Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Hasfali sérvek

• Sebész Szakmai Kollégium •

Definíció

A hasfali sérv a hasfal musculoaponeuroticus folytonosságának olyan veleszületett vagy szerzett defektusa, amely lehetővé teszi bármely olyan képlet kilépését a hasüregből, amely normálisan nem megy át a hasfalon.

Gyakoriság

A lakosság kb. 3-5%-ának van veleszületett vagy szerzett sérve. Ezen sérvek kb. 5%-a köldöksérv, a másik 5%-a alkotja a ritkább sérvféleségek csoportját (hernia epigastrica, hernia paraumbilicalis, rectus diastasis, Spieghel-hernia, lumbális hernia, hegsérvek). Hazánkban évente kb. 8000 műtét történik hasfali sérv miatt.

Etiológia

A hasfali sérvek lehetnek veleszületettek és szerzettek. Veleszületett a gyermekek köldöksérve, s szerzettek a többi hasfali sérvféleségek, amelyek oka lehet fizikai megterhelés, elhízás, trauma vagy korábbi műtéti beavatkozás.

Tünetek

A hasfali sérves betegek lehetnek panaszmentesek, de igen változó panaszokkal is rendelkezhetnek, amelyek általában nem függenek össze a sérvek nagyságával. Kezdődő sérvek húzó, nyilalló fájdalmakat okozhatnak a sérvkapu területén. Nagyobb sérvek okozhatnak: feszülő, húzó érzést, amely álláskor, járáskor fokozódik, görcsös hasi fájdalmakat, idült székrekedést, hányingert. A sérvkizáródás tünetei viszont gyors kifejlődésükben változhatnak aszerint, hogy hirtelen támadt

becsípődés, cseplesz incarceratio vagy a belek kizáródása történt. A jellegzetes tünet a belek kizáródásakor a kizáródás pillanatában beálló szél- és székrekedés. Majd jelentkeznek a bélelzáródás egyéb tünetei is: hányás, görcsös hasi fájdalmak és meteorismus, ezt követően kialakul az akut hasi katasztrófa képe, amelyet bélsárhányás, verejtékezés, tachycardia és a keringés összeomlása kísér. A cseplesz kizáródásakor a kórlefolyás nem olyan drámai, mint a belek kizáródása esetén. A mechanikus ileus klasszikus tünetei hiányozhatnak. A kizáródás időtartamától függően a sérvet fedő bőrön duzzanat, hyperaemia alakulhat ki.

Diagnosztika, differenciáldiagnosztika

A hasfali sérvek döntő többsége fizikális vizsgálattal könnyen észlelhető, mert a sérvkapuk területén kisebb-nagyobb képlet boltosul elő a hasüregből, amely a hasizom megfeszítésére, köhögtetésre nagyobb lesz. Fekvő helyzetben a sérv többnyire megkisebbedik vagy teljesen el is tűnik. Ha megmarad, enyhe nyomással a hasüregbe visszahelyezhető és a sérvkapu kitapintható. Azonban ha a sérvtömlőben összenövések alakultak ki, a kitapadások miatt a sérv esetenként nem helyezhető vissza (hernia accreta). Az évek, évtizedek óta fennálló hatalmas sérvek (hernia permagna) általában nem kisebbíthetők meg és a hasüregbe sem helyezhetők vissza (hernia irreponibilis). Taxis, a sérvet ért trauma, a sérvben kialakult cseplesztorzió, különböző eredetű gyulladások és az incarceratio után a sérv fájdalmassá válik, felette a bőr kipirosodik, megduzzad, vizenyős lesz.

Ha a fizikális vizsgálat eredménye bizonytalan, a korrekt diagnózist az UH- és a CT-vizsgálat biztosíthatja, amely vizsgálatokkal esetlegesen differenciáldiagnosztikai problémát jelenthető nyirokcsomócsoportok, hasfali tumorok, a hasfalban lévő metasztázisok, krónikus hasfali abscessusok is jól felismerhetők. Kizárt hasfali sérvek kórismézésében a fizikális vizsgálaton kívül - a klinikai kép függvényében - UH, natív hasi röntgen, esetleg akut irrigoszkópia és CT-vizsgálat tisztázhatja a kórképet.

Műtéti indikáció

Gyermekkori köldöksérvek kétéves kor alatt sokszor spontán gyógyulnak, vagy konzervatíve, tapaszokkal leszorítva, sikeresen gyógyíthatók. Felnőttek reponibilis hasfali sérvei relatív műtéti indikációt képeznek. Ha a beteg a műtéti megoldást elutasítja, vagy súlyos kísérőbetegségek miatt a műtét kockázatosnak tűnik, haskötővel, pelottával kezelhető. Azonban a kétévesnél idősebb gyermekek köldöksérvének és a felnőttek összes típusú hasfali sérvének korrekt kezelésére csak az elektív műtéti megoldás alkalmas, ha a műtétnek nincs gyermekgyógyászati, belgyógyászati vagy aneszteziológiai kontraindikációja. Így ha vannak rizikófaktorok, ezek mérlegelése az említett konziliárius vizsgálatokkal történhet meg. Egészen friss kizárt hasfali sérveken megkísérelhető repozíció (taxis). De meg sem szabad kísérelni a repozíciót, ha a kizáródás 6 óránál régebben áll fenn, a sérvet fedő bőrön ödéma, bőrpír látható, ha a sérv ismerten accret volt, s ha előzőleg a repozíciót már megkísérelték. Repozíció nélkül és sikertelen repozíció után a kizárt hasfali sérvek kezelése csak műtéti úton történhet.

Műtéti előkészítés

A hasfali sérvek miatt végzett elektív műtétek előtt a széklet rendezésén kívül (beöntés) általában speciális műtéti előkészítés nem szükséges. Ha a beteg bármilyen ok miatt trombózis, embólia lehetősége miatt veszélyeztetett, a műtét előtt kis molekulasúlyú heparinkészítmény adása javasolt, a készítmény típusától függően a műtét előtti este vagy egy órával a műtét előtt. A kizárt sérvek miatt végzett műtétek előtti előkészítés a klinikai kép függvénye. Ha a kizáródás időtartama néhány órán belüli, a beteg keringése jó, a kizáródott sérvben szervelhalás nem valószínűsíthető, az esetleges trombózis profilaxison kívül egyéb speciális előkészítés nem szükséges. Profus hányás, a keringés összeomlása miatt szükséges a folyadék és elektrolit-háztartás rendezése. Ha a kizáródott sérvben szervelhalás (főleg bél) feltételezhető, a műtét előtt, az altatás elkezdésekor anaerob baktériumokra is ható, szisztémás antibiotikus profilaxis szükséges.

Műtéti érzéstelenítés

A hasfali sérvek érzéstelenítési módja az intratrachealis gépi narkózis.

Terápia

A műtéti kezelés típusai

  • Hernia umbilicalis gyermekkorban: Spitzy-műtét.
  • Hernia umbilicalis felnőtteken: Mayo-műtét.
  • Hernia epigastrica, hernia paraumbilicalis, rectus diastasis, hernia lumbalis, hernia Spiegheli, hegsérvek: hasfali rekonstrukció; amennyiben a sérvkapu nagysága miatt a rekonstrukció kivihetetlen, a sérvkapu zárható autológ szövetekkel (fascia, irha, bőr, nyeles lebennyel képzett izomzat). Amennyiben nem autológ szöveteket használunk, a sérvkapu zárható alloplasztikus anyagokkal, azaz különböző szövetbarát hálókkal. A hálókkal nemcsak nyitott, hanem endoszkópos műtéti megoldással is zárhatók a sérvkapuk. Extrém nagyságú vagy többször recidivált sérvek sérvkapujának zárására, ha a hasfal nem egyeztethető, polytetrafluoroethylen anyagú háló használható, amely zsigeri szervekkel is érintkezhet. A kizárt sérvek műtéti megoldásai során, ha szervelhalás volt, az elhalt szervek reszekciója egészíti ki a műtétet. Ez többnyire a cseplesz vagy a belek reszekcióját jelenti. Bélreszekciók után - a klinikai kép függvényében - általában primer varrat készíthető.

Posztoperatív kezelés

A hasfali sérvek elektív műtétei után a fájdalomcsillapítók adásán és - ha szükséges - a trombózis profilaxison kívül általában semmiféle kezelésre nincs szükség. Kizárt hasfali sérvek műtétei után, ha vastagbél-reszekció történt, a klinikai kép függvényében antibiotikumok adása szükséges lehet.

Szövődmények és kezelési elveik

A hasfali sérvek miatt végzett műtétek után a leggyakoribb sebészi szövődmény a sebgennyedés. A sebgennyedés kezelése ugyanaz, mint az összes műtét után kialakulható gennyedéseké: feltárás, drenázs. Ha a sérvkapu zárása autológ vagy alloplasztikus anyagokkal történt és suppuratio alakult ki, ezen anyagok eltávolítása is szükségessé válhat. Ha a kizárt sérvek műtéti megoldása során bélreszekció történt és utána varratelégtelenség alakul ki, reoperáció, resutura, a klinikai kép függvényében anus prae készítése is szükséges lehet.

Késői szövődményként az összes típusú hasfali sérv miatt végzett műtét után kialakulhat recidíva, amely miatt reoperáció válhat szükségessé.

Utókezelés, gondozás

Szövődménymentesen gyógyult hasfali sérvek miatt végzett műtétek után utókezelés, utógondozás nem szükséges. Szövődményes műtétek után a szövődmény típusa dönti el a teendőt, amely általában a sérvek kiújulása miatt végzett ismételt műtétet jelent.

Az irányelvről további információk kérhetők:

Dr. Petri István, főorvos
Csongrád Megyei Területi Kórház, sebészeti osztály
6601 Szentes, Sima F. u. 44-58.
Tel.: 63/313-244
e-mail: drpetri@deltav.hu


Fejlesztés alatt!