Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

A hasfali és lágyéktáji sérvek kezeléséhez

 

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

 

 

 

I. Alapvető megfontolások

 

1. Definíció

Sérvnek nevezzük bármely zsigernek a normál anatómiai helyzetéből (üregéből) valamely veleszületett vagy szerzett nyíláson való kitüremkedését, előesését. Hasfali sérv (hernia parietis abdominis) a hasfal azon veleszületett vagy szerzett gyenge területén alakul ki, ahol az intraabdominalis nyomás szervet (szerveket) présel a hasfal elé. A hasfali sérvek döntő többségét (82 %) a lágyéktáji (inguinalis és femoralis) sérvek képezik. Erre, valamint a sajátos anatómiára és műtéti megoldásokra való tekintettel tárgyalásuk külön is indokolt és szokásos.

A lágyéksérv (hernia inguinalis) a canalis inguinalis területén alakul ki, ahol a funiculus spermaticus (nőkön a ligamentum rotundum) áthalad. Itt hiányzik a musculoaponeuroticus réteg, és csupán a fascia transversalis képez ellenállást az intraabdominalis nyomással szemben. Anatómiai megjelenése szerint lehet: medialis (direkt, egyenes), lateralis (indirekt, ferde), kombinált, csuszamlásos (par glissement). Az esetek mintegy 25 %-ában kétoldai. A herezacskóba leérő sérv a hernia scrotalis. A combsérv (hernia femoralis) a POUPART-szalag medialis harmada alatt, a nagyerek (arteria és vena femoralis) mentén, a combcsatornán (canalis femoralis) lép ki a combhajlatba. Nőkön gyakoribb. A sérvek megoszlását az 1. táblázat szemlélteti.

 

1. táblázat. A hasfali sérvek megoszlása

 

                                                       Hernia parietis abdominis

                            --------------------------------------------------------

lágyéki régióban                                                    a hasfal egyéb területén

(82 %)                                                                      (18 %)

 

inguinalis                                      femoralis                                       posztoperatÍv (incisionalis,

(80 %)                                            (2 %)                                              parastomalis) (8-10 %),

umbilicalis (4-5 %),

paraumbilicalis,

                                                                                                               epigastriális,

indirekt              direkt                                                                         Spiegel-féle,

(80%)                 (20 %)                                                                        lumbalis, perinealis,

                                                      medencetáji (obturatoria,

                                                                                                               ischiadica, supra- és infra-

                                                                                                               piriformis) sérvek

 

2. Etiológia

A világrahozott (congenitalis) valamint fiatalkorban jelentkező sérvek csaknem kivétel nélkül fejlődési hibák: lágyéksérvben a here descensusát követően a hashártyatasak (processus vaginalis peritonei), köldöksérvben pedig a köldökgyűrű záródása elmarad.

A szerzett (aquirált) sérvek későbbi életkorban jelentkeznek: a hasfal musculoaponeurotikus rétege nem képes ellenállni az intraabdominalis nyomásnak. Keletkezésüket elősegítheti bármely hasűri nyomásfokozódással járó kóros állapot (makacs köhögés, vizeletürítési zavarok, székrekedés, hasi tumor, elhízás, ascites, stb.), illetve idős korban a hasfalgyengülés önmagában is. A szerzett hasfali sérvek nagy része ún. posztoperatív, incisionális hernia. Kialakulásukért a hasüregi műtétek (laparotomiák) zárási vonalában lévő csökkent értékű hegszövet okolható (hegsérv). A baleseti eredetű sérvek megállapítására sok körülmény alapos mérlegelése szükséges. (Orvostörténeti példaként és a baleseti eredet igazolására megemlíteni szokás annak a zuávi trombitásnak az esetét, aki Malakoffnál riadót fújta, árokba lépett, elesett, és friss lágyéksérvvel tápászkodott fel).

 

3. A betegség leírása

3.1. A sérv alkotói

A sérvkapu a hasfal muscuoponeuroticus rétegének veleszületett vagy szerzett nyílása. A sérvtömlő a fali hashártyának sérvkapun át  kitüremkedő része. A sérvtartalom  a sérvtömlőbe kipréselődött hasüregi szerv vagy szervek: leggyakrabban cseplesz és/vagy a hosszú mesenteriummal rendelkező (mobilis) bélkacsok.

 

3.2. A sérvek formái

Reponabilis sérvben a sérvtartalom a sérvkapun keresztül

visszahelyezhető a hasüregbe. Accret sérvről akkor beszélünk, ha a sérvtartalom összenövések és hegesedések miatt nem, vagy csak részben helyezhető vissza, de életképessége nincs veszélyben. Incarcerált sérv esetén a hasfal elé préselt szerveket a szűk sérvkapun keresztül visszahelyezni nem lehet, a sérvtartalom az erek kompressziója, megtöretése következtében elhalhat. A sérvkizáródásnak két különleges formája ismert:

1.          A retrograd incarceratio úgy alakul ki, hogy a szoros sérvkapu  nemcsak a sérvtömlőben, hanem a hasüregben lévő bélkacs/ok/ mesenterium gyökét is strangulálja. Ennek következtében előfordulhat, hogy a bélischaemia a hasüregben előbb okoz necrosist, mint a sérvtömlőben. Ezen lehetőség ismerete a korrekt sebészi ellátáshoz feltétlenül szükséges.

2.          A LITTRÉ-féle sérv esetén csupán a bélfal egy kisebb területe képezi a sérvtartalmat. LITTRÉ eredetileg csak a MECKEL-diverticulum sérvre vonatkoztatta a megjelölést. Ma minden kizáródott bélfalsérvet így nevezünk. Leírójáról helyesen RICHTER sérv. Csuszamlásos (par glissement) sérvekben a hashártyával csak ventralisan fedett szervek (húgyhólyag, sigmabél, coecum) retroperitonealis része csúszik ki a sérvkapun a tartószalagok meglazulása következtében.

 

4. Tünetek

Sérv keletkezésekor a sérvkapu tájékán a beteg húzó, égő, nyilalló, feszülő vagy nyomó fájdalmat jelez, majd ezzel egy időben, de gyakran csak később, egy kisebb-nagyobb elődomborodó terime is megjelenik. Ennek nagysága mozgásra, emelésre vagy hasprésre változhat, lefekvéskor megkisebbedik vagy eltünik. Reposítiót követően tapintható a nyitott sérvkapu. A beteg panasza és a sérv nagysága nem mindig fedik egymást: sokszor nagy sérvek sem okoznak jelentős panaszt, máskor kicsiny praeperitonealis zsírcsomó kicsípődése is (pl. femoralis sérvekben) jelentős fájdalommal járhat.

A sérvkizáródást (incarceratio) heves hasfali és hasi  fájdalom, görcsök, bélelzáródás, akut hasi katasztrófa képe kísérheti. Ha időben nem történik műtét, a kizáródott sérvtartalom elhalhat.

 

II. Diagnózis

 

1. Fizikális viszgálat

A legtöbb sérv egyszerű fizikális vizsgálattal diagnosztizálható. Kétes esetben UH vizsgálat, esetleg diagnosztikus laparoscopia végezhető, mely terápiás lehetőséget is kínál (laparoscopos hernioplastica).

 

2. Differenciáldiagnózis

A hasfali lipoma, abscessus,  tumor, cysta elkülönitése többnyire nem okoz nehézséget. Lágyéksérvekben a hydrocele testis, hydrocele funiculi spermatici és varicocele felismerése kíván némi tapasztalatot.

Hasfali relaxatio a hasizmokat ellátó idegek sérülése (hasfalon végzett metszések)következtében alakulhat ki, és sérvesedéshez hasonló, hasprésre fokozódó, lapos elődomborodást okoz. Gondos vizsgálattal azonban megállapítható, hogy a hasfal kontinuitása nem sérült, sérvtartalom és sérvkapu nem tapintható.

Rectus diastasis esetén a linea alba a felső median vonalban laminává szélesedik és elvékonyodik. Hasűri nyomásfokozódáskor a két egymástól eltávolodott musculus rectus abdominis között hosszanti, egyenletes elődomborodás mutatkozik. Csak esztétikai gondot okozhat, adott esetben szellemes plasztikai műtéttel korrigálható.

 

III. Terápia

 

A. Sebészeti kezelés

1.1. Műtéti javallat

A felismert és szövődménymentes hasfali sérv relatív műtéti javallatot képez, mert tovább növekedhet, kizáródhat, a normális életvitelt ill. munkavégzést többé-kevésbé nehezíti. Par excellence sebészi betegség, gyógyításának sine qua nonja a hasfal rekonstrukciója.

A kizáródott sérv abszolút műtéti indikációt jelent, kivéve a sikeres repositio (taxis) eseteit. Ez utóbbit követően azonban a beteg szoros obszervációja szükséges (a visszahelyezett sérvtartalom necrosisának, sérülésének, perforációjának lehetősége miatt), és mihamarabb javalljuk az elektív műtétet. En block repositioról akkor beszélünk, ha erőltetett visszahelyezési kísérlet következtében a sérvtartalom a leszakadt sérvkapuval –és így a továbbra is stranguláló gyűrűvel - együtt kerül a hasüregbe.

 

1.2. Műtéti előkészítés

A hernioplastica speciális előkészítést nem igényel. Ha a műtéti területen gyulladásos bőrjelenségek vagy gombás fertőzés észlelhető, akkor azok megfelelő kezelése után végezzük a beavatkozást.

 

1.3. Műtéti érzéstelenítés

Inguinofemoralis sérvekben az érzéstelenítés függ a választott műtéti technikától.

-     Az elülső megközelítésből végzett műtétekben (Bassini-, illetve Bassini típusú műtétek, Lichtenstein-műtét, háló-dugó módszerek) általában infiltrációs vagy gerinc - közeli (spinalis, epiduralis) érzéstelenítést alkalmazunk, de a beteg kérésére vagy kellő kooperáció hiányában általános anesztézia mellett is dönthetünk.

-     A laparoscopos hernioplastica és a Stoppa-műtét általában altatást igényel, de végezhetők gerinc közeli érzéstelenítésben is.

Hasfali sérvekben többnyire intratrachealis  narkózist alkalmazunk, de esetenként választható a gerinc közeli érzéstelenítés is. Infiltrációs érzéstelenítésben csak a kisebb umbilicalis, paraumbilicalis, epigastrialis, illetve posztoperatív herniák rekonstrukciója ajánlható.

 

1.4. Műtéti megoldások

Valamennyi hasfali és lágyéktáji sérvben a rekonstrukció kétféleképpen történhet:

1.     a sérvkapu direkt zárásával (sutura), vagy

2.     a hiány pótlásával, melyhez autológ szövetet (fascia, irha, bőr, nyeles izomlebeny) vagy alloplasztikus anyagot (szövetbarát műanyag háló) használunk. A pótlás feszülésmentes (tension free) technikát jelent, szemben a többé-kevésbé feszülő varratokkal végzett műtétekkel. Alapvető szabály a sérvsebészetben a feszülő varratok kerülése, mert utánuk gyakori a recidíva (30 %). Ezért varrattal csak a kisebb, és így relatíve feszülés mentesen zárható sérvek rekonstruálhatók. Ilyen választás lehet köldöksérvben a SPITZY- vagy MAYO-műtét, illetve a kis paraumbilicalis, epigastrialis és postoperatív sérvek plasztikája.

A hálóbeültetés formái:

- onlay (ráfektetős) technikában a protézis a musculoaponeuroticus rétegre kerül,

- inlay módszerrel a hálófoltot a sérvkapu széleihez varrjuk,

- sublay technikában pedig a hálót belülről fektetjük a sérvkapura. Előnye, hogy a hálót, melynek helyzete lehet praeperitonealis, vagy intraabdominalis, a hasüregi nyomás is stabilizálja. Intraabdominalis háló implantáció esetén ügyelni kell arra, hogy a háló belekkel vagy egyéb hasi szervvel közvetlen kontaktusba ne kerüljön, elkerülendő a háló irritatív hatása következtében kialakuló nemkívánatos reakciókat (adhaesio, penetratio, fistulaképződés, migratio stb.) Mindez a háló és szervek közé illesztett peritoneum- vagy cseplesz-lebennyel megoldható. A speciálisan képzett hálók (pl. expanded polytetrafluorethylene, titanium, proceed, dual-mesh, stb. nem vagy alig irritálók. Hasonlóan a lágyéktáji műtétekhez, a hasfali sérvek is rekonstruálhatók laparoscopos úton: a trokáron át hasüregbe vezetett, és a sérvkapu szélein legalább 1-2 cm-rel túlérő nagyságura szabott hálót intraabdominális pozícióban a sérvtömlő bemeneti nyílására fektetjük, és a túlérő részeken  kapcsokkal vagy varratokkal rögzítjük a hasfalhoz. Minthogy a háló a belekkel közvetlen kontaktusba kerül, csak speciálisan képzett (a visceralis felszínen nem irritáló) háló alkalmazható.

 

2. Hernia umbilicalis

A köldökgyűrű (anulus umbilicalis) a születés utáni első hetekben záródik, és helyét közvetlenül a bőr alatt hegszövet tölti ki. Ha a záródás elmarad, vagy később, hasüri nyomásfokozódásra a gyengébb hegszövetben sérv képződhet (hernia umbilicalis congenita, illetve aquisita). Újszülötteken és kisgyermekkorban a sérvkapu záródását konzervatív úton elősegíthetjük oly módon, hogy a sérvkapu széleit ragtapaszos húzókötéssel közelítjük. A panaszokat okozó, növekedő, illetve a bőr decubitusával és necrosisával járó köldöksérv műtéti javallatot képez.

SPITZY-műtét: A bőrköldököt megtartva, azt félkör alakban körbemetszve a sérvtömlő ellátása után varratokkal zárjuk a sérvkaput.

MAYO-műtét: Nagyobb köldöksérvek esetén a bőrköldököt babérlevél alakú metszésből eltávolítjuk, majd a sérvkaput - a sérvtömlő ellátása után - tetőcserépszerűen, harántirányban megkettőzve zárjuk.

Hálóimplantáció: SPITZY- vagy MAYO-műtét mellett csak akkor döntsünk, ha a rekonstruktio feszülés mentes varratokkal végezhető. Egyébként, vagy igen nagy és recidív köldöksérvekben a háló implantáció a helyes megoldás.

 

3. Hernia postoperativa, cicatrica, incisionalis

A hegsérvek megelőző hasi műtét hegvonalában alakulnak ki. Keletkezésükért legtöbbször a hasfali seb suppuratioja okolható, ritkábban hypoproteinaivával, leromlással járó betegségek, a hasfali varrat korai terhelése, az izomszelvényt ellátó ideg műtéti sérvülése, esetlen hibás műtői technika. Direkt varratokkal csak kicsiny és feszülés mentesen zárható sérvek operálhatók, egyébként gyors és tartós eredmény csak a hálóbeültetés valamelyik formájától várható.

 

4. Hernia parastomalis

A postoperativ sérv speciális formája a hernia parastomalis, mely az anus praeternaturalis mellett alakul ki. A stoma elődomborodásával és a stomazsák használatának nehézségével jár. A fakultatívan fertőzött környezet ellenére is a lokális anatómiához szabott (középen a bél körülöleléséhez ablakkal ellátott) hálóimplantáció a legjobb megoldás.

 

5. Hernia epigastrica, Hernia paraumbilicalis

A linea albát a processus xyphoideus és a köldök között keskeny, erős kötőszövetes lemez képezi, mely a köldök felett szélesebb. A lemezt átfuró apró erek mentén hasüri nyomásemelkedéskor, az e helyeken preformált nyilások tágulnak, amelyeken át először a praeperitonealis zsírszövet, mint kis lipoma préselődik elő a bőr alatti kötőszövetbe, majd később peritoneum csücsköt is húz maga után. A szűk kapuval rendelkező sérvtömlő legtöbbször üres, később csepleszrészlet nyomulhat belé. A kifejlődött epigastrialis sérv a bőralatti zsírszövetben (esetenként gombaszerüen)szétterülő előboltosulás formájában tapintható. Ha közvetlenül a köldök felett vagy körülötte helyezkedik el, hernia paraumbilicalisnak nevezzük. Kicsiny sérvkapuk öltésekkel, a nagyobban hálóimplantációval zárhatók.

 

6. Lágyéktáji sérvek

Átfogó statisztikák szerint hernia inguinalis a felnőtt lakosság 5 %-ban fordul elő. A lágyéksérvműtét az egyik leggyakrabban végzett műtéti beavatkozás: Magyarországon évente és átlagban 20.000 rekonstrukció történik.

BASSINI máig is érvényben lévő felismerése, hogy az inguinalis csatorna hátsó fala a legfontosabb réteg, melyet a műtét során helyreállítani szükséges. Az ezt követően kidolgozott elülső behatolásu műtétek (mint pl. a LOTTHEISEN-, HALSTED-, McVAY-, GIRARD-, KIRSCHNER-, SHOULDICE-műtét) valamennyien a BASSINI- féle rekonstrukció módosításának tekinthetők. Ezekkel a napjainkban is alkalmazott műtétekkel jó eredmények érhetők el, de a sérvkiújulás vonatkozásában erősen divergáló számadatok arra késztették a sebészeket, hogy újabb, a BASSINI- típusú műtéteknél is jobb eredményeket  adó technikát alkalmazzanak. Ily módon bővült a sérvműtétek repertoárja a szövetbarát anyagból készült hálóbeültetéssel. LICHTENSTEIN és munkatársai BASSINI után 100 évvel polypropylén hálót fektettek - ugyancsak elülső megközelítésből - a sérvkapura. Kiváló eredményeket értek el, operáltjaik hosszú távú nyomonkövetése során recidivát alig észleltek. NYHUS és STOPPA a hálót praeperitonealisan rögzítik a sérvtömlő bemeneti nyílására, hasonló jó eredményekkel.

A laparoscopos hernioplastica a nyitott hálóimplantáció laparoscopos utánzata. Az eljárás ésszerű alapokon nyugszik: egyesíti magában a hálóbeültetés igen kedvező hosszú távú eredményeit a minimálisan invazív technika előnyeivel.

 

6.1. Hernia inguinalis

A hernia inguinalis  lateralis a fovea inguinalis lateralison (anulus inguinalis internus) lép be a lágyékcsatornába (canalis inguinalis), annak lefutását követi, tehát ferdén, oldalról-felülről halad a hasfal rétegei között kifelé-lefelé, medialis irányban. Lefutásának iránya miatt kapta az obliqua (ferde, indirekt, külső) elnevezést. A hasüregből az anulus inguinalis externuson lép ki.

A hernia inguinalis medialis a fovea inguinalis medialison lép be, és a vele szemben fekvő anulus inguinalis externuson lép ki. A fovea inguinalis medialison a hasfalat csak a peritoneum parietale, a fascia  transversa és a m. oblliquus internus rostjai alkotják, ezért az itt kilépő sérv a legkisebb ellenállás felé, közvetlenül (direkt) az anulus inguinalis externushoz halad. Egyenes lefutási iránya miatt használjuk a direkt (egyenes, belső) megjelölést. Az epigastrialis erek és az ondózsinór mediális sérveknél a sérvtömlőtől lateralisan, lateralis sérveknél a sérvtömlőtől medialisan futnak.

A külső sérvek lehetnek veleszületettek és szerzettek. Congenitalis sérvekben a sérvtömlőt a processus vaginalis peritonei alkotja: ha ezen processus falai a lágyékcstorna belső nyílásától egészen a here szomszédságáig nem forrnak össze, úgy ürege a hashártya üregével közlekedik, és sérvképződésre praeformalt tasakot képez.

Szerzett sérvekben a processus vaginalis falai egymással összeforrnak, és mint fehéres kötőszöveti köteg (ligamentum vaginale) az ondózsinórban felismerhetők: a sérvtömlőt a fovea inguinalis lateralisban magának a fali hashártyának a kitüremkedése alkotja.

 

6.2. Hernia femoralis

A lig. inguinale medialis végétől,a tuberculum pubicumtól a pecten ossis pubishoz rostok haladnak, melyek megtöltik a zugot a tuberculum pubicum és pecten ossis pubis között. Ez a szalag a lig.lacunare GIMBERNAT-i, mely lateral felé homorú széllel végződik. A combsérvek belépési helye a combcsatornába (anulus femoralis internus) az a terület, melyet medialisan a lig. lacunare GIMBERNAT-i, lateralisan a v. femoralis, felül a lig. inginale POUPART-i, alul pedig a pecten ossis pubis megvastagodott csonthártyája, a lig. pubicum COOPER-i határol.

 

7. Az inguiofemoralis sérvek műtétei

 

7.1. Hagyományos műtétek

BASSINI-műtét: Lényege a sérvcsatorna hátsó falának erős, fel nem szívódó, csomós varratokkal való megerősítése. Az ún. Bassini-öltésekkel a m. obliquus abdominis internus izmos hasát a lig. inguinaléhoz varrjuk, éppen csak elegendő helyet hagyva a funiculus kilépéséhez. A musculus obliquus abdominis externus bőnyéjének rekonstrukciója a funiculus felett történik.

SHOULDICE-műtét:  A feszülő varratokkal végzett hernioplasticák közül kiemelni és külön tárgyalni indokolt a legjobb BASSINI módosításnak tekinthető SHOULDICE műtétet, annak elfogadhatóan alacsony recidivája (1 %) és egyszerű technikai kivitelezhetősége miatt. A canalis inguinalis hátsó falának megerősítése 4 rétegben, tovafutó varratsorral történik:

1.      a felhasított fascia transversalis felső lemezét az alsóhoz,

2.      a fascia transversalist medialisabban felöltve a lig. inguinaléhoz,

3.      a m. obliquus abdominis internust a lig. ingunaléhoz az előbbi varratsor felett, majd

4.      a. m. obliquus abdominis internust felületesebben öltve a externushoz varrjuk.

A beavatkozás kis kockázatú, helyi érzéstelnítésben is végezhető, és csupán egy jó fonal(monofil, atraumatikus, nem felszívódó) szükséges hozzá. A SHOULDICE-műtét a többi BASSINI - típusú műtéttől eltérő jó hosszú távú eredménye azzal magyarázható, hogy „átmenet” a feszülő és nem feszülő varratokkal végzett módszerek között, mert:

- a tovafutó varratvonal feszülése egyenletesen megoszlik, eligazodik a szövetekben,

- a felső (bőrhöz közelebb eső) varratsorok fesztelenítik az alsóbbakat,

- többrétegűsége voltán pedig mintegy hálót imitálunk a sérvcsatorna hátsó falán

A FABRICIUS, BASSINI-KIRSCHNER, MOSCHCOWITZ szerinti műtétek: a femoralis sérvek megoldására szolgáló technikák. A POUPART-szalagot alulról feltárva, femorális úton (FABRICIUS, MOSCHCOWITZ), vagy a m. obliquus abdominis externus aponeurosisának felhasítása után felülről, inguinalis úton (BASSINI-KIRSCHNER levarrjuk a COOPER-szalaghoz. Hátránya a magas recidiva, valamint, hogy az öltéssor a POUPART-szalag hátrafelé-lefelé húzásával kitágítja a külső lágyékgyűrűt, és kaput nyithat egy lágyéksérv keletkezéséhez.

LOTHEISSEN-REICH-műtét: Inguinalis, femoralis és azok együttes előfordulása esetén is alkalmazható megoldás. A fascia transversa felhasítása után belső felszinéről letoljuk a peritoneumzsákot a tuberculum pubicumig, majd hármas öltéssel (m. obliquus abdominis internus + fascia transversa felső széle, a COOPER-szalag, és a fascia transversa alsó széle + lig. inguinale) egyszerre zárjuk a femoralis és inguinalis sérvkapukat  sérvkapukat .

A BASSINI- és a BASSINI-típusu műtétek alapvető hátránya, hogy a m. obliquus abdominis internus feszülő varratokkal történő levarrása a lig. inguinalehoz nem tekinthető fiziológiás beavatkozásnak, mert ez a két anatómiai struktúra élettani körülmények között egymáshoz képest szeparáltan létezik, és finom elmozdulásokra képes. Másrészt az izomba helyezett feszülő varratok mentén fibrotikus degeneráció alakul ki, és a csökkent értékű hegszövet területén a műtét után évekkel (leggyakrabban  2-5 év múlva, de esetenként később) recidiva alakulhat ki. Átfogó statisztikák szerint a BASSINI- műtétek után 10-15 %-ban számolhatunk sérvkiújulással. Ez az arány még magasabb (a 30 %-ot is elérheti) a recidivákban végzett hasonló típusú műtétek után.

 

7.2. Feszülés mentes technikával végzett műtétek

7.2.1. Nyitott műtétek

A hálóimplantációk - függetlenül attól, hogy a háló beültetése "mellső" vagy "hátsó" megközelítésből történik - kiküszöbölik a feszülő varratokra visszavezethető nemkívánatos következményeket, mert a defektust nem zárjuk, hanem szövetbarát anyaggal pótoljuk. Ezenkívül a hálóimplantatio kivédi a sérvújdonképződés ún. metabolikus okait is: kísérletes munkák adatai szólnak amellett, hogy a kollagénképződés zavara - a legjobb sebészi technika és a legkiválóbb varróanyagok alkalmazása esetén is - recidivához vezethet. A feszülés mentes műtétek után a recidivák aránya csupán 1-2 %.

LICHTENSTEIN-műtét: A műtét lényege, hogy - elkerülendő a Bassini-műtétek utáni recidivák leggyakoribb okát, a feszülő varratsort - a canalis inguinalis hátsó falát szövetbarát anyagból készült háló implantációjával erősítjük meg. A sérvtömlő ellátását követően  5x10  cm-es.,  a helyi anatómiához szabott a funiculus körülöleléséhez bemetszett hálót borítunk a sérvcsatorna hátsó falára, melyet alul a POUPART-szalaghoz, felül a  m.obliquus abdominis internushoz varrunk. Az externust a háló felett rekonstruáljuk. Egyszerűsége és regionális ill. helyi érzéstelenítésben történő alkalmazhatósága miatt ambuláns ill. egynapos sebészi beavatkozásként is kedvelt műtét.

NYHUS-műtétben inguinalis feltárásból a hálót praeperitonealisan helyezzük el, közvetlenül a sérvcsatorna bemeneti kapujára fektetve.

STOPPA-műtét:  RENÉ STOPPA  francia sebész a róla elnevezett műtétet eredetileg az igen nagy, a recidiv és a bilaterális sérvekre ajánlotta. Eljárása szerint medián vonalban ejtett metszésből praeperitoneális térbe helyezzük a kellő nagyságú (bilaterális sérvekben az egyik oldali spina iliaca anterior superiortól a másik oldalig érő) hálót. Ezáltal pótoljuk, illetve erősítjük meg a fascia transversalist, lezárva a régió valamennyi sérvkapuját.

A NYHUS és STOPPA- műtétek után a hálót az intraabdominális nyomás is stabilizálja.

 

7.2.2. Laparoscopos hernioplastica (LH)

A laparoscopos sérvműtét a feszülés mentes technika minimálisan invazív módszerrel való alkalmazása: egyesíti magában a hálóbeültetés és a laparoscopos technika előnyeit. A második leggyakoribb (cholecystectomia után) laparoscopos műtét. Az alacsony recidivára (0.5 %) és a korai teljes terhelhetőségre való utalással laparoscopos sebészek a lágyéksérvmütétek gold standardjának tekintik. A gyakorlatban háromféle technika terjedt el, melyek a háló bevezetésének útja és elhelyezése tekintetében különböznek egymástól.

1.     Intraperitoneális onlay mesh (IPOM) technika: A legegyszerűbb laparoscopos lágyéksérvműtét. Lényege, hogy transabdominalis úton a sérvtömlő bemeneti nyílására hálót borítunk, amit kapcsokkal rögzítünk a peritoneumhoz. Hátránya, hogy a háló a hasüregi szervekkel közvetlen kontaktusban marad,  és hogy a laza peritoneumhoz kapcsolt háló könnyen elmozdulhat. Ennek következtében gyakoribb a recidiva. A másik két módszer kiszorította a gyakorlatból.

2.     Transabdominális praeperitonealis (TAPP) technika: A leggyakrabban alkalmazott laparoscopos hernioplastica. A műtét során a sérvtömlő  bemeneti nyílása felett felhasított peritoneumot - éles és tompa  preparálással - lelapozzuk a lig. inguinale vonulata alá, miközben a sérvtömlőt a hasüregbe húzzuk. Függetlenül attól, hogy a betegnek milyen sérve van (külső vagy belső lágyéki, femoralis, vagy akár ezek kombinációja), a régió mindhárom sérvkapuját befedő, kb. 10x15 cm nagyságú hálót implantálunk. Ezáltal a potenciális  sérvkapuk is zárásra kerülnek, és így megelőzhető egy későbbi sérvképződés ezen a területen. A hálót stabil anatómiai strukturákhoz (fascia transversalis, lig. inguinale, lig. COOPER-i) kapcsoljuk, majd extra(prae)peritonizáljuk, azaz a hálót befedve rekonstruáljuk a peritoneumot.

3.   Totális extraperitoneális (TEP) technika: A trokárokat nem vezetjük a hasüregbe, a preparálás végig a peritoneum és a fascia transversalis közötti praeperitonealis térben történik. Ennek képzéséhez felfújható ballon-katéter áll rendelkezésre. A háló nagysága és pozicionálása megegyezik a TAPP műtétével.

 

A laparoscopos hernioplastica előnyei: A posztoperatív jó komfortérzés alapja a minimális sebfájdalom. Ez annak köszönhető, hogy a hátsó hasfalon, ahol a műtéti dissectio történik, érző idegvégződések alig találhatók. A korai teljes terhelhetőség a műtét leghatározottabb előnye: a  beteg a beavatkozás után  egy héttel eredeti munkáját folytathatja, akár fizikai munkát is végezhet, sportolhat. Bilateralis sérvekben (20-25 %) ugyanazon három trokáron keresztül, szinkron operálható mindkét oldal, a beteg érdemi többletterhelése nélkül. TAPP technika alkalmazásakor az ellenoldali rejtett sérvek (10-12 %) felismerhetők és egy időben megoldhatók. Recidiv sérvekben érintetlen anatómiai környezetben folyik a preparálás, és egy első műtét sikerének esélyével végezhető a rekonstrukció. A graduális és posztgraduális képzésben jól demonstrálhatók a régió képletei, valamint egymásmelletti viszonyukban a medialis és lateralis inguinalis, valamint femoralis sérvkapuk.

 

Hátrányok: A laparoscopos hernioplastica nem könnyű műtét, végzése csak egyéb laparoscopos műtétekben szerzett kellő gyakorlat után ajánlható. A sebészi anatómia is sokban különbözik a hagyományos műtétekben megszokottól. Elterjedésének további két gyakran hangoztatott akadálya az általános anaesthesia igénye és a magas költségek. Ellenvetésként elmondható, hogy a műtét gerinc közeli érzéstelenítésben is végezhető, és  különbség van a műtét kórházi és szociális költségei között. Az utóbbiba ugyanis beleszámít a táppénzes napok száma és a munkából való kiesés "ára" is, de bele kell számolnunk egy esetleges recidiva újabb költségeit is. Így könnyen belátható, hogy nemzetgazdasági szempontból a laparoscopos hernioplastica költségkímélőbb beavatkozás.

 

7.2.3. Háló-dugó (plug) módszerek (TRABUCCO, LICHTENSTEIN)

Az inguinalis és femoralis sérvek egyszerű és könnyen megtanulható műtéte. Lényege, hogy a sérvcsatornába megfelelő formában képzett háló-dugót tömeszelünk. A műtét szakirodalmi megítélése ambivalens: egyes szerzők kedvező morbiditási és recidiva adatokról számolnak be, mások a potenciális szövődmények miatt (a protézis kitapinthatóvá válik, minden irányban zsugorodva térfogatcsökkenés következtében dugó-funkcióját elveszíti, elvándorol) széleskörű alkalmazását nem tanácsolják.

Általánosságban mondható, hogy lágyéktáji sérvekben a műtéti típus megválasztása (hagyományos, vagy feszülés mentes, és azon belül melyik eljárás) a sebész judiciuma, ki saját tapasztalata, gyakorlata, a beteg ismerete és a technikai feltételek ismeretében hozza meg döntését.

 

8. Műtéti szövődmények

8.1. Érsérülések: A testicularis erek laesioja a here sorvadásához vezethet. BASSINI- műtétekben, a POUPART-szalag felöltésekor sérülhet az a. vagy v. femoralis, FABRICIUS-műtétben a sérvkapu laterális falát alkotó v. femoralis. Laparoscopos hernioplasticában jól ismerni és látni kell a végzet háromszögét, ahol a ductus deferens és a testicularis erek által határoltan fut, infraperitonealisan az a. és v. iliaca externa, melyek sérülése conversiot igénylő erős vérzéssel járhat.

8.2. Bél- és hólyagsérülések: A coecum, sigmabél és húgyhólyag sérülése a par glissement sérvek preparálásakor, a vékonybeleké a sérvtömlők megnyitásakor ill. a tömlőbeli adhaesiók oldása során fordulhat elő. Laparoscopos műtétekben általában diathermiás eszközzel okozott (és többnyire tanuló periodusra eső), nem áthatoló serosasérülésről van szó. A bél- és hólyagsérülések ellátása a szokványos varrattechnikák valamelyikének alkalmazásával nem jelenthet nehézséget.

8.3. Tartós lágyéktáji fájdalom (inguinodynia): Lágyék- és combsérvek műtéte után elhúzódó inguinalis fájdalmat okozhat az idegsérülésre visszavezethető neuralgia, az implantált háló zsugorodása, ostitis, periostitis, és ritkán, LICHTENSTEIN-műtét után az interstitialis recidiva (sérvesedés a háló és hasfal között).

8.4. Idegsérülések: A műtét során okozott idegsérülések következménye a posztoperatív paraesthesia és neuralgia. BASSINI-műtétek és mellső megközelítésű hálóimplantációk végzésekor ügyelni kell arra, hogy a fascia és izomrostok között futó idegfonatokra varrat ne kerüljön, átvágásra, roncsolásra ne kerüljenek. E tekintetben a n. iliohypogastricus és a tőle mediálisabban lévő n. ilioinguinalis tekinthető veszélyeztetettnek. Laparoscopos hernioplasticában hálórögzítő kapocs kerülhet a lig. inguinale alatt közvetlenül haladó n. cutaneus femoris laterálisra és a n. genitofemoralis femoralis ágára. Ez utóbbi elkerülhető, ha a lig. inguinalera (és alá) kapcsot egyáltalán nem helyezünk.

A paraesthesia és neuralgia szerencsés esetben spontán vagy konzervatív kezelésre (B- vitaminok, fájdalomcsillapítás, helyi infiltratiós blokád) oldódik ill. elmúlik. Intenzív vagy persistáló fájdalom esetén műtéti megoldás (neurolysis, kapocskiemelés) indokolt.

8.5. Ostitis, periostitis: Gyakrabban BASSINI-műtétek, ritkábban laparoscopos hernioplastica után az os pubisba helyezett öltések vagy kapcsok által okozott szövődmény. Konzervatív kezelésre általában gyógyul.

8.6. Hydrokele testis et funiculi spermatici: Kialakulásának oka az el nem látott vagy nem felszívódó serohaematoma, ill. a visszahagyott sérvtömlő. Megesik ugyanis, hogy az igen nagy, környezetéhez hegesedett sérvtömlő kipreparálása és resectioja a rekonstrukció idején biztonsággal nem oldható meg, és azt a sebész egy későbbi időpontra halasztja. Laparoscopos hernioplasticában elfogadott megoldás a nagy (scrotalis) sérvtömlő műtét végére eső, kis metszésből való külön eltávolítása.

8.7. Másik sérv okozása: BASSINI-műtétben a POUPART-szalag felfelé, FABRICIUS- műtétben a szalag hátrafelé-lefelé húzásával kitágulhat a szomszédos sérvkapu (a femoralis ill. a külső lágyékgyűrű), utat nyitva egy másik sérv keletkezéséhez. A McVAY, LOTHEISSEN-REICH-műtéttel valamint háló implantációjával egyszerre zárható mindkét sérvkapu.

8.8. Háló okozta szövődmények:

Hálóinfekció: A műtéti terület fájdalmas infiltrációja, elhúzódó purulens váladékozás, sipolyképződés utal rá. Megoldás általában csak a háló műtéti eltávolításától várható, de macroporosus hálók esetén elégséges lehet a seb feltárása és lokális (antibiotikum, drenázs) kezelése. Újabb rekonstrukció csak a seb teljes feltisztulása után vállalható. Ha az implantatum pórus- és interstitium-mérete kisebb, mint 10 mikrométer (mindkét felszíni dimenziót tekintve, mint pl. fonott varróanyagok és hálók esetén), akkor az átlagban 1 mikrométer méretű baktériumok elpusztítása lehetetlenné válik, mert a macrophagok és neutrophil granulocyták nem képesek a szűk pórusokon áthaladni. A phagocytákat és baktériumokat is egyaránt "beengedő", 10 mikrométernél nagyobb porozitású bioanyagok viszont akadályt képeznek a mikroorganizmusok szaporodásában és a háló infekció kialakulásában. Ezen túl, a nagyobb pórusméret gyorsabb fibroplasiát és angiogenesist is biztosít. Előfordul, hogy a megfelelő porozitású háló fertőződését, sipolyozását a rögzítésére használt polyphil varróanyag okozza.

Hálókilökődés. A korszerű technikával és szövetbarát anyagokból készült műanyag háló kilökődése irodalmi ritkaság. Ha előfordul, az többnyire fertőzés következménye.

Üreges szerv eróziója, fistula képződése, a háló penetrációja, migrációja. A háló implantáció súlyos szövődménye a protézis okozta erózió, a fistula képződés, valamint a háló gyomor-béltraktusba, hólyagba, nagyerekbe történő penetrációja, migrációja. A szövődmény kialakulásával akkor kell számolni, ha a háló peritoneum vagy cseplesz-fedettség nélkül  érintkezik szervekkel, és kiemelten akkor, ha a háló körüli szövet állandó mozgásban van (egy artéria pulzációja, a gyomor, bél, ureter vagy hólyag peristalticája). A speciálisan képzett hálók (expanded polytetrafluoroaethylén, composix, titanium, dual mesh, proceed, stb.) visceralis felszine (peritoneum vagy cseplesz nélkül is) védelmet jelent a hasüregi szóvődmények kialakulásával szemben.  Praeperitoneális hálóbeültetésekben fölösleges és ártalmas a retroperitonealis képletek (erek, ductus deferens) túlzott kipreparálása, mert ezáltal megfosztjuk azokat a védelmet jelentő zsír- és hártyarétegektől.

Béladhaesiók, posztoperativ ileus. Az ideális háló legfontosabb jellemzője a makroporozitás és az érdes felszíni struktúra. Ezek a tulajdonságok együttesen segítik  a hasfal kötőszövetes elemeinek protézisbe történő penetrációját, a háló szerülését, azaz a  rekonstrukció sikerét. De ha a háló irritatív hatása bélfalon fejti ki hatását, ami a háló műtéti típushoz nem igazodó kiválasztása, vagy rossz pozicionálása következtében fordulhat elő, a nemkívánatos kitapadások, hegesedések, megtöretések passzázs zavart, sőt ileust okozhatnak.

A háló zsugorodása. Beültetés után lazaságuktól függően a háló-dugó méretének egynegyedére, a háló-folt 20 %-nyit zsugorodhat, meghiúsítva ilyenformán a helyreállítás sikerét. A nagyfokban zsugorodó háló-dugó esetenként porchoz hasonló konzisztenciát vesz fel, kitapinthatóvá válik, elvándorol.

 

IV: Rehabilitáció

 

V. Gondozás

 

VI. Irodalomjegyzék

 

1.     Bátorfi J: Laparoscopos hernioplastica. Aesculart Kiadó Bp. 1996

2.     Bedavid R: Abdominal Wall Hernias. Springer-Verlag New Jork 2001

3.     Estour E: Coelio-hernioplastie. Gold standard du traitement des hernies de l adulte. Coelio-chirurgie  2001;  37: 11

4.     Gaál Cs: Ambulans sebészet. Medicina Kiadó Bp. 2000, 2. kiadás, p277

5.     Himpens J: Laparoscopic treatment of  incisional hernia. Coelio-chirurgie 2001; 40:84

6.     Kiss J: Gastroenterologiai sebészet. Medicina  Kiadó Bp. 2002, p463

7.     Lichtenstein I., Shulman AG: Ambulatory  (outpatient) hernia surgery including a new concept: introducting tensionfree repair. Int Surg 1986; 71:1

8.     McVay CB: The anatomical bases for  inguinal and femoral hernioplasty. Surg Gynecol Obstet  1974; 139:131

9.     Shouldice EE: Surgical treatment of hernia. Ontario Med Rev 1945; 12:43

10.  Stoppa R: About biomaterials and how they  work in groin  hernia repairs. Hernia 2003; 7: 57

11.  Zollinger R M: An updated  traditional  classification of inguinal hernias. Hernia 2004; 8: 318

12.  Wantz GE: Complications of  inguinal hernia  repairs. Surg Clin North Am 1984; 64: 287

13.  Watz GE: Complications of inguinal hernia repairs.Surg Clin North Am 1984;64:287

 

 

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

Fejlesztés alatt!