Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coxarthrosis

Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Szinonímák: Arthrosis deformans coxae, Csípő arthrosis

I. Alapvető megfontolások

1. A tevékenység alkalmazási / érvényességi területe

Ortopédia, családorvos o kompetencia szintnek megfelelően

2. Az irányelv bevezetésének alapfeltétele

Ortopéd Szakmai Kollégiumi legitimáció Ortopéd szakmai minimum feltételeknek megfelelően

3. Definíció

A csípőízületet alkotó csontok ízfelszínét borító hylin-porc integritásának megbomlása, fokozatos pusztulása, amely végső stádiumában elvezet a porcfelszín teljes pusztulásához. A coxarthrosisban érintett nemcsak az ízületi porc, hanem deformált a csont (osteophyta képződés, sclerosis, stb.), a synovialis hártya és az ízületi tok is.

3.1. Kiváltó tényezők (B szintű evidencia: 1., 7., 12., 13., 18.) A primer coxarthrosis pontos kóreredete tisztázatlan, kialakulásának időpontja genetikailagdeterminált, de exogén tényezők, mint a testsúly, foglalkozás, mindennapi igénybevétel is jelentős szereppel bír. Az életkor előrehaladtával a porcsejtek funkciója változik, proteoglycanok termelése lecsökken, így a porc collagén hálózatának integritása sérül, víztartalma csökken. Epidemiológiai adatok (norvég, svéd, finn, dán arthroplastica regiszter), illetve, hazai felmérések alapján e primer arthrosis teszi ki az összes műtétileg kezelt arthrosisok 65-75%-át, míg a többi az úgynevezett secunder arthrosis, prearthroticuselváltozások és egyéb betegségek következményei.

3.2. Kockázati tényezők Leggyakoribb kockázati tényezőket az úgynevezett prearthroticus elváltozások jelentik: az ízületi felszín károsodásai, traumái, a túlsúly, a hasznos terhelési porcfelszín lecsökkenése (subluxatio), egyéb metabolikus hormonális és véralvadási zavarok, foglalkozási ártalmak, porcfelszínt pusztító gyulladások, collodiaphysealis szög változásai. (Lásd táblázat!)

I. Táblázat

Secunder coxarthrosishoz vezető betegségek

Gyermekkori csípőízületi betegségek M. Perthes, chondrolysis, epiphyseolysis capitis femoris, veleszületett csípőficam, coxa vara infantum.

Gyulladások RA, JCA, M. Bechterew,

M. Chrohn, Reiter, Behcet-syndroma, stb. specifikus és bakteriális arthritis.

Tengely deformitások coxa vara, valga, (ICP, stb.)

Anyagcsere betegségek, csontdysplasiák osteomalacia, köszvény, fibrosus dysplasia, M. Paget, dysplasia epiphysealis mplx., stb.

Protrusio acetabuli Idiopathiás femurfej necrosis szteroid, alkohol, keszon-betegség

hematológiai betegségek, stb. Posttraumás deformitások acetabulum törés, combnyak törés Tumoros csípőízületi destrukció Arthropathiák neurogen, haemophiliás,

köszvényes

4. Panaszok / Tünetek / ‰ltalános jellemzők

Vezető tünetek a fájdalom és csípőízületi mozgásbeszűkülés. A fájdalom fizikai terhelésre fokozódik, az ízületi mozgáskorlátozottság az aktivitás megkezdéskor (reggeli órákban) a legnagyobb fokú, majd valamelyest csökken. A fájdalom és ízületi mozgáskorlátozottság fokozódása együttesen járásképtelenségig fokozódhatnak.

5. A betegség leírása

A degenerativ folyamatban a porcszövet károsodása a leginkább ismert. Ez rendszerint a terhelési zónában kezdődik, majd később az elváltozás kiterjedése progrediál. A porc elvékonyodik, elveszti sima fénylő jellegét és sárgás barnán elszíneződik. Felszíne felrostozódik, majd töredezik, fissurrák keletkeznek, később porcfekélyek alakulnak ki. A folyamat előrehaladtával a porcfelszín fokozatosan lepusztul és a végállapot a porcfosztott, csontfelszín. Az ép porcszövet pusztulása során eljut a IV. stádiumú chondropathiának megfelelő állapotba. A széli területeken osteophyták alakulnak ki, csontban sclerosis, cysták.

5.1. Érintett szervrendszerek A csípőízület (artculatio coxae) alkotásában résztvevő csontok, ízületi tok, szalagok, bursák, csípő körüli izmok.

5.2. Incidencia / Prevalencia / Morbiditás / Mortalitás Magyarországon A negyedik életévtizedtől előrehaladva fokozatosan növekvő incidencia. Egyes felmérések szerint 65-74 éves populációban a coxarthrosis radiológiai tüneteinek prevalenciája 15-27%,

míg klinikai tünetekkel is együtt járó, radiológiailag igazolt coxarthrosis prevalenciája 5,8-9,6% (Kellgren). Földrajzi megoszlást is mutat, mivel a fenti európai adatokkal szemben Izlandon ez az arány 40%. Mozgásszervi érintettség a magyar populációban az alapellátást felkeresők között kb. 15%-os Nő:férfi arány 2.5:1. Az Egyesült ‰llamok adatai szerint évente 124.000 csípőízületi implantáció, az Egyesült Királyságban évi 40.000 csípőízületi endoprotézis beültetés történik. Hazánkban az ortopédia és traumatológia beültető intézeteiben évente hozzávetőlegesen 7-8.000 implantációt végeznek.

II. Diagnózis

1. Anamnezis

A klinikai tünetek megjelenése és intenzitása függ a kiváltó októl és az elváltozás mértékétől. Fájdalom: típusos mozgásszervi fájdalom, kezdetben csak, mint "inditási fájdalom" jelentkezik, felálláskor, ill. a járás kezdetén. Később a fájdalom fokozódhat, huzamosabb fizikai igénybevételkor, lépcsőn járáskor. Az állandósult fájdalom előrehaladt folyamatot jelezhet, persistáló, ízületi duzzanattal kisérve. A fájdalom intenzitása függ a beteg egyéni tűrőképességétől. Éles fájdalom jelentkezhet mérsékelt elváltozás mellett, máskor súlyos degeneratív elváltozást a beteg hosszabb ideig mérsékelt fájdalommal tűri. Mozgásterjedelem beszűkülés: először az extensió, majd a berotáció szűkül be, azt követi az abdukció és a flexió beszűkülése, majd legvégül az adductió és kirotatió tartománya csökken. Típusosan a végtag kirotatiós, adductiós helyzetben fixált és jelentős a csípő flexiós kontraktúrája. A mozgásterjedelem beszűkülése megnehezíti a járást. Az extenzió elmaradás csökkenti legkifejezettebben a végtag terhelhetőségét. Jellemző a rövidülésből adódó, ill. fájdalom okozta kímélő sántítás.

  • Fizikális vizsgálatok Csípőízületi mozgástartomány vizsgálata (flexio- extenzio, ab- adductio, ki-berotatio). Végtaghossz (abszolút, és funkcionális) különbség vizsgálata. Járásvizsgálat, és sántitás jellegének meghatározása. A sántítás három fő típusa: contracturás sántítás (fenálló csipőízületi contraktura), trendelenburgos sántitás, rövidüléses sántítás. Csípőízület területén inspectioval észlelhető elváltozások (duzzanat, deformitás, hegek, bőrelszíneződés), valamint tapintási lelet (bőrhőmérséklet, arteria femoralis pulzus vizsgálata).

  • Kötelező diagnosztikai vizsgálatok (B szintű evidencia: 4., 8., 17.)Anamnézis értékelése, fizikális vizsgálat, képalkotó diagnosztika, szükség eseténkiegészítve laboratóriumi (általános- ill ízületi puctatum) vizsgálattal.

  • 3.1. Képalkotó vizsgálatok A műtéti indikáció felállításához szükséges a mindkét oldali a-p és oldalirányú (vagy Lauenstein) röntgenfelvétel. Ritkán, elsősorban differenciál diagnosztikai megfontolásból szükség lehet kiegészíthető képalkotó vizsgálatokra, mint a 4 irányú u.n. Schneider felvételek, UH vizsgálat az ízület környéki lágyrészek és ízületi folyadékgyülem vizsgálatára, CT vizsgálat (esetleg 3D CT) az egymásra vetülő csontos struktúrák ábrázolására, MRI vizsgálat lágyrészek és csontvelő vizsgálatára, necrosis, gyulladás kimutatására. Az ízületi képalkotó diagnosztikában további lehetőségek az ízület környéki lágyrészek és ízület vizsgálatára is alkalmas UH, elsősorban az ízületet alkotó csontos struktúrák leképzését és komplex műtét megtervezését is segítő CT. Az MRI vizsgálat mind a lágyrész o mind a csontos struktúrák esetében, differenciáldiagnosztika pontosításában is alkalmas MRI. A háromfázisú csontscintigráfia az osteoclast-osteoblast aktivitásban, az úgynevezett ‡gyulladás specifikus“ izotópvizsgálat (gallium, antigranulocyta izotópvizsgálat) szeptikus esetek diagnózisában, illetve szeptikus állapot utáni műtét megtervezésében ad információt.

  • Laboratóriumi vizsgálatok A diagnozis alátámasztásához elég a rutin laborvizsgálat, secunder arthrosis esetén, illetve differenciál diagnosztikai szempontból szükséges lehet speciális, elsősorban gyulladás specifikus (CRP) vagy szisztemás betegségre utaló (Reuma-faktor) tesztek végzése, továbbá az ízületi punctatum vizsgálata (általános és bakteriológiai szempontból).

  • Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok

  • A csípőízületi diagnosztikában o térddel ellentétben az anatómiai adottságok és megközelíthetőség miatt - ritkán alkalmazott speciális lehetőség az ízületi arthroscopia.

    5. Differenciál diagnosztika

    A differenciál diagnózisban az alábbi betegségek kerülnek szóba:

    Infect arthritisek Gyulladásos vagy reaktív arthritisek (nem infect arthritisek) Anyagcsere betegségek ízületi manifesztációval Idiopathiás femurfej necrosis Arthropathiák
    - Pyogen (septicus) arthritisek - Tuberculosis - Whipple kór - Gombás arthritisek
    - Systemas betegségek: R.A., SNSA - Sarcoidosis - Synovitis villonodosa pigmentosa - Nodularis tenosynovitis - Synoviális chondromatosis
    - Amyloidosis - Köszvény - CPPD kristály indukálta arthropathia -Hydroxyapatit okozat lerakódások az ízületben. - Ochronosis
    - neurogén - metabolikus - haemophiliás
    Posttraumás állapotok Gyerekkori csípőbetegségek utáni állapot Neoplasmák, csontdysplasiák
    - epiphyseolysis capitis femoris - veleszületett csípőficam - M. Perthes - coxa vara infantum
    - Primer csonttumorok - Carcinoma áttét - fibrosus dysplasia - M. Paget

    6. Diagnosztikai algoritmusok

    Anamnézis o fizikális vizsgálat o képalkotó diagnosztika o sz.e. laborvizsgálat.

    III. Terápia A. Prearthrosisos állapotokban végzett konzervatív kezelések, műtétek.

    Gyógyszeres kezelés: etiológiától függően: reumás kórképeknél bázis terápia, NSAID kezelés, bakteriális arthritis esetében megfelelő antibiotikum terápia, osteomalacia, köszvény esetében anyagcsere zavar rendezése.

    Műtéti kezelés: epiphyseolysis capitis femoris, M. Perthes, veleszületett csípőficam után jobb biomechanikai viszonyok, femurfej jobb fedettsége és illeszkedése, a collodiaphysealis szög normalizálása céljából végezhetünk medence osteotomiákat, a femuron, nyakon végzett, illetve intertrochantericus varisáló vagy valgisáló osteotomiákat. Idiopathiás femurfej necrosis

    1. stádiumában femurfej felfúrása, 2. stádiumában valgisáló vagy McMurray osteotomia, érnyeles csontbeültetés, stb. végezhető bizonyos indikációk megléte esetén. Előrehaladott coxarthrosis esetében ezen ún. fejmegtartó műtétek elvégzése a modern endoprotetika korában már nem jönnek szóba (csak kivételes esetben).

    Súlyos septicus folyamatok, specifikus arthritis esetén végső esetben szóba jöhet a csípőízület elmerevítése, vagy resectiós arthroplastica.

    B. Arthrosis coxae kezelése

    1. Nem gyógyszeres kezelés

  • A megfelelő egészségügyi ellátás szintje ‰NTSz minimumfeltételek alapján

  • ‰ltalános intézkedések Konzervatív kezelési lehetőségek alkalmazása: gyógytorna, fizio-, balneo terápia, manuálterápia, magnetoterápia, psychoterápia, életmód-terápia.

  • Speciális ápolási teendőkMozgássérült állapotának súlyosságától függő mértékű segédeszközzel ellátása.

  • Fizikai aktivitás Törekedni kell a mozgássérült segédeszköz nélkül, vagy annak segítségével történő minél teljesebb fizikai aktivitásának biztosítására, ill. annak elősegítésére.

  • DiétaAz estleges testsúlyfelesleg csökkentéséhez szükséges mértékben.

  • Betegoktatás‰ltalános betegtájékoztató, felvilágosítás, tanácsadás, életmód-terápia.

  • 2. Gyógyszeres kezelés

  • A megfelelő egészségügyi ellátás szintje ‰NTSz minimumfeltételek alapján

  • Speciális ápolási teendők Ántraarticularis, intramuscularis injekció, vagy punctio csak fokozott óvatossággal és kiemelt sterilitás mellett végezheto.

  • Ajánlott gyógyszeres kezelés Elsősorban nonsteroid gyulladáscsökkentők, ritkábban steroidtartalmú gyógyszerek, amelyek a fájdalmat enyhítik és mérséklik az ízületi exudatum újratermelődését is, de tartós alkalmazásuk mellett az arthrosis progrediálhat a jól észlelhető és fenyegető tünetek nélkül! Per os, illetve intraartikulárisan alkalmazható chondroprotektiv szerek a kezdeti porclaesió esetén alkalmazhatók, bár alkalmazásuk a csípőízület esetében a térdhez viszonyítva lényegesen korlátozottabb. A konzervatív kezelés előnye az, hogy a betegség korai szakaszában a tünetek és panaszok jól befolyásolhatók.

  • 3.1. Kontraindikációk‰ltalános gyógyszer tájékoztató szerint.

    3. Műtét

  • A megfelelő egészségügyi ellátás szintje A műtét: csípőízületi - cementes, cement nélküli, hybrid o total endoprotézis beültetés. Fekvőbeteg ellátás / műtéti tevékenység: ‰NTSz működési engedély alapján

  • ‰ltalános intézkedések

  • A műtét tárgyi feltételei

    Kiemelt sterilitást biztosító műtő, az ‰NTSz minimumfeltételeknek megfelelően felszerelve. A műtét biztonságos kivitelezését biztosító általános műszerkészlet. Az esetleges implantáció kivitelezéséhez szükséges speciális műszerkészlet. A tervezett implantációs eszköz teljes méretválasztékából legalább egy sorozat.

    A műtét személyi feltételei

    Minősített műtéti eljárás, amelyet olyan ortopéd szakorvos végezhet, aki az adott endoprotetikai műtét kivitelezésében alapos, megfelelő szintű tapasztalatot szerzett. A műtét elvégzésében olyan gyakorlattal kell rendelkeznie, amelynek birtokában nemcsak a műtét biztonságos kivitelezésére képes, hanem alkalmas a műtét során adódó szövődmények, komplikációk ellátására is. Lehetőség szerint kettő asszisztens.Anaesthesiológus orvos, anaesthesiológus asszisztens. További szakemberek: gyakorlott műtősnő, és legalább egy gyakorlott műtőssegéd.

  • Speciális ápolási teendők A műtétet követően, a beteg általános belgyógyászati statusában felmerülő állapot-változások korrekciójának biztosítása. Speciális ágy, fektetés, ültetés, decubitus prevenció.

  • Sebészeti kezelés A degeneratív és destruktív elváltozások késői fázisaiban, amikor már konzervatív kezelés ellenére is jelentős fájdalom, ízületi mozgáskorlátozottság, súlyos járásnehezítettség következett be, csípőízületi protézis beültetés indokolt, amennyiben a beteg ezt óhajtja, a beteg általános-belgyógyászati állapota a műtét elvégzését lehetővé teszi, valamint a műtét személyi-tárgyi feltételei biztosítottak.

  • 4.1. Műtéti indikáció Csípőízületi endoprotézis beültetés indokolt egyik vagy mindkét csípőízület konzervatív kezelésére nem csökkenő, fokozódó fájdalma, terhelési nehézsége, mozgástartomány beszűkülése, következményes rövidülése, és a környező izomok atrophiája esetén, amelynek hátterében a csípőízületi primer vagy secunder arthrosisa áll, és amely már nem tolerálható életminőség-csökkenést, járásnehezítettséget okoz.

    4.2. Műtéti kontraindikáció

    A csípőprotézis beültetést abszolút kontraindikáló tényezők.

    - Súlyos cardiorespiratorikus megbetegedés (o általános műtéti kontraindikáció.)

    - Aktív szeptikus állapot.

    - Csípőízület körüli izmok bénulását, súlyos fokú elégtelenségét eredményezőneurovascularis betegség, posttraumás állapot

    - Rossz végtagkeringés

    - Ha az endoprotézis beültetésének nincsenek meg az anatómiai feltételei (magas luxatio egyes esetei, kiterjedt csontdefektus, előzetes műtétek, stb.)

    - Rossz csontminőség

    - Funkcióképes izomzat hiánya

    - Beteg kooperációjának teljes hiánya (dementia, imbecillitás, dezorientáltság)

    A csípőprotézis beültetést relatív kontraindikáló, vagy a műtét eredményét negatív irányban befolyásoló tényezők:

    - A beteg kooperáló képességének hiánya. Amennyiben a beteg képtelen a postoperatív együttműködésre az operatőr és a gyógytornász utasításainak végrehajtására, a teherviselés fokozatosságának betartására, nem várható jó eredmény. A várható komplikációk leküzdése után az eredmény rosszabb lehet, mint a kiindulási állapot. Ezekben az esetekben műtét elvégzése nem javasolt. - A kóros mértékben elhízott túlsúlyos betegnél nagyobb a peri-intraoperatív szövődmény veszély, illetve a nagyobb a korai protézis lazulás valószínűsége.

    - Az alsó végtagi nagyfokú varicositas fokozza a mozgásszervi betegek műtétjei után előforduló thrombozis veszélyét. A thromboemboliás szövődmények rizikójának csökkentése érdekében a súlyosabb esetekben célszerűbb a műtét előtt érsebész szakvéleményét kikérni, és thrombozis profilaxist végezni.

    - Fémallergia esetén speciális vizsgálat javasolt, majd a vizsgálat alapján meghatározott feémanyagokat nem tartalmazó implantátum alkalmazása indokolt

    - Súlyos fokú osteoporosis vagy osteomalacia

    - Járáskoordinációt, neurológiai állapotot kóros mértékben befolyásoló neurológiai kórképek (súlyos fokú operálandó oldalt érintő Parkinson-kór, cerebrovascularis inzultus utáni állapot)

    4.3. Műtéti előkészítés‰ltalános belgyógyászati kivizsgálás, szükség szerinti szakorvosi konzíliumokkal kiegészítve. Anaesthesiologiai protokoll szerinti előkészítés. Antibiotikus- és thrombozis profilaxis útmutatásai alapján.

    4.4. Műtéti érzéstelenítés Anaesthesiologiai protokoll leírása szerint

    4.5. MűtA műtét kivitelezése a műtéttechnikai leírásoknak megfelelően:

    - A beteg asztalra történő fektetése, rögzítése. - A műtéti területen a bőr szőrtelenítése és fertőtlenítése. A sterilitás szabályainak betartásával az operálandó terület izolálása, inciziós fólia felhelyezése.

    - Az ízület feltárása, az ismert műtéttechnikai leírásoknak megfelelően.

    - A kiválasztott protézis acetabularis és femoralis komponenseinek megfelelő hely kialakítása (speciális vápamaró és femur velőűr reszelő eszközök használatával). - A protézis próba-komponenseinek beillesztése és próba (stabilitás, luxatios tendencia, ízületi laxitas, végtaghossz megítélése). - A megfelelő méret kiválasztása után a végleges protézis-komponensek beültetése, rögzítés cementezéses, vagy cementnélküli technikával, majd a protézis fej szárra történőhelyezése után repozíció. Funcionális vizsgálat (stabilitás, luxatios tendencia, ízületi laxitas, végtaghossz megítélése).

    - Szívódrainek behelyezése, rögzítése, majd réteges sebzárás.

    - A seb környékének lemosása, fertőtlenítése, steril fedése. - A végtagra rugalmas pólya felhelyezése (mechanikus thrombozis profilaxis).

    4.6. Posztoperatív teendők

    - A műtét menetének részletes leírása, a műtéti leírás csatolása kórlaphoz, archiváláshoz. - A beültetett implantatum helyzetének ellenőrzése kontroll képalkotó eljárással, legkésőbb 48 órán belül, de mindenképpen a beteg mobilizálásának megkezdése előtt. - A beültetetett implantátum dokumentálása műtéti leíráson, archiváláshoz. - A közvetlen postoperatív szakban fokozott felügyelet szükséges: szívódrainen keresztül ürült vér mennyiség regisztrálása, folyadékháztartás (só-elektrolit, sz.sz. vérpótlás) rendezése, fájdalomcsillapítás, a beteg ált. belgy. statusának ellenőrzése.

    - Antibiotikus, thrombozis profilaxis, sz.sz. alapbetegség kiegészítő spec. gyógyszerelése.

    4.7. Implantátumok kérdése (A szintű evidencia: 3., B szintű evidencia: 2., 10., 14., 16., C szintű evidencia: 11.)

  • Felszínpótló endoprothesisek Ennek a típusnak a legfőbb képviselője a kettős sapka arthroplastica. A vápa és femurfej károsodott ízületi felszínének eltávolítása után a vápába vékony falú műanyag csésze, a fejre fémsapka kerül, cementes rögzítéssel. A múltban e műtét késői eredményei szerények voltak ezért használata háttérbe szorult újabban azonban modernebb változata ismét népszerű/ugyn.resurfacing hip endoprosthesis/.

  • Cervicocapitalis endoprothesis A combfej és a nyak egy részének eltávolítása után cervicocapitalis prothesist ültetünk a femur velőüregébe a vápát nem pótoljuk. A fej az eredeti csontos-porcos vápában mozogva biztosítja a funkciót. Korszerűbb típusai is használatosak, az ú.n. bipoláris endoprothesisek. Itt a protézis fejben egy műanyag persely helyezkedik el. Üregében még egy kisebb fej mozog, így két póluson valósul meg és bővül a mozgástartomány: a természetes vápában és a nagy fejen belül egy kisebb átmérőjű fej által. A cervicocapitalis endoprothesiseket főleg idős, combnyaktörött betegeken alkalmazzuk. Fiatalabbaknál, akiknél hosszabbak az életkilátások, ezt a típust alkalmazva, fennáll az a ve-szély, hogy a természetes vápa az idő folyamán elmaródik, és a protézis fej benyomul a kismedence ürege felé vagy proximal felé vándorol.

  • Totális csípőízületi endoprothesis beültetés a/ Cementes rögzítés A csípőízület feltárása után fej-nyak rezekciót végzünk. A csontos vápát porctalanítjuk, kimé-lyítjük és elhelyezzük a művi vápát. A femur velőüregének megmunkálása után a csombcsontba megfelelő prothesis szárat rögzítünk. A nyak kónuszára fém fejet ültetünk, mely a polietilén vápában mozog. A csontcement (polymethylmetacrylát) két komponensből (folyadék+por) álló anyag. A komponensek összekeverése után polimerizáció zajlik és exoterm reakció mellett az anyag megköt. Ez az anyag biztosítja a protézis csontágyban történő fixacióját. b/ Cementnélküli rögzítés A cementnélküli protézisek alaki-és felszínkiképzési különbségeket mutatnak a cementesekkel szemben. Itt ragasztóanyagot nem használunk. A vápa két részből áll. Külső fémgyűrűből és egy illeszkedő, illetve benne rögzülő műanyag betétből. A külső fémgyűrű lehet kónuszos, ennek palástja csavarmenetes. Ezek a menetek rögzítik a csontágyba. Ójabban többségük szférikus, porózus felszínű és a csontágyba feszülőú.n. press fit. A fémcsészébe helyezett műanyag betét fogadja be a protézis fejét. A protézis szár alakja igyekszik követni a femur velőűr konfigurációját (ú.n. anatómiai protézisek), és bevezetéskor annak ‡ékhatása“ miatt velőűrbe feszülnek (press fit). A műtétet követően az ékhatás, illetve a befeszülés primer stabilitást idéz elő. A csontlebontó folyamatnak áldozatául eshetne a primer stabilitás, ha a felszín-kiképzés nem lenne porózus. Ebbe a porózus felszínbe ‡csontbenövés“ útján rögzül az implantátum - ez a másodlagos vagy biológiai stabilitás. Ágy a porózus felszín nagy területen biztosítja a csontággyal történő szoros kapcsolatot. c/ Hibrid rögzítés Azt jelenti, hogy a komponensek egyike cement nélkül, a másik cementtel kerül beültetésre. Ez az indikáció kialakításakor történhet előre tervezetten egyéni megfontolások alapján, de történhet a műtéti lelet alapján is, akár primer, akár revíziós műtétek során.

  • A fej és a vápa komponensek különböző anyagokból készülhetnek. Legelterjedtebb megoldás, ha a vápa polietilénből, a fej fémből van, de használatos a fém fej-fém vápa, kerámia fej-polietilén vápa,kerámiafej- kerámia vápa megoldás is.

    Mind a cementes, mind a cement nélküli rögzitésü csipő endoprotézisek várható élettartama hasonló:10 éves túlélési idejük 90% körül mozog.A cementes protézis a ragasztóanyag megszilárdulása után teljesen stabil, terhelhető,hátránya,hogy az implantátum lazulásakor a csere során gyakran ki kell vésni a csonthoz rögzülő csontcementet és ez csontvesztéssel jár.A cement nélküli protézis végleges rögzülése bizonyos időt vesz igénybe, amig ránő a környezőspongiosus csontszövet a felszinére, előnye viszont, hogy lazulása esetén cseréje könnyebb, nem jár járulékos csontveszteséggel.

    Cement nélkül rögzülő protézis beültetésének a feltétele:, ha biztositott a komponensek ‡press fit“ beültetése: ,jó a csontminőség: az implanátum alakja megfelel a femur/vápa alakjának.Rossz csontminőség /sulyos osteoporosis,necrosis/,nem megfelelő anatómiai viszonyok /előzetes mütétek,dysplasiás vápa,stb./ esetén inkább cementes rögzitést javasolunk. A fentiekből következik, hogy a beteg életkora, aktivitása, foglalkozása, belgyógyászati ál-lapota, a csont struktura műtét során észlelt állapota (preoperatív ODM) határozza meg, cementes vagy cementnélküli lesz a választandó eljárás. A csípőízületi endoprotézis műtétek eredményességének ismeretében 65-75 éves kor felett cementes rögzítés ajánlható, a fiatalkori implantációk során elsősorban cementnélküli rögzí-tésre törekszünk. Ez azonban minden esetben individuális döntést igényel!

    4.8. Műtéti előkészítés A csípőízületi totális endoprotézis műtétek a kockázatok és szövődmények miatt csak a legszigorúbb feltételek és indikációk mellett végezhető beavatkozás. Az indikáció felállítása után elkezdődik a beteg kivizsgálása, annak eldöntésére, hogy alkalmas-e a beavatkozásra. A teljeskörű kivizsgálás kiterjed a góckeresésre, mert a műtétet csak gócmentes állapotban végezzük. Elengedhetetlen ebből a szempontból a negatív vizelettenyésztés is! A beteg felvételét anaeszteziológiai konzílium (anaeszteziológiai ambulancia!) előzi meg, ahol meghatározzák a szükséges teendőket. (Belgyógyászati gyógyszeres kezelés, vizelet dezinfekció, újraellenőrzés stb.). Korábbi anticoaguláns kezelés átállítása.

    4.9. Műtéti vérmentés, vérpótlás Az implantációs műtétek vérigényesek. Az esetek kb. háromnegyedében a betegek transzfuzióra szorulnak. Az idegenvér transzfúzió kedvezőtlen hatásai kiküszöbölendőek, mert az implantációra kerülő betegek esetében több, esetleg ismételt műtétre, reoperációkra számíthatunk A vérmentésre és vérpótlásra modern, - igaz költséges, - eszközök állnak rendelkezésünkre. A műtét során kialakuló vérzések csökkenthetőek aprotininnel /Trasylol/. A korábban hasnyálmirigy gyulladásban alkalmazott gyógyszer vérzéscsillapító mellékhatása biztosítja a csaknem vértelen környezetet. Fehérje reakciót idézhet elő, ezért ismétlésekor elővigyázatosságot igényel! Vérmentési lehetőség intraoperativ szakban a cell-saver, mely azonban igen drága,a postoperativ szakban a különböző vérvisszadó készülékek, melyek egyszerű fizikai szürővel rendelkeznek. A műtét utáni első 6 órában használhatóak, 6-800 ml vér visszaadására alkalmasak Használatuk ellenjavallt fertőzés vagy tumor esetében. Ugyancsak az idegenvér transzfúziót elkerülendő módszer az autotranszfúzió, a mütét előtti saját vér gyüjtése és visszaadása a mütét során.A fenti módszerek kombinálhatóak a kontrollált hypotensióval és haemodilutioval.

    Profilaxis: (A szintű evidencia: 5., 6.,15.,20.)

    - Fertőzés elleni antibiotikus védelem: egyedi megítélést igényel, legtöbbször a műtét előtt beadott egyszeri /single shut /antibioticum profilaxist alkalmazzuk, de adható profilaktikusan antibiotikum a 3-5 .postoperativ napig.

    - Trombózis profilaxis: alacsony molekulasúlyú heparinnal (LMWH). Mivel a csípőendoprotézis műtét a nagy rizikócsoportu beavatkozások közé tartozik, ezért 35 napig adjuk a kis molekulasúlyú heparint subcutan..

    5. Fizikai aktivitás A csípőízületi total endoprotézis műtét utáni gyógytorna vázlata Műtét utáni 1. nap. Légzőgyakorlatok és izometriás gyakorlatok mindkét alsó végtagon korrigált helyzetben (operált láb abdukcióban és enyhe berotációban). Az operált csípőízület flexiója és extensiója segítséggel (vezetett aktív mozgás). Műtét utáni 2. nap. Előző napi gyakorlatok ismétlése, a beteg kiültetése az ágy szélére (mindig az operált oldal fele kell kifordulni, nem szabad, hogy az operált láb addukcióba kerüljön, mert ez luxációt okozhat. Térdextensio gyakorlása. Amennyiben a beteg állapota megendedi, a beteg felállítása járókerettel. Helyes testtartás, egyensúlygyakorlatok, erőnléttől függően pár lépés megtétele. Műtét utáni 3. nap Előző napi gyakorlatok ismétlése. Nyújtott és hajlított térddel végzett abdukció segítséggel. A beteg naponta többször kiül az ágy szélére. A beteg felállítása járókerettel. Helyes testtartás, egyensúlygyakorlatok, erőnléttől függően pár lépés megtétele. A járás mechanizmusa 3 fázisú: első a járókeret, utána az operált láb, majd a másik láb kissé előbbre. Lábsúllyal terhel.Egyre aktívabb csípőgyakorlatok. Addukció tilos, kirotációs helyzetet korrigálni kell! A biztonságos járás gyakorlása naponta többször. Gyakorlatok háton és hason fekvésben is. Ha flexiós kontraktúra van, a beteg naponta többször és hosszabb ideig feküdjön hason. A járásnál külön figyelmet fordítunk az egyenlőlépéstávolságra, ami ritmusos, normál járás előfeltétele. A második hét folyamán háton, oldal- és hasonfekvésben végeztetünk gyakorlatokat (oldalhelyzetben mindig párnával a két láb között az addukció meggátlására ) a beteg izomstátuszának megfelelően. A 8. naptól a folyamatos járás biztosítása, segédeszközzel, a bevatkozás és a beteg egyéni igényeinek megfelelően alkalmazva.

    A végtag terhelésének kérdése

    A gyógytorna kezelés megkezdése előtt orvosi vélemény szükséges, hogy a műtéti körülmények függvényében, egyéni megítélés és mérlegelés alapján, a beteg az operált végtagját teljes testsúllyal mikortól terhelheti. A terhelhetőség kérdése individualis megfontolásokat igényel. Egyes centrumokban kellő primer stabilitás esetén már cementnélküli protézis beültetése után is azonnali terhelést engedélyeznek, míg mások 2-6 hétig részleges terheléssel történő járást ajánlanak járókeret, könyökmankó segítségével. A rögzítés fajtája jelentősen befolyásolja a terhelhetőség kezdésének idejét. Cementes rögzítés esetén a műtétet követő 2-4 hét után engedélyezzük az operált csípő teljes terhelését Mankóval, járókerettel, részleges terheléssel a betegek mindkét esetben a műtét utáni második napon már járhatnak.

  • Diéta‰ltalános, vagy belgyógyászati indikációnak megfelelően, dietetikai előírások szerint.

  • Betegoktatás‰ltalános betegtájékoztató szerint. Implantátum egyedi előírásainak megfelelően. Gyógytornász utasításainak megfelelően.

  • IV. Rehabilitáció

    1. Rehabilitáció

    Rehabilitációs igény A kórházi tartózkodás alatt: a beteg önálló járóképességének és önellátásának biztosítása fekvőbeteg osztályon, rehabilitációs részlegen, vagy házi ápolás keretében.

    Késői rehabilitáció A beteg állapotának folyamatos ellenőrzése, utánkövetése, s amennyiben szükséges utókezelésre, gyógytornakezelésre juttatása, otthoni ápolás elősegítése, sz.e. gyógyszeres kiegészítő kezelés.

    V. Gondozás

  • Rendszeres ellenőrzésA beteg általános mozgásszervi állapotának, az operált ízület rendszeres felügyelete, utánvizsgálata szükséges a műtétet követő 6-12 héten, majd fél év, egy évvel később. Ezt követően panaszok esetén ill. egy-két évente.

  • Megelőzés Bekövetkező állapotromlás esetén haladéktalan beavatkozás szükséges: utókezelés, rehabilitáció, sz.e. reoperáció.

  • Lehetséges szövődmények (C szintű evidencia: 9., 19.) Intraoperativ szövődmények:vérzés, a nervus femoralis és az ischiadicus vongálása

  • combcsont-, medencecsont törés

  • vápafenék beroppanása, kismedencei szervek sérülése

  • - végtaghosszkülönbség /gyakran azonban nem kerülhető el/ Postoperatív szövődmények: feltárást vagy punctiot igénylő haematoma képződés,

    -kiterjedt suffusio

    - protézis luxatioja - korai infectio - thrombosis, thromboemboliasis

    -sebgyógyulási zavar Késői szövődmények: késői infectio

    -protézis lazulása

    3.1. Szövődmények kezelése A 3. pontban felsorolt tájékoztatókban közölt szövődmények kezelésének haladéktalan megkezdése szükséges a szakmai protokollok útmutatásai alapján. Fontos a postoperatív localis szövődmények korai ellátása. Korai /2-4 héten belüli/ infekció gyanúja esetén korai feltárás, alapos debridement és átmosás majd szívódrainek behelyezése javasolt. Steril haematomát a műtőben steril körülmények között kell kiüríteni. Sebgyógyulási zavar illetve bőrnecrosis esetén annak kiterjedésétől függően felületes hámosító kezelés vagy a defectus sebészi zárása szükséges (szükség esetén igénybe véve plasztikai sebész segítségét.) A protézis luxatioja esetén repositio iv.narcosisban, képerősítő segítségével

    Késői szövődmények közül kiemelt jelentőségű a késői szeptikus komplikáció, mely protézis lazulásával, vagy anélkül is előfordulhat. Ennek gyanúja esetén a kivizsgálás algoritmusa: laborvizsgálatok (CRP, süllyedés, fehérvérsejtszám, teljes vérkép), protézis körüli terület punctiója, bakteriológiai tenyésztés; csontizotóp vizsgálat (izotópos galliummal, vagy indiummal jelzett fehérvérsejt). Szeptikus lazulás esetén protézis eltávolítása, és reimplantáció történhet együlésben ismert alacsony virulenciájú kórokozók esetében antibiotikumot tartalmazó csontcement alkalmazásával. Ehhez speciális mikrobiológiai háttér, egyéb feltételek szükségesek, ha ez nincs meg úgy biztonságosabb a protézis eltávolítása, a gyulladás kezelése kezdetben szisztémás, majd per os adott célzott antibiotikus kezeléssel. A gyulladásos jelek megszűnte, ismételt negatív bakteriológiai leoltás követően rendszerint 3-6 hónap után végezhetjük el az újabb protézis beültetését, ha ehhez a feltételek adottak (csontállomány!).

    Aszeptikus lazulás ritkán létrejöhet műtét után hónapokkal, 1-2 évvel (fém allergia, műtéttechnikai problémák), rendszerint azonban évekkel a műtétet követően. A protézis kihordási idejét befolyásolja a csontminőség, alapbetegség, beteg aktivitása, társbetegségek megléte.

  • Kezelés várható időtartama / Prognózis Az implantációs technikától függően, továbbá a beteg egyedi mozgásszervi statusából következően egyedi felépülési prognózist kell megállapítani, amelyben törekedni kell az életminőség javításának legrövidebb, de legbiztonságosabb módjára.

  • Az ellátás megfelelősségének indikátorai A műtött beteg általános és speciális mozgásszervi állapotának dokumentálása a kórlapban a műtét előtt, hazabocsátáskor, valamint az utánvizsgálatok során is

  • Életminőség és izületi funkció meghatározása nemzetközi kérdőívek alapján /hip score-k/ Septicus komplikációk gyakorisága Protézis tulélési idő/lazulási arány vizsgálata

    Az Arthroplasztika Regiszter használata segítségével elvégezhető az a minőségbiztosítási monitorozási rendszer, amellyel az egyes intézmények endoprotetikai tevékenysége mennyiségében és minőségében is vizsgálható, hazai és nemzetközi összehasonlítást is lehetővé téve (Malchau et al).

  • Gyakori társbetegségek Tankönyvi adatoknak megfelelően

  • Érintett társszakmák Traumatológia, Reumatológia, Fizioterápia, Gyógytorna, Radiológia

  • VI. Irodalomjegyzék

  • Bellyei ‰. Az acetabulum szerepe a csípőízületi betegségek alakulásában. Magyar Trauma. 2002(1):49-58

  • Callaghan JJ, Forest EE, Sporer SM, Goetz DD, Johnston RC. : Total hip arthroplasty in the young adult, Clin Orthop. 1997 Nov;(344):257-62

  • Davies JP, Harris WH. In vitro and in vivo studies of pressurisation of femoral cement in Total Hip Arthroplasty. J. Arth. 1993(8)6

  • Erb RE. Current concepts in imaging the adult hip. Clin Sports Med. 2001 Oct;20(4):661-96. Review.

  • Fender D., Harper WM., et al. Mortality and Fatal Pulmonary Embolism after Primary Total Hip Replacement. JBone Joint Surg, 1997(79-B):896:889

  • Gyetvai A., Tajti L., Fabula J. Fragminnal szerzett tapasztalataink arthroplasticán átesett ortopédiai betegek prolongált trombopropfilaxisában. Magyar Trauma. 2001(1):39-47

  • Hardingham T, Bayliss M. Proteoglycans of articular cartilage: changes in aging and diseases. Semin Arthritis Reum 1990:20 (Suppl): 12-23.

  • Kellgreen, J.H., Lawrence, J.S. Radiological assesment of osteo-arthrosis. Ann. rheum. Dis.1957 (16)494

  • Kiss J., Egressy I., Sólyom L. A csípőprotézis reoperációk arányának változása klinikánkon. Magyar Trauma. 1996(5):365-372

  • Kobayashi S, Eftekhar NS, Terayama K, Joshi RP. : Comparative study of total hip arthroplasty between younger and older patients, Clin Orthop. 1997 Jun;(339):140-51.

  • Lakatos J., Bucsi L., Vajda A., Kovács Gy., Zahár ‰. Cementnélküli csípőízületi endoprotézisek klinikai és radiológiai utánkövetésének eredményei. Magyar Trauma. 1998(3):223-229

  • Malchau H, Herberts P, Ahnfelt L. Prognosis of total hip replacement in Sweden. Follow-up of 92675 operations performed 1978-1990. Acta Orthop Scand. 1993:64:497-506.

  • Mészáros T. A coxarthrosis kliniko-pathológiai típusai. Magyar Trauma. 1998(5):382-392

  • Mulroy RD., Harris WH. The effect of improved cementing techniques or component loosening in Total Hip Replacement. J. Bone Joint Surg. 1990(72-B)

  • Nicolaides AN, Bergquist D., Hull R. Prevention of venous thrombo embolism. International consensus statement (guidelines according to scientific evidence. Int. Angiology 1997(16-1)3-38

  • Rorabeck CH, Bourne RB, Lanpacis A et al. A double blind study of 250 cases comparing cemented with cementless total hip arthroplasty: cost effectiveness and its impact on health related quality of life. Clin Orthop. 1994(298)156-64

  • Saini A, Saifuddin A. MRI of osteonecrosis. Clin Radiol. 2004 Dec,59(12) 1079-93 Review

  • Sarungi M.

  • Arthroplastica regiszter. Vizsgálati és értékelési módszer kidolgozása a magyarországi csípőizületi endoprotézis beültetések értékelésére. PhD disszertáció. Pécs 2003.
  • Sólyom L. Szeptikus csípőprotézis-lazulás kezelése két ülésben végzett reimplantációval és antibiotikummal kevert csontcementből kialakított ‡spacerrel“. Magyar Trauma. 1997(3):221-230

  • Warwick D, Williams MH, et al. Death and Thromboembolic Disease after Total Hip Replacement. A series of 1162 cases with no routine prophylaxis. J Bone Joint Surg. 1995(77-B): 6-10

  • Kapcsolódó internetes oldalak www.ortopedtarsasag.hu www.gyogytorna.lap.hu www.egeszseg.lap.hu

    A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!