Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

A krónikus tonsillitis diagnosztikája és kezelése

 

Készítette: A Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium

 

I. Alapvető megfontolások

1. Bevezetés

A tonsillitis chronica Magyarországon, különösen óvodás és iskolás gyermekkorban, a leggyakoribb betegségek között szerepel. Súlyosnak és krónikusnak tekinthető a tonsillitis, ha a megelőző évben 7 epizód fordult elő, vagy a megelőző két évben évente 5, illetve a megelőző 3 évben évente 3.

Kezelésében a konzervatív és a sebészi módszernek egyaránt van létjogosultsága.

 

2. Kóroktan (aetiologia)

A krónikus tonsillitis/pharyngitis leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. A bakteriális felülfertőződés előfordul; a kórokozó baktériumok közül a legfontosabb a Streptococcus A -béta haemolyticus.

Streptococcus pharyngitis 3 éves kor alatt ritka.

3. Klinikai jelek és tünetek

A klinikai képen alapuló diagnózis nem megbízható

            - az adeno-, és egyéb vírusok okozhatnak exsudativ tonsillitist

            - az iskolás gyermekek streptococcus-tonsillitiseinek kétharmada nem jár exsudatioval

Kiütéssel járó torokgyulladást gyakran okoznak adeno-, és egyéb vírusok

A tonsilla régióból kisugározva keletkezhet fülfájdalom (és megfordítva)

A streptococcus pharyngitis hasi fájdalommal is járhat

II. Diagnózis

Anamnézis : recidiváló akut és szubakut tonsillitisek szerepelnek.

Lokális kép: nem specifikus, de többé-kevésbé fixált tonsillak, a tonsilla felszín erősen barázdált, a lacunákban detritus előfordulhat, a tonsillak hipertrophisaltak vagy atrophisaltak is lehetnek. Megnagyobbodott állkapocs-szögleti nyirokcsomók.

Laborvizsgálat: általános laborvizsgálatokban nem jellemző a kóros eltérés, AST titer emelkedett lehet.

Mikrobiológia: A diagnózisnak a pharyngealis secretumból való streptococcusok kimutatásán kell alapulnia: ez történhet tenyésztéssel vagy ún. rapid teszt segítségével. A streptococcustól különböző baktériumok kimutatásának nincs jelentősége.

A rapid tesztnek egy nap múlva van eredménye. Negatív esetben – ha a klinikai kép mellette szól – tenyésztéssel kell verifikálni a kórokozó jelenlétét. 3 éves kor alatt a streptococcus tonsillitis ritkasága miatt ettől el lehet tekinteni.

III. Kezelés

Akut fellángolás esetén: a láz és a fájdalom elsődleges gyógyszere a paracetamol. Alternatívaként amidazophenum, naproxen illetve ibuprofen adható. A csoportú streptococcus fertőzéskor penicillin V a választandó gyógyszer 70 mg/kg/die (100 000 egység/kg/die) adagban vagy penicillin-allergia esetén cephalexin, 50 mg/kg/die két adagra osztva, 10 napig. (4,5,7)                                                                                                             Evidencia szint: A

Penicillin allergia esetén cephalexin 750 mg × 2 vagy cephadroxil 1 g × 1 adása javasolt per os. (4,5,7)                                                                                                        Evidencia szint: A

Recurráló fertőzések esetén a választandó elsővonalbeli terápia a cephalexin vagy a cephadroxil, mely hatékonyabba az A csoportú streptococcus  infekció eradikációjban, mint a penicillinek. (2,7)                                                                                          Evidencia szint: A

Kontrollált, randomizált vizsgálat bizonyítja, hogy a krónikus tonsillitisben alkalmazott tonsillectomián átesett gyermekeknél szignifikánsan kevesebb torokgyulladás/torokfertőzés alakult ki, mint azoknál, akik csak antibiotikus kezelésben részesültek Ez a szignifikancia a műtétet követő első két évben volt kimutatható, a 3. évtől kezdve már nem. (1,2,3,6).

Evidencia szint: C

Tonsillectomia indikációját képzik azon igazolt bakteriális tonsillitisek, melyek recurálló jellegűek, évente több mint 4 alkalommal jelentkeznek, függetlenül a kitenyésztett baktérium típusától. (1,2,3)                                                                                             Evidencia szint: C

 

IV. Rehabilitáció

V. Gondozás

 

VI. Irodalomjegyzék

1.   Paradise, J.L., Bluestone, C.D., Bachman, R.Z. et al.: Efficacy of tonsillectomy for recurrent throat infection in severly affected children.

N Eng J Med 1984; 310:674-683

2.   Paradise, J.L., Bluestone, C.D., Rogers, K.D. et al: Comparative efficacy of tonsillcetomy for recurrent throat infection in more versus less severely affected children [abstract]

Pediatr Res 1992;31:126A

3.   Marshall T.: A review of tonsillectomy for recurrent throat infection

Br J Gen Pract 1998; 48:1331-1335

4.   Deeter RG, Kalman D, Rogan M, Chow SC. Therapy for pharyngitis and tonsillitis by group A beta-hemolytic streptococci: a meta-analysis comparing the efficacy and safety of cephadroxil monohydrate versus oral penicillin V.

Clin Therap 1992;14:740-754

5.   The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-953519

In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software

6.   The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE- 988675

In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software

7.   Del Mar CB, Glasziou PP. Antibiotics for sore throat.

Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD000023

 

 

 

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

Fejlesztés alatt!