Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Rühesség ( scabies )

Kórokozó

Kb. 5 mm nagyságú rühatka, melyek a bőr hámsejtjeiből táplálkoznak. Emberről lekerülve 3-4 nap alatt elpusztulnak. A nőstények a bőr rétegei közé fúrják magukat, a hímek inkább a bőrredőkben bújnak meg.

Tünetek

Az első rühatka befúródása általában észrevétlen marad.

10-30 nap lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: egész testre kiterjedő kínzó viszketés, amely éjszaka az ágy melegében a legerősebb (a viszketést nem az atka mozgása váltja ki, hanem az atka váladékára jelentkező allergia).

A rühesség a hónaljban, csuklón, ujjak között, csípő tájékon, hason, lágyékhajlatban, farpofák alatt, kisgyermekeknél a tenyéren és a talpon alakul ki.

Az arcon, hajas fejbőrön, háton, nyakon nem jelentkezik.

A vakarózás miatt gyakoriak a bőrsérülések, melyek könnyen felülfertőződhetnek.

Terjedése

Emberről emberre szoros érintkezés útján terjed, pl.: szexuális kontaktus, kézfogás.

Az állatokon élő rühatkák (kutya, macska, szarvasmarha) az emberen nem okoznak fertőzést.

Teendő

A beteg egész testét, a hajas fejbőr kivételével, meleg fürdő után be kell kenni Novascabin vagy Jacutin emulzióval, majd a bekenést fél óra múlva meg kell ismételni. A rühesség elleni szerek recept nélkül beszerezhetők a patikákban.

24 óra múlva újabb meleg fürdő után még egyszer be kell kenni a beteg bőrét.

A gyógyszer bőrgyulladást (dermatitis) okozhat, ami miatt a viszketés nem csökken, ezért szükség lehet allergia ellenes szerek ( antihisztamin ) adására is.

A gyógyszeres kezelés csak a bőrben és a bőr felületén lévő rühatkát és petéket távolítja el, az élő rühatka azonban a textíliákon (fehérnemű, ágynemű) is megtalálható. Ezért a beteggel érintkezett anyagokat is atkátlanítani kell. A ruhákat, ágyneműt ki kell mosni, forró vasalóval vasalni (az atka magas hőmérsékleten elpusztul). A ruhát, ágyneműt a kúrák között is cserélni kell.

A beteggel együtt élő személyeket egyidejűleg szintén kezelni kell.