Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Csecsemőkori hasi panaszok védőnői ellátása

Készítette: A Védőnői Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

A védőnői tevékenység igen sajátos és nagy odafigyelést igénylő területe az újszülött és csecsemőgondozás. A gondozási feladatok színterei a családok otthona valamint a védőnői tanácsadó. Mindkét helyszín számos lehetőséget nyújt a csecsemő gondozását, szomatikus, pszichomotoros, mentális és szociális fejlődését nyomon követő szülők és a szakemberek rendszerestalálkozásának.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum javasolja a csecsemőhat hónapos koráig tartó kizárólagos anyatejes táplálását. A 21. század tudományos vizsgálatai igazolják, hogy az anyatejes táplálás,kedvezően befolyásolja a gyermek értelmi képességének fejlődését, védő anyagainak köszönhetően ritkábban alakulnak ki légúti és bélfertőzések, amennyiben kialakul az enyhébb lefolyású. Az anyatejes táplálás preventív szerepére is számos bizonyíték áll rendelkezésre. Napjainkban fontos tudni, hogy az anyatej véd az allergiás megbetegedésekkel szemben is. Számos egyéb megbetegedés esetében is kimutatható az anyatej védő hatása, s a kora csecsemőkor történései, a szoptatás elmaradása hogyan függ össze a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a felnőttkori cukorbetegség, obesitas, és a lisztérzékenység kialakulásával. A Nemzeti Népegészségügyi Programnak is jelentős célkitűzése az egészséges életkezdet ésgyermekkor biztosítása, azaz, hogy a jelenleginél tovább éljünk egészségesen. A cél eléréséhez vezető út egyik rendkívül fontos állomása az anyatejes táplálás támogatása, a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás elérése, az egészséges táplálkozás általánossá tétele.

A jó táplálkozás alapvető fontosságú az egészséges csecsemő fejlődéséhez. Az anyatej a csecsemő számára egyedülállóan tartalmaz mindent, ami a fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

Fontos feladata tehát a Védőnői Szolgálatnak, hogy probléma érzékenyen, empatikusan, szakmailag felkészülve, az életkornak megfelelő egészségnevelést nyújtva támogassa a családokat.

1. A protokoll alkalmazási területe/ érvényességi területe

Az újszülött és csecsemőgondozás terén a védőnő alapfeladatai közül kiemelt fontosságú a szaktanácsadás, mely az egészséges csecsemő táplálására, a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás ösztönzésére, a szoptatás gyakorlatának megtanítására irányul. További kiemelt feladata és felelősség a területi védőnőnek, a hat hónapos kor alatti mesterséges táplálás rizikó tényezőinek megismertetése, a vegyes illetve mesterséges táplálás esetén tanácsadás a táplálék elkészítésére vonatkozóan, valamint tájékoztatás az előírt vitaminpótlás szükségességéről.

A csecsemő mesterséges táplálásának indikációjának megállapítása, irányítása orvosi feladat, de a szakszerű nyomon követés érdekében fontos egyeztetni a gyermeket gondozó védőnővel.

A prevencióban a védőnői ellátás lényege o többek között- az egészség megőrzése, fejlesztése, a tünetek, a betegségek korai felismerése, a kóros elváltozások, a megbetegedések gyanújának észlelése esetén a gyermeket ellátó orvos azonnali értesítése.

A csecsemő és így a család életében, valamint a gondozást végző védőnő napi tevékenységében a hasfájás, a hasi panaszok jelentkezése a leggyakoribb csecsemőkori tünetek közé sorolható. A csecsemő hasi fájdalmainak a mindennapos védőnői gyakorlatban két szempontból van jelentősége.

Egyrészt fel kell ismerni azokat az elváltozásokat, melyek a gyermek azonnali orvosi ellátását teszik szükségessé. Ezen elváltozások korai felismerése rendkívül fontos, mert ez akár a hasi szervek életveszélyes, sürgős beavatkozást igénylő megbetegedései is lehetnek. Másrészt, a makacs, a rendszeresen visszatérő hasi fájdalmak felismerése és az arra vonatkozó védőnői tanácsok adása jelent komoly kihívást. További gondot jelenthet, hogy a hasi fájdalom képében megjelenő tünet hátterében nem biztos, hogy hasi betegség, táplálási probléma húzódik meg.

  • A protokoll bevezetésének alapfeltétele A védőnői ellátás vonatkozásában tehát a csecsemőkori hasi panaszok felismerése, a panaszok eredetének tisztázása, a csecsemő és a szülők számára nagy gondot jelentő probléma kiküszöbölése, megfelelő tanácsok adása a hatékony védőnői tevékenység alappillérei.

  • Definíció/Csecsemőkori hasi panaszok

  • A csecsemőkorban fellépő, fájdalmas, vigasztalhatatlan sírás kíséretében jelentkező állapot, melyet a végtagok feszes, görcsös összerándulása kísérhet, a csecsemő arca az erőlködéstől kipirult. A csecsemőt megfigyelve olyan benyomást kelt, mintha fájdalmas has-vagy bélgörcsei lennének, lábait felhúzza, izomzatát megfeszíti.

    3.1. Leggyakrabban előforduló okok, kiváltó tényezők:

  • Fejlődési rendellenesség

  • Felszívódási zavar

  • Lágyéksérv

  • Vírusfertőzések

  • Táplálási hiba

  • Székletürítési probléma

  • Kólika

  • 3. 2. Kockázati tényezők

    Előfordulhat, hogy a sírást, a tüneteket és a panaszokat a szülő félreértelmezi, bagatellizálja, esetleg túlértékeli.

    4. Panaszok / Tünetek / ‰ltalános jellemzők / a jelentkező problémák leírása

    4. 1. Incidencia / praevalencia Jellemzően minden hatodik (17 %) család fordul szakemberhez csecsemőkori hasfájás miatt. Egy áttekintő közleményben szereplő két prospektív tanulmány (1) egyike 5%-nak, másika 19 %-nak találta a kórkép preavalenciáját. Egy randomizált kontrollált vizsgálat 89, anyatejjel táplált, illetve tápszerrel táplált csecsemők körében úgy találta, hogy a tápszerrel táplált csecsemők 43 %-a, az anyatejjel táplált csecsemők 16 %-a sír naponta legalább 3 órán át.

    II. Diagnózis

    A gondos anamnézis felvétele elmaradhatatlan feltétele a további teendőknek:

    Tisztázni a csecsemő életkorát, születésének körülményeit

    Tájékozódni kell a csecsemő táplálásának a módjáról

    Anyatejes táplálás esetén az anya életmódja, táplálkozása fontos információkat rejt

    Mióta tapasztalják a szülők a tüneteket?

    Részletesen rá kell kérdezni, mikor, mennyit és hogyan sír a csecsemő?

    Mivel lehet megnyugtatni?

    Mióta próbálkoznak a megnyugtatás módszereit megkeresni, alkalmazni?

    Milyen a csecsemő súlyfejlődése?

    Van-e olyan körülmény, amely a csecsemő nyugtalanságát fokozza?

    Végül rá kell kérdezni, vajon a szülők mit gondolnak, mi lehet a háttérben?

    A gondozás során a védőnő tudomására jutott információkat, a védőnő által adott tanácsokat a gyermek egészségügyi törzslapon minden esetben gondosan rögzíteni kell.

    Ójszülöttkor

    Az újszülött korban fellépő hasi tünetek, panaszok értékelése nehéz, a tünetek nem jellegzetesek. Az újszülöttek szinte minden megbetegedéséhez a csecsemő állapotának romlása, hányás, a has puffadása társul. Ha az anya mindezen panaszokat jelzi a védőnőnek, feltétlenül azonnali orvosi ellátást kell javasolnia. Gondozási tevékenysége során a gyermeket ellátó háziorvossal a kapcsolatot fel kell venni, a gyermek útját nyomon követve a diagnózis felállítását követően, a szakorvos instrukcióit betartva folytatni a gyermek gondozását.

    Csecsemőkor (1hó- 12 hó)

    Tehéntej-fehérje allergia

    A tünetek a szoptatás, etetés után 10-15 perc múlva jelentkeznek. Gyakoriak az éjszakai ébredések, sírások. További jellemzője, hogy a tünetek nagyfokú változékonyságát tapasztaljuk és legsúlyosabb esetben anafilaxia alakulhat ki.

    Laktóz intolerancia

    A csecsemő emésztőrendszere még nem eléggé fejlett, ilyenkor kevés a vékonybélben a laktáz nevű enzim, így a laktóz egy része, lebontatlanul marad a bélben. Hasfájásról, hasmenésről számol be az édesanya. Védőnői feladat: Legfontosabb teendők egyike a percentilis táblázat pontos vezetése és értékelése, valamint a csecsemő táplálására vonatkozó adatok összeállítása. Ha a csecsemőt az édesanyja szoptatja, az anya étrendjéből javasolni kell a tehéntej és tejtermékek kiiktatását (minimum két hétre). Továbbá étrendi tanácsként fontos javasolni a kávé, tea, alkoholtartalmú italok, hal, tojás, csokoládé, citrusfélék, hús olajos magvak elhagyását. A csecsemő legalább egy hetes tünetmentessége esetén az anya lassan visszatérhet

    egyenként a szervezet számára fontos élelmiszerekhez. Amennyiben a panaszok elmúlnak, igazolódni látszik a tejfehérje allergia. Ha tovább tapasztalják a csecsemőnél a hasfájást, esetleg puffadást valószínűsíthető a laktózintolerancia. Fontos a szoptatás tovább folytatása, naponta többször megkínálva, kisebb mennyiséget javasolva. (BMJ: előnyös hatás) Súlyfejlődés zavara esetén székletes pelenka megtekintését követően a panaszok, tünetek ismeretében további kivizsgálás miatt gyermekorvoshoz kell irányítani a csecsemőt. Pontosdiagnosztikai eljárással kell megállapítani a háttérben lévő okokat. Mesterségesen illetve vegyesen táplált csecsemőknél szükséges az anyatejes táplálás időtartamának és a tehéntej alapú tápszer bevezetésének, elkezdésének időpontját rögzíteni. Mesterségesen táplált csecsemőknél alternatív tápszer adása javasolt, ez orvosi kompetencia.

    Coeliakia

    A betegség elsősorban a csecsemőkor végén manifestálódik. A védőnői látogatás, védőnői tanácsadás során a csecsemőnél súlygyarapodási zavart, hossznövekedés elmaradását, elhúzódó vagy visszatérő dyspepsiát, nagy has tünetét tapasztaljuk. Az anya elmondása szerint, a széklet mennyisége és minősége patológiás, melyet a védőnői látogatás során o lehetőség szerint- meg kell tekinteni. Jellemző még, hogy a gyermek fogékonyabb az enterális és légúti infekciók iránt. Védőnői feladat: A panaszok jelentkezésekor a csecsemőt kezelőorvoshoz szükséges irányítani, bemutatva a székletes pelenkát, ismertetve az észlelt panaszokat. A várandós gondozás során felvett családi anamnézis ismeretében profilaxisként a hosszantartó, kizárólagos anyatejes táplálás további szorgalmazása, a szakorvos által beállított terápia és étrend nyomon követése.

    Egyéb ételallergia

    Az ételallergia bármilyen élelmiszerre kialakulhat, jellemzően az étkezést követően néhány órával jelennek meg a tünetek. Nem anyatejjel táplált csecsemőknél többnyire a tehéntej alapú tápszerben lévő fehérje okozza. Anyatejes csecsemőknél az anya által elfogyasztott táplálék lehet a háttérben. Védőnői feladat: Anyatejes csecsemő esetében javasolni kell az anya tehéntejmentes diétájának beállítását.(BMJ: valószínűleg előnyös)

    Lágyéksérv

    A csecsemőkorban leggyakrabban előforduló sebészeti probléma. A csecsemőkori lágyéksérvek 15 %-a záródik ki és az esetek kb.10 %-ban a kizáródás az elsőtünet. A gyermek nyugtalan, sírása fájdalmas, a lágyékhajlatban tömött tapintatú, simafelszínű, immobilis resistencia tapintható. A sérv helyretétele nehezített, amíg a csecsemő sír,ugyanis a hasűri nyomás ekkor fokozott. Védőnői feladat: Elsődleges teendő a csecsemő megnyugtatása, mely gyakran elegendőönmagában is ahhoz, hogy a kicsípődött bélkacs visszahúzódjon. Amennyiben a védőnő a családlátogatás, tanácsadás vagy akár szülői telefon során e panaszokat tapasztalja, a sérv kialakulását észleli, javasolni kell, a gyermek kezelőorvosának azonnali felkeresését. A panasz hosszabb időn keresztül való fennállásakor a gyermeket kórházba kell szállítani.

    Székletürítési problémák

    Az igény szerint szoptatott, kizárólag anyatejjel táplált, jól gyarapodó csecsemő esetében fontos szempont, hogy annyiszor van széklete ahányszor erre szüksége, van. Normálisnak tekintendő, ha naponta többször, s az is, ha csak 8-10 naponta egyszer van széklet.Figyelmet érdemlő tünet,

    ha a csecsemő székletének állaga megváltozik a korábbiakhoz képest. Igazi székrekedés, ha nagy kínnal, kemény bogyókat présel ki a csecsemő. Rendszerint táplálási hiba van a háttérben, banánfogyasztás, tápszer adása után fordulhat elő.

    ha az édesanya ismételten arról panaszkodik, hogy a csecsemőnek láthatóan fájdalmai vannak, és kínlódva üríti a székletet mind amellett, hogy a széklet állaga megfelelő. Hátterében felszívódási zavar, a bél anatómiai eltérése lehet.

    Védőnői feladat: Ha a gyarapodás stagnál, vagy jó szoptatási gyakorlat mellett is súlycsökkenést tapasztal a védőnő, az okok tisztázása érdekében a kezelőorvoshoz irányítja a csecsemővel az anyát.

    Kólika

    A csecsemők ezen életkorában jellemzően o melyet, a gyakorlat, a tapasztalat és a kutatási eredmények egyaránt megerősítenek - minden hatodik család fordul szakemberhez a csecsemő úgynevezett hasi panaszaival.

    A csecsemőkori kólika esetén az alapvetően egészséges csecsemő túlságosan sokat sír. A kólika általában néhány hetes korban kezdődik és 4-5 hónapos korig tart. Túlzott sírásról abban az esetben beszélhetünk, ha a csecsemő naponta legalább 3 órán át, sír hetente legalább háromszor, és legalább három héten át, jelentkezik a probléma.

    A kiváltó ok ismeretlen. Nevével ellentétben nem feltétlenül hasi panasz okozza. Előfordul, hogy a csecsemő szokásos sírásának része, de magyarázhatják fájdalmas bélkontrakciók, tejcukor érzékenység, bélgáz képződés (lsd. korábban).

    A diagnózis felállítása érdekében gondos anamnézis felvétel szükséges: Jellemző, hogy a csecsemő rendszeresen, minden nap, nagyjából ugyanabban az időszakban vigasztalhatatlanul sír, s olyan benyomást kelt, mintha fájdalmas has és bélgörcsei lennének. A tünetek mellett a csecsemő egészséges, fejlődése egyenletes, gyarapodása jó. A kólika diagnózisának felállítása előtt szükséges minden egyéb kórokot kizárni.

    Védőnői feladat: A terápiás lehetőségek megfogalmazásánál három szempontot kell figyelembe venni a védőnőnek:

  • A csecsemőkori colica abdominalis rohamokban jelentkező formájának egzakt hátterét nem ismerjük, tehát a terápia nem oki.

  • Még ha a legjobb gyakorlati tanácsot, a legtökéletesebb javaslatot tesszük is meg, a sírás tovább erősödhet, hiszen életkori adottsággal állunk szemben.

  • A szülőket az említettekről fel kell világosítani, és fontos tudomásukra hozni, hogy a sírás és a fájdalom az alkalmazott terápia, ajánlott módszerek mellett javulhatnak, de ez nem annak a direkt következménye.

  • Védőnői tanácsok:

  • Részletesen meg kell vizsgálni, és elemezni kell az anya étrendjét. Szükség esetén a tehéntejet, a tejterméket, vagy egyéb élelmiszer fogyasztását egy-két hétre indokolt felfüggeszteni. A különböző élelmiszereket egyenként próbálva, figyeljük meg, tapasztal-e az anya, javulást.

  • Ha csak adott napszakban jelentkezik a sírás, érdemes végig gondolni a család napirendjét. Előfordulhat, hogy figyelemfelhívásként sírdogál a csecsemő. Amennyiben már szopott, vonjunk be egy családtagot a dajkálás érdekében.

  • Megnyugtató lehet a csecsemő ritmikus mozgatása, ringatása.(BMJ: bizonytalan hatékonyság)

  • Dohányzás mellőzése az egész lakásban.(előnyös)

  • A szakirodalom cluster feeding-nek nevezi azt a jelenséget, amikor a csecsemő szinte folyamatosan szopik. Meg kell nyugtatni az anyát, ez nem káros, sőt megnyugtatja a csecsemőt, segít átvészelni a nehéz időszakot. Támogassuk, bíztassuk az édesanyát és csecsemőjét.

  • Tanácsolhatjuk az úgynevezett ‡kólikatartást“: azaz a csecsemőt hassal lefelé az alkarra helyezzük, feje a könyökhajlat felé essen, tenyerünket a lába között tartjuk. Közben másik kézzel finom, körkörös mozdulatokkal a hátát masszírozhatjuk.

  • Segíthet a meleg fürdő, lágy nyugtató zene, vagy a friss levegőn való séta. Nyugtatóan hat a síró csecsemőre, ha testközelben lehet (mellkasra fektetve pihentetni, vagy hordozókendő használatát javasolni).

  • Segíthet a hasfájás kezelésében a babamasszázs alkalmazása,(BMJ: hatékonysága bizonytalan) de fel kell hívni az anya figyelmét arra, hogy nem helyettesíti az orvosi kezelést.

  • Ne hagyják sírni a csecsemőt!

  • Lehetőség szerint kerüljék el a szülők a nyugtató cumi alkalmazását, használatát. Kockázata, hogy nem tölt elég időt mellen a csecsemő, csökkenhet a tejtermelődés. Mindezek ellenére végső esetben, beválhat sírós csecsemő megnyugtatására.

  • A család pszichés támogatása nélkülözhetetlen!

  • Amennyiben a szülők úgy érzik, mindent elkövettek a csecsemő megnyugtatására, és mégsem sikerül a védőnő által javasolt módszerekkel a panaszokat felszámolni, javasolni kell a kezelőorvos, szakorvos felkeresését. Amennyiben a vizsgálat során sikerül feltárni a kiváltó okot, továbbra is törekedni kell a szoptatás folytatására.

    III. Terápia

    Egyéb terápia

    Szükség esetén gyógynövénytea, homeopátiás készítmények alkalmazására is sor kerülhet.

    Védőnői feladat: A javasolt terápiával kapcsolatos információ adása, alkalmazásának bemutatása, szükség esetén megtanítása. A javasolt terápia alkalmazásának nyomon követése, az eredmények pontos regisztrálása a gyermek-egészségügyi törzslapon.

    IV. Rehabilitáció V. Gondozás

    1 Gondozási tevékenység

    A védőnő a családlátogatások, tanácsadások során, a gondozott csecsemő vonatkozásában a szülőkkel, gondviselővel, a gyermeket ellátó orvossal gondozási tervet készít. Közösen meghatározzák az elérendő célokat, feladatokat, a megoldás lehetőségeit, a megvalósítást és végül azok értékelését. A gondozás során, a védőnő nyomon követi a csecsemő fizikális állapotát, testtartását, arckifejezését, bőre színét, tájékozódni kell a széklet és vizelet minőségéről. Fontos része a gondozási tevékenységnek a pszichológiai tényezők ismerete is. A síró újszülött, csecsemő több törődést, odafigyelést igényel. Tapasztalati tény, hogy a gyakorlatban inkább a frusztráció uralja ezen esetekben a családok életét, ami ronthatja a házastársi kapcsolatokat, és anyai depresszió, családi stresszhelyzetek, elindítója lehet.

    A felmerült problémákra adott tanácsokat és a szülők által alkalmazott módszerek eredményét a védőnő vizsgálja meg, a vizsgálat eredményét a törzslapon rögzítse, a kezelőorvot tájékoztassa.

    A gondozási folyamat dokumentáltan nyomon követhető, értékelt, lezárt és visszakereshető.

    2. Eredményesség, mérhetőség Indikátorok

    Struktúra indikátor: a védőnői körzetben vezetett, rendelkezésre álló fejlődési táblák száma. (vezetett fejlődési táblák/a nyilvántartott csecsemők száma = 100 %)

    Folyamat indikátor: védőnői tanácsadáson, státusz vizsgálaton megjelent csecsemők aránya. (rendszeres testméretek -súly-, hossz, fej- és mellkörfogat - ellenőrzésen megjelent csecsemők száma/a nyilvántartott csecsemők száma= 80 %) Elérendő célérték: 90 % Magyarázat: a szabad orvos választás lehetősége, azaz, az édesanya a gyermekorvosi vizsgálatokon veszi igénybe a súlyellenőrzést és nem a védőnői tanácsadáson, továbbá otthonában mért csecsemők is gondozás alatt állnak, valamint hosszantartó kórházi kezelés sem teszi lehetővé a teljes körű megjelenést védőnői tanácsadáson.

    Eredményindikátor: orvosi ellátásra szorult csecsemők aránya a gondozottak körében. (orvoshoz irányított csecsemők száma/a súlyfejlődésében visszamaradt csecsemők száma = 100 %)

    VI. Irodalomjegyzék

  • Clinical Evidense Consise-A hatékony egészségügyi ellátás elérhető legjobb evidenciáinak nemzetközi tára

  • Velkey- Solyom- Vissy- Nagy: Gyermekgyógyászati praktikum

  • Czinner- Rodé: Csecsemő és gyermekgyógyászat

  • Szél- Székely o Szeles: Védőnői módszertan

  • Teresa Kilguor és Sally Wade: Gyermekgyógyászati betegségek

  • Szoptatásért Magyar Egyesület: Szoptatási Tanácsadó Füzetek

  • Dr. Micskey Éva : Csecsemőkori colica

  • MSD Orvosi Kézikönyv 2004.

  • Dr. Tulassay Tivadar: Megelőzhetők-e a civilizációs betegségek? 10 Prof. Dr. Barna Mária: Az allergiás megbetegedések megelőzésének lehetőségei

  • 11. Oroszlán György: Gyermekgyógyászat és határterületei gyakorló védőnők részére

    Szakmai irányelvek:

  • Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei

  • Avédőnő preventív alapfeladatai, kötelezettsége és felelőssége a megelőző ellátásban

  • Nemzeti Népegészségügyi Program

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!