Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Appendicitis

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

1. Definíció

Az akut appendicitis a sürgős sebészeti ellátást o műtétet o igénylő megbetegedések közül a leggyakoribb, ezért valamennyi működő sebészeti osztálynak állandóan biztosítania kell azokat a minimális diagnosztikus és terápiás feltételeket, melyekkel a legkisebb kockázattal elvégezhető a szükséges műtét. Hazánkban csökkenő tendenciával évente átlagosan 10 000 appendectomia történik, ennek kb. 15-20 %-ában szövettanilag gyulladásmentes appendix kerül eltávolításra. A szövődmények rátája kb. 20 %-os, a halálozás még ma is 0,1 ezrelék. A szövődmények elhárítása, valamint a fölösleges appendectomiák számának csökkenése érdekében vázlatosan az alábbi alapvető szakmai irányelvek betartását javasoljuk.

2. Etiológia

Tulajdonképpen ismeretlen, de az esetek 85 %-ában kimutatható a féregnyúlvány koprolit általi eltömeszelődése. Ismeretes még a haematogén, lymphogén bakteriális vagy virális eredet is.

II. Diagnózis

1. Fizikális vizsgálat

Alapvető jelentőségű az ismert tünetek alapján; hónalji, esetleg rectalis hőmérséklet mérése.

2. Laboratóriumi vizsgálatok

  • vérkép,

  • vizelet (ált. + üledék).

  • 3. Kiegészítő o differenciáldiagnósztikai o vizsgálatok

  • mellkas- és natív hasi röntgen,

  • hasi, medencei UH-vizsgálat;

  • laboratóriumi vizsgálatok: ionok, vesefunkció, Se. + vizelet amiláz, vércukor-, véralvadási vizsgálatok, májfunkció, stb.

  • 4. Konzíliárius vizsgálatok

  • nőgyógyászat (fertilis korban minden esetben ajánlott, IUE esetén kötelező);

  • urológia;

  • belgyógyászat + EKG;

  • gyermekgyógyászat.

  • 5. Speciális vizsgálatok

    Időskorban colontumor gyanúja esetén ún. ‡stop“ irrigoszkópia, urgens endoszkópia, ritkán CT.

    6. Elkülönítő kórisme

    Gyermekeknél: bakteriális és virális enteritis, lymphadenitis, bélférgesség, invaginatio,alsólebeny-pneumónia, meningitis serosa.

    Felnőtteknél: peptikus fekély, pancreatitis, coecumtumor, ureterkő, ileitis terminalis,epehólyag-gyulladás, pyelonephritis, Meckel-diverticulum betegségei, coecum mobiledolorosum, enterocolitis, a vastagbél stenotisalo megbetegedései, hernia obturatoria vagy más belső sérvek, alsólebeny-pneumóniák, cseplesztorzió, csepleszinfarktus, az appendixepiploica infarktusai, artéiás vagy/és vénás mesenteriumbetegségek, diabetes mellitust kísérőpseudoperitonitis. Nőgyógyászati kórképek: adnexitis, extrauterin graviditás, kocsánycsavarodott ovariumcysta, sárgatest repedés.

    III. Terápia

    1. A beteg felvétele, elhelyezése, műtéti előkészítés

    Akut appendicitis vagy annak gyanúja miatt valamennyi beteget sebészeti osztályra kell felvenni. 14 éves korig gyermeksebészeti osztályon vagy részlegen o ahol ilyen van o, illetve a kórházak gyermekgyógyászati osztályain javasolt a felvétel, rendszeres sebészeti konzílium biztosításával. Kisgyermek lehetőség szerint csak a műtét és az ébredés időszakában tartózkodjon ‡felnőtt“ sebészeti osztályon.

    - A műtéti indikációt csak gyakorlott sebész szakorvos állíthatja fel az előbbiekben vázolt diagnosztikus vizsgálatok alapján. - A műtéti beleegyezésre vonatkozóan a hatályos jogszabályok az irányadóak.

    - Előkészítés során aneszteziológus orvosi vizsgálat szükséges. (Lásd az Aneszt. és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium állásfoglalását.)

    - A trombózis-profilaxis az ismert kockázati csoportba tartozó betegeknél szükséges. - A műtéti előkészítés a beteg állapotától, kísérő betegségeitől függően infúzió, cardioresp. támogatás, stb.

    2. A műtét

    - A műtét személyi feltételei: két sebész (az egyik gyakorlott szakorvos), aneszteziológus orvos + asszisztens, műtős asszisztens, műtős segéd. Váratlan komplikáció, vagy a műtét kiterjesztése esetére biztosítani kell a főorvosi szintűintraoperatív konzílium lehetőségét. - A műtét tárgyi feltételei: az ‡egyszerű“ appendectomiához szükséges felszereltség valamennyi sebészeti osztályon rendelkezésre áll, ugyanakkor biztosítani kell a szövődmények elhárításához, vagy a műtét kiterjesztéséhez szükséges műszereket és anyagokat is.

    Műtéti érzéstelenítés

    Inhalációs anesztézia, endotrachealis intubációval. Kivételes esetekben subarachnoidealis (spinális), vagy epiduralis érzéstelenítés is végezhető.

    Alapvető műtéttechnikai irányelvek, ajánlások

  • Appendicitis acuta simplex, phlegmonosa, peritonealis tünetek nélkül, valamint lymphadenitis mesenteriális, krónikus appendicitis: appendectomia leggyakrabban ileocaecalis rácsmetszésből, de egyesek a transmuscularis, vagy alsó haránt behatolást részesítik előnyben.

  • Akut appendicitis perforációval, körülírt peritonitissel, hasüregi folyadékkal, tályoggal:

  • l.a. appendectomia, a pericoecalis tér és a Douglas-üreg öblítése, drenázs, laza hasfalzárás. Antibiotikum-profilaxis (single shot.)
  • Akut appendicitis szabad hasüregi perforációval, diffúz peritonitissel: ajánlott az alsó median laparotomia + appendectomia, a hasüreg gondos, többszöri átmosása sóoldattal (10 %-ra hígított polyvidon, jód, vagy Octanisept alkalmazása megengedett, ha ennek kontraindikációja o jódérzékenység, hyperthyreosis, stb. o nem áll fenn). Hasűri drenázs, szükség esetén többszörösen. Antibiotikum-profilaxis, indokoltság esetén antibiotikum-terápia folytatása a posztoperatív szakban is.

  • Periappendicularis tályog: lehtőleg extraperitonealis behatolásból oncotomia + drenázs, majd 8 hét múlva ‡a froid“ appendectomia.

  • Periappendicularis infiltrátum: tapintható érzékeny rezisztencia, leukocytosis o UH-vizsgálattal a tályog kizárása után o sebészeti obszerváció, lokálisan jegelés, antibiotikum, rendszeres UH- és laboratóriumi kontroll. Tályogos beolvadás esetén oncotomia. Az infiltrátum felszívódása után 8 héttel ‡a froid“ appendectomia. Az akut, gyulladásos tünetek megszűnése után, 50 év feletti korban, illetve colontumor gyanúja esetén irrigoszkópia, esetleg kolonoszkópia elvégzése szükséges.

    Intraoperatív differenciáldiagnosztikai eljárások és teendők

    - A terminális ileum átvizsgálása elsősorban akkor szükséges, ha az appendix patológiai állapota a tüneteket nem magyarázza. Ennek során a mesenterialis nyirokcsomók megtekintése és az esetleg talált Meckel-diverticulum rezekciója történjen meg.

    - Nőknél az elérhető vagy látótérbe hozható genitaliák megtapintása, megtekintése ajánlott.

    - Nőgyógyászati megbetegedés (pyosalpinx, tuboovarialis abscessus, adnexitis, stb.) esetén intraoperatív nőgyógyászati konzílium javasolt.

    - Coecum- vagy colon ascendens tumor: rezekabilitás esetén lehetőleg primer definitív ellátás, jobb oldali hemicolectomia, inoperábilis esetben megkerülő anasztomózis.

    - Epiploica vagy cseplesztorzió: az elhalt rész rezekciója + appendectomia.

    - A fentieken kívül bármely hasi megbetegedés utánozhatja az appendicitis klinikai képét,

    így a műtét során ennek diagnosztizálására és ellátására fel kell készülni. Ha az appendectomia más hasüregi megbetegedés miatt laparotomiával folytatódik és ileocaecalis metszés is történt, a későbbi diagnosztikus problémák miatt az appendectomiát el kell végezni. Csatolt műtétként a gyulladásmentes appendix mindenáron való eltávolítása nem ajánlott, ez egyedi megítélést igényel.

    3. ‰ltalános elvek

    - Valamennyi eltávolított appendix kórszövettani vizsgálata kötelező.

    - A műtéti jegyzőkönyvben szerepeljen az appendix részletes patomorfológiai leírása.

    - Az alkalmazott drének zárt rendszerűek, steril műanyag zsákkal vagy szívópalackkal összekötöttek legyenek. Tamponcsík csak kivételes esetben, rövid időre alkalmazható.

    - Bakteriológiai vizsgálat és antibiotikum-érzékenység meghatározása a hasűri váladékból, gennyből, gyors vizsgálati módszerrel jelenleg csak kevés sebészeti osztályon biztosított, ezért a korábban ismertetett esetekben az empirikus antibiotikum-profilaxis, illetve -terápia az ismert aerob ésanaerob kórokozókra hatóan azonnal javasolt. Amennyiben a hasűri váladék jellege differenciáldiagnosztikai problémát vet fel (pneumococcus peritonitis stb.), a tenyésztést feltétlenül el kell végeztetni. Kétes esetekben segítséget nyújthat a gyors, tájékozódó jellegű natív kenetvizsgálat, amelyre csaknem valamennyi kórházban lehetőség van.

    Laparoszkópos appendectomia

    Válogatott esetekben, endoszkópos sebészeti tapasztalattal rendelkező osztályokon végezhető, megfelelő indikáció és szakmai kautélák között.

    4. Az appendix egyéb betegségei

  • o Carcinoid, carcinoma stb.: elsősorban mint szövettani lelet kerül felismerésre, részletes gastroenterológia, endokrin, izotóp- stb. kivizsgálás, majd a szükséges műtét.

  • o Mucokele proc. vermiformis: l.a. appendectomia.

  • o Ismert Crohn betegség esetén a ‡takarékos“ műtéti eljárások részesítendők előnyben, az appendix eltávolítása csatolt műtétként nem indokolt.

  • 5. Posztoperatív kezelés

    Hasonlóan valamennyi műtét után szakhoz, csak általános szempontok adhatók meg:

    - a zavartalan sebgyógyulás biztosítása;

    - gyomor-, bélműködés beindítása;

    - thromboemboliás szövődmények megelőzése, kivédése;

    - posztoperatív szövődmények időben történő felismerése, ellátása;

    - diéta felépítése, étkezési utasítások;

    - kísérő betegségek kezelése.

    6. Szövődmények

    - Műtét utáni vérzés: masszív vérzés esetén reoperáció.

    - Sebgennyedés: mielőbbi széles feltárás.

    - Postoperatív bélelzáródás: egyértelmű mechanikus ileus esetén reoperáció, adhaesiolysis.

    - Hasüregi tályog: az elhelyezkedéstől függően oncotomia + drén.

    - Diffúz peritonitis: relaparotomia + hasüregi lavage + drén.

    - Stercoralis sipoly: sokszor spontán záródik, a fisztulográfiával igazolt ‡ajakos“ sipoly műtéti zárása.

    IV. Rehabilitáció V. Gondozás

    VI. Irodalomjegyzék

    1. V.W. Fazio, J.M. Church, C.P. Delaney: Current therapy in Colon and Rectal Surgery (Second Edition) Elsewier Mosby 2005. (259-262)

    2. Bugyi I.: Gyakorlati sebészet Medicina Kiadó 1961. (694-709)

    3. Jameson L. Ch.: Operative Strategy in General Surgery (Second Edition) Springer Verlag 1994. (280-286)

    4. Gaál Cs. (szerk.): Sebészet 5. kiadás 2002. (676-682)

    5. Appendicitis In: Klinikai Irányelvek Kézikönyve Mediton Kiadó Kft. Budapest 2002.

    6. Pittmann o Waller VA et. al. Appendicitis: Why So Complicated? Analysis of 5755 Consecutive Appendectomies Am.Surg.2000. (66: 548)

    A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!