Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Bőrápolás diabetes -ben

A cukorbetegek bőrproblémái szoros összefüggést mutatnak a betegség szövődményeinek kialakulásával.

Lássuk a leggyakrabban előforduló bőrelváltozásokat a szövődmények tükrében.

A kis erek bántalma microangiopathia talaján alakul ki a bőr alatti kötőszövet lassú elhalása, amit nekrobiosis lipoidica -nak neveznek.

A nagy erek bántalmának macroangiopathia következménye a lábszárfekély, a perifériás érbetegségek, és a diabeteses láb

A bőr elvékonyodik, kiszárad, természetes védekező rendszere (savköpeny) gyengül, ami kedvez a különféle fertőzések kialakulásának.

Gyakoriak a gennyes pattanások, tályogok, orbánc és a gombás bőrbetegségek.

A bőrviszketés jellemző panasz cukorbajban a vékony száraz bőr és az emelkedett vércukor miatt. Esztétikai probléma a fokozott szőrnövekedés.

A súlyfelesleggel küzdő betegek között gyakori panasz a hajlatok kipállása következtében kialakult bőrgyulladás. Az összefekvő bőrterületek verejtékezése, nedvessé válása a bőr felmaródását váltja ki. A kipállott bőrt intertrigo -nak nevezzük. Könnyen felismerhető a vörös, gyulladt, nedvedző, felmaródott bőr a hajlatokban (hónalj, lágyékhajlat, mell alatti terület, hasi redők közti bőr) Az intertrigo kitűnő talaj a baktériumok, gombák számára. A felmaródott bőr fájdalmas, nehezen gyógyul.

A vércukrot csökkentő gyógyszerek mellékhatása lehet bőrkiütés, bőrviszketés, fényérzékenység. Új gyógyszer bevezetését követően jelentkező bőrkiütés esetén ne szedje a gyógyszert, hanem sürgősen keresse fel a kezelőorvosát.

Bőrápolás megelőzés

A rendszeres tisztálkodás az első lépés az egészséges bőrért. Naponta zuhanyozzon, ha szükséges többször is melegvízzel. A fürdés rövid de alapos legyen. A túl forró, hosszú ideig tartó fürdő kiszárítja a bőrt fokozva a panaszokat. Bőr-semleges hatású szappanokat vagy mosakodó krémet használjon

Fürdés után bőrét alaposan törölje szárazra, különös figyelmet fordítva a hajlatokra. Használjon hintőport a hajlatok bőrének ápolására. A száraz bőrt pedig vizes testápoló krémmel kenje be. Tisztálkodás után vegyen tiszta ruhát.

Pamut vagy vászon ruhát hordjon.

Ügyeljen arra, hogy kényelmes szabású, jól szellőző ruhákat válasszon. A szoros gumírozás, bevágó pántok rontják a vérkeringést, kidörzsölhetik a bőrt.

Ha a bőrén bármilyen gyulladásra utaló vagy egyéb elváltozást észlel, forduljon orvoshoz.

Fertőtlenítő hatású, gomba vagy baktérium ellenes készítményeket csak orvosi javaslatra használjon. A bőrt a teljes gyógyulás eléréséig kell kezelni.

Előfordulhat a nemi szervek viszketése, égő csípő érzés, vörös bőr. A vakarással fertőzést, sérülést okozhat, ami csak ront a helyzeten. Forduljon orvoshoz. Ilyen panaszok esetén felmerül a túl magas vércukor gyanúja, aminek oka lehet diéta hiba vagy a gyógyszerek hatástalansága. Ez mindenképpen szakorvosi ellenőrzést tesz szükségessé. Keresse fel kezelőorvosát!

Néhány szó a szájápolásról

A szájnak fontos szerepe van a táplálkozásban, hiszen az ételek emésztése már itt megkezdődik. A nyelv ízleli, a fogak aprítják a táplálékot. Az étel nyállal keveredve jut a gyomorba.

A nyál védelmi feladatokat lát el. Közömbösíti a káros anyagokat, elpusztítja a kórokozókat, tisztítja a fogakat. A falat jó „előkészítése” befolyásolja emésztésünket. Ahhoz, hogy ez rendben történjen, egészséges fogazat, ép szájnyálkahártya és nyelv szükséges. A Fogak és a szájüreg ugyanolyan gondos ápolást igényel, mint a testünk többi része. Ki ne vágyna szép mosolyra, üde leheletre? Tegyünk hát érte, megéri!

Vizsgálatok kimutatták, hogy a cukorbetegek nyálának pH-ja alacsonyabb (savasabb) és a nyálelválasztás csökkent. Ezek a tényezők kedveznek a plakk képződésének, ami elősegíti az ínygyulladás kialakulását, súlyosabb esetben foglazulás és a fogak kihullása következik be. A fogkő képződés és a fogszuvasodás is gyakori probléma. A csökkent nyálelválasztás és plakk képződés következménye a kórokozók elszaporodása a szájban. Ennek következtében a nyelv berepedése, szájnyálkahártya gyulladás, nyelvgyulladás glossitisgyakran fordul elő. Gyakori a gombás szájnyálkahártya gyulladás. Ezek a kórképek gyógyszeres kezelést igényelnek, keresse fel fogorvosát.

Hogyan óvjuk meg fogunk épségét?

Étkezés után alaposan mossuk meg a fogunkat. Rágjunk sokat! Fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget. Ha panaszunk van azonnal, ha nincs, félévente keressük fel a fogorvost. Szedessük le a fogköveket. A szuvas fogakat tömessük be. A foghiányt pótoltassuk. Fogyasszunk bőségesen folyadékot a szájszárazság megelőzése érdekében.