Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Fagyás, fagydaganat

Fagyás fogalma

Tartós hideghatás következtében kialakuló körülírt lehűlés. A fagyás ( congelatio ) mértéke a kialakult szövetkárosodástól függ. Leggyakrabban a kiálló részeken (akrák), mint fül, orr és a végtagokon fordul elő fagyás. A párás, hideg levegő, erős szél, nedves ruházat fokozza a fagyás kockázatát. Előfordulhat fagyás helytelenül alkalmazott jegelés következményeként is. A gyulladt területekre sohase tegyünk közvetlenül jeget vagy jégtömlőt. Azt mindig be kell burkolni puha textíliába (pl. törölköző) és hosszú ideig ne hagyjuk a beteg testrészen.

A fagydaganat ( pernio ) a fagyás enyhe formája. Tulajdonképpen a bőr és a bőr alatti kötőszövet krónikus gyulladása, amelyet tartós hideghatás vált ki. A szövetkárosodás enyhébb, mint fagyás esetén.

Tünetei

A bőr élénkvörös vagy kékes, fénylő, duzzadt, fájdalmas de viszkethet is.

A fájdalom hideghatásra, hőfok változásra fokozódik. Időváltozáskor heves szúró, égő fájdalom jelentkezik. A bőr sérülékeny, nehezen gyógyuló fekélyek keletkezhetnek.

A fagydaganat évekig fennálló, télen fokozódó, nyáron enyhülő panaszokat okoz.

A fagydaganatot fagykenőccsel (Azulenol, Ung.ad pernionem ) kezelhetjük, amit patikában tudunk beszerezni.

A beteg végtagot váltott hideg-meleg fürdőbe helyezzük kb. 10 percre, majd szárazra törlés után fagykenőccsel bekenjük. Naponta 1-2 alkalommal alkalmazható több napon át.

A fagyást a szövetkárosodás mértéke szerint három fokozatra osztjuk.

Első fokú fagyás esetén a bőr sápadt, hűvös, márványos, majd kékes-vörössé válik és megduzzad. Égő, szúró fájdalom, később zsibbadás, érzéstelenség jelentkezik.

Másodfokú fagyás esetén hólyagok, fekélyek keletkeznek a bőrön.

Harmadfokú fagyás esetén a bőr minden rétege károsodik, súlyos esetben a bőr alatti terület is. A bőr színe piszkos szürke, a szövetek elhalnak, üszkösödés következik be.

Megelőzés

A fagyást megelőzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani.

Érdemes szem előtt tartani néhány dolgot ennek érdekében. Fagyásra hajlamosítanak egyes betegségek. Érszűkületes láb keringése csökkent, bőre érzéketlenebb, esetleg zsibbad. A fagyás kockázata ilyen esetben megnő. A hölgyek télen is csinosan szeretnek öltözködni. Szűk, hegyes orrú cipő, csizma, vékony harisnya viselése nem veszélytelen fagyos téli napokon. Előfordulhat, hogy buszra, villamosra sokáig várnunk kell és már kész is a baj.

Hideg időben is szükségünk van levegőzésre, szabadban való tartózkodásra.

Jó melegen öltözzünk fel, lehetőleg rétegesen. Felső réteg legyen vízhatlan. Ha téli sportokat űzünk, vagy szabadban dolgozunk, számolnunk kell a megizzadás lehetőségével, ezért ruházatunkat úgy válogassuk össze, hogy le tudjunk venni néhány darabot, még mielőtt alaposan megizzadnánk. A nedves ruházat fokozza a test hőleadását, elősegíti a meghűlést. Lábbelink legyen száraz, meleg. Átnedvesedett ruhát, cipőt cseréljük szárazra. Ne tartózkodjunk hosszasan hideg levegőn. Időnként menjünk meleg, fűtött helyiségbe. Fogyasszunk meleg, édes folyadékot, pl. teát. Ne fogyasszunk alkoholt, ha tartósan hidegben dolgozunk vagy sportolunk, mert értágító hatása révén megnöveli a hőleadást. Párás szeles időben használjunk bőrvédő krémet az arcra. Vegyünk fület eltakaró meleg sapkát. Kezünkre húzzunk meleg kesztyűt.

Mit tegyünk fagyás esetén?

 • A sérültet vigyük fűtött helyiségbe.
 • Szoros ruháit lazítsuk meg.
 • A fagyott testrészt tegyük szabaddá.
 • Takarjuk be puha, száraz takaróval.
 • Ékszereket, órát távolítsuk el.
 • Ha a bőrön hólyagok vagy sebek vannak steril kötszerrel fedjük be azokat.
 • A bőrt melegítés céljából dörzsölni nem szabad, mert a fagyott bőr sérülékeny.
 • Itathatunk meleg folyadékot a sérült személlyel.
 • Kezeit hajtsuk a hóna alá, így elősegítjük a fokozatos felmelegedést.
 • Kerüljük a hírtelen felmelegítést.
 • Ne áztassuk a végtagot meleg vízbe.
 • Ne ültessük a beteget hősugárzó vagy kályha mellé, mert a zsibbadt, érzéketlen bőrön égési sérülések keletkezhetnek.
 • Vigyük a sérültet orvoshoz, a sebek szakszerű ellátása végett. Az elhalt részek sebészi kimetszésére lehet szükség.