Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Achalasia

 

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

 

 

 

I. Alapvető megfontolások

 

1. Definíció

A nyelőcső ritka, benignus betegségei közt számon tartott achalasia egy ismeretlen etiológiájú, primer motilitási zavarral, folyadék és/vagy szilárd étel nyelési képtelenségével, regurgitatióval járó kórkép, melynek alapja a cardia izomzatának ellazulási képtelensége.

(a-chalasia)

 

2. Panaszok/Tünetek/Általános jellemzők

Az achalasia az étel, illetve folyadék továbbítási képtelenségével járó, neuromuscularis működési zavar, motilitási nehezítettség. A nyelőcsőtest hypomotilitása, hypertensiv, nem relaxáló alsó oesophagealis sphincter (LES) jellemzi. Ennek következtében a nyelőcsőben a táplálék továbbítása zavart szenved. A beteg nehezen nyel /dysphagia/ először a szilárd, majd a folyadék nyelése is zavart. A kezelés célja a megfelelő ürülés biztosítása.

 

3. A betegség leírása

a.        Érintett szervrendszerek: nyelőcső

b.        Genetikai háttér: nem ismert

c.        Incidencia/ Prevalencia / Morbiditás / Mortalitás Magyarországon

A betegség ritka incidenciája 0.5, prevalenciája 8 per 100.000 lakos. Morbiditás: a betegséghez gyakran társul GERD, illetve Barrett oesophagus. A hosszas előfordulás esetén gyakoribb a nyelőcső carcinoma előfordulása. Mortalitás a szövődményekhez, ill. a nyelőcső carcinomákhoz kapcsolódik.

d.        jellemző életkor: fiatalkorban és időskorban egyaránt előfordul.

e.        jellemző nem: mindkét nemben hasonló arányban előfordul.

 

4. Kiváltó tényezők

A betegség etiológiája nem tisztázott. Kórélettani alapját a myentericus plexus sejtjeinek elvesztése, következményes sphincter denervatio jelenti.   

 

5. Kockázati tényezők

Kockázati tényezők szerepe a betegség kialakulásában nem ismert.

 

6. Gyakori társbetegségek

Az achalasiát kísérhetik pulmonalis kórképek, az aspiráció miatt.

 

7. Érintett társszakmák

Az achalasia diagnózisával a gasztroenterológus, sebész mellett a mellkassebész is találkozik. A regurgitációt jelentkezésekor a kísérő kórképek miatt pulmonológus, fül-orr-gégész is kapcsolatban kerülhet a betegséggel.

 

8. Korfüggő tényezők

A betegség gyerekkorban igen ritkán manifesztálódik. Fiatal kortól az igen idős korig előfordulhat. Idős korban egyes szerzők inkább a konzervatív kezelési módokat részesítik előnyben.

 

9. Egyéb

A laparoscopos cardiomyotomia csak előzetes laparoscopos kurzus elvégzése után megfelelő gyakorlattal, megfelelően képzett team-mel végezhető.

II. Diagnózis

 

1. Anamnézis: dysphagia, regurgitatio, mellkasi fájdalom, éjszakai köhögés

 

2. Fizikális vizsgálatok: értéke jelen esetben korlátozott, specifikus jele nincs

 

3. Kötelező diagnosztikai vizsgálatok (Evidencia szint A)

 

a) Laboratóriumi vizsgálatok: specifikus vizsgálat nincs

 

b) Képalkotó vizsgálatok:

Nyelőcső-gyomor rtg. vizsgálat:  barium kontrasztanyag nyeletéses vizsgálat, mely során kimutathatóak az achalasia rtg jelei: szűkület, „bird beak” jel, primer perisztaltika hiánya, késői ürülés, esetenként  megaoesophagus, sigma alakú nyelőcső

 

Endoscopia: (szükség esetén biopsiai is) a nyelőcső belső felszínének megítélése, egyéb megbetegedések kizárása (tumor, GERD, Barrett oesophagus, stb.)

 

c) Egyéb:

Manometria: specifikus vizsgálat az achalasia diagnosztikájában.

Jelei: nyelőcső perisztaltika hiánya a distalis szakaszon (aperisztaltika), LOS relaxatio hiánya, LOS nyomás fokozódása

 

4. Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok (Evidencia szint A)

Nyelőcső 24 órás pH-mérés: a nyelőcsőben történő pH mérés azon esetekben, melyekben a diagnosztikai vizsgálatokkal a reflux kizárása ill. annak mértékének megállapítása szükséges.

 

5. Differenciál diagnosztika

El kell különíteni a következő betegségektől: fel nem ismert nyelőcső térfoglaló folyamat, subcardialis tumoros folyamat felterjedése a nyelőcsőre, egyéb nyelőcső primer motilitási zavarok ( cricopharingealis achalasia, vigorosus achalasia, „nutracer esophagus”, diffuse oesophagus spasmus, GORB, hiatus hernia ), secunder motilitási zavarok ( autoimmun betegségek, anyagcsere-, endocrin betegségek,  neuromuscularis betegségek, kémiai-, fizikai ágensek okozta eltérések, stricturák, Chagas betegség ).

 

6. Diagnosztikai algoritmusok

 

Szövegdoboz: Anamnézis

 

Szövegdoboz: Nyelőcső passage

Szövegdoboz: Endoscopia

 

 

 

III. Kezelés

 

A. Nem gyógyszeres kezelés (Evidencia szint A)

 

Dilatatio: az alsó nyelőcsőszakasz tágítása, lehet pneumatikus ill. szondasorral történő tágítás. Az endoscopos dilatatio a betegek 2/3-ánál eredményes, többszörös kezelés szükséges. 2-5 évig hatékony, 25-30%-ban a beavatkozás után reflux alakul ki. 5 %-ban a beavatkozás során perforatio lép fel. Korábban az első választandó módszernek tekintették az achalasia kezelése során. Napjainkban a minimal invaziv sebészet térhódítása és eredményei alapján egyre inkább - a fenntiek miatt is- a laparoscopos sebészi cardiomyotomiát preferálják az achalasia kezelésére.

 

B. Gyógyszeres kezelés (Evidencia szint A)

 

1. Ajánlott gyógyszeres kezelés

Nitrátok, ca-csatorna blokkolók: gyakran ineffectiv, esetenként eredményesek lehetnek, panaszokat csökkentik.

 

Botulinum toxin kezelés: endoscoposan a izomrétegbe adott bototulinum toxix (Botox) cardia paralysist okoz, megakadályozza a spazmus kialakulását. Átmeneti javulást (9 hó-1 év) eredményez. A betegek 2/3-ánál lehet javulást elérni. A beavatkozás után a sebészi myotomia technikailag nehezebb. Leginkább az un. high risk betegeknél ajánlják.

 

2. Terápiás algoritmusok

 

 

 


 

 

 
Az I. II. III. A. III. B. pontokban a protokoll szó szerint. kiegészítendő a gasztroenterológiai protokollban írtakkal.
 
C. Sebészi kezelés (Evidencia szint A)

 

1. Cadiomyotomia

Ez lehet, nyitott, laparoscopos, ill. thoracoscopos beavatkozás.

A laparoscopos sebészi technika fejlődésével a laparoscopos cardiomyotomia az achalasia kezelésének „gold standard”-jaként tekinthető.

 

2. Műtéti indikáció

Kimutatott achalasia, mely konzervatív módszerrel nem kezelhető, vagy  - fiatal ill. jó általános állapotú betegen primer műtét végzése javalt.

 

3. Műtéti előkészítés

Sebészeti szempontból éhgyomor, nosogasticus szonda, katheter,         székletrendezés. Anaesthesiológus utasítása szerint, a társuló egyéb betegségektől függően.

 

4. Műtéti érzéstelenítés: általános narcosis

Lásd. Anaesthesiológiai  protokoll

 

5. Műtét

Laparoscopos Heller típusú anterior oesophago-cardiomyotomia. Anyelőcső aboralis, itraabdominalis szakaszán 6-8 cm hosszon, a gyomorra vezetve a metszést kb. 1-2 cm es szakaszra terjedően, csak az izomréteget érintően.

Ezt kiegészítve refluxgátló műtéttel, melyek közül (Nissen, Toupet, Dor) leginkább a Dor típusú anterior fundoplicatio ajánlható.

 

5.1. Standardizált műtéti technika

A beteget „fél-kőmetsző”, „anti-Trendelenburg” helyzetben, 45 fokos szögben megemelt combbal, lábtartóra helyezett vízszintes lábszárral fektetjük a műtőasztalra. A műtéteket általános anaesthesiában végezzük. A gyomorba Boas szondát vezetünk. 

Veress-tűvel 12 Hgmm-es pneumoperitoneumot képezünk. A beteg testmagasságától függően a köldök felett 3-5 cm-el vezetjük be a kameraportot.

Lényeges, hogy az optika oldaltekintő legyen. Ezután vezetjük be a típusosan „M” alakban a munka– és a segédportokat, hasonlóképpen, mint a reflux műtéteknél.

Kipreparáltuk a jobb oldali rekeszszárat, a nyelőcső jobb oldalát, majd baloldalon folytatjuk, átvágjuk a ligamentum phrenicooesohagealet, kipreparáljuk a nyelőcső bal oldalát, majd felszabadítjuk a bal oldali rekeszszárat is. Egyesek szerint a nyelőcső bal oldalának mobilizálása nem szükséges, a His szög megkímélése esetleges reflux kivédése céljából.

Az oesophagust 4-5 cm hosszúságban mobilizáljuk, jobbról- alulról balra - felfelé haladva. Csak akkor folytassuk a preparálást a mediastium felé, ha a nyelőcső már látótérbe került. A nyelőcső 4-5 cm-es mediasztinális szakaszát is tisztára preparáljuk, előkészítve a nyelőcső felszínét a cardiomyotomia végzésére. Mindkét vagus ág megkímélésére törekedünk. Amennyiben a cardiomyotomia mellett fundoplicatiót is végzünk a postoperativ reflux kivédése céljából, akkor a következő lépésként ennek megfelelő fundus mobilizációt végezzük el. Leginkább Dor típusú anterior ill. Toupet típusú 270 fokos posterior fundoplicatio végzése terjedt el.

A műtét tulajdonképpeni lényeges része a cardiomyotomia, mely a nyelőcső izom átvágását jelenti. Ez többféle eszközzel történhet. Használhatunk laparoscopos ollót koagulálással vagy anélkül, hookkot, illetve Harmonic Scalpel hookját. A lényeg az, hogy a nyelőcső alsó 6-8 cm-es szakaszán és teljes mélységében megtörténjen az izomrostok átvágása (mind a longitudinalis, mind a circularis izomrostok) a nyálkahártya sérülése nélkül. Az inkomplett myotomia a műtét sikertelenségéhez vezethet, a nyálkahártya átvágása súlyos szövödmények forrása lesz. A cardiomyotomia során a hasi nyelőcsőszakasz középső részéről indulva oralis irányba haladunk, szemellenőrzés mellett óvatosan vágjuk át az izomréteget, egészen a mediasztinális szakaszra terjedően kb 4-6 cm-e hosszon. Ügyelve a n. vagus elülső ágára, ezt követően a gyomor irányában haladunk, a metszést a gyorra is rávezetve kb. 1-2 cm hosszon. Amikor a nyálkahártya előboltosul akkor komplett a myotomia. Műtét során ennek teljességét ellenőriznünk kell. A nyelőcső felől víz beadásával, ill. endoscoppal, belülről szemellenőrzéssel, illetve a transilluminatio révén. Fontos, hogy az esetleges perforációt már ekkor felfedezzük és intraoperativ szakban ellássuk.

A következő lépés a fundoplicatio végzése. Egyesek ezt a lépést elhagyják. Többen a postoperativ reflux kivédésének fontos elemeként végzik.  A Dor – típusú fundoplicatio során a gyomorfundust a myotomizált nyelőcső szakaszra borítjuk és azt rögzítjük két oldalt. Ennek előnye, hogy nem kell a nyelőcső hátsó részét mobilizálni a fundus áthúzásához és egy esetleges nyelőcső perforáció során a nyelőcső nyálkahártyát gyomor serosa felszín fedi. A Toupet – típusú fundopicatio során a gyomorfundust a nyelőcső mögött húzzuk át, és a myotomizált izomszélhez rögzítjük a fundust, 270 fokos fundoplicatiót végezve.

 

6. Posztoperációs teendők

Szükség esetén néhány napig nasogastricus szonda a műtét jellegétől függően.. A beteg 2 napig szájon át táplálékot nem fogyaszt, azután folyékony étrend, majd ha nincs dysphagia könnyű vegyes étrend. Gondos székletrendezés.  Megfelelő folyadék és elektrolit therápia.

 

IV. Rehabilitáció

 

A betegség különösebb posztoperatív rehabilitációt nem igényel.

 

IV. Gondozás

 

1. Rendszeres ellenőrzés

Rendszeres ellenőrzés, kontrollvizsgálat javasolt:

4 hét, 6 hónap, 1 év múlva klinikai vizsgálat, szükség esetén passage vizsgálat is. Azt követően panaszok esetén.

 

2. Lehetséges szövődmények

 

2.1. Intraoperatív hibalehetőségek

2.1.a. Hibák a műtét menete során

- Portolási hiba

- A hiátus oesophageus kikészítés és hibái:

- Vagussérülés

- A kiserek sérülése

 

2.1.b. A talált szituáció hibás megítélése

 

2.1.c. Hibás műtéti típus megválasztása

 

2.1.d. Anatomiai tévedések

 

2.1.e. Anatomiai képlet megsértése

- Vérzés, perforatio, pleurasérülés

 

2.1.f. Inadequat technika

 

2. 2. Postoperativ szövődmények

4.2. a. Korai postoperativ szövődmények

Vérzés, atelectasia, pneumonia, ptx. Sebszövődmények ritkák. Gyomor ürülési nehezítettség, dyspagia, regurgitatio,  postoperativ reflux előfordulhat. A legrettegettebb szövődmény a nyelőcső ill. gyomor perforatiója, mely már a korai postoperativ szakban tüneteket okoz.

A laparoscopos cardiomyotomia mortalitása 0-1 %.

 

2.2.b. Késői postoperativ szövődmények

A reflux 4-10 % ban fordulhat elő, a műtéti típustől is függően. A fundoplicatio nélkül végzett cardiomyotomiák során gyakoribb. A későbbiek során megszűnhet, a betegek egyrészénél csak átmenetileg fordul elő. Tartósan meglévő reflux további kivizsgálást, kezelést, akár reoperációt is igényelhet.

A dysphagia  általában 90-94 %-ban megszűnik a cardiomyotomia után. A postoperativ dysphagia lehet átmeneti, funkcionális, de lehet hogy a korábban is fennálló dysphagia nem szűnt meg. Megfelelő beavatkozást (pl. tágitás) akár reoperációt is igényelhet a későbbiekben. Előfordul, hogy a dysphagia 6 hét után is fennáll. 4-6 hétig általában nem végzünk semmilyen betavatkozást dysphagia miatt. A tartós dysphagia oka lehet: incomplett myotomia, szoros fundoplicatio végzése, hegesedéssel gyógyuló myotomia következménye. A késői szakban a dysphagia lehet a postoperatív reflux következtében kialakult peptikus stenósis.

A refluxal szövődött esetek 2-3 %-a jár ilyen súlyos következményekkel.  Mindenképpen beavatkozást igényel, az esetek többségében dilatatióval kezelhető, néhány esetben reoperációt igényelhet.

 

4. 3. Reoperáció

4.3.a. Korai reoperáció

Laparoscopos cardiomyotomia után előfordul, hogy reoperációra kényszerülünk. Korai szakban leginkább vérzés és perforáció gyanúja miatt kényszerülünk reoperációra A reoperáció tünettől, szituációtól, gyakorlattól függően megkísérelhető laparoscoposan.

Vérzés tünetei egyértelműek. Csak stabil betegnél végezzünk azonban laparoszkópos beavatkozást.

Perforációnál gondos mérlegelés után döntsünk, a késlekedés fatális lehet. A perforáció 5-15 %-ban fordul elő az irodalomban. Többségét már az intraoperativ szakban észlelik és látják el. A postoperativ szakban felismert perforáció ellátható laparoscoposan. A talált lelettől függően nyílt műtétet tehet szükségessé.

 

4.3.b. Késői reoperáció

A laparoscopos cadiomyotomia az esetek kb. 10-15 %-ában sikertelen.

Okai: incomplett myotomia, incorrect diagnózis, reflux következményei. Azok, akik állandó dysphagiától szenvednek, sebészi revisiót igényelnek. A dysphagia reoperaciója előtt többszörös tágítással próbálkozhatunk. Amennyiben a sikertelenség okaként súlyos technikai hiba vagy komoly anatómiai rendellenesség igazolódik, akkor a beteg minél előbb reoperálandó.

A tervezett redo műtét előtt mindig fontos a részletes és alapos kivizsgálás, a műtét eredménytelenségére vezető okok feltárása. A reoperáció végezhető laparoscoposan is, a kiváltó okok függvényében. Ugyanakkor a redo műtét laparoscopos végzése sokkal nehezebb. Adhaesiók, fibrosis, rétegek összemosódása sokkal nehezebbé teszi a beavatkozást, mint a primaer cardiomyotomiát. Ezért a vélemények megoszlanak ezzel kapcsolatban.

 

5. A kezelés várható időtartama/Prognózis

 

Sebészi cardiomyotomia után:

Laparoscopos cardiomyotomiát követően a kórházi tartózkodás általában 4-8 nap. Ezt követően a lábadozás 2-4 hét. Ezt követően normál lefolyás esetén a beteg panaszmentesé válik. Az esetek 90-94 %-ában a dysphagia megszűnik. A betegek - műtéti típustól függően 0-15 %-ában postoperatív reflux alakul ki. 5-20 %-ban a dysphagia recidivájával kell számolni, 1-5 éven belül.

 

Az ellátás megfelelőségének indikátorai

1.        outcome indikátorok

-           dysphagia megszűnése (%)

-           recidíva jelentkezése (%)

-           műtéti szövődmények jelentkezése: (%)

                intraoperativ szövődmények

                posztoperatív szövődmények

                reoperációk

 

2.        minőségi indikátorok

-           posztoperatív reflux jelentkezése (%)

-           életminősség változások

 

VI. Irodalomjegyzék

 

1.        Abid S, Champion G, Richter JE, et al. Treatment of achalasia: The best of both worlds. Am J Gastroenterol. 89, 979-85 (1994)

2.        Ackroyd R., Watson D.I., Devitt P.G., Jamieson G.G.: Laparoscopic cardiomyotomy and anterior partial fundoplication for achalasia. Surg. Endosc. 15, 683-686 (2001).

3.        American College of Gastroenterology: Diagnosis and manegement of achalasia. Am.J.Gastroenterol. Dec. 94(12) 3406-12 (1999)

4.        Ancona E, Peracchia A., Zaninotto G., Rossi M., Bonavina L., Segalin A.: Heller laparoscopic cardiomyotomy with antireflux anterior fundoplication (Dor) in the treatment of esophageal achalasia. Surg. Endosc. 7, 459-461 (1993).

5.        Ancona E, Anselmino M., Zaninotto G., Costantini M., Rossi M., Bonavina L., Boccu C., Peracchia A.: Esophageal achalasia: laparoscopic versus conventional open Heller-Dor operation. Am.J. Surg. 170, 265-270 (1995).

6.        Anselmino M, Zaninotto G, Costantini M, et al. One-year follow-up after laparoscopic Heller-Dor operation for esophageal achalasia. Surg Endosc. 11, 3-7 (1997)

7.        Birgisson S, Richter JE. Achalasia: What's new in diagnosis and treatment? Dig Dis.  15, 1-27 (1997)

8.        Csendes A., Braghetto I., Mascaro J., Henriquez A.: Late subjective and objective evaluation of the esophagomyotomy in 100 patients with achalasia of the esophagus. Surgery 104, 469-475 (1988).

9.        Delgado F., Bolufer J.M., Martínez-Abad M., Martín J., Blanes F., Castro C., Moreno-Osset E., Mora F., Benages A. : Laparoscopic treatment of esophageal achalasia. Surg. Laparosc. Endosc. 6, No. 2, 83-90 (1996).

10.     Ellis F.H., Crozier R.E., Watkins E.: Operation for esophagealachalasia: results of esophagomyotomy without antireflux operation. J.Thor. Cardiovasc. Surg. 88, 344-351 (1984)

11.     Forgács A.: A nyelőcső motolitási zavarai. In: Gastrointestinális motilitás. Szerk: Lonovics J., Simon L., Forgács A., Wittman T., Bálint A., Medikom, Budapest, 39-52 (1996).

12.     Gorecki P.J., Hinder R.A., Libbey J.S., Bammer T., Floch N.: Redo laparoscopic surgery for achalasia. Surg. Endosc. 16, 772-776 (2002).

13.     Hajdu Z., Kathy S., Bokor L., G.Kiss Gy., Kósa I.: Laparoscopos cardiomyotomia az achalasia sebészi kezelésében. Magy. Seb. 53, 2, 43-47 (2000).

14.     Hunter J.G., Trus T.L., Branum G.D., Waring J.P.: Laparoscopic Heller myotomy and fundoplication for achalasia. Ann. Surg. 225, No.6, 655-665 (1997).

15.     Makela J, Kiviniemi H, Laitinen S. Heller's cardiomyotomy compared with pneumatic dilation for the treatment of oesophageal achalasia. Eur J Surg. 157, 411-4 (1991)

16.     Raiser F., Perdikis G., Hinder R., Swanstrom L.L., Filipi C.J., McBride P.J., Katada N., Neary P.J.: Heller myotomy via minimal access surgery: an evaluation of antireflux procedures. Ach. Surg. 131, 593-598 (1996).

17.     Robertson G.S.M., Lloyd D.M., Wicks A.C.B., de Caestecker J., Veitch P.S.: Laparoscopic cardiomyotomy without an antireflux procedure. Br. J. Surg. 82, 957-959 (1995).

18.     Rosati R., Fumagalli U., Bona S., Pagani M., Perachia A.: Evaluating results of laparoscopic surgery for esophageal achalasia. Surg. Endosc. 12, 270-273 (1998).

19.     Sharp K.W., Khaitan L., Scholz S., Holzman M.D., Richards W.O.: 100 consecutive minimally invasive Heller myotomies: lessons learned. Ann. Surg. 235, No.5, 631-639 (2002).

20.     Shimi S., Nathanson L.K., Cuschieri A..: Laparoscopic cardiomyotomy for achalasia. J.R. Coll. Surg. Edinb. 36, 152-154 (1991).

21.     Spivak H., Lelcuk S., Hunter J.G.: Laparoscopic surgery of the gastroesophageal junction. World J. Surg. 23, 356-367 (1999).

22.     Swanstrom L., Pennings J.: Laparoscopic esophagomyotomy for achalasia. Surg. Endosc. 9, 286-292 (1995).

23.     Vaezi MF, Richter JE. Current therapies for achalasia: Comparison and efficacy. J Clin Gastroenterol; 27, 21-35 (1998)

24.     Zaninotto G., Constantini M., Portale G., Battaglia G., Molena D., Carta A., Costantino M., Nicoletti L., Ancona E.: Etiology, diagnosis, and treatment of failures after laparoscopic Heller myotomy for achalasia. Ann. Surg. 235, No.2, 186-192 (2002)

 

Kapcsolódó internetes oldalak

1.     Society for Surgery of the Alimentary Tract, Inc. Web site.

www.ssat.com/cgi-bin/guidelines.cgi

Society for Surgery of the Alimentary Tract, Manchester: Achalasia. Guideline

2.     American College of Gastroenterology Web site.www.east-elsevier.com

Diagnosis and management of achalasia.Guideline of American College of Gastroenterology.

3.     American Gastroenterological Association (AGA) Web site. www.wbsaunders.com

Achalasia. American Gastroenterological Association. Guideline.

4.     U.S. National Guideline about achalasia.www.guideline.gov

5.     www. websurg.com

 

 

VII. Melléklet

 

Illusztrációk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

Fejlesztés alatt!