Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Cukorbetegek lábápolása

Meghatározás, definíció

A cukorbetegek lábelváltozásainak összességét foglalja össze a szakirodalom Diabeteses láb ” néven.

Kialakulását egyaránt kiválthatja a kiserek betegsége ( mikroangiopátia ), a nagyerek betegsége, érelmeszesedése ( makroangiopátia, aterosclerosis ), és a perifériás idegrendszer és vegetatív idegrendszer bántalma (szomatikus, más néven autonóm neuropátia ) valamint társuló ízületi elváltozások ( Diabeteses arthropathia ).

A tüneteket eleinte a kis erek és azok beidegzésének, illetve az érző idegek működésének zavara (fájdalomérzés csökkenése, lábzsibbadás) váltja ki, később csatlakoznak az érelmeszesedés okozta fájdalmak és ízületi bántalmak, a láb torzulásai, cipő viselésének nehézségei.

A fekély kialakulását elsősorban az idegbántalom miatti érzészavar idézi elő és nem a vérkeringési zavar. A bőr érzéketlenné válik, a fájdalomérzés csökken. Megváltozik a láb statikája, új nyomáspontok alakulnak ki a talpon. Ezeken a helyeken csontfelrakódások, bőrkeményedések keletkeznek, amelyek idővel kifekélyesednek.

A kialakult fekélyek a láb üszkösödéséhez ( láb gangréna ) és amputálásához vezethetnek.

Hogyan előzhetjük meg a talpi fekélyek kialakulását?

Gondos ápolással, rendszeres ellenőrzéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Évente célszerű elvégeztetni az érzőidegek vizsgálatát. Háziorvos vagy szakorvos egy speciális hangvilla segítségével néhány perc alatt elvégzi ezt az egyszerű, de nagyon fontos vizsgálatot.

Bőrápolás a lábon

A napi tisztálkodás során vizsgálja meg a láb állapotát.

Naponta-ha szükséges többször is- alaposan mossa meg langyos vízben a lábát. Semleges szappant használjon, hogy a bőr kevésbé száradjon ki. A nedves bőrön könnyebben megtelepedhetnek a gombák, ezért gondosan törölje szárazra a lábait, de ne dörzsölje erőteljesen. Használjon vizes krémet a bőr kiszáradásának megelőzésére. A száraz bőr könnyen berepedezhet növelvén a fertőzés kockázatát. A kereskedelemben többféle lábápolási termék kapható. Vannak közöttük termékcsaládok, amik a komplex bőrápolást segítik elő. Krémeket, hintőport, dezodoráló szereket, cipőszagtalanítót tartalmaznak. Egészséges bőrűeknek a bőr épségének megóvása érdekében ajánlhatók ezek a lábápoló készítmények.

Vizsgálja meg a láb bőrét az alábbi szempontok szerint:

Ép-e a bőr?

Berepedés, sérülés észlelése esetén a sebet steril kötszerrel kösse be, a lábat helyezze nyugalomba, és amint lehet, forduljon orvoshoz!

Lábujjak között van-e hámló, vörös, esetleg viszkető, égő apró hólyagos bőrelváltozás? Ha ilyet tapasztal, bőrgombásodás gyanúja merül fel. Forduljon bőrgyógyászhoz!

A lábizzadás is hajlamosít gombásodás kialakulására. A nedves, felázott bőr sérülékeny. A sérülések talaján könnyebben alakulnak ki fertőzések. Az állandó nedvesség a lábbelit károsítja, rothasztja, ami kellemetlen lábszag kialakulásához vezet. Lábizzadás esetén izzadás-gátló hintőpor használata jó hatású lehet. A zsálya szappan, zsálya tea, a hideg-meleg lábzuhany váltogatása, szalicilsavas vagy csersavas lábfürdő csökkenti a láb izzadását.

Gombás bőrfertőzés esetén fertőtlenítsük a fürdőkádat, zuhanyzót és a fürdőszoba padlóját. Erre a célra klór tartalmú tisztítószereket használhatunk. (hypo)

Körömápolás

Körmökön látható-e elszíneződés, megvastagodás?

Körömgombásodásra utal, ha a körmökön fénytelen, piszkos-sárga, zöldes, zöldes-barna elszíneződés látható, a köröm megvastagodott és a körömágytól elválik.

Forduljon bőrgyógyászhoz !

A lábujjak körmét egyenesre vágja, vagy reszelje vigyázva, nehogy a körömágy megsérüljön. A köröm sarkait ne vágja ki. Gombás fertőzés esetén egyszer használatos körömreszelő célszerű, mert mások megfertőzése és önmagunk visszafertőződése elkerülhető. Körömollót és más körömápoló eszközöket fertőtleníteni kell minden használat után. Legjobb, ha van saját manikűr készletünk. Aki pedikűrös segítségét veszi igénybe, feltétlenül tájékoztassa őt a cukorbetegségéről. Tyúkszem eltávolítását inkább bízza szakemberre. A kereskedelemben kapható tyúkszem irtó folyadék, és tapasz felmaródást okozhat. Kisebb bőrkeményedéseket lábáztatás után habkővel óvatosan távolítsa el. A habkövet célszerű időnként cserélni, mert a kórokozók megtelepednek rajta.

Tükör segítségével nézze meg a talpait is.

Látható-e sérülés vagy bőrkeményedés a talpon? Ha igen keresse fel kezelőorvosát.

Zokni, cipő viselete

A bőrkeményedések, sérülések észrevétlenül alakulhatnak ki a fájdalom érzés csökkenése miatt. Bőrkeményedés a talpon, a megváltozott nyomáspontok felett jelenik meg. Speciális betét, gyógycipő használatával a nyomásviszonyok normalizálódnak, így a talpi fekélyek kialakulása megelőzhető. Diabetológus szakorvos javaslatára Ortopédia szakorvosa vényre felírhatja ezeket az eszközöket.

Kellően tág, kényelmes, jól szellőző, alacsony sarkú, puha lábbelit vásároljon. Kerülje a túl szoros cipő viselését, mert a lábujjakat egymáshoz préseli, az ujjak közötti bőr nem szellőzik, ezért könnyen kipállik. Műanyag vagy műbőr cipő, műszálas zokni, harisnya viselése elősegíti a lábizzadást és a bőr gombásodását. A cipőt lehetőség szerint naponta váltsa. Lábhoz jól illeszkedő pamut zoknit válasszon. Sem túl szoros, sem túl bő ne legyen. A bő zokni ráncolódik a cipőben, ami a láb nyomását és bőrkeményedés, felhólyagosodás kialakulását okozhatja. Célszerű a fehér zokni használata, mert egyszerűen fertőtleníthető és a láb esetleges sérülései -nyomot hagyva a zoknin- könnyebben észrevehetők. A lábgomba és körömgomba kezelésére számtalan készítmény áll rendelkezésre. Krémek, ecsetelő oldatok, körömlakk és szájon át szedhető gyógyszerek formájában. Ezek alkalmazása előtt kérje szakember tanácsát. A gombaellenes kezeléssel egy időben a végezzük el a cipő fertőtlenítését is. A patikákban vásároljunk 12 %-os Formaldehid oldatot. Tenyérnyi vattacsomót itassunk át a Formaldehiddel, tegyük egy kis nylon zacskóba, aminek a száját hagyjuk nyitva. Ezt helyezzük a cipőbe, a cipőt egy nagyobb nylon zacskóba helyezzük, és a zacskó száját kössük be. 1-2 napig tartsuk így, majd vegyük ki a cipőt és szabad levegőn 2-3 napig alaposan szellőztessük ki. Ügyeljünk arra, hogy a párolgó formaldehid ne juthasson a lakótérbe, mert káros az egészségre. Lehetőség szerint erkélyen, teraszon végezzük a cipő fertőtlenítését.

Soha ne járjon mezítláb, még nyáron a strandon sem, a sérülés és a gombás fertőzés veszélye miatt!

Saját törölközőt használjon. A gombás fertőzést könnyű megkapni és tovább adni egyaránt.

A testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele. Sétáljon sokat, használja a lábát. A túlerőltetést mellőzze. Kirándulás alkalmával tartson rövid pihenőket. Kényelmes, a lábhoz jól illeszkedő, jól szellőző de zárt cipőt viseljen.