Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

DECUBITUS

Felfekvés kialakulását elősegítő tényezők és a megelőzés lehetőségei

Külső és belső tényezők egyaránt szerepet játszanak a felfekvés kialakulásában. Ezek a következők: Mozdulatlanság, alultápláltság, elhízás, idős kor, leromlott általános állapot, nedves bőr, inkontinencia, fokozott nyomódás a bőrön.

Tartósan ágyhoz kötött beteg bőrén nyomási fekélyek ( decubitus = felfekvés) alakulhatnak ki a nyomásnak kitett területeken. Nyomási fekély azokon a testrészeken keletkezik, ahol a csont közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. A tartósan nyomásnak kitett bőrterületen vérellátási zavar alakul ki, ami a bőr károsodásához, elhalásához, fekély kialakulásához vezet.

Bőr szennyeződése, felázása

A szoba hőmérsékletét úgy válasszuk meg, hogy a beteg ne fázzon, de ne is izzadjon. A verejtékes bőr felázik, könnyen sérül. A bőr kiszáradását hidratáló krém alkalmazásával elkerülhetjük. A száraz bőr vékonyabb, sérülékenyebb. A hajlatokban és a lepedővel érintkező bőrterületen használjunk hintőport. A hintőpor csökkenti a súrlódást, és a sérülés veszélyét a beteg mozgatásakor. Enyhe masszírozás, alkoholos bedörzsölés fokozza a vérkeringést. Csak ép bőrön végezzük!

Inkontinecia

A széklet és vizelet visszatartásának képtelensége következtében szennyeződik, felázik a bőr.

A bőr szárazon tartását különféle betétek, pelenkák és nadrágpelenkák, rögzítő nadrágok alkalmazásával biztosíthatjuk. Különböző nedvszívó képességű betétek vannak forgalomban. Felületük visszanedvesedés-gátló réteggel ellátott. A belső réteg a vizeletet géllé alakítja, ami szivárgásmentessé teszi a pelenkát és megakadályozza a kellemetlen szagok keletkezését is. Indokolt esetben orvosi vényre felírható a pelenka. Sok helyen a házhoz szállítás is megoldott. Széklet ürítés után tisztítsuk meg a beteg bőrét, töröljük szárazra. Női beteg gáttájékának tisztításakor a húgycsőtől a végbél felé töröljünk és ne fordítva, mert a széklet maradványok a hüvelybe, húgycsőbe kerülve hüvelygyulladást, húgycső és húgyhólyaggyulladást okozhatnak Szükség szerint a bőrt krémezzük vagy hintőporozzuk be. Ellenőrizzük a bőr állapotát, nem látható e ujjnyomásra el nem fehéredő bőrpír vagy hámhiányos terület. Katétert viselő beteg esetén a katéter gondozása és megfigyelése, fertőzés kialakulásának megelőzése az ápoló feladata.

Táplálkozás- Alultápláltság

A rossz tápláltsági állapot fokozza a nyomási fekély kialakulásának kockázatát. Az alultáplált, lesoványodott beteg izomtömege sorvad, bőr alatti szövetek elvékonyodnak. Vitamindús, fehérje-dús, magas kalóriatartalmú étrendet (roboráló étrend) alakítsunk ki. A fokozott táplálékbevitel segít a hámszövet újraépítésében. Fehérje-, vitamin- és kalóriadús étrend elősegíti a nyomási fekély gyógyulását. A C-vitamin különösen jó hatással van a szövetgyógyulásra.

Idős kor

Idősebb korban a bőr kevésbé rugalmas, kiszáradásra hajlamos. Izmok, szövetek sorvadnak. A vérkeringés romlik, ezáltal a szövetek kevesebb tápanyaghoz és oxigénhez jutnak.

Mely testrészeken alakulnak ki leggyakrabban nyomási fekélyek?

Hátán fekvő beteg esetén farkcsont, keresztcsont, ülőgumók, sarok, könyök, lapockák területén.

Oldalán fekvő beteg esetén a fül, a váll, a tompor, a comb, és a külső boka felett.

Leginkább a teljesen mozgásképtelen vagy eszméletlen beteget fenyegeti a decubitus kialakulásának veszélye. A felfekvés megelőzése nagy figyelmet, gondos ápolást igényel, ami nem könnyű feladat. A kialakult fekélyek kezelése azonban sokkal nehezebb. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a beteget a fájdalom okozta kínoktól és a fertőzés okozta veszélyektől megóvjuk.

A beteg ágyának előkészítésekor ügyeljünk arra, hogy a lepedő gyűrődésmentes, a matrac sima felületű legyen. A lepedő kifeszítését csomózással érhetjük el, úgy, hogy a négy sarkára csomót kötünk a matrac négy sarka alá fordítjuk, ezáltal a lepedő kifeszül, ráncmentessé válik.

Kétóránként forgassuk a beteget napközben. Éjszaka a beteg pihenéséhez alkalmazkodva mozgassuk. Helyzetváltoztatáshoz hívjunk segítséget vagy használjunk betegemelőt. A bőr súrlódás következtében való sérülését elkerülhetjük, ha helyzetváltoztatáskor nem húzzuk a lepedőn. Készíthetünk mennyezetre szerelhető trapéz kapaszkodót, aminek segítségével a beteg maga is tud segíteni a mozgatásnál, esetleg saját maga képes a helyzetváltoztatásra. Ügyeljünk arra is, hogy a beteg ne csússzon le az ágyban, mert a bőr ilyenkor is dörzsölődik. Helyezzük el kényelmesen és támasszuk meg úgy, hogy abban a testhelyzetben maradjon. Ennek érdekében az ágy lábrészéhez párnából, szivacsból vagy összehajtott takaróból lábtámaszt készíthetünk. Az ágy fejvégét csak kb. 30 fokos szögben emeljük meg és csak rövid időre, mert félig ülő vagy ülő helyzetben a terhelés az ülőgumóra és a keresztcsontra tevődik. Oldalt fekvő beteg hátát megtámasztjuk, a láb összefekvő bőrterületei közé párnát teszünk.

Mozdulatlan beteget ne fektessünk kemény matracra. Használjunk habszivacs matracot, vízzel tölthető vagy levegővel felfújt matracot, mert ezek követik a test formáját, segítik a nyomás egyenletes eloszlását, tehermentesítik a csontos területeket. Létezik beprogramozható antidekubitor matrac és ágy, ami ritmusos időközönként hullámzó mozgással vagy levegő befújással és leengedéssel változtatja a test nyomáspontjait. Meglehetősen költséges, a kórházakban is csak néhány található belőlük. A megfelelő ágybetét kiválasztásánál vegyük figyelembe a beteg súlyát. Habszivacs matrac csak normál súlyú beteg esetén hatásos.

Szivacs ékpárnákat az összefekvő területek védelmére használhatunk.

Vízzel tölthető párnákkal, gél-párnákkal a keresztcsont és az ülőgumók területét tehermentesíthetjük

A sarokgyűrű és gyűrű alakú ülőpárna nem korszerű eszköz, mert akadályozza a vérkeringést.

A decubitus stádiumai.

Mit látunk a bőrön nyomási fekély kialakulása esetén?

1. stádium Kipirosodott bőr

Az első jele a felfekvés kialakulásának. Ha ujjunkkal benyomjuk a piros területet az ujj benyomat helyén nem fehéredik el. A bőr ép seb nem látható. A beteg fájdalomról panaszkodik. Ebben a stádiumban a fekély kialakulása megakadályozható. Változtassuk a beteg testhelyzetét Helyi kezelésként átlátszó film kötszert használhatunk. Ez egy steril sebfólia, amely csökkenti az érintett bőrterület súrlódását a lepedőn. Átlátszó, így a gyógyulás folyamata nyomon követhető a kötszer eltávolítása nélkül.

Bőrvédő spray és átlátszó polimer hab vékony filmszerű réteget képezve megvédi a bőrt a nedvességtől.

2. stádium Felszínes hámsérülés

Horzsolásra hasonlító felszínes bőrelváltozás látható. A seb fájdalmas, esetleg váladékozás látható. Fertőzés veszélye fenyeget. Mutassuk meg orvosnak a sebet. Az orvos által javasolt fertőtlenítő oldattal tisztogassuk meg és steril kötszerrel fedjük a sebet. Sebtisztításra többféle oldatot áll rendelkezésre. Pl.:

  • fiziológiás sóoldat 0,9%-os,
  • ecetsav (elpusztítja a kórokozókat)
  • hidrogén peroxid-oldat 3 %-os, ( 3 db Hyperol tabletta 1 dl vízben feloldva ).

Tisztítás után bőr sebgyógyító és bőrfertőtlenítő hatású kenőcsöt vagy enzim tartalmú, hámosító kenőcsöt alkalmazhatunk az orvos utasítása szerint. A Sebet hidrokolloid kötszerrel fedjük. Ez egy modern sebkötöző anyag, amely szivacsos felépítésű, felszívja a keletkezett sebváladékot, nem ragad a sebhez, ezért könnyen eltávolítható. A gyógyuló szövetek nem sérülnek a kötéscsere alkalmával. A kötés eltávolításával járó fájdalom csökken. Megőrzi a nedves sebkörnyezetet, ezáltal segíti a sebgyógyulást. A kötés külső rétege speciális fólia réteg, amely nem ereszti át a vizet, és a kórokozókat. A beteg fürdethető, a széklet és vizelet által okozott szennyeződések nem jutnak a sebbe. A kötszer több napig a seben tartható így ritkább kötéscsere szükséges. Ezek a speciális sebkezelő anyagokat indokolt esetben vényre felírhatja a kezelőorvos vagy a háziorvos.

FONTOS! A sebet orvosnak mindig mutassuk meg, a kezelést az orvos utasítása szerint, az általa javasolt szerekkel és eszközökkel végezzük.

3. stádium Teljes mélységű bőrhiány

Körülírt területen a bőr elhalt, teljes mélységében hiányzik. Nagy kiterjedésű seb, váladékozás, esetleg gennyedés látható. Fájdalmatlan. Kezelése megegyezik a 2. stádium kezelésével.

4. stádium Kiterjedt bőrhiány

A bőr alatti szövetekre, izomra is ráterjedhet, elhanyagolt esetben csontig hatolhat.

Száraz vagy nedves üszkösödés látható. A seb mély, kráterszerű, bőségesen váladékozik. A váladék lehet gennyes, véres, bűzös. Üszkösödés esetén fekete, váladékozó, rothadásos szagú az elhalt terület. Fájdalom nincs.

Az elhalt részeket sebész távolítja el. Sebtisztítás, kötözés a 2. stádiumban leírtak szerint történik.

Kiterjedt fertőzés esetén leoltást végeznek a sebváladékból és célzott antibioticum terápiát kezdenek.

A nyomási fekélyek legtöbbször leromlott állapotú, ágyban fekvő betegeken alakulnak ki.

A rosszul felhelyezett rögzítő gipsz vagy sin, különféle szondák, katéterek szintén okozhatnak nyomási fekélyeket. A bőrpír és fájdalom jelentkezése esetén forduljunk orvoshoz!