo)colitis Rectosigmoideum is érintett
    5-ASA per os Prednisolon és 5ASA per os Prednisolon i.v. és 5ASA, total parenterális táplálás szükséges lehet
    5-ASA vagy sulfasalazin per os Prednsiolon és 5-ASA per os Steroid rezisztens, vagy dependens esetekben azathioprin Prednisolon i.v és 5-ASA, teljes parenteralis táplálás szükséges lehet Steroid rezisztens, vagy dependens esetekben azathioprin,fistulázó esetben anti-TNF-?
    Kiegészítés klizmával (budesonid, prednisolon és/vagy 5-ASA) Kiegészítés klizmával (budesonid, prednisolon és/vagy 5-ASA) Kiegészítés klizmával (budesonid, prednisolon és/vagy 5-ASA)

    Remisszió fenntartására a steroid kezelés nem alkalmas (4) ( Evidencia szint: I) Steroid dependens, vagy rezisztens esetekben azathioprin adása szükséges, fistula képződés és anális érintettség esetén a terápia kiegészítendő metronidazollal, egyéb esetekben is lehet jótékony adjuváns hatása. Gyermekekben is alkalmazható a fenti indikációkban a ciprofloxacin 20 mg/kg/nap dózisban, amit a betegek általában jól tolerálnak. Az anti-TNF-? (alkalmazása egyéb terápiára rezisztens esetekben, vagy a Crohn-betegség súlyos fistulaképződéssel járó formáiban indokolt. (1)(Evidencia szint: I) A 11. táblázat a colitis ulcerosa gyógyszeres terápiás elveit foglalja össze

    11. táblázat A colitis ulcerosa gyógyszeres kezelése különböző súlyosság esetén.

    Enyhe Középsúlyos Súlyos
    Rectalis 5-ASA tartalmú kúp, vagy klizma Lehet adni per os is sulfasalazint, vagy 5-ASA-t kiterjedt betegségben Rectalis prednisolon és 5-ASA kombinációja Sulfasalazin, vagy 5-ASA per os Fenti terápiára rezisztens esetekben: azathioprin, cyclosporin, antibiotikum Rectalis prednisolon és 5-ASA kombinációja Sulfasalazin, vagy 5-ASA és prednisolon per os Fenti terápiára rezisztens esetekben: azathioprin, cyclosporin, antibiotikum

    Ójabban probiotikumok adását is megkísérelték a gyulladásos bélbetegségek kezelésében. Az eddigi eredmények biztatóak, de még nem áll rendelkezésre elegendő kontrollált vizsgálati adat ahhoz, hogy rutinszerűen alkalmazzuk ezeket a készítményeket a gyulladásos bélbetegségek kezelésében. Fenntartó kezelésre, recidiva megelőzésére gyermekkorban 1 mg/kg/nap azathioprin, illetve 50 mg/kg/nap 5-ASA adása indokolt.

    III/3. Műtét (felhasznált bizonyítékok, azok szintjei) Ha a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, akkor sebészi megoldás jön szóba. Crohn-betegség esetén azonban az a cél, hogy minél kisebb bélszakasz kerüljön eltávolításra. Sebészi beavatkozás szükséges stricturák, abscessusok és fistulák esetén. Ha a strictura csak kis szakaszokra terjed ki, akkor célszerű a stricturoplastica, amivel a resectio elkerülhető. Colitis ulcerosában a gyógyszeres kezelésre rezisztens formákban, illetve toxicus megacolon esetén indokolt a sebészi megoldás.. Ez általában teljes colectomiát jelent. Az utóbbi időben lehetőség van arra is, hogy a rectumnyálkahártya eltávolítása után a rectumcsonkhoz szájaztassák az ileumot (ileoanostomia), s így legtöbbször a continentia megtartható. A sebészi indikációkat a 12. táblázat foglalja össze.

    12. táblázat Sebészi indikációk

    Crohn-betegség • Sikertelen gyógyszeres kezelés • Vérzés • Fulmináns colitis • Perforáció • Obstructio • Fistulák • Növekedésbeli elmaradás • Súlyos dysplasia Colitis ulcerosa • Szteroid dependencia és intolerancia az immunszuppresszív szerek iránt • Vérzés • Toxicus megacolon • Perforáció • Növekedésbeli elmaradás • Nagyfokú dysplasia, carcinoma

    III/4. Egyéb terápia (pszichoterápia, gyógyfoglalkoztatás stb.)

    IV. Rehabilitáció V. Gondozás

    Ebben a betegségben különösen fontos a jó kapcsolat az orvos, a beteg és a szülők között, hiszen ez az alapfeltétele annak, hogy a beteg állapota az elérhető legjobb legyen. A gyulladásos bélbetegség életre szólóan fennálló krónikus kórkép, amit a betegnek igen nehéz elfogadnia. Ezért szükséges a betegek jó pszichés vezetése, adott esetben pszichológus bevonása is indokolt a kezelésbe. A legfontosabb az optimális életminőség biztosítása. Ennek megfelelően kell beállítani a fentiekben tárgyalt módon a gyógyszeres kezelést, illetve adott esetben indikálni a sebészi beavatkozást. A betegség kezdetén a remisszióba kerülés után szoros, akár hetente történő ellenőrzésre van szükség, ami később ritkítható, tünetmentesség esetén elégséges lehet a 2-3 havonta történő kontroll vizsgálat. A helyes gondozással sokszor megelőzhetőek a relapszusok, illetve azokat korábbi stádiumban észlelve és kezelve, hamarabb érhető el remisszió

    Dokumentáció, bizonylat

  • Az első kivizsgáláskor, valamint súlyosabb relapsusok esetén a kórházi ápolás dokumentumai, zárójelentés, további diagnosztikus és terápiás tervvel

  • Rendszeres további gondozás esetén ambulás lap vezetése az aktuális fizikális vizsgálat eredményeiről a vizsgálatokról és terápiáról

  • Gyakori társbetegségek

    A 3. táblázat tünteti fel azokat az extraintestinalis manifesztációkat, amelyek önállóan, tehát intestinális tünetek jelentkezése nélkül is jelentkezhetnek.

    Érintett társszakmákkal való konszenzus

    A protokollban ismertetett diagnosztikus és terápiás irányelvek harmonizálnak a belgyógyászok gyakorlatával

    VI. Irodalomjegyzék

  • Akobeng, AK. Zachos, M. Tumor necrosis factor-alpha antibody for induction of remission in Crohn's disease. Cochrane Inflammatory Bowel Disease and Functional Bowel Disorders Group Cochrane Database of Systematic Reviews. 3, 2005. EBM Reviews - Cochrane Database of Systematic Reviews

  • B. Kovács J., Füzesi K.: A krónikus gyulladásos bélbetegségek. In: Gyermek-gasztroenterológia (szerk. Arató A., Szőnyi L.), Medicina, Budapest, 2003. 327-344. old.

  • Fraquelli M, Colli A, Casazza G, Paggi S, . Colucci A, Massironi S, Duca P, Conte

  • D. Role of US in detection of Crohn disease: meta-analysis. 2005, 36, 95-101.
  • Steinhart, AH. Ewe, K. Griffiths, AM. Modigliani, R. Thomsen, OO. Corticosteroids for maintenance of remission in Crohn's disease. [Systematic Review] Cochrane Inflammatory Bowel Disease and Functional Bowel Disorders Group Cochrane Database of Systematic Reviews. 3, EBM Reviews - Cochrane Database of Systematic Reviews

  • Su C, Lichtenstein GR, Krok K, Brensinger CM,. Lewis JD. A meta-analysis of the placebo rates of remission and response in clinical trials of active Crohn's disease. Gastroenterology. 2004, 126, 1257-69.

  • Zachos, M. Tondeur, M. Griffiths, AM. Enteral nutritional therapy for induction of remission in Crohn's disease. Cochrane Inflammatory Bowel Disease and Functional Bowel Disorders Group Cochrane Database of Systematic Reviews. 3, 2005. EBM Reviews - Cochrane Database of Systematic Reviews

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!