Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A radius distális végének törései

Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium és az Országos Sportegészségügyi Intézet

I. Alapvető megfontolások

1. Anatomia,biomechanika

A radio-carpalis izületet a csukló proximalis csontjai, a radius és az ulna ízfelszíne alkotják. A radius ízfelszínén a scaphoid és a lunatum sekély fossája ismerhető fel. Az izület fontosabb szalagjai a dorsálisan a scapho- és a lunatoradialis, valamint ulnarisan a stylo-triquetrális szalagok. A radiust és az ulnát dorsalisan és palmarisan ugyancsak szalagok tartják össze. A radiusról indulva az ulna carpális felszínén egy ulnaris discus terül el, miközben fontos rögzítő szalag nyúlik a processus ulnarisról az os triquetrumhoz. Aktiv stabilizátorok a kéz hajlító- ,feszítő- inai. A radius ízfelszíne 3o fokos ulnaris és 15 fokos palmaris dölést mutat és egyenlő magasságban található az ulna distális végével. A csuklóizületben 70/0/80 fokos extensió/flexiós, 30/0/20 fokos ab/addukciós mozgás lehetséges. Pro/suppinatióban a radius distálisan 90/0/80 fokban forog az ulna körül.

Definíció

A radius distalis mataphysisének extra- és intraartikuláris törései, melyek a processus styloideus ulnae, a csukló szalagainak sérülésével kombinálódhatnak. ‰ltalában csuklótöréseknek nevezzük őket. Baleseti osztályokon a leggyakoribb sérüléstípus. A törések 10-15 %.

Pathomechanismus

Jellemző a nyújtott kézre esés, melyet erős csuklófájdalom követ.

Kockázati tényezők

Idős betegek, melyeknek mozgáskordinaciója gyengült és osteoporosisuk van.

2. Klinikai jelek

- ‰ltalában a beteg egészséges kezével a sérült csuklót, alkart tartva jelenik meg.

- A csukló duzzadt-, lehet, hogy dorsál vagy radiális irányban elbillent, deformált, ujjait félig hajlított helyzetben tartja, nem mozgatja. A beteg csuklója az izület felett kevésbé, a radius felett erősebben nyomásérzékeny.

- Amennyiben közvetlen röntgenvizsgálat nem lehetséges, vagy végleges ellátásra más intézménybe küldjük, ideiglenes rögzítést végzünk egy sínen. A végleges ellátás, a fedett repositió esélyei az első négy-hat órában jobbak.

- Ellenőrizzük a kéz keringését, esetleges nervus mediánus kompressziós tüneteit.

- Dokumentáljuk a klinikai státuszt.

Jellemző életkor: 60-80 évesek Jellemző nem: Nő / férfi arány 3 / 1

II. Diagnózis

1. Diagnosztikai algoritmusok

Klinikai vizsgálat: duzzanat, nyomásérzékenység a radius csukló közeli részén.

Röntgen: kétirányú csukló felvétel. További kontroll felvételek a töréstípus és kezelés függvényében. (Amennyiben a fájdalom a fossa tabatiere felett van és nem szűnik, scaphoid törés négyirányú röntgenfelvételekkel kizárandó.)

2. Anamnézis

Megbotlás, szédülés, megcsúszás, ütközés következtében történt kézre esés.

3. Fizikális vizsgálatok

Vizsgáljuk a mozgási és csontra lokalizált nyomási fájdalmat, az ujjak keringését.

4. Kötelező diagnosztikai vizsgálatok

1. Laboratóriumi vizsgálatok

Laborvizsgálatokat végzünk az anaesthesia protokolljai szerint, amennyiben általános érzéstelenítés válik szükségessé.

2. Képalkotó vizsgálatok

Kétirányú nativ csukló röntgenfelvételek.

3. Egyéb

Ha kéztőcsontok vagy szalagok, illetve radio-ulnaris hosszkülönbségek sérülésének gyanúja merül fel, ill. ezek okának tisztázása szükséges, a gyanú jellegének megfelelőröntgenfelvételek elkészítése.

5. Töréstípusok: beosztás Müller szerint ( AO-beosztás)

A típusú sérülések: extraartkulárisak B típusú sérülések: dorsalis vagy palmaris intraartikuláris törések, másként dorsalis vagy

palmaris Barton tipusú törések. C típusú sérülések:extra és intraartikuláris törések (A csoportokon belül a törési darabok száma, a sérülés súlyosság szerint 3 alcsoport, azokon belül ismét 3 subcsoportot különböztetünk meg. A klinikai gyakorlat számára a 3 alcsoport jól használható.)

6. Redislokációra hajlamosító röntgenjelek:osteoporosis a dorsális cortikális darabos törése nagy dislokáció(több mint fél csontszélesség) proc. styl.ulnae törése

A repositiók utánni redislokációk előfordulása a hajlamosító tényezőktől, a törés típusától, valamint a rögzítés módjától függnek. Instabil törések gipszben 80 %-ban, tűzés plusz gipszkezeléskor 20 %-ban, tűzés plusz fixateurrel 10 %-ban és stabil lemezzel 5 %-ban redislokálódnak.

III. Terápia

1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje

Elsősegély vagy első ellátás minden rendelőben elvégezhető, mely a csukló sínen történőnyugalomba helyezéséből áll. A végleges ellátás osztályos háttérrel rendelkezőrendelőintézetben történik. Műtét elvégzésére minden traumatológiai osztálynak képesnek kell lennie.

2. Kezelési módszerek

1. Konzervatív: repositió helyi vagy általános érzéstelenítésben, gipsz -vagy műanyagkötés

Konzervatív indikációk: a beteg kora, igénye zárt törés dislokáció nélküli törések töréstípusok( A 1-2, B 1)

műtéti kontraindikációk

2. Operatív: fedett vagy nyílt repositó, törésrögzítés: tűződrótokkal, fixateurrel, támasztó-lemezzel

Operatív indikációk: töréstípusok ( A 3, B 2-3, C 1-2-3) nyílt törések az első két héten redislokált konzervativan kezelt törések rossz helyzetben gyógyult és panaszos dislokált törések

3. Konzervatív kezelés:

- helyi érzéstelenítés a törési résbe adott érzéstelenítővel, vagy plexusblokáddal.

- repositó függesztésben 4-5 kp oal, kosaras húzóujjak, a hüvelyk opponált helyzetben, párnázott heveder a felkaron, a beteg fekvő helyzetben , 4-5 perces függesztés után repositió direkt hüvelyk-nyomással

- dorsális gipszsín, mely a metacarpusok fejecsétől, felül két ujjnyira a könyökhajlatig ér, a csuklón, a 2. metacarpus fejecsén jól modellálunk és repositiós fogással a rádius felett megtartva. A gipsz megkötése után a rögzítő pólyát az utolsó szálig felvágjuk, újabb gézpólyával rögzítjük. A tenyéri pólyák ne akadályozzák az MP izületek mozgását! A függesztést eltávolítva kétirányú röntgenkontrollt végzünk. A beteget esetleges strangulációs következményekről felvilágosítjuk, másnapra kötéskontrollra visszarendeljük, karját felkötetjük.

- 5-7. napon ismételt röntgenkontroll, melyet függesztésben kötéscsere követ. Körkörös alkargipszet helyezünk fel.

A beteg ujjait, karját otthon vagy utókezelőben tornáztatjuk. Dislokációs tendencia esetén ismételt röntgenkontroll javasolt a 14-16. napon. Ha szükséges maximalisan egy ismételt repositó javasolt. 4-6 hét után gipszlevétel, záró csukló röntgenfelvétel, tornakezelés.

4. Operatív kezelés:

Javasolt töréstípusok: A 3, B 2, C 1,2,3

4.1. Percután tűzés:

- Képerősítővel kétirányú kontroll

- (Ha egyidejű arthroscopos kontrollt is végzünk, az eredmények 10-20 %-al javíthatók.)

- Függesztés és reposito a konzervativ kezelésnél leírt módon.

- ‰ltalában három 1,5-1,8 mm-s Kirschner-dróttal percután tűzés distál felől a distális csontdarabot megfogva, vagy a törési résen keresztül Kapandji szerint. A csukló stabilitása miatt ajánlatosa a proc. styl ulnae tűzéses rögzítése is. A drótok hegye vagy a velőűrben vagy két-három mm-re az ellenoldali cortikálison túléve helyezkedjenek el, külső végüket a bőr alatt levágjuk, a sebeket védőkötéssel látjuk el. (A radius izfelszínének törése a két fossa határán az egyidejű SL sérülés miatt pontos repositiót követel, melyet legtöbbször csak interfragmentális csavarral tudunk biztosítani!)

- Gipszrögzítés, röntgenkontrollok és utókezelés, mint a konzervatív módszernél.

- Javasolt töréstípusok: A 3, B 2, C1 osteoporosis nélkül

4.2. Percután tűzés és fixateur externe:

- Képerősítővel kétirányú kontroll

- Repositió és tűzés a percután tűzésnél leírtak szerint

- 2-3 kg-s függesztés alatt kapocsfixateur helyezünk fel, melynek síkja a kézháttal 45 fokot zár be, 2-2,5 mm-s nyársakat használunk lágyrészvédelem mellett a kettes metacarpusban és a rádiusban menettel rögzítve .

- A fixateur nyársainak sebét naponta kezelni, fertőtleníteni kell. - A harmadik héten kiengedjük a beépített extensiót.

- Fixateur eltávolítása a 6-7 héten, tűződrótokat 7-8. héten távolíthatjuk el.

- Ujj és kar otornát végeztetünk kezdettől fogva.

- Javasolt töréstípusok: A 3, B 2, C 1 osteoporosissal

- B 3, C 2-3

- Nyílt törések

4.3. Támasztólemezes rögzítés:

- KFI T-lemez vagy radius lemez, karmos lemez, újabban stabilabbszögletstabil lemezek

- Szükség szerint spongiosa plastika

- Műtét menete műtéttani tankönyvek szerint ( pl. Manual der Osteosynthesen )

- Felpócolás, ujj- és kartorna.

5. Műtéti kezelés lehetséges komplikációi:

- sebgyógyulási zavar

- redislokáció

- n. medianus, n.radiallis sérülése

6. Gyógytartam:

- komplikáció nélkül 3-4 hónap

- komplikációval 6-8 hónap

7. Várható eredmények komplikációk nélkül:

- A és B típusú törések: 80-100 %-ban: —jó“

- C típusú törések 50-80 %-ban: —jó“.

8. Komplikációk és kezelésük:

Gyógyulás diszlokált helyzetben: aditiv vagy substraktiv korrekció, lemezes osteosynthesis. A funkciót befolyásoló Madelung deformitás esetén: ulna rövidítés, Kapandji műtét.

Intercarpális instabilitás: primeren a törés kezelésével egyidőben a dislokáció megszüntetése, percután tűzés a scaphoid és lunatum ill. a scaphoid és capitatum között. Késői esetekben intercarpális desis. Sudeck syndroma: oka a hajlam, a helyi fájdalom, melyet a késői kezelés, nagyfokú haematoma, szoros kötés, ödéma , töbszörös repositió válthatják ki.

- Kezelése a betegség stádiuma szerint fájdalomcsillapítás, nyugalomba helyezés,

gl.stellatum-blokád, physiotherápia. Arthrosis radiocarpalis: a kórkép súlyossága szerint csuklóvédő, denerváció, desis, prothesis.

N. medianus kompressió, carpal tunel-syndroma: retinákulum átmetszés Tend. extensor poll.longus ruptura: indicis proprius transpositió

IV. Rehabilitáció V. Gondozás

VI. Irodalomjegyzék

  • Cziffer,E.,Fröhlich,P.:Gipsztechnika,Ortézisek.Modern Sérültellátásért Budapesten Alapítvány 1999. Budapest

  • Dóczi,J.,Fröhlich,P.: Die Einteilung der distalen Radiusfrakturen und ihr diagnostischer Wert. Unfallchirurg 1996. 99:323-326

  • Langenberg,R.: Die konservative Behandlung von distalen Radiusfrakturen. Unfallchirurg. 92.1-5

  • Matsumot K. et all.: Wrist fractures from snowboarding: a prospectiv study for seasons from 1998 to 2001. Clin J Sport Med. 2004.14.64-71

  • Nesbitt,KS. et all.: Assessment of instability factors in adult distal radius fractures. J Hand Surg (Am) 2004.29.1128-1138

  • Peicha,G. et al.: Die arthroscopisch unterstützte Osteosynthese distaler intraartikulärer Radiusfrakturen. Operative Orthopädie und Traumatologie. 2000.12.109-121

  • Ruch,DS. et al.: Results of acute arthroscopically repaired triangular fibrocartilage complex injuries associated with intra-articular distal radius fractures. Arthroscopy. 2003, 19.511-516

  • Ruch DS. et all.: Arthroscopic reduction versus fluoroscopic reduction in the management of intra-articular distal radius fractures. Arthroscopy. 2004.20.225-230

  • Schädel-Höpfner,M ua.: Arthroscopisch gesicherte Begleitverletzungen des skapholunären Bandapparates bei distalen Radiusfrakturen. Handchir.Mikrochir.Plast.Chir. 2001.33.229-233

  • Walz,M. ua.: Do fixed-angle T-plates offer advantages for distal radius fractures in elderly patients? Unfallchirurg. 2004.4.124-131

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!