Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez

Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

1. A protokollok alkalmazási / érvényességi területe

Traumatológiai, gyermeksebészet, ortopédia

2. A protokollok bevezetésének alapfeltétele

A gyermek sérültellátás alapos ismerete mindhárom szakmában.

3. Definíció

A tibia és fibula distalis végén, az epiphysis, physis és metaphysis önálló vagy kombinált sérülései.

3.1.) Kiváltó tényezők A sérülés lehet indirekt vagy direkt erőbehatás következménye. Az indirekt sérülések közül a supinatios mechanizmus tízszer gyakoribb a pronatiosnál. Leggyakrabban sporttevékenység (55-60 %), magasból esés, ‡rossz lépés“ okozza. Jellegzetes /a bokasérülések mintegy 10 %-a/ a kerékpárküllő okozta sérülés.

3.2.) Kockázati tényezőEllentétben a tibia proximalis végével, a distalis vég physise lapos, lysisre hajlamos. Másik ok, hogy a boka minden szalagja distalisan, a physis alatt ered, s minthogy gyermekkorban a szalagok sokkal erősebbek, mint a physis porca, azok az erők, felnőttkorban szalagsérülést eredményeznek, gyakran az epiphysis vagy metaphysis törésével járnak. Jellegzetes sajátosság, hogy a tibia distalis physisének záródása lányoknál 15, fiuknál 17 éves korban kezdődik, és mintegy 18 hónapig tart. A záródás folyamata nem egyenletes, a centralis részen kezdődik, majd folytatódik medial felé, legvégül a lateralis rész csontosodik el. Ez az asymmetriás záródás felelős a serdülőkori törések különleges formáiért.

3.3.) Osztályozás anatómiai alapon és a sérülés mechanizmusa szerint.

3.3.1.) Anatómiai osztályozás. Előnye, hogy könnyen érthető, minden physisre érvényes, nagy általánosságban használható és gyors információ közlésére alkalmas. Ma is legelfogadottabb a Salter és Harris 1963-ban leírt sémája.

3.3.2. A mechanizmus szerinti osztályozás előnye, hogy a sérülés mechanizmusának ismerete repositios vezérfonalként szolgál. A megjelölésben az első szó a lábnak a baleset pillanatában elfoglalt helyzetére, a második a hatóerő irányára utal. A legelfogadottabb Dias és Tachdiian (1978) által kimunkált formula, melynek alapja a Lauge-Hansen és Weber klasszifikációja A felosztás eredetileg négy csoportba sorolja a gyermekkori bokatöréseket.

  • Supinatios-inversios

  • Pronatios-eversios-kirotatios

  • Supinatios-plantarflexios

  • Supinatios-kirotatios

  • Ezek jelentik tulajdonképpen az igazi gyermekkori bokatöréseket, melyeket Salter és Harris beosztásával kiegészítve különböző alcsoportokba oszthatunk. A következő négy csoport, melyeket a szerzők 7 évvel később egészítették ki a felosztást nehezen illeszthetők a sorba:

  • Axial-compressios

  • Juvenilis-Tillaux-törés

  • Triplane törés

  • Egyéb physissérülések

  • 4. Panaszok / Tünetek / ‰ltalános jellemzők

    A sérülés nagy fájdalommal, duzzanattal, nagyobb dislocationál deformitással jár. Jelentéktelen elmozdulásnál nincs jelentős fájdalommal és a duzzanat is kisebb.

    5. A betegség leírása

    5.1.) Érintett szervrendszer(ek): A tibia és a fibula distalis epiphysise, physise és metaphysise.

    5.2.) Genetikai háttér: Hajlamosító tényező a gyermekkor fokozott aktivitása, a két csont distalis physisének egyszerű, lapos felépítése, valamint az erős bokaszalagok.distalis tapadása.

    5.3.) Incidencia: A tibia és a fibula distalis physis körüli sérülései gyermekkorban a radius distalais vég és az ujjpercek physis sérüléseit követően a leggyakoribbak és az összes physistáji sérülés 25-38 %-át teszik ki.

    5.4.) Jellemző életkor: Törések és epiphyseolysisek 6-14 éves kor között. Az átmeneti törések a 14-18 éves korban jelentkeznek, míg kisgyermekkorban a kerékpárküllő okozta sérülés gyakori.

    II. Diagnózis

    1. Diagnosztikai algoritmusok

    Anamnesis, a beteg megtekintése, fizikális vizsgálat, konvencionális röntgenvizsgálat. Kiegészítő vizsgálat: átmeneti törések igazolására CT. Egyéb sérülés kizárására UH, ‡tartott“ röntgenfelvétel, ritkán MRI esetleg arthroscopia.

    2. Anamnézis

    Az anamnesis irányt mutathat a sérülés mechanizmusára, jellegére. A törések mintegy 60 %-a supinatios mechanizmusú, az átmeneti törések kirotacios jellegűek (a láb helyzete nem típusos).

    3. Fizikális vizsgálatoK

    A láb helyzete fontos információul szolgálhat a sérülés mechanizmusáról. Crepitatio kiváltásával a fájdalom okozásának elkerülésére ne kísérletezzünk. A kerékpárküllősérülésnek jellemző de igen változatos képe van, lateralis abrasiokkal és nagyfokú duzzanattal.

    4. Kötelező(minimálisan elvégzendő) diagnosztikai vizsgálatok (felhasznált bizonyítékok, azok szintjei)

    4.1.) Konvencionális. Kétirányú, ha szükséges 30 fokos berotatioban készült harmadik irányú felvétel általában elegendő. Fontos, hogy a sugár ne a lábszárra, hanem a bokaízületre irányuljon. Törési, epiphysis elmozdulási jelek mellett gondolni kell szalagsérülésekre utaló finom jelekre. Laterlalis szalagsérülésre utal a bokaízület ízfelszínének lateralis irányú megnyúlása. Fontos a fibulacsúcs, a talus, és a calcaneus lateralis ízfelszínének megtekintése, mert az osteochondralis törtdarab leszakadások többnyire a natív felvételen is láthatók. 4.2.) Egyéb képalkotó vizsgálatok

    4.2.1) Tartott felvételek. Az un. Stressz felvételek 6 éves kor alatt nem indokoltak. 6-12 éves kor között típusos klinikai kép, negatív natív felvétel és szalagsérülésre utaló vagy szalagsérülés gyanúját keltő röntgen lelet esetén supinatios stresszfelvételt készítünk 12-18 kp-os erővel, megfelelő készüléket alkalmazva. 12 éves kor felett a felnőttkori gyakorlatot végezzük.

    4.2.2.) CT alkalmas lehet átmeneti törések pontosítására vagy osteochondralis törések kimutatására, de a nagy sugárterhelés miatt gyermekkorban ritkán jön szóba.

    4.2.3.) Ultrahang. Az esetek jó részében alkalmas az elülső és a középső lateralis szalag szakadásának kimutatására, de a hátsó szalag sérülésének vizsgálatára nem megfelelő.

    4.2.4.) MRI különös előnye, hogy sugárterheléssel nem jár. Jól jelzi a szalagsérüléseket és segítségével kimutathatók a szalagsérüléshez társuló, finom ízületi felszín impressziók is. Hátránya, hogy viszonylag hosszú a vizsgálati és a gyermek részéről türelmet, jó kooperációt igényel.

    4.2.5.) Arthrographia: Invazív volta és a pontatlansága miatt nem alkalmazzuk. 4.2.6.) Arthoscopia: Vékony, 2,7 mm-es optikával egyes szerzők szerint jó módszer bizonyos bokasérülések esetében.

    4.3.) Differenciál diagnózis. Elsősorban boka distorsiótól és szalagsérülésektől valamint osteochondrialis törésektől kell elkülöníteni. Erre a fenti diagnosztikai módszerek alkalmasak.

    III. Terápia

    ‰ltalános szempontok

    A gyermekkori törések kezelésének alapszabálya érvényes: elmozdulás nélküli törés csak immobilizatiot igényel. Elmozdulással járó töréseknél vagy epiphyseolisiseknél a következőeljárásokat követjük:

  • Ha lehet reponálni és stabil a törés, gipszrögzítés

  • Ha lehet reponálni, de instabil a törés, repositio és percutan fixatio

  • Ha nem lehet reponálni, nyílt repositio és osteosynthesis szükséges.

  • III.1. Konzervatív kezelés

    1.1.) A megfelelő egészségügyi ellátás szintje

    Kórházi háttérrel rendelkező, gyermeksérültek ellátásában jártas traumatológus, gyermeksebész, ortopéd szakorvos.

    1.2.) ‰ltalános intézkedések

    Járóbetegként csak a dislocatio nélküli, illetve kis dislocatióval és kis lágyrész duzzanattal járó zárt törések láthatók el.

    1.3.) Speciális ápolási teendők 1.3.1.) Repositio (WHO82080). Feltétele a gyermek általános anaesthesiája, jó minőségű képerősítő használata és műtői háttér. Dislocatio nélküli töréseknél repositio nem szükséges. Dislocalt törésnél repositio képerősítő alatt történik. Repositio után stabilitásvizsgálat. 1.3.2.) Retencio: Párnázott, utolsó szálig felvágott gipszkötés, majd a duzzanat megszünte után körkörös gipsz. Terhelés egy hét után. Rögzítési idő 3-6 hét.

    1.3.3. Speciális gyermekkori megfontolások konzervatív kezelésnél:

  • Csecsemő vagy gyermek sérült kezelésekor közreműködésre nem, vagy legfeljebb iskolás korban számíthatunk

  • Gyermekkori törések gyorsan gyógyulnak, pár nap után már nincs mód korrekcióra. Első alkalommal jó repositios eredményt kell elérni.

  • Az epiphysis törések repositióját sikertelenség esetén ne ismételjük meg, az ismételt zárt manőver súlyos physis sérülést okozhat.

  • Ha konzervatív kezelés mellett döntünk, mindig korrekt repositiora kell törekedni. A ‡jó pozíció“ megítélésében igényesnek kell lennünk.

  • A kezelés korai szakaszában a prognózis nem ítélhető meg! Ezt mindig közölni kell a szülővel.

  • A gyermek nem ad megbízható felvilágosítást a kezelés közben fellépőproblémákról, érzés, keringési zavarról, fájdalomról. A gipsz nyomástünetei rákkérdezéssel nem ítélhetők meg. Ugyanakkor: a gyermek igazat mond.

  • A gyermekkori gipszkötések különlegesen gondos technikát, a gyermek pedig különleges figyelmet kíván!

  • A primer gipszkötést gyermekkorban mindig körkörösen kell kipárnázni és a gipszet az utolsó szálig felvágni.

  • Repositio és gipszelés után mindig gondosan ellenőrizni kell a keringést és a beidegzést a töréstől distalisan.

  • Miután a végtag duzzanata csökkent és a gipszkötés meglazult, azt ki kell cserélni.

  • A második gipszkötésnél már csak a nyomáspontoknak megfelelően párnázzuk ki a gipszet.

  • Különösen fontos a gipsz-szélek ellenőrzése, mert a behorpadt szélek súlyos decubitust okozhatnak. Fel kell világosítani a szülőket, hogy óvják a gipszet a nedvességtől.

  • III/2. Műtéti kezelés

    2.1.) A megfelelő egészségügyi ellátás szintje Traumatológiai vagy gyermeksebészeti osztály II. és III. kompetenciaszinten, ahol gyermekellátásban nagy gyakorlatot szerzett szakorvos tevékenykedik.

    2.2.) Műtéti indikáció 2.2.1.) Fedett repositio és percutan dróttűzés vagy percután canülált csavarozás (WHO 57900) Instabil, de reponálható epiphyseolisiseknél, Salter II. töréseknél, bokatöréséeknél, jelentős dislocatioval nem járó Tillaux vagy triplane törésnél.

    2.2.2.) Nyílt repositio. Nem reponálható epiphysieolysisek (becsípődött periosteum), Salter II., III., IV-es ssérülések, dislocalt Tillaux és triplane törések (WHO 57924).

    2.2.3.) A feltárás formája. A fedett repositio és percután dróttűzés vagy csavarozás feltárást nem igényel. Epiphyseolisis, Salter II-III-IV-es törések feltárása nem különbözik a felnőttkori feltárásoktól Tillaux törés feltárása anterolateralisan a physist keresztezve, a triplane törés feltárása ugyanez. Ha nem sikerül a pontos repositio, úgy dorsomedialis feltárással egészítjük ki.

    2.2.4.) Műtéti előkészítés. Szükséges dokumentáció, szülő felvilágosítás, contraindikációk kizárása, műtéti előkészítés, hygiénés rendszabályok, vértelenítés.

    2.2.5.) Érzéstelenítés: narcosis.

    2.2.6.) Műtét utáni teendők. Keringés ellenőrzés, felvágott gipsz, majd körkörös rövid alsó végtaggipsz. Terhelés: epiphyseolisisnél, Salter-Harris II. sérülésnél egy hét után, epiphysis sérülésnél 3-4 hét után.

    2.2.7.) Fémeltávolítás: 6-8 hét után.

    IV. Rehabilitáció

  • A szülők és a gyermek felvilágosítása, a gipsz időtartama alatt a végtag keringésének ellenőrzése.

  • Gipszkötés ideje alatt izomertiás gyakorlatok végzése, a keringés javítására, az izomzat megőrzésére.

  • Gipszlevételkor 2 irányú röntgenfelvétel

  • A bokafunkció visszatéréséig óvatos aktív torna.

  • Gipszeltávolítás után 1-2 héttel fémkivétel.

  • A szülők figyelmét felhívni arra, hogy növekedési zavar minden gyermekkori törés után felléphet optimális kezelés esetén is.

  • V. Gondozás

  • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeres ellenőrzés a növekedés befejeztéig előbb félévente, majd évente.

  • Megelőzés: A gyermek és a szülők figyelmét fel kell hívni a veszélyes helyzetek elkerülésére. Kerékpársérülésnél védőháló használata a hátsókeréken.

  • Lehetséges szövődmények

  • 3.1.) Nyílt törés. Mindig műtéti indikációt jelent. Antibiotikum védelem szükséges.

    3.2. Keringési zavar. Bokasérülésnél ritka, a gipsz felvágásával megelőzhető.

    3.3.) Növekedési zavara sérülés típusától függetlenül felléphet. Minél nagyobb volt a dislocatio, annál valószínűbb, hogy a physis vérellátása sérült és az növekedési zavarral jár. A kiváltó erő függvényét jelentő dislocatio mértéke jobban jelzi a prognózist, mint a sérülés anatómiai típusa.

    3.4.) Korai arthrosis. A nagy dislocatioju töréseknél gyakoribb.

    4. Kezelés várható időtartama / Prognózis

    A kezelés várható időtartama 6-8 hét. Gondozás 1 év után is.

    5. Az ellátás megfelelőségének indikátorai

    Szakmai munka eredményességének mutatói:

  • Fel nem ismert epiphyseolisisek és törések aránya

  • Reoperációk aránya

  • Septicus szövődmények száma

  • Gipsz okozta szövődmények száma

  • VI. Irodalomjegyzék

  • ‰cs, G.: Bokatáji törések. In: ‰cs G.- Hargitai E.: Gyermektraumatológia. Medicina Budapest, 2001.

  • ‰cs, G.: Gyermekkori törések. In: Cziffer E.: Operatív töréskezelés. Springer Hungarica Budapest, 1997.

  • Hargitai, E: Mozgásszervi sérülések a gyermekkorban. In: Renner A.: Traumatológia. Medicina Budapest, 2000.

  • Dénes J.- Pintér A.: Gyermeksebészet és határterületei. Medicina, Budapest, 1987. Morrissy RT. Pediatric Orthopaedic Surgery. Lippincott-Raven, Philadelphia, 1996.

  • Rang M. Children‘s Fractures. Lippincott, Philadelphia, 1983. Rockwood CA, Wilkins KE, King RE. Fractures in Children. J. B. Lippincott, Philadelphia, 2005.

  • Weber BG, Brunner CH, Freuler F. Die Frakturenbehandlung bei Kindern und Jugendlichen. Springer Verlag, Berlin, 1979.

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!