Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Pikkelysömör (psoriasis)

A pikkelysömör az egyik legrégebben ismert betegség. Már az ókori görög és római orvosok is ismerték.

Mi a pikkelysömör?

Idült, nem fertőző foltokban jelentkező bőrgyulladás. Lényege, hogy a bőr sejtjei a normálisnál gyorsabban működnek, ezért felhalmozódnak és megvastagodott, hámló pikkelyes elváltozás formájában jelennek meg. Az egészséges bőr hámsejtjei kb. 28 nap alatt jutnak el az alsó sejtsorból a felső sejtsorba. Psoriasisos betegnél 4-5 nap alatt történik mindez, ezért éretlen, fiatal hámsejtek kerülnek a felszínre. Leggyakrabban 20-30 év között kezdődik, de minden életkorban előfordul. Mindkét nemben egyforma gyakorisággal fordul elő.

A psoriasis oka

A betegségre való hajlam öröklődik.

Kialakulását bizonyos provokáló tényezők is elősegítik. Pl.:

  • Stressz
  • Bőrsérülés
  • Klímaváltozás
  • Betegségek ( rheumatoid arthritis, diabetes, hormon betegségek, lázas betegségek, streptococcus fertőzés)
  • Gyógyszerhatás ( lithium, Betaloc, jód )
  • Elhízás
  • Gyomor-bél betegségek
  • Alkoholizmus

Tünetei

Fehér, alvadt gyertyacseppre emlékeztető pikkelyes felrakódással borított göbcsék, amelyek plakká összefolyhatnak. A plakkok szárazak és folyamatosan hámlanak. Előfordulhat viszketés, vörösség, sárgás elszíneződés, körömvastagodás, körömdeformálódás, köröm leválás.

Leggyakrabban a könyök, a kar könyöki felszíne, térd és a láb elülső felszíne, a fejbőr, a mell alatti terület és a hasi redők területén alakul ki. Egyes formái az egész testet beboríthatják.

A pikkelysömör sohasem váladékozik, és sohasem fertőződik el.

A psoriasis véglegesen nem gyógyítható. A betegség lefolyásában jó és rosszabb időszakok váltakoznak.

A tünetek nyáron enyhülnek, esetleg tünetmentesség is kialakulhat.

Kezelés-Életmód

Első lépés a pikkelyek eltávolítása szalicilát vagy carbamid tartalmú kenőccsel.

Majd a fokozott sejtosztódást gátló szerrel kenjük be az érintett bőrterületet.

Itt jegyezném meg, hogy csak orvos által javasolt és felírt kenőcsök és tabletták szedése javasolt. Vény nélküli gyógyszert ne vásároljon öngyógyítás céljára, még akkor sem, ha a szomszédasszonynak bevált, mert egyes gyógyszerek ronthatják a bőr állapotát.

Orvosi javaslatra fény és fürdő kezelés is alkalmazható külön-külön, vagy együtt is.

Elsősorban a kén tartalmú gyógyvizek alkalmazása hatásos pl.: Harkány, Mezőkövesd, Parád.

Igen jó eredmény érhető el a holt tengeri só és a napfény együttes alkalmazásával. Ismert olyan eljárás, amellyel a holt tengeri viszonyok idegen körülmények között is létrehozhatók tengeri só és számítógépes fénykezelés alkalmazásával. Hazánkban több városban működik ilyen fürdő és fénykezelés együttes alkalmazását biztosító készülék.

A napfény jótékony hatása mellett,- ha nem mértékkel hasznosítjuk- károsodás, állapot rosszabbodás is előfordulhat. Télen a napozást szoláriumozással helyettesíthetjük. Fényterápia alkalmazásánál legyünk mértékletesek. Kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

A psoriasisban szenvedő ember étrendje legyen vitamindús (A, D, C, B vitaminokat tartalmazzon) Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget. Kerülje az állati zsírokat tartalmazó ételeket. A betegség fellángolása idején kevesebb állati fehérjét tartalmazó ételt fogyasszon. Szabaduljon meg a felesleges kilóktól. Őrizze meg ideális testsúlyát.

Öltözék kiválasztásakor részesítse előnyben a puha pamut vagy vászon anyagokat. A ruhák szabása laza, kényelmes legyen. A szoros, durva szövésű ruhák irritálják a bőrt, ezáltal rontják a pikkelysömör állapotát.

A bőr tisztán tartása, igen fontos. Langyos vízben fürödjön. Ne használjon bőrt kiszárító szappanokat. Fürdés után krémezze be a bőrt az orvos által javasolt krémmel. A hajlatokat törölje szárazra, előzze meg a bőr kipállását és gombásodását, mert ez nagymértékben rontja a tüneteket.

Érzékeny, sérült bőrterületeket célszerű kötéssel fedni.

A betegek lelki támogatása nagyon fontos. A betegség a bőrön jól látható, ami nehezíti az emberi kapcsolatok kialakítását, a munkába állást. Az emberek elhúzódnak tőlük, kerülik a bőrbetegségben szenvedőket, mert félnek a fertőzésektől. Ismertessük meg a környezetünkben élőkkel, családtagokkal a betegséget, hogy mielőbb elfogadják és segítsék a beteget a mindennapi életben.