Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Condyloma acuminatum (hegyes függöly, kakastarély)

Európában az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség

Kórokozója a humán papillomavírus (HPV). Leginkább fiatal felnőttkorban fordul elő.

Lappangási ideje 3 héttől több hónapig tarthat.

Tünet

Főként a meleg, nedves helyeken fejlődnek ki. Előfordulhatnak más nemi úton terjedő betegségekkel együtt vagy önálló fertőzésként.

A péniszen, a szeméremtesten, a hüvely nyálkahártyáján, a végbél körül, esetleg a lágyékhajlatban szemölcsszerű, puha, sérülékeny, gyorsan növő, esetleg egymással összefolyó képletek fejlődnek. Bakteriális fertőződés esetén bűzös, gennyes váladékozás tapasztalható.

A végbél környékén kialakuló condyloma homoszexuális férfiaknál gyakori.

A betegek általában felkeresik az orvost az ijesztő kinövés miatt.

Kezelés- megelőzés

Ecseteléssel, lézeres eltávolítással, sebészi kimetszéssel, fagyasztással lehetséges.

A betegség a kezelés ellenére kiújulhat. A nemi partnereket fel kell kutatni kezelés céljából.

A betegek fehérneműjét, ágyneműjét és törölközőjét fertőtleníteni kell klór tartalmú szerrel (hypo), forró vasalóval célszerű átvasalni. A fürdőszobát és a WC-t tartsuk tisztán, klór tartalmú szerrel fertőtlenítsük. Mindenkinek legyen saját törölközője, azt más ne használja.

Gumi óvszer használata, állandó, monogám partnerkapcsolat kialakítása esetén a fertőződés lehetősége kicsi. Kívánatos a fiatalok körében szexuális felvilágosítást végezni, amelynek nemcsak a nem kívánt terhesség megelőzésére, hanem a szexuálisan terjedő betegségek megelőzésének fontosságára is ki kell terjedni.

Fontos, hogy nemi betegség gyanújának esetén forduljon orvoshoz a további fertőzések megelőzése és -saját érdekében- a szövődmények elkerülése miatt.