Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Gombás megbetegedések a fül-orr-gégészeti gyakorlatban

Készítette: A Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

 

1.  Bevezetés

A fül-orr-gégészeti kórképek között egyre gyakrabban fordulnak elő a gombás betegségek. A széles spektrumú antibiotikumok kiterjedt alkalmazása és az immunhiányos betegek számának növekedésével a gombás fertőzések egyre fontosabb szerepet töltenek be a fül-orr-gégészeti betegségek között. Ezért igen fontos a gombás kórképek ismerete, azok tünettana, mert a sikeres terápia előfeltétele  a helyes diagnózis felállítása.  Ma már egyre több olyan gyulladásos betegséggel találkozunk, melynek hátterében nem bakteriális, hanem gombás

infekció áll.

 

2.  Gombás külső hallójárat gyulladás /Otitis externa mycotica/

Külső hallójárat  gyulladások esetén egyre gyakrabban találkozunk gombás eredetű hallójárat gyulladással. A gombatelepek növekedésének különösen kedvező helye a sötét, kissé nedves külső hallójárat. A penészgombák közül leggyakrabban az Aspergillus fajhoz tartozó gombák okoznak külső hallójárat gyulladást. (Aspergillus niger, flavus, fumingatus.) Ezek a gombák a külső hallójárat bőrére telepedve fejlődésnek indulnak, ahol megfelelő hőmérsékletet, nedvességet, szénhidrát, fehérje tartalmú táptalajt találnak. A fülzsírral, cerumennel bevont hallójáratban a gombatelepek nem igen fejlődnek, tehát ebből a szempontból a cerumenes, zsíros hallójárat kedvező lehet. A gombás hallójárat mikroszkópos vizsgálatánál sokszor láthatók myceliumok is, melyek mutatják a bőr felületén szaporodó gombatelepeket. A myceleniumok felületén hyfák emelkednek ki, melyek végén sporangiumok helyezkednek el, a comediumok, melyek tulajdonképpen a gomba szaporító szervei. Ezek a sporangiumok, illetve comédiumok színe igen változatos fehér, sárgás, kék, fekete színű lehet. Ezek az elváltozások mind gombás infekcióra utalnak.

A klinikai megbetegedést, az otitis externát a kóros immunválasz vagy a szöveti invázió okozza. Vizsgálatkor a tragus nyomásérzékenysége, a fülkagyló mozgatásának fájdalmassága, a hallójárat bőrének erythemája és oedémája észlelhető, gyakran purulens váladékozás kíséretében. A hallójárat a gyulladásos oedémától annyira beszűkülhet, hogy nem tudjuk megtekinteni a dobhártyát.

Diabeteses vagy immunsupprimált betegekben az elhúzódó otitis externa osteomyelitishez vezethet, ezt a kórképet nevezzük malignus otitis externának. Általában bakteriális eredetű, Pseudomonas aeruginosa okozza. Egyes, ritka esetekben előfordult Aspergillus fumigatus vagy Malassezia sympodialis fertőzéstől is.

 

3.  Tünetek

A gombás hallójárat  gyulladás tünetei kisfokú fülfolyás, hogyha a gombás folyamat a dobhártyára is ráterjed, vezetéses halláscsökkenés is felléphet. A külső hallójárat gyulladás fülfájdalommal jár, de gombás infekció esetén a legjellemzőbb tünet a viszketés. Az anamnézisből is kiderül, hogy a betegnek annyira viszket a füle, hogy nem tudja elviselni és piszkálgatja, vakargatja. A gombás fertőzés szempontjából igen kedvezőtlen hatású, mert a vakargatás után hámsérülések lépnek fel és a gombatelepek a bőr mélyére is bejutnak. A bakteriális hallójárat gyulladás viszonylag hamar gyógyul, de makacs hallójárat gyulladás esetén gombás infekcióra kell gondolni. A gombás hallójárat gyulladás hetekig, vagy hónapokig is eltarthat. A viszketésen kívül még jellemző tünete, hogy mindkét hallójáratot érintheti és a tünetek felváltva jobb oldalon, bal oldalon, majd megint az ellenoldalon lépnek fel. A kétoldali gombás hallójárat gyulladást valószínűleg a beteg saját magának idézte elő azzal, hogy  a piszkálgatott, vakargatott  hallójáratából átviszi az ellenoldali hallójáratba a fertőzést.

 

II.   Diagnózis

 

A diagnózis általában a klinikai kép alapján történik. Piszkos, szürkés váladékot láthatunk a külső hallójáratban és a vattával óvatosan kitörölt váladékban fekete, vagy kékes szemcséket  találhatunk, melyek tulajdonképpen a gombák sporangiomái. A vizsgáló mikroszkóppal látható jellegzetes csillogó myceliumok már önmagában is megalapozzák a gombás megbetegedés diagnózisát. A tenyésztés lassúsága miatt nem igen jön szóba. Újabb módszer a gomba-specifikus monoklonális antitesteket kimutató immunfluoreszcens mikroszkópia.

 

III.  Terápia

 

A külső hallójárat gyulladás kezelésében alapvető, hogy a fület szárazon tartjuk, megvédjük a további nedvesedéstől és a mechanikus sérülésektől óvjuk. Általában lokálisan kezeljük, antibiotikus, antimycotikus terápiát alkalmazunk. Corticosteroid tartalmú kenőcsök jó hatásúak lehetnek. A hallójáratot kitöltő váladék, szövettörmelék óvatos eltávolítása javasolt, hogy a fertőzés táptalaját megszüntessük és a helyileg alkalmazott gyógyszerek hatását elősegítjük. A beszűkült hallójárat kenőcsös gézcsíkkal való tamponálása jó hatású lehet. Antimycotikus fülcseppek alkalmazása is szóba jön. Általában a folyamat nem jár dobhártya perforatioval, de hogyha a betegnek krónikus középfülgyulladás miatt dobhártya perforatioja van, akkor a lokális kezelést óvatosan kell végeznünk és az aminoglycosidok alkalmazását mellőzzük az ototoxicitás veszélye miatt. Sokszor a gombás hallójárat gyulladás igen makacs, nehezen kezelhető. Rövidebb, hosszabb átmeneti tünetmentesség után kiújulhat és újra fellobban a gyulladásos betegség. Ilyenkor rendszeres és türelmes, hosszantartó terápiára van szükség. Annak ellenére, hogy a gombás hallójárat gyulladás hosszú ideig is eltarthat, a prognózisa mégis jónak mondható.

Sok olyan betegen is előfordulhat gombás hallójárat gyulladás, akik előzőleg mastoidectomián  vagy radikális fülműtéten estek át. A radikális üregben a gombás infectio számára igen kedvezőek a körülmények (sötét, nedves üreg). Az ilyen fülműtéten átesett betegek esetében a hallójárat gondos utókezelése, a radikális üreg rendszeres tisztítása és lokális antimycotikus terápiája igen fontos.

A gombás hallójárat gyulladás további problémákat okozhat az olyan betegek között, akik hallókészüléket viselnek. A hallókészülék huzamos viselése elősegíti a gombás infectiot és az ilyen betegek rendszeres kezelésre szorulnak. A bórsavporos lokális kezeléstől várhatunk jó eredményt.

1. Gombás közép- és belsőfül gyulladás, gombás meningitis

Szerencsére igen ritka a gombás közép- és belsőfül gyulladás, mert szövődménye esetén nehezen uralhatók gombás meningitis léphet fel. Ilyen fertőzést a Cryptococcus neoformans, az Aspergillus, Candida albicans és a Coccidioides immitis kórokozók okozhatnak. Irodalmi adatok szerint ezen gombás fertőzések 1,3 %-ban léphet fel meningitis. Az utóbbi években azonban ezen megbetegedések száma emelkedett, amit a HIV vírus fertőzések és egyéb  iatrogen okok magyarázhatnak (pl. immunsupressiv kezelésben részesült rákos betegek, transplantált betegek). Histopathológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzés a belső hallójáratban az ideg mentén terjed. Gombás meningitisben meglehetősen kevés audiológiai adat áll rendelkezésre, de úgy tűnik, hogy a gombás meningitis elsősorban retrocochlearis lasioval jár kevésbé cochlearis hallás csökkenéssel, mint pl. a bakteriális infectiok során. Adatok azt is mutatják, hogy a halláscsökkenés reverzibilis lehet gombás fertőzés esetén. Mai ismereteink szerint a labyrinth a halló- és egyensúlyozó szerv elsősorban vírusfertőzések célszerve, mint a két ismert vírus a citomegalovírus és a mumpsvírus. Ismeretes, hogy az influenza és egyéb felsőlégúti infectiot okozó vírusfertőzés cochleovestibularis disfunctioval járhat. Ennek ellenére, noha igen kevés adat van a gombás belsőfül fertőzéssel kapcsolatban, mégis cochleovestibularis disfunctio esetén gondolni kell az igen ritka gombás meningitisre is.

 

2. Orr és orrmelléküreg fertőzések

2.1. Az orrbemenet pörkös gyulladása

Ennek a betegségnek egy része gombás infectionak tulajdonítható. Az orrnyílás körüli lágyrészek belövelltsége, duzzanata, pörkök képződése észlelhető. A folyamat ráterjedhet a felső ajakra és a vastag pörkök képződése olyan fokú lehet, hogy csaknem teljesen elzárhatja az orrnyílásokat. Ezeket az elváltozásokat elsősorban a kórosan megszaporodott orrváladék irritatív hatásának kell tulajdonítani, mely legtöbbször heveny és idült rhinitis orrmelléküreg gyulladás, orrgarat mandula túltengés miatt jön létre. A gombás fertőzés sokszor másodlagosan lép fel. A beteg viszkető, fájdalmas orrát zsebkendőjével állandóan törülgeti, vakargatja, ami csak további irritációra ad alkalmat, az amúgy is belövellt területeken. A terápia elsősorban a kiváltó ok megszüntetéséből áll, majd az orrbemeneti gyulladásos elváltozás helyi kezeléséből. A pörkök kenőcsös fellazítása, a fellazult pörkök eltávolítása és a sebes, hámfosztott területek antimycotikus ecsetelése javasolt.

 

3. Gombás orr és melléküreg gyulladások (gombás sinusitis)

A gombás sinusitisek 4 kategóriába sorolhatók:

·             invasiv gombás sinusitis

·             krónikus gombás sinusitis

·             mycetoma

·             allergiás gombás sinusitis

 

3.1. A invasiv gombás sinusitis

Acut fulminans betegség, mely a gyulladás perivascularis terjedésével jár és necrosishoz vezet. A kórokozók  leggyakrabban az aspergillus, és a mucor-

-fajok. Cukorbetegség esetén különösen veszélyes lehet ez a fertőzés.

 

3.2. Krónikus gombás sinusitis

Ritka  és általában egyoldali. Tünetszegény, panaszokat sokszor egyáltalán nem okoz. „Fájdalmatlan” sinusitisnek is mondják.

 

3.3. A mycetoma

Egy non-invasiv gombás masssza, mely a sinus maxillarisban helyezkedik el, és általában az arcüreget bélelő nyálkahártya megvastagodásával jár. A mycetoma a röntgen felvételeken rendszerint hyperdens és az esetek 25 %-ban calcifikalódott. Műtéti eltávolítása javasolt.

 

3.4. Az allergiás gombás sinusitis

A rhinitis allergica olyan speciális formája, mely esetben a kórokozó gomba antigénjével szembeni túlérzékenységi reakcióról van szó. Gyakran észlelhető orrpolyp és egy vagy akár az összes orrmelléküreg is érintett lehet. Sokszor az arcüreg fala destrualt és malignus folyamat gyanúját kelheti a röntgen lelet.

 

4. Rhinocerebralis Mucormycosis

A Mucoralis rendbe tartozó gombák (Mucor, Absidia, Rhizopus, Cunninghamella nemzetségbe tartozó fajok) által létrehozott gombafertőzések. Ritka megbetegedés. Általában valamilyen alapbetegségben szenvedőkön, gyakran az elégtelenül kezelt cukorbetegekben, vagy uraemiás betegekben fejlődik ki. Hajlamosító állapotok a szteroid vagy a citosztatikus kezelés is. A bevezető tünetek a bakteriális sinusitishez hasonlók, de az arc fájdalma gyakran súlyosabb. Az orrnyálkahártya vizsgálatakor látható lehet az alsó orrkagylóhoz tapadó, fekete necrotikus pörk. A gomba az ereken keresztül gyorsan terjed, és ha nem fedezik fel korán, halálos lehet. Előrehaladott betegség jelei az agyidegtünetek és az ethmoidalis sinusok feletti necrotikus, fekete színű bőrelváltozás.

A kórisme az avascularis szövet gombatelepének kórszövettani leletén alapul. A biopsziával nyert szövetmintában széles, nem septált hyphák láthatók.

A mucormycosis sürgős gyógyszeres és sebészi ellátást igényel. Felismerésekor azonnal széles műtéti necrectomia és intravénás infúzióban amphotericin B adása indokolt. Gyógyításához tartozik az alapbetegség kezelése, a vércukorszint rendezése is. Még korai diagnózis és azonnali megfelelő beavatkozás esetén is kétes a prognózis. Diabetesben a halálozás kb. 20%-os, veseelégtelenségben szenvedő betegekben a halálozás 50% feletti.

 

5. Oropharyngealis fertőzések

5.1. Angulus infectiosus oris (Perlčche)

A szájzugban fájdalmas berepedések, eróziók észlelhetők. Általában gyulladt, felázott bőrön keletkezik. Legjobban nystatin porral vagy antimycoticus krémmel kezelhető.

 

5.2. Candidiasis oris (soor oris, szájpenész)

Az oropharyngealis gombás fertőzések leggyakoribb kórokozója a Candida albicans, de bármelyik Candida faj vagy egyéb élesztőszerű gomba patogénné válhat, ha szaporodásukhoz megfelelő körülmények alakulnak ki. A Candida albicans az egészséges személyek többségének szájüregéből kitenyészthető, de túlburjánzása nem következik be, ha a száj baktériumflórájának „egyensúlya” zavartalan. Opportunista fertőzésre a legfőbb hajlamosító tényezők a diabetes mellitus, leukaemia, tumorok, szervátültetések, széles spektrumú antibiotikumok, kortikoszteroidok, immunszuppresszív szerek, fogamzásgátlók tartós alkalmazása, celluláris immunitás zavarai (pl. AIDS). Ezenkívül csecsemőkön és protézist viselőkön is jellemző. A fül-orr-gégészeti praxisban a fej-nyakdaganatok irradiációs kezelése során gyakran alakul ki. A fertőzés általában a nyelven és a buccalis nyálkahártyán kezdődik, majd tovább terjedhet a szájpadra, a fogínyre, a tonsillákra, a garatra vagy a nyelőcsőre. Szürkésfehér felrakódásokként jelentkezik, melyek alapjukról könnyen levonhatók, alattuk hyperaemiás, vérzékeny, sérült szövetet találunk. Gyakori a fájdalom, továbbá a foetor ex ore és az ízérzés zavara, ritka a láz és a nyirokcsomók duzzanata. A candidosis krónikus, erythematosus (atrophiás) formája a szájnyálkahártya generalizált pírjaként jelentkezik, általában az ízérzés csökkenését okozva. A hypertrophiás formát összefolyó, letörölhetetlen fehér foltok formájában láthatjuk.

A diagnózis a klinikai képen alapul és tenyésztéssel bizonyítható. Kálium hydroxidos nedves készítményben gyakran kimutathatók a jellegzetes spórák, és olykor a még jellemzőbb gombatestek (álfonalak). Az aktív elváltozások biopsziája gyakran kimutatja a felszíni nyálkahártyát elárasztó Candida-álfonalakat.

Therápiájában elsősorban gondos orális higiénia szükséges. Általában jól reagál 10 napos nystatin oldat adására (napi 4x400000 E), mellyel a beteg öblögessen, majd nyelje le. A Nystatin drazsé (500000 E) 3x1-2 drazsé alkalmazása ugyanilyen hatású. Makacs fertőzés esetén 5x10 mg clotrimazol elszopogatva 14 napig, vagy 1x200-400 mg ketoconazol tabletta 7-14 napig adása jön szóba. A kezelés rendszerint sikeres, a fertőzés azonban gyakran visszatér a kezelés ellenére mindaddig, amíg a kóroki (fenntartó) tényezők fennállnak. A panaszok és tünetek elmúlása után is gyakran hosszú ideig fenn kell tartanunk a helyi terápiát.

 

5.3. Gombás tonsillitis /pharyngo mycosis/

Az elváltozás elsősorban a tonsillák nyirokszövetét érinti, de a hám körülirt elszarusodása látható. Fehér, vagy sárgás-fehér kiemelkedő csapok képződnek, melyek nemcsak a mandulák, hanem az oldalsó garatkötegeken és a nyelvgyökön is észlelhetők, ritkábban a garat hátsó falán. A hegyes, vagy lekerekített kiemelkedő csapok igen tömött töviskék formájában jelentkeznek, ezek nagy mennyiségben tartalmaznak, leptothrix buccalis gombát, melyet egyes szerzők a megbetegedés okozójának tartanak. Ez a gombás fertőzés tulajdonképpen nem okoz panaszt, meglehetősen tünetszegény. Sokszor csak véletlenül észlelik a garat vizsgálatakor, vagy a beteg csak enyhe, kaparó érzésről panaszkodik. A betegség önmagában komolyabb szövődményeket sem okoz, ugyanakkor makacs és a kezelése igen nehézkes.

Néha differential diagnosztikai problémákat okozhat, tonsillitis follicularisnak, lacunaris anginának vélik. A mycosist azonban nem nehéz elkülöníteni az anginától, mert nyelési fájdalom nincs, a beteg nem lázas és az egyéb anginára jellemző tünetek szintén hiányoznak. Kezelése localis antimycoticus ecsetelésből, öblögetésből állhat, de igen kevés eredménnyel jár.

Elhúzódó folyamatnál az idült mandulagyulladás esetén a tonsillectomia javasolt.

 

5.4. Lingua nigra pilosa (fekete szőrös nyelv)

A nyelvhát papillái megnyúltak és sötéten elszíneződöttek. Polietiológiás kórkép, a gombafertőzés lehetősége is felmerül.

 

5.5. Paracoccidioidomycosis

Csak olyan személyekben észlelhetjük, akik Dél- vagy Közép-Amerikában tartózkodtak, de ezek a betegek az endémiás területtől távol is megtalálhatók a hosszú tünetmentes időszak miatt. Az első panasz rendszerint a naso- és oropharynxban jelentkező fekélyek, melyek később kiterjednek, összefolynak, és az epiglottist, a hangszalagokat és az uvulát is elpusztíthatják. A folyamat az ajkakat és az arcot is érintheti. A bőr- és nyálkahártya elváltozásokat a nyirokcsomók duzzanata követheti, melyek végül kifekélyesednek és váladékozó sipolyjáratokat képeznek.

A laboratóriumi leletek nem specifikusak, a klinikai mintákban a gomba kerekded sejtként látható, melyből számos sarjsejt nyúlhat ki.

A per os ketoconazol (napi 200-400 mg, 1-2 órával reggelizés előtt) rendszerint 1 hónapon belül klinikai javulást, és 6 hónap alatt teljes gyógyulást eredményez.

 

6. Nyelőcső fertőzések

6.1. Candida oesophagitis

A Candida albicans a normál szájflóra tagja. Candidiasis akkor alakul ki, ha a körülmények a gombák növekedésének kedveznek a baktériumokkal szemben. A betegek általában substernalis nyelési fájdalomról, gastrooesophagealis reflux tüneteiről vagy fájdalom nélküli hányingerről panaszkodnak. Nyelőcsőstasisban, így achalasiában vagy sclerodermában is felléphet candidiasis.

Vizsgálatkor az esetek 50%-ában észlelünk soor orist. Kontrasztanyag nyeletéses röntgen vizsgálattal végig az oesophaguson enyhén kiemelkedő plaque-okat lehet látni, vagy egyszerűen csak mozgási abnormalitást lehet kimutatni. Az endoscopia (biopszia és tenyésztés) szenzitív és pontos vizsgálat.

Terápia:  5ml (100000 U/ml) nystatin oldatot kell naponta 2-szer lenyelni. Makacs esetekben fluconazollal, ketoconazollal vagy amphotericin B-vel systemás kezelés javasolt.

 

7. Általános gombás fertőzések fül-orr-gégészeti tünetekkel

7.1. Histoplasmosis

A kórokozók a Histoplasma capsulatum. Ez a kórokozó a légutakon keresztül fertőz és általában krónikus tüdőgyulladást okoz. Disseminált formája ritka, általában olyan betegeken fordul elő, akiknek magasabb az életkora, vagy immunrendszerük működése valami miatt csökkent, pl. HIV fertőzés kapcsán. Ilyen disseminált progresszív fertőzés esetén granulomatosus gombás elváltozások lépnek fel az ajkakon, gingiván, nyelv-garat és a gége területén. Fájdalmas kisebb-nagyobb fekélyek észlelhetők, vagy verrucosus megjelenésűek a tuberculoid elváltozások. Oropharyngeális érintettség, ilyen disseminált fertőzésben felnőtteknél 40-75 %-ban észlelhetők, gyerekeknél 18 %-ban.

Terápia: Amphotericin B.

 

7.2. Blastomycosis

A kórokozó a Blastomyces dermatitidis. A fertőzés igen tünetszegény tüdőgyulladással kezdődik és később disseminálódhat bőrben, csontokban és a genitourinalis tractusban jelenhetnek meg az elváltozások. A szájüregi, garati és gége elváltozások lényegesen ritkábbak, mint histoplasmosisban.

Terápia: Amphotericin B.

 

7.3. A coccidioidomycosis

A kórokozó a coccidoidis. Fej-nyak területen ritkábban manifestálódik, de érintheti a fertőzés bőrön kívül a nyálkahártyát, pajzsmirigyet, tracheát, nyálmirigyeket és az epiglottist. A nyálkahártyán kisebb erosiók láthatók.

Terápia: Amphotericin B.

 

7.4. Candidiasis

A kórokozó a Candida albicans. Candidiasisra hajlamosítanak a következő állapotok: systémás antibiotikus kezelés, corticosteroid és immunszupresszív therápia, terhesség, obesitas, diabetes mellitus és más endocrin betegségek, súlyos leromlással járó betegségek, vérképzőszervi betegségek és immundefektusok.

Klasszikus tünete a nyálkahártyán fehér foltok formájában megjelenő álhártyák. A dignósist a klinikai vizsgálatok során észlelhető klinikai kép adja és a tenyésztés.

Terápia: A helyileg alkalmazott nystatin, imidazol-származékok, ciclopirox, naftitfin a bőr és a nyálkahártya fertőzéseiben hatásosak. A fertőzés helyének megfelelő vivőanyagot kell választani, a készítményt naponta 3-4-szer kell alkalmazni. Ha a gyulladás mellett a viszketés csökkentése is szükséges, gombaellenes és gyenge corticosteroid krémeket kell egyenlő arányban összekeverni vagy külön-külön alkalmazni. Makacs vagy visszatérő esetekben jó hatású a nystatin suspensio vagy tabletta, amelyből 4x500000 NE-t kell elszopogatni. A clotrimazol pasztillák is jó hatásúak. A per os adott ketoconazol az akut, valamint a krónikus mucocutan candidosisra jól hat. Mellékhatásként a toxikus májkárosodás lehetőségére gondolni kell, a laboratóriumi értékeket ellenőrizni szükséges. Nagy, fájdalmas, az étkezést zavaró fekélyek tüneti kezelésében jó hatású a szájöblítés 2%-os lidocain oldattal (1 kanál), a szódabikarbónás szájvíz, dexamethason oldat (0,5 mg/5 ml)

Placebo controlált, randomizált tanulmányok eredménye alapján erős bizonyítékok állnak rendelkezésre a daganatos betegek  szájüregi candidiásisának megelőzésével kapcsolatban. A gombás szájüregi fertőzés megelőzhető a gastrointestinális tractusból teljesen vagy csak részben, de felszívódó antimycotikumok alkalmazásával. (7)                   Evidencia szint: A

 

A gastrointestialis tractusból teljesen felszívódó ketoconazole eredményesen alkalmazható az orális candidiasis erdicatiójában. A csak részben felszívódó clotrimazole magasabb dózisban  (50 mg) hatékonyabb, mint az alacsonyabb dózisban (10 mg)  (8)              Evidencia szint: C

 

Erős evidenciák állnak rendelkezésre az oralis candidiasis (szájpenész) megelőzésével kapcsolatban daganatos betegek kezelése kapcsán. A vizsgálatok során a nystatin, mely nem szívódik fel a gastrointestinalis tarctusból  hatástalannak bizonyult. (9,10,11, 12)

Evidencia szint: A

 

Szervtranaszplantált betegek esetén profilaktikus céllal alkalmazott antimycoticus terápia hatásosságával kapcsolatban a rendelkezésre álló eredmények nem meggyőzőek. (12)                                                                                                                                 Evidencia szint: C

 

Meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre gyermekek oralis candidiasisának megelőzésével, kezelésével kapcsolatban. A miconazole és a fluconazole lényegesen hatásosabb, mint a nystatin. (12)                                                                                                                                                                                                                 Evidencia szint: A

 

Legyengült immunrendszerű gyermekek esetén  a fluconazole terápia hatásosabb mint a nystatin vagy az amphotericin B oralis candidiasisának  perevenciójában. (12)                                                                                                                                     Evidencia szint: B

 

A bizonyitékok nem egyértelműek diabeteses betegek oralis candidiasisának  perevenciójában (12)                                                                                                              Evidencia szint: C

 

Előrehaladott állapotú HIV betegek oropahringeális candidiasisának profialaxisában a fluconazole, itraconazole és a nystatin is hatásosnak bizonyult. A Fluconazole hatásosabbnak bizonyult, mint az itraconazollal és/vagy a nystatin. (12)                                    Evidenciaszint: A

 

7.5. Rhinosporidiosis

Kórokozó a Rhinosporidium seeberi. Az elváltozások az orrnyálkahártryán, a szájpadon és a concjunctiván jelennek meg, általában fájdalmatlan, polypoid formában. Terápia sebészi excisio.

 

7.6. Phycomycosis

Ebben a kórképben a Mucor és Rhisophus fajok által okozott infectioról van szó. Legfontosabb tünete az arctáji fájdalom, de láz és véresen festenyzett rhinorrhoea orrváladék is jellemző. Terápia: Amphotericin B.

 

7.7. Cryptococcosis

A pathogen kórokozó a Cryptococcus neoformans.  Meglehetősen ritka a fej-nyak területén történő manifestáció. A nasopharynx jellemző fertőzés hely és előfordul, hogy meningitist és halláscsökkenést okoz. Terápia: Amphotericin B.

 

7.8. Aspergillosis

Kórokozó az Aspergillus fumigatus. A fertőzés általában az orr- és melléküregeket érinti. Sötét színű váladékozás jellemző klinikailag. Megkülönböztetik az invasiv és noninvasiv formáját  ennek a fertőzésnek. Ennek az eldöntésére a CT vizsgálat adhat támpontot, hogy csak magát az orrmelléküregnek egy részletét érinti-e a fertőzés, vagy kiterjedtebb. A terápia sebészi.

 

IV. Rehabilitáció

 

V. Gondozás

 

VI. Irodalomjegyzék

 

1.        Abedi E. et al. (1984): Twenty-five years’ experience treating cerebro-rhino-orbital mucormycosis. Laryngoscope 94:1060.

2.        Parfrey N. A. (1986): Improved diagnosis and prognosis of mucormycosis: A clinicopathologic study of 33 cases. Medicine 65:113.

3.        Restrepo A. et al. (1983): Treatment of paracoccidiomycosis with ketoconazole: A three-year experience. Am.J.Med. 74(Suppl 1B):48.

4.        Chai F. C. et al. (2000): Malignant otitis externa caused by Malassezia sympodialis. Head Neck 22:87.

5.        Munoz A. et al. (1998): Necritizing external otitis caused by Aspergillus fumigatus: computer tomography and high resolution magnetic resonance imaging. J Laryngol Otol. 112:98.

6.        Gurr P. A. et al. (1997): Otomycosis: the detection of fungi in ears by immunfluorescence microscopy. Clin Otolaryngol 22:275.

 

 

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

Fejlesztés alatt!