Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Vitrectomia

Készítette: A Szemészeti Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

1. Bevezetés

Kasner 1968-ban végezte az első sikeres ‡open sky“ vitrectomiát. 1971-ben Machemer kidolgozta a zárt rendszerben végezhető, un. pars plana vitrectomiát. A műtéti módszer az elmúlt 30 év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, amelynek során a szem belsejében, elsősorban az üvegtestben és a retinában levő pathológiás folyamatok műtéti gyógyítása vált hozzáférhetővé.

A műtéti technika fejlődésével egyre népszerűbb lett a módszer, az indikáció egyre szélesebb lett. A megvilágítás korszerűsítése, különböző száloptikák, intraoculáris ‡kandelláberek“ lehetővé tették, hogy az operatőr ne csak egy kézzel, hanem két kézben tartott különbözőpreparáló műszerekkel dolgozhasson a szem belsejében, jó megvilágítás mellett. A vitrectom vágó-sebességének fokozásával nőt a műtéti biztonság, a iatrogén ártalmak minimumra csökkentek, a szembe behatoló eszközök átmérőjének 20G-ről 25G-re csökkentésével a műtét nemcsak egyszerűsödött, hanem a beteg számára is kevésbé megterhelővé vált az önzáró pars plana sebek révén. A különböző ‡műszer“-ként használt folyadékok (perfluorcarbon folyadékok, decalin, octa, stb), egyéb folyadékok, különböző tamponáló eszközök (gázok, szilikon olajok), az endolézerek lehetővé tették, hogy olyan betegségeket is vitrectómiával gyógyíthassunk, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak.

2. Indikáció

A pars plana vitrectomia jelenleg az alábbi betegségekben használható gyógyító eljárás:

Glaukoma

Szellemsejtes glaukoma

Malignus glaukoma Üvegtestbe dislocalt lencse-fragmentumok, luxált lencse, -műlencse Pupilláris membránok Diabeteses retinopathia

Borús törőközegek

Tractiós retina-leválás

Tractiós és/vagy rhegmatogén retina-leválás

Epiretinális membránok

Acut retinális neovascularizatio

Macularis ödema Retina-leválás

Retina-leválás proliferatív vitreoretinopathiával szövődve

Retina-leválás szakadással a hátsó pólus környékén

Îriás-szakadás

Retina-leválás borús törőközegek mellett

Pseudophakiás/aphakiás retina-leválás Macula-lyuk

Borús üvegtest Idiopathiás epiretinális membránok Trauma Endophthalmitis Uveitis Virusos retinitis okozta retina-leválás Vitreomacularis tractió Suprachorioidealis haemorrhagia Subretinalis haemorrhagia Koraszülöttek retinopathiája (főként IV/a, IV/b stádiumok) Chorioidealis neovascularis membránok Cystoid macularis ödéma Diagnosztikus vitrectomia Hypotonia Vénás keringési zavarok Intraocularis tumorok

II. Diagnózis

A felsorolást lásd az indikációk listájában.

III. Terápia

1. Alapvető műtéti technika

Lokális vagy általános anaesthesiában lehet a műtétet végezni. X-Y kuplunggal ellátott jó minőségű operáló mikroszkóp használata elengedhetetlen feltétel. A szemfenék láthatóvá tétele történhet a szaruhártyára helyezett különböző törőképességű plan-, bikonkáv lencsékkel, vagy a mikroszkópra szerelhető széles látószögű lencserendszerekkel, amelyek az egyébként 20 fokos látószöget 80-100 fokra képesek szélesíteni, ilyenkor a szaruhártya nedvesen tartásáról az asszisztensnek kell gondoskodnia. A sebkészítés általában XI, II illetve VII (bal szemen IV) óráknál történik phakiás szemen a limbustól 4 mm-re, aphakiában, pseudophakiában 3,5 mm-re. Az infúziót általában a temporális alsó nyílásba vezetik be. A kétkezes módszer során a vágó eszközt, vitrectómot az egyik sclerotomiás nyíláson, a száloptikát a másik nyíláson vezetik be. A vitrectómok manapság guillotin módszerrel működnek, a beszívott üvegtestet a föl-le mozgó kés azonnal vágja is. A vágási sebesség az egyes vágásoktól a 800-1200/sec vágásig fokozhatók (un. high speed vitrectómok). Az állítható sebesség és a hozzá tetszőlegesen adagolható szívó hatás lehetővé teszi, hogy az üvegtest bázisán, vagy retina közelben kis szívó erővel nagy sebesség mellett dolgozhassunk, ezáltal a retina sérülése a minimumra csökken (ún. üvegtesti borotvák). A műtét elsődleges célja a borús üvegtest (lencse) megtisztítása (eltávolítása), és a retina eredeti anatómiai helyzetének visszaállítása. Amint a problémát sikerült megoldani, a fundus perifériáján körbe kell nézni esetleges szakadások kizárása végett. A sclerotómiás nyílásokban ne maradjon incarcerált üvegtest, majd a nyílásokat 7/0 Vicryl varrattal zárjuk és a kötőhártyát a nyílások fölött egyesítjük. Függetlenül a bulbusba helyezett folyadék, gáz vagy egyéb anyagtól, a szemnyomást ellenőrizni kell, s lehetőleg 20-22 Hgmm-re kell beállítani. Subconjunctiválisan adott antibiotikum+steroid keverék beadása után kötést helyezünk a szemre, s a beteget az esettől függően speciálisan pozicionáljuk.

2. Speciális technikák

Egyre gyakrabban van szükség a nem teljesen tiszta lencse egyidejű eltávolítására a pars plana vitrectómia előtt. Ha műlencse beültetés is szükséges, az elülső szegmenten keresztül történő behatolás a célszerű, vagyis a hagyományos phakoemulsificatio és hajlítható műlencse beültetés után következhet a vitrectomia. Ilyenkor azonban ajánlatos a phakoemulsificatós sebet (átmenetileg a műtét idejére) összevarrni. Ha nem tervezünk műlencse beültetést, illetve elülső PVR miatt a tokzsákot is el kell távolítani, célszerűbb módszer a sclerotómiás seben keresztül endophakoemulsificatiós a lencsét eltávolítani, így nincs külön készített nyílás a lencse eltávolítására. Ugyanez vonatkozik az üvegtestbe elsüllyedt lencsekéreg vagy magrészlet eltávolítása eseteire is.

Membranectomia, delaminatio, és szegmentálás

A retina (elülső vagy hátulsó) felszínén elhelyezkedő, többnyire tractiót okozó membránt megfelelő eszközök segítségével el kell távolítani. Nagyobb kiterjedésű membrán(ok) esetében gyakran van szükség a membrán kisebb darabokra történő szegmentálására, hogy kisebb részletekben könnyebben lehessen eltávolítani. A delamináció olykor sok türelmet igénylő feladat, amelynek megkönnyítésére különböző spatulák, csipeszek, preparáló eszközök, lapjára, vagy élére hajlított intravitreális ollók állnak rendelkezésre. Ha kéztől független világítás áll rendelkezésre, lehetőség nyílik a kétkezes preparálásra is. A membránok láthatóvá tételéhez újabban különböző vitális festékek (tripánkék, indocyanin zöld) használatosak, illetve a maradék üvegtest, a hátsó üvegtesti határhártya leválasztásának vizuális ellenőrzésére egyre inkább terjed a Triamcinolon szuszpenzió intravitreális befecskendezése: az oldhatatlan fehér kristályszemcsék megtapadnak az üvegtest állományában, és csak azzal együtt távolíthatók el.

Retinotómia, retinectómia

A pontszerű retinotómia a subretinális folyadék leszívására, subretinális membránok eltávolítására, a relaxáló retinotómia a megrövidült és nyújthatatlan retina visszafektetése céljából történhet. Előzetes diathermia után a retinán teljes vastagságú pontszerű nyílást készítünk lehetőleg olyan helyen, ahol az eltávolítandó köteg, membrán a legkönnyebben elérhető, de törekedni kell arra, hogy lehetőleg a felső retina félben történjék a nyílás készítése, itt ugyanis a később behelyezendő gáz biztosan képes zárni a nyílást. Szükség lehet a retina körülírt leválasztására is pl. submaculáris neovasculáris membrán eltávolítása céljából. Ilyenkor hasznos lehet a 40G-s kanül, amelyen keresztül BSS oldat fecskendezhető a retina alá, s a retina tetszés szerinti mértékben leválasztható alapjáról. Míg általában a retinotómiás nyílásokat a műtét végén lézerrel szükséges elzárni, a macula közeli nyílásokat nem szükséges. Relaxáló retinotómiát végzünk, ha a felszínes membránok eltávolítása után sem mobilizálódik kellően a retina, mivel a zsugorodás a teljes vastagságra terjed. A relaxáló bemetszést lehetőleg minél perifériásabban kell készíteni, előzetesen diathermiával elzárva az ereket. A retinotómia ollóval vagy vitrectómmal is kivitelezhető. A retinectomia a retina részleges eltávolítását jelenti. Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a relaxáló retinotómiától perifériásan megmaradó retinát távolítjuk el, ezáltal egy későbbi PVR kialakulását előzhetjük meg, vagy óriás szakadás esetében, ha a felpenderedett retinát nem sikerül kisimítani, rezekáljuk a szélét. Olykor az sclerotómiás (vagy traumás perforátiós-) nyílásba incarcerálódott retinát is csak élesen sikerül, illetve kell kiszabadítani.

Folyadék-levegő, levegő-gáz csere

A folyadék-levegő cserét olyankor alkalmazzuk, amikor a retinát ki kell teríteni, s a meglévőretinális nyíláson át mód van a subretinális folyadék leszívására. A levegő ilyenkor kifeszíti és alapjához nyomja a retinát. Ha a meglévő nyílás túl perifériásan van, perfluorodecalinnal (‡nehéz víz“) a retina alól a folyadékot a nyílás felé tereljük, azon keresztül a folyadék visszajut az üvegtesti térbe, és a retina kiterül. Ha a perfluorodecalint levegőre cseréljük, a retina alapján marad. Ezt követően a levegőt megfelelő koncentrációjú gázelegyre cseréljük. Miközben a sclerotómiás nyílásokat varrattal zárjuk, a megfelelő koncentrációjú nem expandáló gázelegyet (általában úgy, hogy a szemnyomás folyamatosan 25-30 Hgmm legyen), a bulbusba nyomjuk, ezáltal a levegő helyére a gázelegy kerül, majd a sebeket zárjuk. A szemnyomásra ügyelni kell, nehogy a bulbus túl puha, vagy kemény maradjon. Ilyenkor kis gázelegyet tűvel a sclerotómiás nyíláson keresztül utántölthetünk, illetve lebocsáthatunk.

Lézer fotokoaguláció

Az endolézer olyan eszköz, amely a bulbusba vezetve alkalmas a retina közvetlen koagulására lyukak, egyéb pathológiás területek ellátására. Ez a lehetőség háttérbe szorította a kryokezelést, de annak létjogosultságát nem szüntette meg. Akár a túlzott fagyasztás, akár a túlzott lézerkoaguláció további retinális proliferációt provokálhat, amelynek egyébként is szerepe lehet a PVR kialakulásában.

Üvegtest- pótló perfluorocarbon folyadékok

A viznél nehezebb, azzal nem keveredő víztiszta folyadékok, amelyek nagy felületi feszültségük és tamponáló képességük miatt a retina alól képesek a folyadékot kihajtani, s visszajuttatni az üvegtesti térbe. Tölcséres leválások esetében képesek a tölcsért megnyitni, ezáltal a retinát fokozatosan mobilizálni, illetve a sebész könnyebben képes hozzáférni a tractiós membránokhoz. A hátsó pólus környékén levő nagyobb, tátongó lyukak esetében a retina alá is kerülhet ebből a folyadékból, amit nem könnyű eltávolítani, azonban helyben hagyni nem célszerű, mert látászavart, retina-károsodást okozhat. A ‡nehéz víz“-et a retina visszafektetése után maradéktalanul el kell távolítani. Elégtelen eltávolítása problémákat okozhat, nagyobb mennyiség súlya miatt trofikus zavarokat okozhat a retina alsó felében, de kisebb-nagyobb golyókra való szétesése (ami nem azonos az olajok emulsifikálódásával) kapcsán o különösen aphakiás esetekben megjelenhet az elülső csarnokban is, ahol az endothelt károsíthatja.

Gázok

Intraoculáris tamponád céljából a levegőt már 1938-ban Rosengren használta, azonban a levegő hamar felszívódik, s tamponáló hatását nem tudja kellő ideig kifejteni. Ezért alkalmazzák azokat a gázokat, amelyek a szem szövetei számára közömbösek, s idővel a környező szöveteken illetve a vérben oldódva fokozatosan felszívódnak, ezáltal ideális tamponáló eszközök, mivel nincs szükség későbbi eltávolításukra. Leggyakrabban a SF6 (kénhexafluorid) és a C3F8 (perfluoropropán) gázokat használják. A tömény gázok fajta tulajdonságtól függően expandálnak és bulbusban való tartózkodási idejük is meghatározott.

A folyadék-gáz csere alkalmával előre összekevert gázelegyet használnak attól függően, milyen hosszú ideig van szükség a tamponáló hatásra. Az SF6 18-20%-os gázelegye, illetve a C3F8 12-15% elegye már tovább nem expandál, így a bulbusban lévő levegővel kicserélhető. A gázzal feltöltött bulbus szemnyomását a közvetlen posztoperatív időszakban (6-24 óráig) feltétlen ellenőrizni kell, s a szükséges terápiát (általában nyomáscsökkentő kezelés) alkalmazni.

Szilikonolajak

A szilikonolaj víztiszta, különböző polimerizáltságú polydimetilsiloxan láncokból áll, ezáltal kémiai tisztaságán kívül a viszkozitása is változó. Főként hosszantartó tamponáló eszközként használatos. A víznél valamivel könnyebb (0,97), ezért a bulbusba juttatva az üvegtesti tér alsó felét nem teljesen tölti ki. 1000 és 5000 centistokos viszkozitású olajakat használnak, utóbbi kevésbé emulsifikálódik, de implantálása nehezebb nagyfokú viszkozitása miatt. Lehet a perfluorodecalinnal kiterített retina fölé rétegezve implantálni, amikor is a felülúszó olaj alól fokozatosan kiszívjuk a perfluorodecalin folyadékot. Másik módszer szerint előbb folyadék-levegő cserét végzünk. Az olaj a levegőt tartalmazó bulbust alulról telíti. Ilyenkor a levegővel telt szemgolyóba fecskendezett olaj kezdetben a szem hátsó pólusára folyik, majd ha tovább adagoljuk, a periféria felé fokozatosan megtámasztja a retinát. Az olaj általában 2-3 hónap után eltávolítható. A szilikonolaj kataraktát, secunder glaukomát, subklinikus uveitist okozhat. Az esetek 30%-ában a retina ismét leválhat, ilyenkor reoperaáció szükséges. A szilikonolaj általában olyan esetekben indikált, amikor PVR miatt a retina merev és kiterjedt retinotómiára van szükség.

IV. Rehabilitáció

A vitrectómia célja a látás helyreállítása, rehabilitálása. Ez egyszerűbb esetekben nagyobb sikerrel jár, súlyos esetekben csak csekély látás, un. maradék-látás az eredmény. A vitrectómián átesett szem, bármely üvegtest-pótló eljárást is alkalmaztunk, a sebgyógyulás után nem szokott fájdalmas lenni, de enyhe uveitises tünetek például szilikonolajat tartalmazó szemekben előfordulhatnak.

V. Gondozás

A vitrectómia módszere a szemen maradandó nyomot hagy, még ha a látás javul is. Ezért, főként PVR vagy diabeteszes retinopathiás esetekben a gyógyulás után is előfordulhatnak problémák (reproliferatio, utóvérzés akár évek múlva is, stb.). A katarakta képződés törvényszerűen 1-2 éven belül phakosclerosis formájában jelentkezik (minél idősebb korban történt a műtét, annál, hamarabb, gyerekkorban viszonylag későn), ami jelentős látás-gyengülést okozhat, s olykor meglepő látásjavulás következhet be egy sikeres hályogműtét után. Ennek időzítése általában nem sürgős, a beteget azonban fel kell készíteni a műtétre. A hályogműtét és műlencse beültetés ezekben az esetekben o az üvegtest hiánya miatt, esetleg szilikont tartalmazó szemben - komplikáltabb lehet, ezért tanácsos olyan intézményben végezni, ahol az üvegtesti komplikációk elhárítására megfelelő felszerelés és gyakorlat rendelkezésre áll. A gázzal, illetve szilikonolajjal töltött bulbusban hátsó kérgi katarakta-képződés a jellemző, ez hamarabb ronthatja a látást. A szilikonolaj emulsificálódása szekunder glaukomához vezethet, s gondozás hiányában a megmentett látás akár el is veszhet. Szükségessé válhat a szilikonolaj eltávolítása, ami az esetek 15-20 %-ában újabb ideghártya leváláshoz vezethet, s reoperációt tesz szükségessé. A szilikonolaj eltávolításának indikációja felelősségteljes döntés, keresni kell a reproliferációk jelenlétét, amelyek gyakran mikroszkópikus méretűek, s gyakoriak a tükrözési nehézségek is (szűken, deformáltan lenőtt pupilla, műlencse mellett tokfibrózis jelenléte, kifejlődőben lévőphakosclerosis, stb).

A fentiekből következik, hogy a vitrectómián átesett betegek többsége rendszeres gondozásra, ellenőrzésre szorul.

VI. Irodalomjegyzék

  • Kasner, D.: Vitrectomy: A new approach in the management of vitreous. Highlights Ophthalmol. 11: 304 1969.

  • Machemer,R., Buettner, H., Norton, E.W.D., Parel, J.M.: Vitrectomy: a pars plana approach. Trans. Am. Acad. Ophthalmol. Otolaryngol. 75: 813. 1971.

  • Norton, E.W.D.: Intraocular gas in the management of selected retinal detachments. Trans. Am. Acad. Ophthalmol. Otolaryngol. 77: 85. 1973.

  • Zivojnovic, R., Mertens, D.A.E., Peperkamp, E.: Das flüssige Silikon in der Amotiochirurgie (II). Bericht über 280 Fälle. Weitere Entwicklung der Technik. Klin. Mbl. Augenheilk. 181: 444. 1982.

  • Chang, S., Ozmert, E., Zimmerman, N.J.: Intraoperative perfluorocarbon liquids in the management of proliferative vitreoretinopathy. Am. J. Ophthalmol. 106: 668. 1988.

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!