Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Köldök ellátása és a köldöksérv csecsemőkorban

A terhesség idején az anyát és a magzatot a köldökzsinór köti össze. Körülbelül 50 cm hosszú, szürkésszínű zsinór, melyben kocsonyás anyagba ágyazva két ütőér és egy visszér található. A magzat a köldökzsinóron keresztül kapja a tápanyagokat a magzati korban az anyától. Születés után a köldökzsinórt két részben elkötik és a lekötések között, elvágják. A szülő nő méhlepényével együtt távozik a köldökzsinór is. Az újszülött köldökcsonkja pedig 8-10 nap alatt elszárad és leesik.

Köldökcsonk kezelése

Ügyelnünk kell arra, hogy minél szárazabban tartsuk. Fürdetésnél víz ne érje!

Fürdetés után steril gézlapot középen kissé vágjunk be, és tegyük a köldökcsonk alá, majd sebhintőporral {h{Hexachlorophene}tartalmú hintőporral vagy Dermaforine sebhintőporral szórjuk be. Általában elegendő a szárító hintőporozás.

Vannak azonban esetek, amikor több hét múlva is nedvedzik a köldökcsonk. Ez a nedvedzés lehet vérrel színezett is. Nem kell megijednünk, legtöbbször a köldökön található vadhús okozza. A sejtek nem hámlani kezdenek el gyógyulásnál, hanem burjánzani. Gyermekorvosunknak mutassuk meg, ecsetelő használatával könnyen megszüntethetjük a problémát.

Abban az esetben, ha bármilyen elváltozást észlelünk gyermekünk köldökén, mutassuk meg gyermekorvosunknak, vagy sebész szakorvosnak.

Köldöksérv és kezelése csecsemőkorban!

A köldöksérv igen gyakori betegség gyermekkorban, kisfiúk és kislányok körében is előfordulhat. Lehet veleszületett és az első hónapokban vagy életévekben is, kialakulhat. Alkati kötőszöveti gyengeség okozza, nagyon ritka, amikor belső szervi elváltozás tüneteként jelentkezik.

Úgy ismerhetjük fel, hogy a köldök kissé előredomborodik, nagyobb panaszokat nem okoz, esetleg enyhe nyomásérzékenység jelentkezhet köhögéskor, székeléskor gyermekünknél.

Kezelni nem kell, mert általában legkésőbb iskoláskorra magától visszahúzódik.

Nagyobb kitüremkedésnél szokták ajánlani, hogy próbáljuk meg visszaszorítani. Gézcsomót tegyünk az érintett területre és ragasszuk le, majd két nap múlva pihentessük, és újra ragasszuk le.

Segíthet még a finom gyengéd körkörös mozdulatokkal végzett köldökkörüli masszírozás is.

Végső esetben, ha a sérv nem szűnik műtéti úton, kell megszüntetni. A műtétet altatásban végzik és másnap már a gyermek otthonába, hazatérhet.