Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Fokozott szőrnövekedés

A fokozott szőrnövekedés férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, melyet a férfi hormonok fokozott termelődése idéz elő.

Fokozott szőrnövekedés formái:

Hirsutismus : A nők férfias típusú, kórosan fokozott szőrnövekedése. Megjelenési helyei a bajusz, szakáll, emlőbimbó környéke, has köldök alatti része, farpofák, comb belső felszíne és a mellkas.

Hypertrichosis: a normálisnál dúsabb és vastagabb szálú szőrzet, amely nem férfihormon hatásra alakul ki csupán alkati jelenség.

Virilisatio: Férfias jellegű szőrzet jelenléte nőkön, amelyhez férfias testalkat, mély hang, férfias jellegű kopaszodás és a menses elmaradása is társul.

Oka

  • menstruáció elmaradása után (klimax)
  • gyógyszerek mellékhatása
  • corticosteroid tartalmú gyógyszerek vagy teljesítményfokozó készítmények
  • mellékvese velőállományának betegsége ( mellékvese betegség )
  • öröklött tényezők

Teendő

Ok keresése, forduljon endokrinológushoz, nőgyógyászhoz

Ideiglenesen segíthet a borotválás, epilálás, gyantázás vagy szőrtelenítő szerek használata

Szőrtelenítő eljárások

Borotválás után a szőrszálak megerősödnek és gyorsan kinőnek. Az arcon lévő felesleges szőrszálakat borotválás helyett húzzuk ki csipesszel vagy, szőkítsük, úgy kevésbé látszik. Borotválás előtt a bőr mossuk le és használjunk borotvahabot vagy krémet. A művelet végén a bőrt borotválkozás utáni balzsammal kenjük be, így kevésbé alakul ki szőrtüsző gyulladás.

Gyantázással viszonylag tartós hatást érhetünk el. A szőrszálak 4-6 hétig nem nőnek vissza. Előnye a borotválással szemben, hogy nem erősödnek meg a szőrszálak, sőt inkább ritkulnak. Hátránya, hogy gyakorlottságot igényel és fájdalmas, ezért kevesen tűrik. Érdemes gyantázás előtt a bőrt behintőporozni, így könnyebb a szőrszálak eltávolítása. A maradék gyantát olajjal távolíthatjuk el. Végül a gyantázott területet hűsítő krémmel kenjük be. Hideg és meleggyanta egyaránt kapható. A hideggyanta cukor alapú ragacsos massza, amelynek maradványa a bőrről vízzel lemosható.

Szőrtelenítő krém használata előtt végezzen bőrpróbát, bőrpír, bőrégés, kiütés jelentkezése esetén más módszert válasszon. A szőrtelenítő krémek és folyadékok fájdalommentesen alkalmazhatók. Hatásuk a borotválás hatásával megegyező.

Az epilátor olyan elektromos készülék, amelynek forgó része csipesz szerűen összezáródik, és a szőrszálakat kihúzza. Aki a fájdalmat jól tűri és a bőre nem érzékeny, szívesen használja ezt a készüléket. Hatása a gyantázással megegyező, de használata sokkal egyszerűbb, csupán végig kell tolni a bőrön, a szőrnövekedéssel ellentétes irányban. A test bármely részén használható. Bőrnyugtató krémet ez esetben is használjunk a szőrtelenítés után.

A megfelelő szőrtelenítő módszer kiválasztásához kérje bőrgyógyász vagy kozmetikus segítségét

FONTOS, hogy visszeres lábaknál ne használjon meleggyantát !

Pattanásos, pörsenéses vagy gyulladt bőrt ne szőrtelenítsen !