Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

A renalis osteodystrophia diagnosztikájára és kezelésére

 

Készítette: A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium és a

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság

 

 

I. Alapvető megfontolások

 

1. A főbb ajánlások összefoglalása

 

1.1. Diagnosztika

1.      A csonttörési rizikó megállapítása érdekében a dializált betegeknél két-három évenként osteodensitometriás vizsgálat javasolt.                                                                            (D)

2.      Krónikus veselégtelenségben szenvedő betegeknél a vesefunkció ellenőrzésével egyidőben a szérum kalcium, foszfát és HCO3 szint ellenőrzése is szükséges                                 (B)

3.      Krónikus veseelégtelen betegeknél 30 ml/min GFR felett hathavonta, ennél súlyosabb veseelégtelenség fennállása esetén 3 havonta javasolt az iPTH ellenőrzése                  (D)

4.      Dializált betegekben javasolt a szérum 25(OH) D vitamin szint félévenkénti ellenőrzése a hypovitaminosis felismerése érdekében. Céltartomány 30-60 ng/ml.                             (D)

 

1.2. Hyperphosphatemia kezelése

1.      A napi foszfátbevitel javasolt értéke 800- 1100 mg (18-36 mmol).                                   (B)

2.      A hyperphosphataemia kezelésére foszfátkötők szükségesek, a foszfor bélből való felszívódásának csökkentése érdekében. E célból elsősorban kalcium-sók (CaCO3, Ca-acetát) és sevelamer HCl adása javasolt.                                                                         (A)

3.      Szükség esetén átmenetileg magnézium és  aluminium tartalmú készítmények is adhatók, a szérum Mg és Al szoros monitorozása mellett.                                                                    (D)

4.      Hypercalcaemia ismételt jelentkezése esetén sevelamer HCl adása, illetve a dializátum Ca koncentrációjának csökkentése javasolt                                                                                (B)

5.      Terápiarezisztens hyperphosphataemia esetén a dialízis kezelés intenzifikálásával (gyakoribb -heti 4-5-szöri- és/vagy hosszabb -5-6 óra-kezelések) a szérum P normalizálható.  (B)

 

1.3. Secundaer hyperparathyreosis

1.      D hypovitaminosis fennállása esetén (30 ng/ml alatt) natív D vitamin pótlás javasolt, heti 6-12000 egység dózisban.                                                                                                    (D)

2.      Amennyiben az iPTH meghaladja a normál tartomány ötszörösét, s a szérum Ca a normál tartományban van és a szérum P <1.9 mmol/l, aktív D vitamin  (1-alfa-calcidol, calcitriol) készítmény alkalmzása szükséges a hyperparathyreosis kezelése céljából. Az aktív D vitamin készítmény javasolt adagja 0,25-1 mikrogram/nap, lehetőleg este, lefekvés előtt.                                                                                                                                       (B)

3.      Súlyos, tüneteket okozó szekunder hyperparathyreosis (iPTH>1000 pg/ml vagy 100 pmol/l) fennállása esetén bizonyos esetekben megfontolandó  a parathyreoidectomia. Ilyen esetek lehetnek: ha ismételt hypercalcemia, súlyos csontfájdalmat, esetleg törést okozó osteitis fibrosa, kalcifilaxis vagy jelentős lágyrészmeszesedés alakul ki.                             (D)

 

1.4. Vesetranszplantált betegek

1.      Vesetranszplantált betegek csontanyagcseréjének monitorozása és terápiája főbb vonalaiban a krónikus veseelégtelen betegekéhez hasonlóan, a vesefunkció függvényében történjék.                                                                                                                     (D)

2.      Vesetranszplantált betegekben a transzplantáció idejében, valamint egy és két év múlva csontdenzitometria végzése javasolt                                                                             (D)

3.      Amennyiben a fenti időpontokban mért T score -2-nél kisebb, megfontolandó a transzplantációval egyidejűleg, illetve azt követő hónapokban adott parenteralis biszfoszfonát (pamidronat, ibandronat, zoledronat), illetve aktív D vitamin származék adása.                                                                                                                        (B)

 

2. Bevezetés

A krónikus veseelégtelenségben szenvedő és a vesepótló kezelésben részesülő betegek száma a fejlett országokban az elmúlt 15-20 évben jelentősen megnövekedett, részben a kardiovaszkuláris mortalitás csökkenése, részben a cukorbetegek számának növekedése következtében.

Az előrehaladott veseelégtelenség egyik legtöbb szenvedést okozó következménye a renalis osteodystrophia (ROD), amely azonban az idejekorán megkezdett diétás, és megfelelően alkalmazott gyógyszeres kezeléssel a vesebetegség minden stádiumában kontrollálható. Ennek sikere azon múlik, hogy a kezelés kellő időben elkezdődjék, a beteg élete végéig folytatódjék és az osteodystrophia tipusának megfelelő legyen.

A renalis osteodystrophia a krónikus vesebetegség bármely stádiumában kialakulhat. Különböző típusait (osteomalacia, adynamiás csontbetegség, enyhe osteitis fibrosa, kevert osteodystrophia, osteitis fibrosa) a csontátépülés mértéke alapján különítjük el, így ezek pontos diagnózisa csak szövettani vizsgálat során lehetséges.  A krónikus vesebetegségben szenvedők nagy része több kockázati tényezővel rendelkezik az osteoporosis kialakulása szempontjából is.

A vesetranszplantáción átesett betegek esetében a fentiekhez hasonlóan kombinálódnak a csontátépülés ütemének zavarai és a csont ásványianyag tartalmának csökkenése. E betegekben a csont állapotát meghatározza a csont transzplantáció előtti állapota, a renalis osteodystrophia típusa, a transzplantált vese működése, valamint az immunszuppresszív gyógyszerek (steroid, cylcineurin inhibitorok, stb.).

3. A renalis osteodystrophia patogenezise

Patogenezisében az alábbi tényezők játszanak szerepet: a veseállomány pusztulása következtében csökken a foszfátürítés és  hyperphosphataemia alakul ki, továbbá csökken a 1,25(OH)2D3 szintézise, ami tartós hypocalcaemiához vezet, így szekunder hyperparathyreosis alakul ki. A csontokból történő folyamatos kalcium-kiáramlást a krónikus acidosis is súlyosbítja, mert a H+-ionok jelentős részét a csontszövet pufferolja.

Járulékos tényezők lehetnek az osteodystrophia kialakulásában a mellékpajzsmirigyek csökkent érzékenysége kalcitriollal szemben, a hyperphosphataemia közvetlen stimuláló hatása a mellékpajzsmirigyekre, a csontszövet parathormonnal szemben mutatott rezisztenciája, továbbá a vesében történő parathormon bontás és kiválasztás csökkenése. Újabb adatok arra utalnak, hogy krónikus veseelégtelenségben megváltozik a mellékpajzsmirigy sejteken a calcium érzékelő receptorok expressziójának mértéke, s ez is szerepet játszhat a secunder hyperparathyreosis kialakulásában.

Újabban egyre gyakoribb  az adinámiás vagy “aplasztikus” csontbetegség, melyben úgy az osteoblastok, mint az osteoclastok aktivitása csökkent. Az eltérés a vesebetegség bármely stádiumában előfordulhat, fő veszélye a gyorsan kialakuló hypercalcaemia a csontok csökkent kalcium-felvevőképessége miatt, valamint fokozódhat a csontttörések kockázata is. A betegség jellemzője az alacsony PTH szint (<100 pg/ml); klinikai tüneteket is mutató krónikus vesebetegeken az alacsony PTH koncentráció csontbiopszia indikációját képezi.

 

II. Diagnózis

 

1. A renalis osteodystrophia diagnosztikája

 

1.1. Klinikai tünetek

A klinikai tünetek (csontfájdalom, izomgyengeség, törések) mind a gyors, mind a lassú csontátépüléssel járó formákban előfordulhatnak. A hyperphosphataemia miatt még normális vagy alacsony szérum kalciumszint mellett is magas lehet a Ca x P szorzat, ami metasztatikus calcificatiót okozhat a szervezet különböző részeiben. A laboratóriumi és radiológiai eltérések rendszerint megelőzik a panaszok jelentkezését.  Az érfalmeszesedés lokális keringési zavart okozhat, elsősorban a kéz és láb ujjain. Periarthritis calcificans és inrupturák fokozhatják a járásnehezítettséget. A belső szervek közül főleg a szívben (ritmuszavar, billentyűmeszesedés, decompensatio) a tüdőben (fibrosis, diffúziós zavar), vesében (nephrocalcinosis, nephrolithiasis), izmokban és szemben alakulhat ki metasztatikus calcificatio.

Gyerekeknél a növekedés lassul és rachitisre jellemző csontdeformitások jelentkezhetnek. Tartós szteroid terápia esetén aszeptikus combfej necrosis súlyosbíthatja a renalis osteodystrophiát.

 

1.2. Radiológiai tünetek

Rendkívül sokszínűek lehetnek, és ugyancsak a szekunder  hyperparathyreosis csontokon kialakuló következményeinek tekinthetők. Leggyakoribb eltérések a diffúz osteopenia, cysták (izületek közelében), sclerosis (gerinc: “rugger yersey spine”),  subperiostealis reszorpció, foltos porosis (koponya: “salt-pepper”), acroosteolysis (clavicula, körömpercek), erosiv arthritis, és a már részletesen ismertetett metastatikus calcificatio (szív, tüdő, vese, erek). Ezek az eltérések azonban (a vascularis calcificatio kivételével) ma már meglehetősen ritkák.

A vesebetegek jelentős részénél kifejezetten csökkent a csontok ásványianyag tartalma, mely osteodensitometriával ellenőrizhető. Az újabb közlemények igazolták, hogy a csökkent ásványianyag tartalom e populációban is fokozott törésveszéllyel jár együtt. Az osteoporosis terápiája dializált vesebetegekben megoldatlan, alig vizsgált kérdés. Valamivel több adat áll rendelkezésünkre a vesetranszplantáltak terápiájára vonatkozóan.

 

1.3. Laboratóriumi vizsgálatok

A legfontosabb laboratóriumi vizsgálatok a következők:

1.   szérum intakt parathormon (iPTH)

2.   szérum kalcium és ionos kalcium;

3.   szérum foszfor;

4.   szérum csontspecifikus alkalikus foszfatáz;

5.   25(OH) D vitamin szint

A szérum kalcium és foszfor szint rendszeresen ellenőrizendő a krónikus vesebetegeken. A hyperphosphataemia megjelenése mindenképpen kezelést igényel.

III. Kezelés

1. A renalis osteodystrophia kezelése

Célja a normál csontanyagcsere lehetőség szerint minél teljesebb megközelítése, a ROD klinikai következményeinek mérséklése. Alapvető fontosságú (nemcsak a csontanyagcsere szempontjából), hogy a szérum kalcium és foszfor szintet a normál tartományban tartsuk.

A fenti célok megvalósításának eszközei az alábbiak:

1.   foszfát-retenció és hyperphosphataemia csökkentése;

2.   kalciumpótlás a hypocalcaemia mérséklésére;

3.   D vitamin hiány pótlása

4.   megfelelő indikáció esetén aktív D-vitamin származék adása ,

5.   dialízis folyadék összetételének változtatása.

6.   szükség esetén, kontrollálhatatlan (tertier) hyperparathyreosis fennállásakor paratyreoidectomia

A vesebetegek kóros csontanyagcserjének kezelése a közeljövőben feltehetően jelentősen meg fog változni, ugyanis több olyan klinikai vizsgálat zajlik, melyek eredménye átrendezheti az e problémák kezelésére alkalmazott gyógyszerek prioritási listáját. Klinikai tanulmányok folynak a sevelamer HCl túlélésre kifejtett hatásának, illetve a calcimimetikumok terápiás hatásának, valamint a biszfoszfonátok, szelektív ösztrogén receptor modulátorok dializált betegek körében történő alkalmazásának tisztázása céljából.

 

1.1. A foszfát-retenció és a hyperphosphataemia csökkentése

A diétás P megszorításnak korlátai vannak (étrend összeállítása). Lehetőség szerint a napi P bevitel 600-900 mg legyen. Előrehaladottabb veseelégtelenségben szükségessé válik a foszfát megkötése: Magyarországon elsősorban CaCO3 (2-9g/d étkezés közben) javasolható. A krónikus alumínium akkumuláció veszélye miatt ma már Al2O3 –t csak végső esetben, kontrollálhatatlan hyperphosphataemia és hypercalcaemia együttes fennállásakor, a lehető legrövidebb ideig alkalmazunk. Ugyancsak kerülni kell a Mg-tartalmú foszfát-kötőket. Hypercalcaemia és hyperphosphataemia együttes fennállásakor kalciumot nem tartalmazó foszfátkötők (elsősorban sevelamer HCl, esetleg rövid ideig és kis dózisban alumínium- és magnéziumsók) alkalmazása szükséges.

 

1.2. Kalciumpótlás

A CaCO3 adagját a szérum Ca és P szint folyamatos monitorozása mellett állítjuk be, a terápia célja a normál Ca és P koncentráció, illetve  a normál CaxP szorzat fenntartása. Dializált betegek esetében hypercalcaemia jelentkezésekor a CaCO3 adag csökkentése és a dializátum Ca koncentrációjának csökkentése (1.0-1.25 mM) elégséges lehet, szükség esetén a CaCO3 átmenetileg más foszfátkötőre (sevelamer HCl) cserélendő.

 

1.3. Aktív D-vitamin metabolitok

Krónikus vesebetegekben gyakran kimutatható D hypovitaminosis (alacsony szérum 25(OH)D3 szint), s ennek szerepe lehet a renalis osteodystrophia kialakulásában. D hypovitaminosis fennállása esetén (30 ng/ml alatt), az aktív D vitamin származékok adása előtt natív D vitamin pótlás javasolt, heti 6-12000 egység dózisban

Aktív D vitamin metabolitok (kalcitriol vagy 1a-hidroxikolekalciferol) csak normál szérum P és 100 pg/ml-nél nem alacsonyabb szérum iPTH esetén  alkalmazhatók a szérum Ca, P és iPTH szintjének monitorozása mellett. A kezelés célja a normál iPTH szint 3-5-szörösének fenntartása A napi adag 0,25-2 mg, este szájon át bevéve. Extrém magas iPTH esetén 2-3 hónapig megpróbálható a kalcitriol nagy adagban (akár 2-3 mg, dialízis kezelés után) per os vagy parenteralisan történő adása. Ennek sikertelensége esetén parathyreoidectomia szükséges.

Egyes adatok szerint az újabb D vitamin származékok (paricalcitol) kezelés javíthatja a dializált betegek túlélését, ennek megerősítéséhez azonban további adatok szükségesek.

 

1.4 A csökkent csontsűrűség kezelése

Epidemiológiai adatok alapján a dializált betegekben csökkent a csontok ásványi anyag tartalma, s az átlagpopulációhoz képest jelentős mértékben fokozott a csonttörés veszélye. Jelen pillanatban ugyanakkor nem rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek egyértelműen alátámasztanák, hogy az átlagpopulációban használatos hatékony terápiás eszközök (biszfoszfonátok, calcitonin,) e populációban biztonságosan adhatók és hatékonyak. Így a csonttörés veszélyének csökkentése érdekében egyelőre a szérum Ca, és P szint normalizálása a D-vitamin hiány rendezése és a szekunder hyperparathyreosis megelőzése, illetve kezelése az alkalmazandó terápia.

2. Vesetranszplantáción átesett betegek kóros csontanyagcseréjének kezelése

2.1 Csontátépülés

Sikeres veseátültetés után normalizálódik a szérum foszfát szint, a jól működő vese calcitriolt termel, csökken a PTH szint, rendeződik a csont PTH érzékenysége, helyreáll a nemi hormonok termelődése. E változások egy része ugyanakkor csak részleges.

A hiperparatireozis, különösen ha súlyos, illetve ha már kialakult monoclonalis mellékpajzsmirigy adenoma, hónapokig-évekig perzisztálhat sikeres vesetranszplantációt követően. Ez klinikailag legtöbbször tünetmentes, enyhe hypercalcémia, hipofoszfatémia jellemzi. E betegekben legtöbbször elegendő a foszfát pótlása. Amennyiben azonban a hiperkalcémia súlyos, klinikai tüneteket okoz, illetve tartósan fennáll és fokozott csontvesztéssel jár, akkor megfontolandó a mellékpajzsmirigy eltávolítása.

Igen sok betegnél a transzplantáció előtt fennálló adinámiás csont a transzplantációt követően is  tartósan fennál. Adinámiás csont alakulhat ki azoknál is, akiknél korábban fokozott volt a csontátépülés üteme. Az adinámiás csonteltérés klinikai jelentősége ugyanakkor e betegcsoportban sem tisztázott, specifikus kezelése nem szükséges.

2.2 Csont ásványianyag tartalom

A vesetranszplantációt követően nagymértékben felgyorsult csontvesztést tapasztalunk. Ennek mértéke az első év során elérheti az évi  15-20%-ot is, s a transzplantáció utáni első évben vesetranszplantáltak körben az atraumatikus csonttörések gyakorisága 20% is lehet. A csontvesztés üteme később lelassul, de a rendelkezésre álló adatok szerint a későbbi években is évi 1-2%.

Ebben az immunszuppresszív gyógyszerek -elsősorban a steroid- mellett szerepet játszik a perzisztáló hiperparatireózis, a kialakuló hipofoszfatémia is. A csontvesztés ütemét befolyásolja ezen kívül az alacsony nemi hormon (tesztoszteron szint), genetikai és életmódi tényezők (testalkat, dohányzás, táplálkozás), s a diabetes fennállása. Csökkent csonttömeggel járhat együtt az adinámiás csont is.

Vesetranszplantált betegeknél a fokozott csontvesztés megelőzése, illetve mértékének csökkentése érdekében javasolt a kalcium (1 g/nap) és D vitamin (4-800egység/nap) pótlás, valamint a szteroidok adagjának a még hatékony legkisebb szinten tartása, valamint a rendszeres és megfelelő testedzés.

A gyors csontvesztés, illetve csonttörés kialakulása szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegekben (T score a transzplantáció előtt -2 alatt) megfontolható a transzplantációval egyidejűleg, illetve azt követő hónapokban adott biszfoszfonát (pamidronat, ibandronat, zoledronat), illetve aktív D vitamin származék adása. E tekintetben meg kell azonban jegyezzük, hogy a rendelkezésre álló igen kis számú és kevés beteget bevonó vizsgálat alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy e készítmények adása jelent-e előnyt a kalcium és D vitamin pótláshoz képest. Ugyanakkor valószínű, hogy mindkét készítménycsoport adása fokozza az adinámiás csont kialakulásának esélyét.

IV. Rehabilitáció

 

V. Gondozás

VI. Irodalomjegyzék

1.      National Kidney Foundation: K/DOQI clinical practice guidelines: Bone metabolism and disease in chronic kidney disease. Am J Kidney Dis 42(Suppl 4):S1S201, 2003

2.      Martin KJ, Olgaard K, Coburn JW, et al.: Diagnosis, assessment, and treatment of bone turnover abnormalities in renal osteodystrophy. Am J Kidney Dis 43:558-565, 2004

3.      Cunningham J, Sprague SM, Cannata-Andia J, et al.: Osteoporosis in chronic kidney disease. Am J Kidney Dis 43:566-571, 2004

4.      Chertow GM, Burke SK, Raggi P: Sevelamer attenuates the progression of coronary and aortic calcification in hemodialysis patients. Kidney Int 62:245-252, 2002

5.      Block GA, Martin KJ, de Francisco AL, et al.: Cinacalcet for secondary hyperparathyroidism in patients receiving hemodialysis. N Engl J Med 350:1516-1525, 2004

6.      Kestenbaum B, Seliger SL, Gillen DL, et al.: Parathyroidectomy rates among United States dialysis patients: 1990-1999. Kidney Int 65:282-288, 2004

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

Fejlesztés alatt!