Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Acut pancreatitis sebészi kezelése

 

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

 

 

 

I. Alapvető megfontolások

 

1. Definíció

Az acut pancreatitis a hasnyálmirigy heveny gyulladásos megbetegedése, mely különböző súlyosságú lokális morfológiai eltérések és szisztémás tünetek formájában jelentkezik.

 

Alapvetően két formáját különböztetjük meg (Atlanta klasszifikáció, 1992) (1):

1.      intersticiális pancreatitis – heveny enyhe hasnyálmirigy gyulladás -

a hasnyálmirigy steril gyulladása jellemzően  intersticiális ödéma képződéssel, melyet a hasnyálmirigy necrosisa és többszervi elégtelenség általában nem kísér.

2.      Necrotizáló pancreatitis – heveny súlyos hasnyálmirigy gyulladás -

kiterjedt locoregionális szöveti és hasnyálmirigy elhalással (necrosis) és gyakran többszervi elégtelenség (tüdő-, vese- és szívelégtelenség) fennállásával.

 

2. Etiológia

A betegség kialakulásának hátterében elsősorban az epeúti kövesség és/vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás áll (80-90 %-a az eseteknek). Számos egyéb etiológiai faktor ismert: metabolikus tényezők (hypercalcaemia, hyperlipiaemia), anatómiai és funkcionális elváltozások (pancreas divisum, pancreas vezeték szűkülete, ampulla stenosis, Oddi sphyncter dysfunkcio), mechanikus inzultusok (hasi trauma, ERCP), gyógyszerek (pl.: prednisolon, thiazidok), fertőzések (pl.: mumps, vírus hepatitis, cytomegalovírus) is szerepet játszanak kialakulásában, azonban van idiopathias formája is.

 

3. Tünettan

-     A tünetek rendszerint étel, ital abúzust követően alakulnak ki.

-         Heves epigastriális hasi fájdalom, mely lehet övszerű vagy hátba sugárzó.

-         Hányinger, hányás.

-         Hasi puffadás, meteorizmus, paralitikus ileus.

-         Lumbalis (Grey Turner jel), periumbilicalis (Cullen jel) ecchymosis az ún. haemorrhagias pancreatitis esetén.

-         Subfebrilitás kezdetben, magasabb láz (>39 C) a 2.-3. napon.

-         Tachycardia és hypotensio gyakori kísérő tünetek.

-         Icterus, subicterus (biliaris forma).

-         Krónikus májelégtelenség jelei (spider naevus, gynecomastia stb.)

 

II. Diagnózis

 

1. Diagnosztika

1.1. Laboratóriumi leletek

-         Szérum, vizelet, ascites/mellkasi folyadék amylase és lipase értékek 24 órán belül emelkedettek. Szérum lipase emelkedés megbízhatóbb jele a gyulladásnak.

-         Leukocytosis (10-30 G/l)

-         Hyperglycaemia, glucosuria kísérheti.

-         Szérum bilirubin, alkalikus phosphatase, karbamid-nitrogén emelkedett lehet.

-         Szérum kalcium szint csökkenés (a szérum albumin megfogyatkozását tükrözi)

-         Szérum C- reaktív protein (CRP) szint emelkedése (48 órával a panaszok megjelenését követően, a betegség súlyosságával jól korrelál).

-         Se elastase-1

 

1.2. Képalkotó eljárások

-         hasi ultrahang (epeúti és/vagy epehólyag kövesség, epeúti tágulat kimutatására, diagnosztikus értéke korlátozott)

-         Hasi CT (spirál, i.v. kontrasztos dinamikus; hasnyálmirigy necrosis, peripancreaticus folyadék és egyéb gyulladásos szövődmények kimutatására, a betegség progressziójának nyomon követésére is alkalmas)

-         kétirányú hasi röntgen felvétel (bal felső quadránsban lévő levegővel teli un. „őrző bélkacs”, „vastagbél levágottsági tünet”)

-         mellkas felvétel (bal alsó tüdőlebenyben vonalszerű fokális atelectasia, Fleischner csík, mellkasi folyadékkal vagy nélküle)

 

2. A pancreatitis súlyosságának megítélése

A hasnyálmirigy gyulladás súlyosságának megítélésére több objektív, nemzetközileg elfogadott „score” rendszer használható. Ezek közül APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation) és a Ranson-féle beosztás széles körben elfogadott. A klinikai tünetek romlása, leukocytosis, CRP emelkedés, CT vizsgálaton a hasnyálmirigy necrosisa és expansios gyulladásos jelek megjelenése, az APACHE II score 13 fölé emelkedése a súlyos necrotizáló pancreatitis fennállását támasztja alá (B szintű evidencia) (2, 3).

 

3. A hasnyálmirigy gyulladás etiológiájának tisztázása és ennek megfelelő kezelés alkalmazása

Az acut pancreatitis az esetek közel felében (40-60 %) epeúti (epehólyag) kövesség talaján alakul ki. Ennek igazolására a laboratóriumi leleteken kívül a hasi ultrahang és az ERCP vizsgálat alkalmas. Amennyiben a megfelelő intenzív kezelés hatására a beteg állapota nem javul és súlyos biliáris obstructio és/vagy cholangitis lép fel, sürgős (24-72 órán belül végzett) ERCP és EST végzése javasolt az epeelfolyás biztosítására (B szintű evidencia) (4, 5, 6, 7).

 

III. Kezelés

 

1. Enyhe, intersticiális pancreatitis kezelése

A heveny, enyhe fokú, ún. intersticiális pancreatitis kezelése alapvetően konzervatív (az esetek kb 90%-a) (1. ábra). A kezelés részét alkotja a hőmérséklet, pulzus, vérnyomás, vizelet kiválasztás monitorizálása, valamint a hasnyálmirigy „nyugalomba helyezése”, a szájon át való étel- és italfogyasztás felfüggesztése, folyadékpótlás, a fájdalomcsillapítás, és középsúlyos paralitikus ileus esetén a nasogastricus szonda alkalmazása. A kezelés hatására a folyamat rendszerint 1 héten belül spontán megszűnik, általában nem igényel speciális intenzív ellátást és sebészi intervenciót sem (B szintű evidencia) (8, 9, 10, 11, 12, 13).

 

2. Súlyos, necrotizáló pancreatitis kezelése

A hasnyálmirigy gyulladásos esetek kisebb hányadában (10-20 %) a gyulladásos folyamat progressziója miatt a hasnyálmirigy és a környező szövetek részleges vagy teljes elhalása jön létre. A tünetek jelentkezését követő első héten a szervezet szisztémás gyulladásos válaszreakciója (SIRS) a meghatározó, melyhez sokszervi elégtelenség is társulhat (pulmonáris, cardiovascularis, vese). (A gyulladásos válaszreakció a hasnyálmirigy necrosis és/vagy hasnyálmirigy felülfertőződés nélkül is kialakulhat.) A felülfertőződés nélküli necrotizáló hasnyálmirigy gyulladás kezelése az esetek többségében nem sebészi (2. ábra) (8, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19) (B szintű evidencia).

 

3. A konzervatív kezelés legfontosabb elemei:

-         A beteg vitális paramétereinek szoros observációja a pancreatitis kezelésében jártas intenzív osztályon.

-         Labor vizsgálatok: vérkép, se amiláz és lipáz, máj-, vesefunkciós paraméterek, szérum elektrolitok, se Ca, CRP, vérgáz analizis.

-         Megfelelő folyadék reszusztitáció, teljes parenterális táplálás.

-         Enterális táplálás  (Treitz szalag alá vezetett jejunális szonda) csökkenti a szeptikus komplikációk előfordulását és a mortalitást (B szintű evidencia), (20, 21, 22, 23).

-         Profilaktikus széles spekrumú antibiotikum alkalmazása csökkenti a pancreas necrosis felülfertőződését és az egyéb szeptikus komplikációkat, a túlélésre gyakorolt hatása viszont nem teljesen bizonyított (A szintű evidencia) (24, 25, 26, 27, 28). A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazásával azonban megnő a Gram-pozitív baktériumok és gombák okozta fertőzések aránya, melyet a kezelés során figyelembe kell venni (29).

-         Fájdalomcsillapítás (parenterális fájdalomcsillapítók, elsősorban nem erős opioid készítmények, Vater papilla spasmus elkerülése miatt epidurális katéter).

-         Nasogastricus szonda (bélparalysis esetén).

-         Egyéb kezelési eljárások, mint a szelektív bél dekontamináció, peritoneális lavage, haemodialysis, protease inhibitorok, H2 receptor antagonisták jótékony hatása nem bizonyított.

-         Dextran 40000, pentoxifyllin

 

4. Felülfertőződött necrotizáló pancreatitis kezelése

A necrotizáló pancreatitisek 40-70 %-ában a necrosis felülfertőződése alakul ki (30, 31, 32), mely általában a betegség 2.-3. hetében jön létre. A fertőzés jelentősen emeli a betegség mortalitását, mely elérheti a 20-50 %-ot is. (33, 34, 35, 36). A felülfertőződés csökkenthető széles spektrumú antibiotikumok preventív adásával (24, 25, 26, 27, 28, 37) (A szintű evidencia), azonban a mortalitás nem feltétlenül csökken (24, 25, 26).

Felülfertőződés gyanúja esetén (szepszis klinikai jelei, se procalcitonin emelkedés), ennek igazolására ultrahang vagy CT vezérelt finom tű aspirációt szükséges végezni (31, 38, 39) (B szintű evidencia). A beavatkozás szövődménye alacsony (38, 39), szenzitivitása és specificitása eléri a 88 illetve a 90 %-t (40) (3. ábra).

A felülfertőzött necrotizáló pancreatitis kezelése egyértelműen sebészi (8, 10, 12, 13, 41, 42) (B szintű evidencia). Operatív beavatkozás nélkül a mortalitás 30 és 80 % között van (30, 34, 43), míg a műtéttel kezelt esetekben a halálozás 7-30 %-ra csökken. (8, 43, 44, 45, 46). A sebészi kezelés „legideálisabb” ideje a betegség 3.-4. hete, mivel a necrosis demarkációja ekkorra már megtörtént és ezzel a sebészi beavatkozás szövődményei (vérzés, felesleges ép szövet eltávolítása stb.) is csökkenek. (47) (B szintű evidencia).

A sebészi kezelés alapvető célja a fertőzött, elhalt pancreas és egyéb szövetek eltávolítása az ép szövetek megkímélésével. A műtét során a hasnyálmirigy és a zsírnecrozisra predilectios helyek (retroperitoneum, paracolikus regiok, bursa omentalis, subphreniumok, mesenterium gyök) feltárása is elengedhetetlen. A necrectomiát (necrosectomiat) követően öblítő drainaget állíthatunk be, mely a feltárt terület tartós zárt öblítését biztosíthatja. (16, 45, 46, 48). Más szerzők a tervezett időzített reoperációt (42, 18), valamint a nyitott hasi kezelést (49) is alkalmazzák. A különböző sebészi módszerek összehasonlítása prospektív tanulmányban még nem történt meg.

A legújabb irodalomban a percutan endoscopos valamint a minimal invasív drainage és necrosectomia jelent meg alternatív kezelésként (50, 51, 52, 53), azonban pontos indikációs területük még nem definiált (50, 51, 52, 53, 54). Ezen kezelési eljárások alkalmasak izolált abscessusok, fertőzőtt psudocysták kezelésére is. Amennyiben a szeptikus klinikai tünetek változatlanok, nyitott drainage végzése ajánlott (B szintű evidencia) (13).

 

5. Kiegészítő sebészi kezelés

Biliáris eredetű pancreatitis esetén a későbbi recidívát megelőzendően a cholecystectomia elvégzése mindenképpen ajánlott (B szintű evidencia) (4. ábra).

Enye, intersticiális pancreatitis lezajlását követően a köves epehólyag eltávolítását a beteg hazabocsátása előtt kedvezőbb elvégezni (B szintű evidencia) (10, 55, 56).

Súlyos necrotizáló pancreatitis esetén érdemes a gyulladás lezajlása után, a beteg teljes rehabilitációját követően elvégezni a cholecystectomiát (B szintű evidencia) (57, 58, 59).

 

IV. Rehabilitáció

 

V. Gondozás

 

Utógondozás

A hasnyálmirígy teljes vagy részleges eltávolítását követően endokrin és/vagy exocrin funkciócsökkenés is gyakran felléphet. Ilyen esetekben a pancreaszenzim substitució illetve diabetes mellitus gondozása szükségessé válhat.

 

VI. Irodalomjegyzék

 

1.      Bradley EL 3rd: A clinically based classification system for acute panreatitis. Summery of the InternationalSymposium on Acute Pancreatitis. Atlanta, GA, September 11-13, 1992. Arch Surg 1993, 128(5): 586-590, 1993.

2.      Ogawa M, Hirota M, Hayakawa T, Matsuno M, Watanabe S, Atomi H, Otsuki M, Kashima T, Koizumi M, Harada H, Yamamoto M, Nishimori I: Stages of severity stratification for acute pancreatitis (in Japanese). In: Ogawa M (ed) Annual report of Research Committee on Intractable Pancreatic Dis­eases. Division of Gastrointestinal Diseases. The Ministry of Health and Welfare of Japan. 1999, pp 19-22.

3.      Larvin M: Assessment of severity and prognosis in acute pancreatitis. Eur J Gastroenterol Hepatol. 1997, 9:122-130.

4.      Neoptolemos JP, Carr-Locke DL, London NJ, Bailey IA, James D, Fossard DP: Controlled trial of urgent endoscopic retrograde cholangio-pancreatography and endoscopic sphineterotomy versus conservative treatment for acute pancreatitis due to gallstones. Lancet 1988, ii: 979-983.

5.      Fan ST, Lai EC, Mok FP, Lo CM, Zheng SS, Wong J: Early treatment of acute biliary pancreatitis by endoscopic papillotomy. N Engl J Med 1993, 328: 228-232.

6.      Fölsch UR, Nitsche R, Ludtke R, Hilgers RA, Creutzfeldt W: Early ERCP and papillotomy compared with conservative treatment for acute biliary pancreatitis. The German Study Group on Acute Biliary Pancreatitis. N Engl J Med 1997, 336: 237-242.

7.      Nowak A, Nowakowska-Dulawa E, Marek T, Rybicka J: Final results of the prospective. randomized. controlled study on endoscopic sphincterotomy versus conventional management in acute biliary pancreatitis (abstract). Gastroenterol 1995, 108: 380.

 

8.      Büchler MW, Gloor B, Müller CA, Friess H, Seiler CA, Uhl W: Acute necrotizing pancreatitis: Treatment strategy according to the status of infection. Ann Surg 2000, 231: 619-626.

9.      Rünzi M, Layer P, Büchler MW: The therapy of acute pancreatitis. General guidelines. Working group of the Society for Scientific Medical Specialties. Z Gastroenterology 2000, 38:571-581.

10.  British Society of Gastrocnterology: United Kingdom guidelines for the management of acute pancreatitisGut 1998, 42 (suppl 2): SI-S13.

11.  Winslet M, Hall C, London NJ, Neoptolemos JP: Relation of diagnostic serum amylase levels to aetiology and severity of acute pancreatitis. Gut 1992, 33: 982-986.

12.  Uhl W, Warshaw A, Imrie C, Bassi C, McKay CJ, Lankisch PG, Carter R, Di Magno E, Banks PA, Whitcomb DC, Dervenis C, Ulrich CD, Satake K, Ghaneh P, Hartwig W, Werner J, McEntee G, Neoptolemos JP, Büchler MW: IAP guidelines for the surgical management of acute pancreatitis. Pancreatology 2002, 2: 565-573.

13.  Mayumi T, Ura H, Arata S, Kitamura N, Kiriyama I, Shibuya K, Sekimoto M, Nago N, Hirota M, Yoshida M, Ito Y, Hirata K, Takada T: Evidence-based clinical practice guidelines for acute pancreatitis: proposals. J Hepatobiliary Pancreat Sur 2002, 9: 413-422.

14.  Bradley EL, Allen K: A prospective longitudinal study of observation versus surgical inter­vention in the management of necrotizing pancreatitis. Am J Surg 1991, 161: 19-24.

15.  Karimgani I, Porter KA, Langevin RE, Banks PA: Prognostic factors in sterile pancreatic necrosis. Gastroenterology 1992, 103: 1636-1640.

16.  Beger HG, Büchler M, Bittner R, Block S, Nevalainen T, Roscher R: Necrosectomy and postoperative local lavage in necrotizing pancreatitis. Br J Surg 1988, 75: 207-212.

17.  Rau B, PraIle U, Uhl W, Schoenberg MH, Beger HG: Management of sterile necrosis in instances of severe acute pancreatitis. J Am Coll Surg 1995, 181: 279-288.

18.  Rattner DW, Legermate DA, Lee MJ, Mueller PR, Warshaw AL: Early surgical debridement of symptomatic pancreatic necrosis is beneficial irrespective of infection. Am J Surg 1992, 163: 105-109.

19.  Tsiotos GG, Luque-de LE, Soreide JA, Bannon MP, Zietlow SP, Baerga-Varela Y, Sarr MG: :Management of necrotizing pancreatitis by repeated operative necrosectomy using a zipper technique. Am J Surg 1998, 175: 91-98.

20.  McClave SA, Greene LM, Snider HL, Makk LJ, Cheadle WG, Owens NA, Dukes LG, Goldsmith LJ: Comparison of the safety of early enteral vs parenteral nutrition in mild acute pancreatitis. JPEN 1997, 21: 14-20.

21.  Windsor AC, Kanwar S, Li AG, Barnes E, Guthrie JA, Spark JI, Welsh F, Guillou PJ, Reynolds JV: Compared with parenteral nutrition, enteral feeding attenuates the acute phase response and improves disease severity in acute pancreatitis. Gut 1998, 42: 431-435.

22.  Kalfarentzos F, Kehagias J, Mead N, Kokkinis K, Gogos CA: Enteral nutrition is superior to parenteral nutrition in severe acute pancreatitis: results of a randomized prospective trial. Br J Surg 1997, 84: 1665-1669.

23.  Olah A, Pardavi G, Belagyi T, Nagy A, Issekutz A, Mohamed GE: Early nasojejunal feeding in acute pancreatitis is associated with a lower complication rate.
Nutrition. 2002, 18(3): 259-262.

24.  Pederzoli P, Bassi C, Vesentini S, Campedelli A: A randomized multicenter clinical trial of antibiotic prophylaxis of septic complications in acute necrotizing pancreatitis with imipenem. Surg Gynecol Obstet 1993, 176: 480-483.

25.  Delcenserie R, Yzet T, Ducroix JP: Prophylac­tic antibiotics in treatment of severe acute alco­holic pancreatitis. Pancreas 1996, 13: 198-201.

26.  Nordback I, Sand J, Saaristo R, Paajanen H: Early treatment with antibiotics reduces the need for surgery in acute necrotizing pancreatitis - A single-center randomized study. J Gastrointest Surg 2001, 5: 113-120.

27.  Sainio V, Kemppainen E, Puolakkainen P, Taavitsainen M, Kivisaari L, Valtonen V, Haapiainen R, Schroder T, Kivilaakso E: Early antibiotic treatment in acute necrotising pancreatitis. Lancet 1995, 346: 663-667.

28.  Golub R, Siddiqi F, Pohl D: Role of antibiotics in acute pancreatitis: A meta-analysis. J Gastrointest Surg 1998,1: 496-503.

29.  Gloor B, Müller CA, Worni M, Stahel PF, Redaelli C, Uhl W, Büchler MW: Pancreatic infection in severe pancreatitis: The role of fungus and multiresistant organisms. Arch Surg 2001, 136: 592-596.

30.  Beger HG, Bittner R, Block S, Büchler M: Bacterial contamination of pancreatic necrosis. A prospective, clinical study. Gastroenterology 1986, 91:433-438.

31.  Gerzof SG, Banks PA, Robbins AH, Johnson WC, Spechler SJ, Wetzner SM, Snider JM, Langevin RE, Jay ME: Early diagnosis of pancreatic infection by computed tomography-guided aspiration. Gastroenterology 1987, 93: 1315-1320.

32.  Bassi C, Falconi M, Girelli F: Microbiological findings in severe pancreatitis. Surg Res Commun 1989, 5: 1-4.

33.  Isenmann R, Rau B, Beger HG: Bacterial infec­tion and extent of necrosis are determinants of organ failure in patients with acute necrotizing pancreatitis. Br J Surg 1999, 86: 1020-1024.

34.  Gloor B, Müller CA, Worni M, Martignoni ME, Uhl W, Büchler MW: Late mortality in patients with severe acute pancreatitis. Br J Surg 2001, 88: 975-979.

35.  Le Mee J, Paye F, Sauvanet A, O’Toole D, Hammel P, Maty J, Ruszniewski P, Belghiti J: Incidence and reversibility of organ failure in the course of sterile or infected necrotizing pancreatitis. Arch Surg 2001, 136: 1386-1390.

36.  Ho HS, Frey CF: The role of antibiotic prophylaxis in severe acute pancreatitis. Arch Surg 1997, 132: 487-492.

37.  Sharma VK, Howden CW: Prophylactic antibiotic administration reduces sepsis and mortality in acute necrotizing pancreatitis: a metaanalysis. Pancreas 2001, 22: 23-31.

38.  Banks PA, Gerzof SG, Langevin RE, Silverman SG, Sica GT, Hughes MD: CT-guided aspiration of suspected pancreatic infection; bacteriology and clinical outcome. Int J Pancreatol 1995, 18: 265-270.

39.  Hiatt JR, Fink AS, King W, Pitt HA: Percutanceus aspiration of peripancreatic fluid collec­tions: A safe method to detect infection. Surgery 1987, 101: 523-530.

40.  Rau B, Pralle U, Mayer JM, Beger HG: Role of ultrasonographically guided fine-needle aspiration cytology in the diagnosis of infected pancreatic necrosis. Br J Surg 1998, 85: 179-184.

41.  Bradley EL: A fifteen year experience with open drainage for infected pancreatic necrosis. Surg Gynecol Obstet 1993, 177: 215-222.

42.  Sarr MG, Nagorney DM, Mucha PJ, Farnell MB, Johnson CD: Acute necrotizing pancreatitis: Management by planned, staged pancreatic necrosectomy/debridement and delayed primary wound closure over drains. Br J Surg 1991, 78: 576-581.

43.  Bittner R, Block S, Büchler M, Beger HG: Pancreatic abscess and infected pancreatic necrosis. Different local septic complications in acute pancreatitis. Dig Dis Sci 1987, 32: 1082-1087.

44.  Fernandez-del Castillo C, Rattner DW, Makary MA, Mostafavi A, McGrath D, Warshaw AL: Debridement and closed packing for the treatment of necrotizing pancreatitis. Ann Surg 1998, 228: 676-684.

45.  Farkas G: Pancreatic head mass: how can we treat it? Acute pancreatitis: surgical treatment. JOP. 2000 Sep;1(3 Suppl): 138-142. Review

46.  Farkas G, Marton J, Mandi Y, Szederkenyi E: Surgical strategy and management of infected pancreatic necrosis. Br J Surg. 1996, 83(7): 930-933.

47.  Mier J, Leon EL, Castillo A, Robledo F, Blanco R: Early versus late necrosectomy in severe necrotizing pancreatitis. Am J Surg 1997, 173: 71-75.

48.  Larvin M, Chalmers AG, Robinson PJ, McMahon MJ: Debridement and closed cavity irriga­tion for the treatment of pancrcatic necrosis. Br J Surg 1989, 76: 465-471.

49.  Bradley EL: Management of infected pancreatic necrosis by open drainage. Ann Surg 1987, 206: 542-550.

50.  Baron TH, Thaggard WG, Morgan DE, Stanley RJ: Endoscopic therapy for organized pancreatic necrosis. Gastroenterology 1996, 111: 755-764.

51.  Freeny PC, Hauptmann E, Althaus SJ, Traverso LW. Sinanan M Percutaneous CT-guided catheter drainage of infected acute necrotizing pancreatitis: Techniques and results. Am J Roentgenol 1998, 170: 969-975.

52.  Baril NB, Ralls PW, Wren SM: Does an infected peripancreatic fluid collection or abscess mandate operation? Ann Surg 2000, 231: 361-367.

53.  Carter CR, McKay CJ, Imrie CW: Percutaneous-necrosectomy and sinus tract endoscopy in the management of infected pancreatic necrosis: an initial experience. Ann Surg 2000, 232: 175-180.

54.  Szentkereszty Z, Kerekes L, Hallay J, Czako D, Sapy P: CT-guided percutaneous peripancreatic drainage: a possible therapy in acute necrotizing pancreatitis.
Hepatogastroenterology. 2002, 49(48): 1696-1698.

55.  Pellegrini CA: Surgery for gallstone pancreatitis. Am J Surg 1993, 165: 515-518.

56.  Uhl W, Müller CA, Krahenbuhl L, Schmid SW, Scholzel S, Büchler MW: Acute gallstone pancreatitis: Timing of laparoscopic cholecystectomy in mild and severe disease. Surg Endosc 1999, 13: 1070-1076.

57.  Tang E, Stain SC, Tang G, Froes E, Berne TV: Timing of laparoscopic surgery in gallstone, pancreatitis. Arch Surg 1995, 130: 496-499.

58.  Tondelli P, Stutz K, Harder F, Schuppisser JP, Allgower M: Acute gallstone pancreatitis: Best timing for biliary surgery. Br J Surg 1982, 69: 709-710.

59.  Runkel NS, Buhr HJ, Herfarth C: Outcome, after surgery for biliary pancreatitis. Eur J Surg 1996, 162: 307-313.

 

VII. Melléklet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. ábra

 

 

 

 

Acut pancreatitis konzervativ kezelése
 
 

 

 

 


                                                                       Klinikai állapot monitorizálása

                                                                       Cardiopulmonaris támogatás

                                                                       Fájdalomcsillapítás

                                                                       Hasnyálmirigy nyugalomba helyezése

Acut pancreatitis súlyosságának felmérése

 
 

 


                                                                                                                                         

 

 

                                                                       Klinikai jelek (shock, dyspnoe,                                                         Enyhe                mentalis statusz változása stb.)

                                 acut                           Laboratóriumi változások (CRP#, fvs#)

                               pancreatitis                        CT (dinamikus)

                                                                       Súlyosság felmérése („Score”)

Etiológiai kórok tisztázása

 
 


                                                                                                          Súlyos acut pancreatitis

 

 

                 

 

 

                  Nem biliaris               Biliaris

                  acut pancreatitis  acut pancreatitis

                                                           (ERCP+EST)

                                                           (kőextractio)

 

 

 

Konzervativ kezelés

 
                 

 

 

 


2. ábra

 

 

 

 

Súlyos acut pancreatitis (APACHE Sc ³ 13)

 
 

 

 

 


                                                                      

 

 

 

Intenzív

osztályos

ellátás

 
                                                                                              Folyadék pótlás

                                                                                              Cardiopulmonaris monitorizálás

                                                                                              Antibiotikum

                                                                                              Enterális táplálás

                                                                                              Sokszervi elégtelenség kezelése

 

                                                                      

 

 

 

 


Etiológiai kórok tisztázása

 
                                              

 

 

                                                                      

 

 

                                          Biliaris                 Nem biliaris

                                          acut pancreatitis acut pancreatitis

 

                                                                                   

 

 

                  ERCP+EST+kőextractio

                  (24-72 órán belül)                                       Complicatiok monitorizálása

 


3. ábra

 

 

 

 

Felülfertőződés, complicatiok

 
                                               

 

 

 

                                                           

                                                                       Klinikai jelek (magas láz, fokozódó hasi

                                                                                              panaszok stb.)

                                                                       Laboratóriumi jelek (fvs#, CRP#, PCT# stb.)

                                                                       APACHE score emelkedés

                                                                       Pozitiv haemocultura

                                                                       Peripancreatikus gáz megjelenése (CT)

 

 

                                              

Finom tű aspiráció (FNA) CT/UH vezérelt

(*finom tű aspiráció)

 
 

 

 


                                                                       

 

 

 

                  Fertőzött pseudocysta                                     Felülfertőzött pancreas necrosis

                                                                                                                     

                                                          

 

 

Percutan drainage                                         Sebészi drainage                       Sebészi necrectomia

                                 nincs javulás

                                                                                                                     

 

 

 

                                                                                                          Folyamatos lavage (zárt)

                                                                                                          vagy nyitott drainage

 


4. ábra

 

 

 

 

Biliaris pancreatitis
 
                                                             Epeúti kövesség és/vagy epehólyag

                                                             kövesség, epeúti tágulat (UH/CT)

                                                             Szérum bilirubin#

                                                             SGOT#, GPT#, gGT# ALP#

 

 

 

Cholangitis, epeúti obstructio

                          

              +                           -

 

                                                                                 

Sürgősségi ERCP, EST

Epeúti kövesség megszüntetése

Antibiotikum

 

Konzervatív kezelés

(enyhe/súlyos acut pancreatitisnek megfelelően)

 
 

 

 

 

 


                                                                                            

 

 

 

Cholecystectomia

 
                                                                             

 

 

                                                                                                                 

 

 

 

                                                         Enyhe acut pancreatitis Súlyos acut pancreatitis

 

                                                         lehetőség szerint               a műtét a teljes

                                                         rögtön az acut                    gyógyulást

                                                         gyulladás lezajlását       követően

                                                         követően                                 ajánlott

 


A tudományos eredmények és vélemények hierarchiája a SIGN [Scottish Intercollegiate Guidelines Network (2000)] ajánlása alapján készült el (1. táblázat).

 

1. táblázat. Az ajánlások hierarchiája

 

A

Az eredmények metaanalízisből, rendezett irodalmi áttekintésből származnak, vagy legalább egy jól tervezett, jól kivitelezett, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálat ajánlata, ahol minimális az esélye a rendszerezett hibának (Ia és Ib).

B

Kohorsz és eset-kontroll vizsgálatok rendezett irodalmi áttekintéséből származnak (IIa), és Ia- vagy Ib-eredmények extrapolálása.

C

Legalább egy jól tervezett, jól kivitelezett, de nem randomizált kontrollcsoportos vizsgálat ajánlata (IIb, IIc).

D

Az eredmények jól tervezett, de nem kísérleti tanulmányokból származnak (III), vagy az ajánlat a szakmai kollégium vagy kutatócsoport, vagy a szakterület vezető egyéniségeinek véleményén alapul. A vélemény jól dokumentált formában rendelkezésre áll, és bizonyítottan nem lelhető fel a szakirodalomban a kérdésekre vonatkozó jól tervezett és kivitelezett kutatási eredmény (IV).

 

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

 

 

 

Fejlesztés alatt!