Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A DAGANATOS BETEGEK SEBKEZELÉSE

A rosszindulatú daganat olyan rendellenes szövettömeg, amely gyorsan növekszik, a szervezet számára semmilyen funkciót nem jelent, beszűri és elpusztítja a környező szöveteket. Általában a daganatok első szóba kerülő gyógymódja a műtét. Ezt egészíti ki az utána következő sugár vagy kemoterápiás kezelés. Vannak olyan daganatos betegségek, amelyek nem operálhatóak (pl. a késői felismerés, vagy a beteg rossz egészségi állapota miatt ) ilyenkor csak a sugárkezelés vagy a kemoterápia jön szóba.

Minden daganat gyors terjedésénél fogva képes a külvilág felé kitörni. Különböző testtájakon találkozhatunk kifekélyesedett daganattal.

Leggyakrabban előforduló kifekélyesedő daganatok az emlő, gáttájék, végbél, a fejen lévő és a száj környéki daganatok

Kötözéshez használt eszközök:

  • kötszer
  • tiszta olló
  • gézpólya, ragtapasz, ramofix- a kötés rögzítéséhez
  • gumikesztyű
  • nylonzsák a használt kötszer ledobásához

Daganatos seb jellemzői, kötözése:

  • Az egyébként normálisan gyógyuló műtéti seb gyógyhajlama rosszabb a daganatos betegek esetében
  • A kifekélyesedett seb gyorsan terjed, és rendkívüli módon váladékozik
  • Az esetek nagy részében a napi egyszer történő átkötés kevésnek bizonyul, ha a seb bűzös, erősen váladékozik
  • Vannak olyan sebek melyeket a kezelőorvos utasítása szerint, lehet zuhanyoztatni
  • A daganatos seb kötözésében mindig a kezelőorvos utasításai szerint kell eljárni. A beteget vagy hozzátartozóját a kórházban megtanítják a helyes sebkötözésre. Egyedülálló, idős vagy nehezen mozgó egyén kérjen segítséget a sebkötözéshez a háziorvostól. A házi betegápoló szolgálat vagy a körzeti nővér elvégzi a sebkötözést.
  • A daganatos beteg immunrendszere csökkent így hajlamosabb a fertőzésekre. Tartsa tisztán a beteg környezetét. Ügyeljen a beteg ruházatának, ágyneműjének tisztán tartására. Szennyezett ruhaneműt, ágyneműt cserélje le. Magas hőmérsékleten mossa és vasalja ezeket.
  • A kötözés előtt alaposan mosson kezet, törölje szárazra. Készítse elő a szükséges eszközöket. Húzzon gumikesztyűt
  • A seb tisztítását a sebszélektől kifelé haladva végezze. A használt kötszert műanyag zsákban gyűjtse, majd gondosan lezárva, sérülésmentesen helyezze a szemétgyűjtőbe. A Steril kötszert és a sebkezeléshez használatos eszközöket tiszta, csak erre a célra használt tálcán tartsa.
  • Nagyon fontos a beteg környezetének és a kötözést végző hozzátartozónak védelme a fertőzésektől. Daganatos seb kötözésekor kesztyűt kell húzni
  • A seb átkötése után a beteget helyezze nyugalomba. A hulladékot távolítsa el. Az eszközöket mossa el fertőtlenítő oldatban pl.:Neomagnol, hypo és tegye a tálcára.

Jó tanács!

Váladékozó sebre ne tegyen sebhintőport, mert az a váladékkal együtt megköt és alatta a baktériumok könnyen elszaporodhatnak.

Mikor kell orvost hívni?

A daganat rendkívül gyors terjedése miatt vérzések léphetnek fel a sebfelületen. Csillapíthatatlan vérzés esetén, hosszan tartó lázas állapot felmerülésekor, tűrhetetlen fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni.

Minden daganatos betegnek időről időre, ellenőrző vizsgálatokon kell megjelenni. Fájdalomcsillapításáról gondoskodni kell.

Tudnunk kell, hogy a kifekélyesedett daganat kötözése nehéz feladat, mert erősen váladékozó nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek, amelyek igen fájdalmasak, gyakran bűzösek. Megnehezítik a napi életvitelt, tisztálkodást és a társadalomban való részvételt. Lelkileg is megterhelik a beteget és a hozzátartozót.

A daganatos beteg azon igényét, hogy otthon ápolják, figyelembe kell venni. Vannak persze olyan problémák, amelyek nem teszik lehetővé az otthonápolást, ilyenkor megfelelő elhelyezésről, kell gondoskodni. Ha mégis vállalja a család a súlyos beteg otthon történő ápolását, erre lelkileg és a tárgyi feltételek biztosításával fel kell készülni.

A daganatos betegségek kialakulásának megelőzése a legfontosabb, így mindenkinek érdemes az egyre elterjedőben és bővülőben lévő szűrővizsgálatokon részt venni!

Az időben felismert daganatos betegség GYÓGYÍTHATÓ!