Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A fenőttkori inszomnia kezelési lehetőségei

Készítette: A Pszichiátriai Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások o II. Diagnózis

Az inszomnia (alvási elégtelenség) az orvosi praxisban észlelhető egyik leggyakoribb tünetcsoport, amely mögött számos életmódbeli tényező, ugyanakkor számos testi betegség vagy mentális zavar is előfordulhat. A felnőttkori inszomnia általános kritériumai a Nemzetközi Alvástársaság diagnosztikus rendszere szerint (ICSD-2) az alábbiakban foglalhatók össze:

A. Az elalvásnak vagy az alvás fenntartásának zavara, vagy korai ébredés, vagy rendszeresen nem pihentető, gyenge minőségű alvás

B. A fenti alvási nehézségek a megfelelő alvási lehetőség és megfelelő alvási körülmények ellenére is fennállnak

C. Az éjszakai alvási nehézségek mellett legalább egy fennáll az alábbi nappali tünetekből:

  • Fáradtság vagy rossz közérzet

  • A figyelem, a koncentrálóképesség, vagy a memória romlása

  • Szociális, munkahelyi vagy iskolai teljesítményromlás

  • Hangulatzavar vagy irritábilitás

  • Nappali álmosság

  • Az energiaszint, a motiváció vagy a kezdeményezőkészség csökkenése

  • Hibák és/vagy balesetek a munkahelyen vagy vezetés közben

  • Feszültség, fejfájás vagy gasztrointesztinális tünetek az alvászavarral kapcsolatban

  • • Aggodalmak és félelmek az alvással kapcsolatban Az egyes inszomnia altípusok a fentieken kívül egyéb járulékos tünetekkel is kiegészülnek, ezekre terjedelmi okok miatt nem tudunk kitérni. Aaz alvászavarok újabb szemlélete szerint az alvási nehézségek mellett legalább olyan fontosak a nappali tünetek is (helyesebb tehát alvás-ébrenléti zavarról beszélni). Az éjszakai és nappali tünetek arányát, valamint az okozott életminőség-romlást erősen befolyásolja a tünetek időtartama: a DSM-IV TR szerint az egy hónapnál rövidebb ideig tartó eseteket átmeneti inszomniának, az egy hónapnál hosszabb ideje fennálló tüneteket perzisztens inszomniának nevezzük. A perzisztens inszomnián belül megkülönböztetünk szubakut (3-6 hónapnál rövidebb ideig tartó) vagy krónikus (az előbbinél hosszabb ideig fennálló) inszomniát. Különböző nagy elemszámú epidemiológiai felmérések szerint a felnőtt lakosság kb. egyharmadának (34%) vannak inszomniás panaszai. A krónikus inszomnia egy éves prevalenciája körülbelül 10% [1, 2, 3]. Az inszomnia gyakorisága a korral nő, különösen a hatodik évtizedtől. Az inszomnia számos heterogén okra vezethető vissza (életmód, stressz, pszichiátriai, neurológiai vagy belgyógyászati betegségek), ezek feltárása kulcskérdés a sikeres terápia szempontjából. Megfelelő differenciáldiagnosztikai ismeretekkel az esetek jelentős számban sikeresen és könnyen kezelhetők az alapellátásban is, csak az esetek kisebb része igényel alvás-specialistát. Itt jegyezzük meg, hogy az ICSD-2 a különböző inszomnia (és alvászavar) típusok sokkal részletesebb osztályzását teszi lehetővé, ami nem csak a kutatásban, hanem a differenciáldiagnosztikában is jól használható segítséget jelent.

    Az inszomniás panaszok sikeres kezelése három terápiás modalitás rugalmas kombinációján alapulG [1, 4, 6, 7]:

  • Az alapbetegségek kezelése szekunder inszomniák esetén (ezek lehetnek pszichiátriai vagy fizikai betegségek), illetve az esetleges kiváltó okok kezelése primer pszichofiziológiai inszomniák esetén (pl stressz, nem megfelelő alváshigiéné, rendszertelen életmódból fakadó töredezett cirkadián ritmus)

  • Nem gyógyszeres kezelési módok (kognitív viselkedésterápia, alváshigiénés tanácsadás, fényterápia, alváskorlátozás/megvonás)

  • Gyógyszeres kezelés

  • Amennyiben háttérbetegség, vagy befolyásolható kiváltó ok azonosítható, ennek kezelése elsődleges jelentőségű. Ezekben az esetekben is érdemes o amennyiben lehetséges, és az alapbetegség kezelését nem zavarja o az inszomniát mint külön tünetet célzottan is kezelni. A nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelési módokkal kapcsolatban első lépésben az alábbiakat kell megjegyezni:

    1. Az alváshigiénés tanácsadás jelentősége

    Bármilyen kezelési módot választunk, az első lépés kötelezően az alvással kapcsolatos információnyújtás és a beteg alvási szokásainak optimalizálása. Az alváshigiénés edukációnak az alábbi területeket szükséges érintenie:

  • az alvásra vonatkozó alapvető információk (egyénileg nagyon változó alvásmennyiség, az alvás minőségének jelentősége)

  • életmód-tanácsadás (rendszeres életmód, nappali szunyókálás kerülése, megfelelőmozgási és étkezési szokások kialakítása, egyes élvezeti szerek használata).

  • megfelelő alvási környezet és szokások kialakítása (alvási szokások, rituálék felépítése, az alvási helyzet csak alvásra való használata, megfelelő alvási környezet megteremtése).

  • az alvási helyzet kezelésére vonatkozó tanácsok (mikor feküdjön le, mit tegyen, ha nem alszik el stb.)

  • III. Kezelés

    1. Bizonyítékokon alapuló kezelési módok:

    Bár az inszomnia kezelésére széles körben számos gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiát alkalmaznak, ezek közül mindössze kettő hatékonyságát támasztja alá megfelelőszámú, meggyőző bizonyíték. Ez a kettő a kognitív viselkedésterápia K,M,G2++ és a benzodiazepin receptor agonistákkal (továbbiakban BZDR agonistákkal) történő kezelés R,M,G1++ [4, 5, 6, 7, 8, 12, 13]. Pozitív adatok támasztják alá egyes egyéb kezelések hatékonyságát is (melatonin 3, fényterápia 3 o melyek szerepe a cirkadián ritmus zavarok esetében bizonyított o illetve egyes antidepresszívumok K2+, [4, 6, 7, 12, 13]). Ezek a jövőszempontjából fontos további kutatási irányt jelentenek, jelenleg azonban a hatékonyságukat alátámasztó bizonyítékok gyengék. Léteznek végül olyan kezelési módok is, amelyek vagy nem tekinthetők hatékonynak, vagy amelyek esetében a kockázat/haszon arány messze nem tekinthető optimálisnak.

    Kognitív viselkedésterápia

    A kognitív viselkedésterápia az inszomnia esetében gyűjtőfogalom: olyan pszichoedukációs és pszichoterápiás módszerek gyűjteménye, melyek hatékonyan alkalmazhatóak az alvási elégtelenség kezelésében. Ezek a módszerek az alvási elégtelenség három alapvetősajátságára koncentrálnak: az elalvási helyzetben jelentkező paradox éberségi szint növekedésre, a kondicionált elalvást nehezítő ingerekre és az alvási nehézséget circulus vitiosus formájában fenntartó gondolkodási jellegzetességekre. A kognitív viselkedésterápia előnye, hogy gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai. A klienseknek hatékony kontrollt biztosít a tünetek felett és csökkenti a visszaesések valószínűségét. Jelentősége a krónikus alvászavarok kezelése esetén nagyobb, mint a pszichofarmakológiai kezelésé G [4, 6, 7]. Hátránya ugyanakkor, hogy megfelelő felkészültségű szakembert igényel, időigényesebb, és o legalábbis kezdetben o a betegek részéről nagyobb erőfeszítést igényel. Mindezek miatt alkalmazása gyakran nehezebb, mint a gyógyszeres kezelésé.

    Farmakoterápia

    Az alvást elősegítő készítmények használata rendkívül népszerű mind az orvosok, mint a betegek körében. Ennek oka a könnyű elérhetőség, a kiszámítható hatás, valamint a (legalábbis átmenetileg) gyors tünetredukció. Sok esetben kerül sor recept nélkül kapható készítmények orvosi tanács nélküli használatára (gyógyszernek nem minősülő készítmények, recept nélkül kapható első generációs antihisztaminok, alkohol), melyek hatása kétséges és sokszor az alvászavar krónikussá válásához vezet. Fontos tehát tisztáznunk, hogy az orvoshoz fordulás előtt milyen szereket próbált már ki a beteg. A gyógyszeres kezelést egyébként is alapos adatgyűjtésnek kell megelőznie a kiváltó okok és háttértényezők tisztázása érdekében. Ezek felismerése és kezelése a terápiás siker szempontjából elsődleges.

    A gyógyszeres kezelés gyakorlati szempontjai a következők:

  • A gyógyszeres kezelés előtt törekedni kell a háttérbetegség vagy háttérprobléma feltárására A, melyet a terápiás siker érdekében kezelni kell. Ezekben az esetekben az alapbetegség (gyógyszeres) kezelését kell előnyben részesíteni A (pl depresszió esetén antidepresszívummal való kezelés).

  • A gyógyszeres kezelést lehetőség szerint egészítsük ki alváshigiénés tanácsadással vagy kognitív viselkedésterápiával A [1, 4, 6, 7, 8].

  • Amennyiben az inszomniát, mint tünetet célzottan kezeljük, jelenleg bizonyítottan hatásos altatószerként a rövid vagy közepes hatástartamú BZDR receptor agonisták jönnek szóba A [1,4,5,6,7,8]. A rövid felezési idejű szereket elsősorban a megnyúlt elalvási latencia, a közepeseket a megrövidült alváshossz vagy gyakori éjszakai felébredések esetén érdemes előnyben részesíteni.

  • A BZDR agonisták két csoportra oszthatók: a BZD típusú altatószerek, és a szelektív nonBZD típusú altatószerek (zolpidem, zopiclon, zaleplon) csoportjára. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a nonBZD típusú altatók előnyösebbek a BZD típusú altatóknál mind az alvásszerkezet megőrzése/helyreállítása, mind a kedvezőbb mellékhatás-profil M,R1++, [1, 4, 6, 7, 8], mind a hosszú távú biztonságosság R1+ szempontjából. A nonBZD szerek esetében a függőségi potenciál is kedvezőbbnek (csekélyebbnek) tűnik [1, 4, 5, 6].

  • A fenti előnyök, elsősorban a fiziológiás alvás megőrzése/visszaállítása, valamint a kedvezőbb mellékhatás-profil miatt első választandó szerként a nonBZD altatók javasolhatóak A [1, 4, 5].

  • Ha BZD típusú altató adása mellett döntünk, akkor rövid vagy közepes hatástartamú készítményeket válasszunk B,I. Az ultrarövid és a hosszú hatástartamú készítmények adása esetén a mellékhatások kifejezettebbek (ultrarövid hatástartamúaknál: erős rebound inszomnia, paradox hatás; a hosszú hatástartamúaknál: kumuláció, erős pszichomotoros hatások, mentális teljesítmény romlása). Ezek adását általában nem javasoljuk [5]; a világ sok országában egyes ultrarövid hatástartamú készítmények egyáltalán nem is kerültek területen adható altatószerként törzskönyvezésre [9]. Az ultrarövid és a hosszú hatású BZD-k adása csak egészen specifikus, jól körülírt esetekben ajánlott (ultrarövid: pl. jet lag; hosszú hatástartamú: szorongásos zavart kísérő inszomnia).

  • Bármilyen típusú altatószerrel való kezelés esetén kizárandóak: myasthenia gravis, légzési elégtelenség, obstruktív alvási apnoé (OSAS), periodikus lábmozgás zavar (PLMD), nyugtalan láb szindróma (RLS), paraszomniák. Ezekre a kezelést megelőzően minden esetben rá kell kérdezni, gyanú esetén pedig az ilyen betegeket megfelelően felkészült, alvászavarok (nem csak inszomnia) kezelésében jártas szakemberhez kell irányítani. Ezekben a betegségekben bármilyen altatószer adása kontraindikált!A

  • Törekedjünk intermittáló kezelésreA (a beteg ne minden este, hanem csak a terapeutával közösen megbeszélt, előre meghatározott estéken vegyen be altatót).

  • Az altatószerrel való kezelést rövid időre (2-8 hét) tervezzükA és ezalatt folyamatosan, szorosan kontrolláljuk. Amennyiben a tünetek 4 hét után nem javulnak, értékeljük újra a diagnózist (különösen fontos a pszichiátriai háttérbetegség kizárása) és a terápiát. Ha a következő 4 hétben sem járunk sikerrel, konzultáljunk alvásspecialistával. Hosszabb terápia tervezése esetén a nem gyógyszeres kezelési módokat részesítsük előnybenA.

  • Altatószerváltás a következő esetekben szükségesA:

  • a szer a terápiás dózisban nem hat

  • tolerancia alakul ki a gyógyszer hatásával szemben

  • nemkívánatos hatások jelentkeznek

  • gyógyszer-interakció lép fel

  • kontraindikáció merül fel

  • az újraértékelt diagnózis ezt szükségessé teszi,

  • A kezelés leépítése: folyamatos kezelés esetén először intermittáló kezelésre térjünk át, majd a heti adagokat fokozatosan csökkentsük. A beteget fel kell készíteni az esetleges átmeneti rebound inszomnia lehetőségére (ezért célszerű a folyamatos kezelésről intermittálóra váltást pénteken elkezdeni).

  • Egyes vizsgálatok egyéb kezelések hatékonyságát is jelezték. Elsősorban krónikus inszomniában lehetnek hatékonyak egyes antidepresszívumokC (trazodon, nefazodon, mirtazapin, mianserinK2+), valamint elsősorban cirkadián ritmus zavarok esetén a melatoninD. Ezek hatékonyságát és az inszomnia kezelésében betöltött lehetséges szerepét további kutatásoknak kell tisztázni.

  • Másféle szerek használata az inszomnia kezelésére (antipszichotikumok, antihisztaminok, barbiturátok, gluthetimid, clomethiazol, triptofán) vagy a kétséges hatékonyság, vagy az alvási elégtelenségben kedvezőtlen kockázat/haszon arány miatt általában nem javalltA. Efféle szerek altató célú használata kizárólag az indikációs területüknek megfelelőalapbetegség fennállása esetén fogadható el (pl. antipszichotikumok adása pszichotikus betegségben). Ilyenkor a szóbanforgó gyógyszerek az alapbetegség kezelésének részét képezik (szükség esetén szakkonzultáció igénybevételével) és ekkor külön altatószerek adása legfeljebb kiegészítő céllal jön szóba. Sok esetben ez (a polipragmázia kerülése érdekében) egyáltalán nem is szükséges.

  • Hosszú távú kezelés: az altatószerek hosszú távú hatékonyságát és biztonságosságát illetően egyelőre hiányoznak a nagy, longitudinális MRC vizsgálatok [6, 7], noha egyes nonBZD szerek hosszú távú biztonságosságával kapcsolatban többször kedvező adatokat

  • közöltekR [5, 6]. Jelenleg ezért hosszú távon a nem gyógyszeres kezelési módszereket érdemes előnyben részesíteniA.
  • A kezelés sajátságai idős korban: az életkor előrehaladtával az alvászavarok gyakoribbak, ráadásul a háttértényezők is jóval bonyolultabbak és szerteágazóak lehetnek. A kognitív viselkedésterápia és alváshigiénés tanácsadás ugyanolyan jelentőségű, bár kevésbé hatékony, mint fiatalabb korban. Az altatószerek nemkívánatos mellékhatásai, illetve a gyógyszerinterakciók lényegesen gyakoribbak, a gyógyszeres kezelést tehát komolyan meg kell fontolnunk. Amennyiben altatószert adunk, a kezelést a szokásos dózis felével végezzükI, A.

  • Inszomnia pszichiátriai betegségekben: a krónikus inszomniák körülbelül 50%-a mögött pszichiátriai zavar tárható fel. Az inszomnia sok esetben nem egyszerűen a pszichiátriai zavar egyik tünete, hanem bonyolult cirkuláris kapcsolat eredményeképpen előzménye, szövődménye, egyes esetekben akár a várható lefolyás fontos prediktora is lehet [10, 11]. A pszichiátriai zavarok jelentős részében megváltozik az alvásszerkezet (így például a REM/NREM alvás aránya) vagy jellemző paraszomniás jelenségek léphetnek fel. Ennek pontos jelentőségét ma még nem ismerjük, ugyanakkor tudjuk, hogy számos pszichiátriai kezelés a fenti változásokat pozitívan befolyásolja. A pszichiátriai zavarokat kísérő inszomniák esetén az elsődleges teendő az alapbetegség oki kezeléseA. Mivel azonban az alvási elégtelenség sokszor kiemelkedő jelentőségűtünet, szükséges lehet annak célzott kezelésére is törekedniA, mégpedig lehetőség szerint az egészséges alvásszerkezetet helyreállító módszerekkel. Ilyenek a nem gyógyszeres kezelési módok, valamint ehhez állnak közel a nonBZD típusú altatószerek és egyes antidepresszívumok (trazodon, nefazodon, mirtazapin, mianserin). Számos bizonyíték szól amellett, hogy a nonBZD típusú altatók mind az alvási elégtelenséget, mind az alvásszerkezetet javítjákR1+. Kevesebb adat van az alvásszerkezetet normalizáló antidepresszívumok alvási elégtelenségben való hatékonyságárólK2+, ezt a közeljövővizsgálatai hivatottak tisztázni. Ha gyógyszeres kezelést választunk az alvási elégtelenség célzott kezelésére pszichiátriai betegségekben, két alapelvet mindenképpen célszerű figyelembe venni:

  • az alváspanaszok helyreállítását és az alvásszerkezetet normalizáló kezelés nem mehet az oki kezelés rovásáraA. Ezért minden esetben a pszichiátriai alapbetegség kezelése az elsődleges. A gyógyszeres kezelést mindig az alapbetegségre célzottan kell megtervezni, az alváspanaszok kezelése csak adjuváns terápia lehet.

  • lehetőség szerint kerülni kell a polipragmáziát és a kiszámíthatatlan gyógyszer-interakciókat. Ezért az alvási elégtelenség célzott farmakológiai kezelését az alapbetegség kezelésére elsődlegesen beállított gyógyszeres terápia mellett csak a kockázat/haszon arány gondos mérlegelésével helyes megkezdeniA. Másszóval: az alvási elégtelenség adjuváns kezelését csak akkor szabad elkezdeni, ha ettől konkrét, kézzelfogható hasznot remélünk (pl. egy reziduális inszomnia kezelése remisszió után).

  • Váltás BZD típusú szerről nonBZD típusú készítményre: a gyakorlatban szükségessé válhat egy (esetleg hosszú évek óta ellenőrizetlenül szedett) BZD kedvezőbb mellékhatás-profilú és biztonságosabb nonBZD altatóra cserélése. A BZD-k elhagyása, különösen hosszabb szedés után, eleve nehézséget jelent a gyakori és jelentős rebound inszomnia miatt. A BZD-t mindig fokozatos dóziscsökkentéssel (eleinte a szokásos dózis háromnegyedének, majd felének, majd negyedének alkalmazásával) és leghamarabb 10-14 nap alatt célszerű elhagyni úgy, hogy a nem BZD altatószer adását a BZD adagjának csökkentésekor megkezdjükG [4]. Lehetőség szerint a lehető legrövidebb időn belül át kell térni intermittáló kezelésre, vagyis az altatószedés alkalmivá tételére minél specifikusabb helyzetben és minél specifikusabb instrukciókkal.

  • Az alábbiakban foglaljuk össze azokat az okokat, melyek az ajánlásokkal ellentétes, kedvezőtlen, ugyanakkor nagyon elterjedt hosszú távú altatószer-szedéssel hozhatók összefüggésbe.

    A hosszú távú altatószer szedés okai Megoldási lehetőségek
    Az inszomnia nem oldódik meg, mert mögötte egyéb háttérbetegség áll fenn A diagnózis újraértékelése, különös tekintettel a pszichiátriai háttérbetegségek kizárására, majd a feltárt alapbetegség kezelése, szükség esetén szakkonzultáció
    Az inszomnia nem oldódik meg, a gondos kikérdezésre egyéb alvászavar-tünetek is kiderülnek (furcsa éjszakai jelenségek vagy légzészavarok) Az inszomnia a fennálló alvászavarnak csak egy tünete, a beteg alváscentrumba küldése indokolt. Az esetleges altatószerrel, vagy BZD anxiolitikummal történő kezelést azonnal meg kell szakítani!
    Az inszomnia nem oldódik meg, mert az inszomniát fenntartó helytelen alváshigiénés szokások továbbra is fennállnak A kezelés kiegészítése alváshigiénés tanácsadással, majd a gyógyszer fokozatos elhagyása, először intermittáló kezelésre váltással
    Az inszomnia az alváshigiénés tanácsadás ellenére sem oldódik meg, a fenntartó szokások és gondolkodásminták továbbra is fennállnak A kezelés kognitív viselkedésterápiával történőkiegészítése, szükség esetén alvásspecialista bevonásával
    Az inszomnia fennállása valamilyen krónikus testi betegség miatti fájdalomra vagy diszkomfortra vezethető vissza Az életminőség javítása a fájdalom vagy diszkomfort hatékony kezelésével
    Inszomnia tünetei nem észlelhetőek, a beteg mégis alvászavarra panaszkodik (paradox inszomnia v pszeudoinszomnia) Az alvással kapcsolatos (inadekvát) elvárások és kogníciók módosítása, szükség esetén tanácsadás vagy pszichoterápia
    Inszomnia tünetei nem észlelhetőek, de a beteg nem meri, vagy nem tudja abbahagyni az altatót Leggyakoribb háttértényező a rebound inszomnia, ennek kezelése: A BZD-ről érdemi rebound effektussal nem rendelkező nonBZD-re való átállás, majd intermittáló kezelés, végül az altató elhagyása
    A beteg nem tudja abbahagyni az altatót, és ez jobban magyarázható abúzussal, mint a rebound effektussal Az altatószer-abúzus (és megvonás) kezelése, szükség esetén addiktológus szakember bevonásával
    Az inszomnia tünetei fenti összes tényezőkizárása esetén is fennállnak Alvásspecialistával való konzultáció

    Ez az útmutató kizárólag az inszomnia (alvási elégtelenség) kezelési alapelveit részletezi. Az egyéb alvászavar-típusok (pl. paraszomniák, a cirkadián ritmus zavarai) terápiás alapelveire itt nem tértünk ki.

    IV. Rehabilitáció V. Gondozás

    VI. Irodalomjegyzék

  • Nau SD, Lichstein KL: Insomnia: Causes and treaments. In: Carney PR, Berry RB, Geyxer JD (eds): Clinical sleep disorders. 2005. Lippincott Williams & Wilkins. Philadelphia, USA. 157-190

  • Hohagen F, Rink K, Schramm E és mtsai. Prevalence and treatment of insomnia in general practice: a longitudinal study. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci 1993:242:325-36

  • Köves P: Az alvás- és ébrenléti zavarok epidemiológiája. In.: Novák M (szerk): Az alvás- és ébrenléti zavarok diagnosztikája és terápiája. 2000. Okker Kiadó. Budapest. 15-40.

  • Estivill E, Bové A, Garcia-Borreguero D, Gibert J, Paniagua J, Pin G, Puertas FJ, Cilveti R et al: Consensus on drug treatment definition and diagnosis for insomnia. Clin Drug Invest 2003, 23(6): 351-385. Magyar nyelvű különlenyomat engedélyezett forgalmazója: Literatura Medica Kiadó. Különlenyomat kérése: kulonlenyomat@lam.hu

  • Vizi J, Novák M. Az inszomnia gyógyszeres kezelése. In.: Novák M (szerk): Az alvás- és ébrenléti zavarok diagnosztikája és terápiája. 2000. Okker Kiadó. Budapest. 243-273.

  • Witmans M: Sytematic review of efficacy and safety of drug treatment and combination treatment int he management of chronic insomnia. NIH State of Science Conference on Manifestation and Management of Chronic Insomnia in Adults. 2005 Jun. 13-15. NIH. Bethesda Maryland

  • NIH State of Science Conference on Manifestation and Management of Chronic Insomnia in Adults. Final statement Aug 18. 2005.:http//consensusnih.gov/2005/2005InsomniaSOS026html.htm

  • Roth T, Hajak G, Üstün TB: Consensus for the pharmacological management of chronic insomnia int he new milleneum. Int J Clin Pract 2001 55(1):42-52

  • www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo

  • Vizi J. Novák M: Alvászavarok és pszichiátriai betegségek. In.: Novák M (szerk): Az alvás- és ébrenléti zavarok diagnosztikája és terápiája. 2000. Okker Kiadó. Budapest. 227-242

  • Krystal AD, Thakur M, McCall VW: Psychiatric disorders and sleep. In: Carney PR, Berry RB, Geyxer JD (eds): Clinical sleep disorders. 2005. Lippincott Williams & Wilkins. Philadelphia, USA. 363-388

  • www.medscape.com/viewarticle/508953

  • www.medscape.com/viewarticle/510528

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!