Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Újszülöttkorban előforduló sárgaság

A koraszülöttek között gyakrabban fordul elő, de érett egészséges csecsemőkön élettanilag is tapasztalható. (élettani sárgaság)

Nevét onnan kapta, hogy a bőr színe sárgássá színeződik el, a szervezetben felhalmozódott indirekt bilirubin következtében.

A sárgaságot (ictesus) okozhat normális esetben is a máj egyik enzimjének éretlensége valamint a vörösvértestek fokozott szétesése az első életnapokban.

Okozhatja vércsoport összeférhetetlenség is, valamint fertőzések tünete is lehet. Később kialakuló vagy szűnni nem akaró sárgaság az epeútak elzáródásából is adódhat.

Milyen tünetek jellemzik az ikteruszos újszülöttet?

Az újszülöttek többnyire a 2-3. napon sárgulnak be. Ilyenkor a bőrszín és a szem jól láthatóan sárgás színűvé válik, az újszülött aluszékony, étvágytalan lehet.

Súlyosabb esetben a széklet színe megváltozik, a sárgaság fokozatosan erősödik.

Az ikterusz súlyosságát mindig a gyermekgyógyász határozza meg alapos kivizsgálás és laboratóriumi vizsgálatok után.

Mit tehetünk a betegség enyhítésére?

Különösebb tennivaló vagy gyógyszeres kezelés nem szükséges. A kórházakban általában fényterápiát szoktak alkalmazni. Az egészséges újszülötteknél jelentkező sárgaság 5-7 napon belül megszűnik, de legkésőbb két héten belül kezelés nélkül elmúlik. Ha az újszülött kori sárgaság két hétnél tovább fennáll, forduljon orvoshoz.

Fontos, hogy az újszülött minél előbb mellre kerüljön, és anyatejet fogyasszon. Az előtej vagy más néven kolosztrum, tele van olyan fontos fehérjékkel, ásványi és tápanyagokkal, amik elősegítik a pici helyes bélműködését, kicsit hashajtó hatása révén segít a magzatszurok eltávolításában.

Abban az esetben, ha nagyfokú a sárgaság orvosi utasításra lehet vas készítményeket adni az újszülöttnek.

Amennyiben fertőzés áll a betegség hátterében antibioticum terápia válhat szükségessé.

Homeopátiás szereket is adhatunk a kicsinek, természetesen csak megfelelő szaktudással rendelkező orvos ajánlása alapján.

Anyatej okozta sárgaság!

Vannak esetek, amikor az anyatej vált ki sárgaságra utaló tünetet. Erről csak akkor bizonyosodhatunk meg, ha minden más sárgaságot kiváltó okot alapos és körültekintő vizsgálatokkal kizártunk. Ezekben az esetekben, pár napra abba kell hagyni a szoptatást, vagy más anyától származó női tejet adnak a babának. Általában a tünetek 1-2 nap alatt csökkenek, vagy megszűnnek.

A szoptatást nem kell abbahagyni, mert ez az állapot nem kóros.