Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Újszülött és a csecsemő bőrápolása

Az újszülött születése után megszűnik az anyaméh által fenntartott védelem. A védelem biztosítása innentől fogva a szülők feladata. Helyes táplálás, öltöztetés, nevelés mellett fontos szerephez kell, hogy jusson a bőrápolás is.

Az újszülött bőrét születés után magzatmáz borítja. A magzatmáz hasznos enzimeket tartalmaz ezért, ma már az első fürdetésnél, amelyet szakember végez, nem is távolítják el, hagy táplálja tovább a pici bőrét

A bőr tisztántartására és ápolására otthoni körülmények között is nagy figyelmet kell fordítanunk.

Mikor fürdessük gyermekünket?

Vannak szülők, akik ébredés után reggel fürdetik meg gyermeküket, többség azonban az esti, alvás előtti fürdetést válassza. Az utóbbinak talán előnye, hogy az egész napi szennyeződéseket eltávolítva nyugodtabb alvást tudunk biztosítani gyermekünknek.

Azonban vannak kivételek, amikor a nap közben is fürdetést vagy mosdatást kell végeznünk. Ilyen kivétel lehet, amikor erősen szennyezett a baba bőre széklettel, vagy etetés után, ha étellel vagy hányadékkal szennyeződik.

Milyen fürdetőket, testápolókat használjunk?

A ”szappanmentes” szappanok, vagy kifejezetten babaápoló szerek ajánlottak, amiket minden nagyobb bevásárlóközpontban, vagy gyógyszertárban megtalálhatunk. Mivel a picik bőre nagyon érzékeny és vékony még ebben az időszakban, nem szabad a természetes zsírréteget teljesen eltávolítani. Ezek a készítmények általában pH semlegesek, így ezek alkalmazásával a bőr épségét és természetes zsírtartalmát meg tudjuk tartani.

A fürdetés és szárítás után használhatunk babaolajt vagy testápoló krémeket, mindig ügyelve arra, hogy a pici szájába, kézfejére (amit a szájába vehet) ne kerüljön. Sokan azonban a fürdetés előtti olajozást részesítik előnyben, ilyenkor vattakorongra tegyünk pár csepp olajt, majd a hajlatokat (nyak, ujjak köze ) és a redőket tisztítsuk meg ezzel az olajos vattával, és ezután fürdessünk. Babaolaj helyett használhatunk gyógyszertári napraforgó olajt.

Amikor már pár hónapos a gyermekünk babaolajos masszázzsal is bevezethetjük a fürdetést, az érintésünkkel, finom simogatásunkkal még tovább mélyíthetjük a szeretetteljes kapcsolatunkat.

A baba popsijára zsírosabb, víztaszító krémet használjunk. Ezek a krémek vékony réteget képeznek a baba bőrén így a vizelet, széklet nem tudja kimarni az érintett területet.

Hogyan fürdessük az újszülöttet?

A helyes fürdetéshez természetesen minden szükséges eszköznek meg kell lennie. Fürdető kád, hőmérő, fürdetőszer, törlőruha. Az eszközök mellett fontos, hogy a környezet is megfelelő legyen, a lehűlések, megfázások elkerülése érdekében kellemesen meleg, fűtött helységben történjen a fürdetés. Mielőtt elkezdjük, előtte mindent készítsünk elő. A pelenkázóra tegyük ki a váltó ruhát, pelenkát, ápolókrémet.

A biztonságosan elhelyezett fürdőkádba eresszünk kellemesen meleg fürdővizet, amit többször is ellenőrzünk akár hőmérővel, akár a kezünkkel.

Jól fűtött szobában fürdetés előtt „levegőztessük” a csecsemő bőrét úgy, hogy meztelenre vetkőztetjük és így hagyjuk néhány percig. A fürdetés előtt a nagyobb szennyeződésektől (széklet) tisztítsuk meg a picit, majd még mielőtt behelyeznénk a vízbe, mossuk le arcát, és csak ezután tegyük be a fürdővízbe.

Biztonságosan úgy tudjuk megtartani a picit a fürdőkádban, hogy a fejét az alkarunkra támasztjuk, hónaljánál kezét átkulcsoljuk, másik kezünket a popsija alá tesszük. Amikor a hátát és fenekét kell lemosnunk akkor alkarunkon átfordítva, másik kezét átkulcsolva tudjuk a legjobban megtisztítani.

Lemosáskor fentről lefelé haladjunk.

A fürdetés végén biztonságosan megfogva az odahelyezett törlőruhára helyezzük rá a gyermeket, és úgy vigyük be a szobába a pelenkázóra.

A vizet óvatosan itassuk fel a bőréről, ne dörzsöljük erőteljesen. A legjobb, ha tiszta pamuttörlő ruhát, vagy nagy alakú textil pelenkát válasszunk erre a célra.

Miután felitattuk a felesleges nedvességet a bőrről, használhatunk testápoló krémeket, vagy a hajlatokba hintőport. Ügyeljünk arra, hogy a kettő ne keveredjen, mert összecsomósodik és kidörzsölheti a pici bőrét.

Enyhén váladékos szemekre használjunk kamillás letörlést. Kamillateával felitatott vattakoronggal töröljük le a szemet a belső szemzugból indulva a külső szemzug felé, majd alul a belső szemzugba az orrnyereghez érkezve fejezzük be a folyamatot. Mind a két szemnél új vattakorongot használjunk.

A fültisztításra a legjobb, ha fültisztító pálcikát használunk, nagyon óvatosan, könnyed mozdulattal végezzük, úgy, hogy a másik kezünkkel stabilan tartjuk a baba fejét.

A körömvágásról is említést kell tenni. A pici körmének vágását nem túl hegyes ollóval, vagy csippentővel távolíthatjuk el, hogy ne hogy összekarmolja az arcát. Másik kezünkkel itt is stabilan kell tartanunk a kis kezét, nehogy megsértsük a körömágyat vagy az ujjakat. A legjobb, ha a körömvágást a baba alvása közben végezzük el. A lábujjak körmét mindig egyenesre vágjuk

A popsi ápolásról és pelenkázásról

A popsi ápolására külön figyelmet kell szentelnünk, mivel még jobban ki van téve a szennyeződéseknek. A vizelet és a széklet által okozott felmaródásokat úgy tudjuk kivédeni, ha zsíros, víztaszító krémet használunk, ügyelve arra, hogy a nemi szervekbe ne kerüljön. A gyakori, általában etetések előtti pelenkaváltás is hasznos.

Pelenkaváltásnál alaposan tisztítsuk meg az érintett területet, távolítsuk el a széklet- és vizelet maradványokat. Erre a legalkalmasabb egy nedves törölköző, vagy a kereskedelemben kaphatók nedves törlőkendők, amik kíméletes és kényelmes megoldást jelentenek.

A pelenkaválasztásnál vegyük figyelembe a gyermek korát, ürítési szokásait. A mai pelenkák nagyon jó nedvszívó képességgel bírnak és egyszer használatosságuk miatt higiénikusabbak, könnyebben használhatóbak, mint a textil pelenkák.

Amennyiben gyermekünk popsija mégis felmaródott, vagy kiütéses lett, segíthet, ha kamilla főzetével lemossuk, vagy a fürdővízbe öntjük, hámosító kenőcsöt alkalmazzunk Neogranormon Gomba okozta kiütés esetén speciális gomba ellenes krémet, használjunk az orvos utasítása szerint.

Mi a teendő, ha érzékeny bőrű gyermekünk?

Fontos megemlítenünk a pelenka dermatitis betegséget is, ami leggyakrabban különösen érzékeny vagy ekcémás bőrű gyermekek esetében jelentkezhet. Apró kiütésszerű bőrelváltozás jellemzi a pelenkával érintkező területeken, főleg a domborulatokon és az alhason. Az első kiütések megjelenésekor el kell kezdeni, kezelni, mert elhanyagolása esetén elfertőződhet, és fájdalmas sebes lehet a testfelület ezen része, ami már antibiotikum kezelést is szükségessé tehet. Védőnővel, gyermekorvosunkkal, vagy gyermek bőrgyógyásszal konzultálva minél előbb kezdjük meg a kezelést. Gyakrabban váltsunk pelenkát, szellőztessük a pici popsiját.

Az ekcémás bőrű gyermek bőrét bőrgyógyász által felírt és gyógyszertárban előállított krémmel ápoljuk. Különös figyelmet igényel az öltöztetés is, csak tiszta pamut ruhácskákat használjunk műszálasok helyett.

A külső környezeti hatások kivédése!

Az erős napsugárzás, esőzés, szél, káros hatással van a gyermekünk bőrére. Nyáron használjunk napvédő krémeket, sapkát és pólócskát, helyezzük árnyékba a picit, kerüljük a közvetlen napsütést.

Télen öltöztessük fel rétegesen és melegen, mielőtt sétálni mennénk arcvédő krémmel, bekenhetjük a szabadon maradt arcfelületet a kiszáradás elkerülése miatt.