Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti

Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

1. Érvényességi területe

Traumatológia, ortopédia, sebészet.

2. Bevezetésének alapfeltétele

Mindhárom szakmában a baleseti sebészet alapos ismerete.

3. Definíció

Tiszta könyökficam: a radiusfej, az olecranon ulnae együttes eltávolodása a humerus distalis végének ízületi felszínétől az ízületi tok és szalagok több-kevesebb részének szakadásával. Töréses könyökficam: a luxatióval a könyököt alkotó csontok szakításos vagy nyírásos törése jár együtt.

3.1. Mechanizmusa:

Indirekt. A könyökízület fiziológiás valgus állása mellett kinyújtott vagy enyhén hajlított pronalt helyzetű alkarra esés következménye (hátsó radiális ficam). Ritkábban direkt erőbehatás, könyökre esés az oka, ilyenkor töréses ficam jön létre.

3.2. Kockázati tényezők.

Hypervalgus könyök, laza szalagrendszer.

4. Tünetei

Ficamok típusos tünetei: A könyök deformált, fájdalmas, rugalmasan rögzített, rendszerint mintegy 40-60 fokos flexiós helyzetben. Jellemző tapintási tünet: A Hueter háromszög (humerus radialis és ulnaris epicondylusa és az olecranon csúcsa által bezárt háromszög), egyenlő szárú formáját elveszíti. Formái: elülső (kizárólag az olecranon törésével együtt fordulhat elő), hátulsó, radialis, ulnaris, divergáló, kombinált. Leggyakoribb (80-90 %) a hátulsó radialis ficam. A ficamok 50%-ban töréssel, leggyakrabban a processus coronoideus törésével járnak együtt. Törhet a radius fej, a capitulum humeri, az epicondylusok. Legfontosabb rögzítő szalag a lig. collaterale ulnare csaknem mindig részlegesen vagy teljesen átszakad.

5. A kórkép leírása:

5.1. Érintett szervrendszer: Könyökízület

5.2. Hajlamosító tényező: Hyperlaxitású ízületek, gyenge szalagrendszer.

5.3. Gyakoriság: 20%. Testünk második leggyakrabban előforduló ficama.

5.4. Gyermekkorban a tiszta könyökficam ritkább. Ivareloszlási sajátosság nem ismert.

II. Diagnózis 1. Diagnosztikai algoritmus:

Betegvizsgálato Röntgen - ficam repozíció után stabilitás vizsgálat -reluxatiós tendencia ellenőrzése, szalagszakadás, instabilitás kiderítése.

2. Anamnézis:

Rendszerint elesés következménye. A sérültek komoly fájdalmuk miatt hamar jelentkeznek orvosnál, bár előfordul inveterált formája is, ez gyakran diagnosztikai hiba következménye.

3. Inspectio, fizikális vizsgálat:

A sérült ficamodott oldali karját ép kezével megtámasztva tartja. Feltűnő a könyök deformitása, amely az idő előrehaladtával növekszik. A nagy haematoma az epicondylusokat elfedheti, de tapinthatók maradnak (Hueter háromszög ellenőrzése). Az ízület rugalmas rögzítettsége óvatosan vizsgálandó. Minden esetben fontos a perifériás erek (pulzus) és idegek ellenőrzése (mindhárom ideg érző és motoros funkció), dokumentálása, repozíció előtt és azt követően is.

4. Képalkotó vizsgálatok

4.1.Konvencionális: A könyökízület a-p. és oldal irányú Röntgen vizsgálata. A felvételek értékelésekor meg kell tekinteni: a trochlea humeri az incisura olecraniban van-e, a radius fej mindkét irányból szemben áll-e a capitulum humerivel. A radius fej törését a processus coronoideus törésétől kivetített felvételen lehet elkülöníteni. Töréses ficam esetén a repozíciót követőengipszrögzítés előtt kell megismételni a két irányú rtg felvételt. Ágy a kísérő törés eredete pontosan identifikálható. Az ízület nagyobb tágassága haematoma oka is lehet, de interpozitum is előídézheti! Ulnaris collateralis szalagsérülés esetén tartott felvétel végezhető.

4.2.Kiegészítő vizsgálatok: Érsérülés gyanúja esetén angiographia (DSA). Az érfestés késlekedése azonban súlyos következménnyel járhat, ezért ha nem áll módunkban azonnal véghezvinni, inkább a sebészi feltárás mellett döntsünk! Idegsérülés súlyosságának megítélésére EMG alkalmazható. Myositis ossificans esetén izotop vizsgálat. II.5.Diferenciál diagnózis: Könyökízületi törések, könyök contractura, egyéb veleszületettvagy idősült könyök deformitások, degeneratív ízületi megbetegedések.

III. Kezelés

1. Konzervatív kezelés

1.1. Kompetencia szintek

Kórházi háttérrel, baleseti sebészeti osztállyal rendelkező szakrendelő, traumatológus szakorvos, traumatológiában jártas ortopéd vagy sebész szakorvos.

1.2. Repozíció./4181, 82090/

Csak fájdalommentesen történhet! Localis (vezetéses vagy ízületbe adott local anaestheticummal) illetve általános érzéstelenítésben: narcosisban. A helyretételt kíméletesen végezzük! Manuálisan: a könyök hajlított helyzetében történőhúzás mellett az olecranonra gyakorolt nyomással. Felfüggesztéssel: Az ujjak háncshengerrel történő rögzítése után a könyök luxatiós hajlított helyzetét meghagyva 4 kg súlyt teszünk a felkarra. Az izomzat ellazulása után vagy spontán repozíció várható, vagy a sebész minimális kézi rásegítése szükséges.

1.3. Stabilitás vizsgálat

Eldönti, kezelhető konzervatív módon, vagy sebészi beavatkozás szükséges.

1.3.1. Luxatiós tendencia vizsgálata: A repozíciót követően a hajlított könyököt lassan kinyújtjuk. Instabilitás esetén újabb ficam következik be. Okai: Nem volt teljes a repozíció, interpozitum az ízületben, töréses ficam (leggyakrabban processus coronoideus törés), súlyos tok és szalag desorganisatio.

1.3.2. Oldalszalag szakadás vizsgálata. Klinikai vizsgálat: A nyújtott könyök valgus irányú nyithatóságát próbáljuk. Ebben a pozícióban tartott rtg felvételt is készíthetünk, de biztos kinyílás esetén ez mellőzhető.

1.4. Konzervatív kezelési módszerek

Az alább leírt mindkét forma elfogadott, gyógyeredménye közel azonos, de a funkcionális therapia gyorsabb rehabilitációt eredményez.

1.4.1. Funkcionális kezelés: Akkor ajánlott, ha a könyök repozíció után stabil. Derékszögűfelkargipsz sín 2-3- napig, majd a gipszből ideiglenesen kivéve segített aktív tornagyakorlatok végzése. Hűtés, fájdalomcsillapítás. A gipszet a fájdalom teljes megszűntéig, 7-10 napig, a tornát követően visszatesszük. Az első torna után Röntgen kontroll!

1.4.2. Gipszrögzítés. Derékszögű gipszsín 3-5 napig, a duzzanat megszűntéig. Ezt követően körkörös felkargipsz derékszögű könyök és az alkar középállása mellett. Röntgen kontroll. Rögzítési idő 2-3 hét.

III.2. Műtéti kezelés

2.1.Ellátás szintje: Traumatológiai részleg, osztály, mindhárom kompetencia szinten. Traumatológiai ellátásban gyakorlott ortopéd osztály.

2.2.Indikációi:

Nyílt ficam

Érsérülés

Kompartment syndroma

Idegsérülés (neurotmesis)

Nem reponálható ficam

Ficamos törés

Reluxatios tendencia, interpozitum

Hátulsó vagy valgus irányú instabilitás, (ulnaris szalagszakadás)

2.3. Műtéti előkészítés: Szükséges dokumentáció, betegfelvilágosítás, kontraindikációk kizárása, műtéti előkészítés, hygienés rendszabályok. Vértelenítés (kivéve érsérülés ellátása, kompertment sy.)

2.4. Érzéstelenítés: A vértelenítés miatt: narcosis, regionális anaesthesia,, plexus vezetéses érzéstelenítése.

2.5. Műtéti módszerek*.

2.5.1. Nem reponálható, vagy töréses ficam esetén: A törés repozíciója, az ízület debridementje, szükség szerint tok illetve szalagvarrat, v. szalagplasztika /5837E, 387C,390C/.

2.5.2. Ulnaris collateralis szalag szakadás /S5330/esetén: Ha a flexor izomcsoport az epicondylusról leszakadt, debridement (roncsolt ventralis tokrészek, m. brachialis roncsolt maradványai) után az erős ulnaris collateralis szalagot megvarrjuk. Minden esetben a n. ulnarist ki kell preparálni, mert a szalag eredése az ideg alatt van! A legyező formájú szalag ventralis részét nyújtott, dorsalis rostjait hajlított könyök mellett varrjuk. A szalag teljes kiszakadása esetén fúrt lyukba reinsertaljuk-/5837F,853 A/B/**.

2.5.3. Instabil, reluxatióra hajlamos ficam ideiglenes áttűzése. A könyök repozíciója után az ulna éle felől a trochleán át a humerus dorsalis felszínén túlérő tűzés Kirschner dróttal /5790B/. Ezután az ízületet kötelező derékszögűfelkargipszben rögzíteni. Gipszlevétel után azonnal fémkivétel, a tűződrót törését elkerülendő.

2.5.4. A ficam helyretétele után az ízület fixateurral /83301/ is immobilizálható. Speciális, csuklós külső rögzítővel a funkcionális kezelés is megkezdhető.

III.3. Idősült könyökficam kezelése: III.3.1.Tiszta ficam repozíciója narcosisban 3 héten belül megkísérelhető. Ezt követően az előző therapiás protokoll érvényes.

III.3.2 .Elhanyagolt ficam 3 hónapon belül feltárással reponálható. Helyben tartás az ízület III.2.5. alatt leírt módon. A lassú repozíció fixateurral is keresztülvihető. Idősült ficam műtéti kezelése csak nagy tapasztalatú traumatológiai vagy ortopéd osztályon ajánlott! III.3.3.Ha a ficam még régebbi, az ízületi felszínek irreversibilisen károsodtak, az ízületbe prothesis /58193,O1355/ tehető, vagy a beteg foglalkozásától függően, általa kívánt helyzetben könyökét elmerevítjük. /387C, 390, 5811,58112,58113,58114/

IV. Utókezelés, rehabilitáció

  • Gipszrögzítés ideje alatt izometriás gyakorlatok végzése a keringés javítására, az izomzat megőrzésére.

  • Gipszlevétel után kétirányú kontroll rtg. felvétel.

  • A tornakezelés a III.1.5.1-ben leírtak szerint illetve a gipszrögzítés eltávolítása után, szakképzett gyógytornász irányításával, a kezelőorvos ellenőrzésével.

  • Munkába állítás a megfelelő könyökfunkció illetve kellő erősségű izomzat elérése után.

  • */58353/ Szalagvarrat. Nem sorolódik műtétes HBCS-be! **Szalag reinsertio. Nincs hozzá BNO!

    V. Gondozás

  • A könyök funkciójának javulását a tornakezelés és fiziotherapia során 4 hetenként ellenőrizzük.

  • Megelőzés: Baleseti prevenció gyakorlata.

  • Szövődmények:

  • - Ér és idegsérülés

    - Könyökízületi mozgásbeszűkülés (15-40 % gyakoriságú!)

    - Instabilitás visszamaradása

    - posttraumás arthrosis

    - Myositis ossificans

    - Reflex dystrophia

    - Műtéti kezelés szövődményei: ‰ltalános: Itt nem részletezett szövődmények Speciális: septicus szövődmények

    mozgásbeszűkülés iatrogen ér és idegsérülés cicatrix

    - Konzervatív kezelés szövődményei: Reluxáció Gipszrögzítés miatt: izomsorvadás mozgásbeszűkülés, decubitus, idegkompressziós tünetek, rekesz syndroma

    4. A kezelés várható időtartama:

    Komplikációmentes esetben funkcionális kezeléssel 4-5 hét. Gipszrögzítéssel: 6-10 hét. Contractura esetén 3-6 hónap Reoperációk, arthrolysis esetén 1 év.Kezelhetetlen, végleges részleges rokkantság is visszamaradhat

    VI. Irodalomjegyzék

  • Fekete K. Könyökficam. In Traumatológia. Szerk. Renner Antal. Medicina 2000; 512518

  • Mózes T. Könyökficam. In: A sebészet és traumatológia tankönyve. Semmelweis Kiadó 2003. 695-696.

  • J.M-Lloyd et al: Guidelines for managing posterior elbow dislocations: Lessons to be learnt. Injury Extra Volume 36.Issue9. September 2005, Pages 407-410

  • Ring D, Jupiter JB.:Compass hinge fixator for acute and chronic instability of the elbow. Operat. Orthop. Traumatol. 2005 Jun;17(2):143-57.

  • Rössler H.; Rüther W.: Ellnabogen. In: Orthopädie und Unfallchirurgie. Urban &Fischer 2005; 234-236.

  • H Sharma, R Ayer GR Taylor Complex Pediatric Elbow Injury: An Uncommon Case BMC Musculoskeletal Disorders 2005, 1471-247

  • Sunderamoorthy D, Smith A, Woods DA.:Recurrent elbow dislocation--an uncommon presentation. Emerg Med J. 2005 Sep;22(9):667-9.

  • B.Weigel.Ellenbogengelenk Luxation. In: Weigel-Nerlich Praxisbuch Unfallchirurgie Springer 2004. 322-328.

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!