Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A daganatos betegek fájdalomcsillapításával kapcsolatos tudnivalók

A daganatos betegség, hosszantartó, súlyos, fájdalommal járó szenvedésként szerepel az emberek ismeretében. Ez a magyarázata annak, hogy a fájdalom az a tünet, amelynek megjelenésétől a rákban szenvedő betegek legjobban félnek.

A daganatos betegek fájdalma nem hasonlítható össze más betegségekben szenvedők fájdalmával, mert ez nem átmeneti jellegű, hanem állandó, a betegség előrehaladásával egyre erősödő, rosszabbodó.

A tumoros fájdalmak kezelése sokat fejlődött az elmúlt 20 év során, ennek köszönhetően napjainkban a tumoros fájdalmak hatékonyan kezelhetők. A legtöbb esetben teljes fájdalmatlanságot sikerül elérni vagy a fájdalmat az „elfogadható” szintre lehet lecsökkenteni.

A nem csillapított súlyos fájdalom gyakran társul egyéb tünetekkel, mint nyugtalan alvás, étvágytalanság, csökkent koncentráló képesség, ingerlékenység és depresszió. Mindebből következik, hogy a fájdalom jelenléte vagy hiánya nagymértékben képes meghatározni a daganatos beteg életminőségét.

A tumoros betegek fájdalmának erősségét számos, nem fizikai tényező is befolyásolja (reménytelenség érzet, a közelgő haláltól való félelem stb.), ezért a hatékony fájdalomcsillapítás szempontjából fontos a „teljes fájdalom” fogalmának ismerete és figyelembevétele.

A teljes fájdalom a fájdalmat befolyásoló tényezők összességét jelenti, a testi, lelki, szociális, és spirituális összetevőket egyaránt magában foglalja. Mindebből az következik, hogy a betegek fájdalma, befolyásolható pszichés és szociális csatornákon keresztül is, tehát sokszor a család állandó jelenléte és gondoskodása jobban csillapítja a beteg fájdalmát, mint az emelt dózisú morfin.

A daganatos betegek gyógyszeres fájdalomcsillapításával kapcsolatos tudnivalók

 • Amennyiben a beteg fájdalma a gyógyszertárakban recept nélkül kapható fájdalomcsillapító szedésével nem uralható, a kezelő orvos segítségét kell kérni a megfelelő gyógyszer kiválasztása céljából,
 • A fájdalomcsillapító gyógyszerek minél hatékonyabb alkalmazása és az esetleges mellékhatások időben történő felismerése miatt bizonyos ismeretekkel a betegnek és családjának is rendelkeznie kell, az alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban.
 • Fontos, hogy a fájdalomcsillapítás a beteg egyéni igényeihez igazodjon, tehát a beteg fájdalmát folyamatosan nyomon követve kell a kezelést beállítani.
 • Állandósult fájdalom esetén el kell felejteni a „szükség esetén” adagolási módot (nem kell megvárni a fájdalom jelentkezését), hanem folyamatosan, az alkalmazott gyógyszer hatástartalmától függően, megelőzve a fájdalom ismételt jelentkezését kell a fájdalomcsillapítókat bevenni.

Jelenleg a daganatos betegek gyógyszeres fájdalomcsillapítása a WHO által ajánlott hármas fokozat szerint történik, mely a következő gyógyszercsoportokat tartalmazza:

Mindegyik csoportba tartozó fájdalomcsillapító mellé rendelhet az orvos olyan adjuváns (kiegészítő) gyógyszereket, amelyek sok esetben nem rendelkeznek fájdalomcsillapító hatással, de a fájdalomcsillapítók hatását növelhetik, így a fájdalom hatékonyabb csökkentését segítik elő.

Az első csoportba tartozó gyógyszerek

Aspirin:

Hosszú ideig történő alkalmazásuk a számos mellékhatásuk miatt nem igazán javasolt. Napi maximális adag 8-12 tabletta.

Hatás: gyulladás gátló, fájdalomcsillapító, lázcsillapító.

Mellékhatás: gyomornyálkahártya károsodás, fekély, vérzés, vérzés idő megnyúlása, vese-, májkárosodás

Túladagolásakor: fejfájás, fülzúgás, szédülés, hányinger, zavartság jelentkezik

Algopyrin:

Hatás: fájdalomcsillapítás, lázcsillapítás

Mellékhatás: allergiás reakció, vérképben történő változások

Jó fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, de hosszú ideig történő alkalmazása során rendszeres vérkép kontroll ajánlott.

Napi maximális adag: 8 tbl.

Paracetamol:

Csontfájdalomban illetve ott, ahol a fájdalomnak gyulladásos komponense is van, a paracetamol nem hatásos.

Hatás: fájdalomcsillapítás, lázcsillapítás

Mellékhatás: a normális terápiás dózisok jól tolerálhatók. Ritkán allergiás kiütés, csökkent fehérvérsejt, vörösvértest és thrombocyta szám lehetséges.

Túladagolás súlyos májkárosodást okozhat.

A daganatos betegek fájdalomcsillapításában kitűnően kombinálható gyenge kábító fájdalomcsillapítókkal, mert ezek hatását erősíti.

Nem szteroid gyulladásgátló:

Fájdalomcsillapító és gyulladás gátló hatásuk megegyezik az aszpirinével, de a gyomor-, bélrendszert érintő mellékhatásuk valamivel kevesebb, szélesebb alkalmazási területük (tabletta, kúp, injekció) és a hosszabb felezési idejű készítményeik miatt, amelyeket csak 12 illetve 24 óránként kell adagolni, alkalmazásukat előnyben részesítik az aszpirinnel szemben.

Hatás: gyulladás gátló, fájdalomcsillapító, lázcsillapító

Mellékhatás: gyakorlatilag ugyanaz, mint az aszpiriné. Amennyiben adásuk hosszú ideig szükséges az orvos általában elrendeli valamilyen gyomornyálkahártya védő gyógyszer szedését is.

Központi idegrendszeri mellékhatások ritkán jelentkeznek, pl. fejfájás, álmosság, szédülés

Alapelvek, amelyeket a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása során figyelembe kell venni:

 • Bármelyik nem-szteroid szert választja az orvos, mindig az ajánlott maximális napi dózissal kell kezdeni a kezelést, annak eldöntése céljából, hogy ezzel a gyógyszercsoporttal a fájdalom kontrollálható-e vagy sem.
 • Valamennyi nem kábító fájdalomcsillapító gyógyszer ún. „plafon effektust” mutat, tehát az ajánlott maximális dózisok túllépése esetén a fájdalomcsillapító hatás nem fokozódik, viszont a mellékhatások valószínűsége és intenzitása nő.
 • Ha a beteg szalicilátokra érzékeny, krónikus asztmában szenved, fekélye, vérzési rendellenessége, stb. van, vagy anticoaguláns kezelésben részesül paracetamol tartalmú gyógyszert ajánlatos szednie.
 • Ha egy nem szteroid gyulladáscsökkentő nem elég hatásos az adott fájdalom csillapítására, akkor egy másiktól sem várható eredmény. A súlyos mellékhatások (pl. gyomorvérzés) kialakulásának veszélye miatt, tilos több nem szteroid gyulladáscsökkentőt egyidejűleg szedni,
 • Nagyon sokféle nem szteroid gyulladáscsökkentő van forgalomban, hatásmódjukban vagy hatásosságukban sokkal kevésbé, ám dózisukban és adagolási gyakoriságukban igen nagy az eltérés. Ügyeljünk rá, hogy az adagolásnál az előírásnak megfelelően járjunk el.
 • A nem szteroid gyulladáscsökkentőket mindig étkezés után tejjel vagy gyümölcslével kell bevenni így csökkenthetjük a gyomor-bélrendszert érintő mellékhatásaikat.
 • A nem szteroid gyulladáscsökkentők enyhétől az erős intenzitásig terjedő fájdalmakat képesek csillapítani, ha a fájdalom igen erős vagy kibírhatatlan a II. vagy III. gyógyszercsoportba tartozó gyógyszerekkel kell kezdeni a kezelést.

A második csoportba tartozó gyógyszerek

Gyenge kábító (opioid) fájdalomcsillapítók:

A közepestől az igen erősig terjedő fájdalmat lehet velük csillapítani. A tramadol előnye a széles felhasználási mód (pl. rövid hatású kapszula, csepp, kúp, injekció hosszú hatású tabletta) valamint széles hatóanyag tartalom (50, 100, 150, 200mg.). Szájon át történő alkalmazása során étkezéstől függetlenül, sok folyadékkal célszerű lenyelni.

Mellékhatás: székrekedés, hányinger, hányás, szédülés

Ha a betegnek székrekedése van, a kezelés megindításával a székletürítést is biztosítani kell rendszeres hashajtó adásával.

A hányinger és hányás lehet csak átmeneti jellegű, vagy nem szűnő, ilyenkor a gyógyszer szedését fel kell függeszteni.

A nem kábító fájdalomcsillapítók és a gyenge kábító fájdalomcsillapítók az eltérő hatásmechanizmusuk miatt egymás hatását erősítik.

Amennyiben a fájdalom súlyos, kibírhatatlan a harmadik csoportba tartozó gyógyszereket, kell alkalmazni.

kábító fájdalomcsillapítók:

Ebben a gyógyszercsoportban a 2 leggyakrabban használt készítmény a fentanylt tartalmazó tapasz, és a morfin szulfát tartalmú szájon át bevehető gyógyszerek.

Tudni kell, hogy a kábító fájdalomcsillapítók adásával kapcsolatos félelmek nem valósak, fontos, hogy a beteg megértse, hogy miért van erre a gyógyszerre szüksége, milyen előnyökkel jár a szedése, de természetesen tisztában kell lennie az esetleges várható mellékhatások tüneteivel is.

A morfinterápia néhány egyszerű szabály figyelembevételével rendkívül hatékonyan alkalmazható:

 • A morfin dózisát mindig az egyén fájdalmának megfelelően kell kititrálni, az adható dózis egyéni, széles határok között ingadozhat.
 • Nem rendelkeznek ún. „plafon effektussal”, tehát a dózisemelés végpontjai, vagy a fájdalommentesség, vagy a nem tolerálható/kezelhető mellékhatások elérése.
 • A morfin mellékhatások egy része (aluszékonyság, székrekedés, hányinger), pár nap alatt spontán megszűnik, vagy gyógyszeresen jelentősen csökkenthető
 • Amennyiben a következő esedékes dózis előtt a fájdalomcsillapítás már nem kielégítő, minél előbb jelezzük a kezelő orvosnak, mert adjuváns gyógyszerek adásával a hatás növelhető
 • Beszéljük meg a kezelő orvossal, hogy szükség esetén milyen kiegészítő dózisok (rövid hatású morfin) alkalmazását javasolja
 • Észleljük és kezeljük időben a mellékhatásokat

A korszerű szájon át szedhető (orális) morfin kezeléshez 2 fajta morfin készítményt alkalmazhatunk:

Gyorsan ható rövid hatású morfin szulfát tabletta pl: Sevredol (10- 20 mg-os)

Bevétele után 30 perccel már terápiás vérszint érhető el, 60 perc múlva éri el a csúcskoncentrációt a fájdalomcsillapító hatás 4 órán át tart.

Jelentősége az áttöréses fájdalom kezelésében, és a beteg számára nagy fájdalommal járó beavatkozások (sebkötözés, fürdés) elviselhetővé tételében van.

A hosszú hatású (retard) morfin készítmény előnye, hogy egyenletesen, megbízhatóan kb. 8-10 óra alatt szívódik fel, így egyenletes vérszintet biztosít 12 órán keresztül. Alkalmazása kényelmes a beteg számára. Az este bevett gyógyszer nyugodt fájdalommentes éjszakát biztosít. Hátránya, hogy nem alkalmas gyors dózis emelésre.

A kezelés kezdetén a következő -rendszerint átmeneti panaszok jelentkezhetnek:

 • Szédülés
 • álmosság
 • bizonytalanság
 • hányinger, hányás

A rutinszerű adagolás elkerülésével, az egyénileg beállított kezeléssel, a fokozatos titrálással az alábbiak nem vagy alig jelentkeznek:

 • légzésdepresszió,
 • eufória,
 • függőség,
 • aluszékonyság
 • Optimális fájdalomcsillapítás esetenként csak 10-14 nap múlva érhető el.

  Mit kell tudni a retard morfin készítmények alkalmazása során:

 • A gyógyszert naponta 2x, 12 órás időközönként kell bevenni
 • Az M-ESLON kapszula szükség esetén szétszedhető és tartalma lágy ételekbe (pl. joghurt) elkeverve, vagy szondán át is beadható.
 • Székrekedés kialakulására hajlamosít, mely kivédhető rendszeresen szedett hashajtó készítménnyel
 • Gyors fájdalomcsillapító hatással nem rendelkezik, ezért hirtelen fellépő, vagy erősödő fájdalom esetén felesleges újabb adagot bevenni belőle

Fentanyl tartalmú tapasz

A fentanyl tartalmú tapasz hatástartalma 72 óra (ritkán 48 óra):

Előnyei:

 • Jó fájdalomcsillapító hatás
 • Könnyű alkalmazási mód, amely a beteg számára nem megterhelő.
 • Hátrányai:

 • Stabil, egyenletes fájdalom esetén alkalmazható, mert lassú felszívódása miatt gyors dózisemelést nem tesz lehetővé
 • Izzadásra hajlamos beteg esetén alkalmazása megfontolandó, mert a nedves bőrről könnyen leválhat

A fentanyl tapasz alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók:

 • Leggyakoribb alkalmazási terület a felkar, törzs, lehetőleg szőrtelen területre ragasszuk, ha erre nincs mód az érintett bőrterületről a szőrt le kell vágni (nem borotválni).
 • Csak ép bőrfelületen alkalmazható
 • Az érintett bőrfelületnek tisztának kell lennie, célszerű a felhelyezés előtt tiszta vízzel lemosni, és szárazra törölni.
 • A védő fólia eltávolítása után azonnal fel kell ragasztani, célszerű tenyerünket rövid ideig rányomva tartani, hogy a megfelelő tapadást biztosítsuk
 • Zavart betegek esetén javasolt a hátra történő felhelyezés, mert így a beteg nem tudja leszedni magáról
 • A tapasz cseréjekor ugyanarra a bőrterületre az új tapaszt feltenni tilos, sőt ugyanarra a helyre történő felhelyezés között lehetőleg 1 hét teljen el
 • Fürdéskor kerülni kell az érintett terület áztatását, a leválás veszélye miatt
 • Amennyiben dózisváltás történik a meglévő tapaszokat tilos elvágni, és úgy felragasztani

Amennyiben a beteg képtelen szájon át gyógyszert szedni (állandó hányinger, hányás), és a fentanyl tapasz sem bizonyul kellően hatékonynak, szóba jöhet a folyamatos subcután infúzió lehetősége is:

Előnyei:

 • Egyenletes felszívódás a nap 24 órájában
 • Egyszerre több gyógyszer bejuttatására is mód van.
 • A folyamatos subcután infúzió otthoni alkalmazása csak együttműködő beteg esetében alkalmazható, és csak rendszeres orvosi felügyelet és ellenőrzés mellett kivitelezhető.
 • A beteg egyéni igényeinek megfelelően beállított kábító fájdalomcsillapító szedése nem befolyásolja a mentális funkciókat, ha ez előfordul bizonyosan túlzott mennyiségű hatóanyagot kap a beteg.
 • A kábító fájdalomcsillapítók szedése mellett a beteg képes ellátni a napi munkáját, jól csillapított fájdalom esetén emberhez méltóan tudja eltölteni életének hátralévő részét, megőrizve tudatos döntési képességét.

Mikor kellően hatékony a fájdalomcsillapítás?

 • Nyugodt, fájdalommentes éjszakai pihenést biztosít
 • Fájdalommentesség ágyban fekve, ülve
 • Fájdalommentesség a napi aktivitás közben is

Mire kell ügyelni a gyógyszeres fájdalomcsillapítás során?

 • Az előírás szerinti alkalmazás betartására
 • Túladagolás elkerülésére
 • Mellékhatások felismerésére, kivédésére

A nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás lehetőségei:

 • A fájdalom enyhíthető a törődést kifejező gondoskodó magatartással is, pl. gyengéd bánásmód, érintés stb.
 • Biztosítsunk a beteg számára leginkább megfelelő, kényelmes elhelyezést.
 • A fájdalmas testrészeket védelmezhetjük rugalmas kötésekkel, rögzítésekkel vagy alátámasztó párnával
 • A beteg közérzete javítható meleg fürdővel, vagy ha biztosítva van az alapos személyi higiéné és a szükséges pihenés.
 • A figyelem elvonása szintén hatékonyan képes csökkenteni a beteg panaszait, ezt tehetjük beszélgetéssel, vagy olyan feladatok adásával, amelyeket biztosan megterhelés nélkül el tud végezni. Ha ismerjük a beteg érdeklődési körét, kedvenc időtöltését akkor próbáljuk rábeszélni, hogy végezze ezeket.
 • Különböző masszázsok alkalmazásával szintén hatékony fájdalomcsillapítást érhetünk el
 • Bizonyos fájdalmak TENS készülék használatával is enyhíthetők, de ennek eldöntése orvosi feladat