Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A HASNYÁLMIRIGY-GYULLADÁS ÉTRENDI KEZELÉSE

A hasnyálmirigy betegség diétás kezelésének irányelve a beteg szerv maximális kíméletén alapul. A diéta célja, a károsodott emésztési viszonyok helyreállítása.

A diéta általános szempontjai

  • Zsírszegénység. Nagyon fontos, mivel a zsíremésztés jelenti a legnagyobb megterhelést. Zsírszegény alapanyagokat választunk ki és az ételkészítéshez is kevés, hidegen sajtolt olajat használjunk.
  • Rostszegénység. A puffasztó ételeket mellőzni kell (káposztafélék, karalábé, száraz hüvelyesek, friss keltészták)
  • Fűszerszegénység. A helyi izgató hatás elkerülése miatt fontos. Nem fogyaszthatók: bors, erős paprika, torma mustár, ecet, vöröshagyma, fokhagyma.
  • A szénhidrátok (lisztes ételek, rizs, dara, burgonya), majd fehérjék (tej, sajt, tojás, túró, hús) fokozatos beépítése a betegség lezajlásának megfelelően.
  • Alkohol fogyasztása szigorúan tilos! Kávé, erős tea fogyasztása sem ajánlott.
  • Naponta legalább ötszöri, kis mennyiségű ételt kell fogyasztani.
  • Az ételek sem túl forrók, sem túl hidegek ne legyenek.
  • Az ételeket alaposan meg kell rágni, a turmixolás, passzírozás és aprítás is elősegíti az ételek könnyebb emészthetőségét.
  • Szükségessé válhat az ételek cukor nélküli elkészítése, ha a hasnyálmirigy gyulladás cukorbetegséggel társul.
  • Naponta kb. 2 liter folyadék elfogyasztása kívánatos. Szénsavmentes ásványvíz vagy gyümölcslé formájában.

Heveny hasnyálmirigy gyulladás étrendje

A betegség kezelése minden esetben kórházban történik.

A betegség első napjaiban, a kórházban is koplaltatják a beteget. A folyadékot infúzióval juttatják a beteg szervezetébe. Később hideg teát, gyümölcslevet kaphat. A 4-6. naptól a szénhidrát táplálás kezdődhet el (gyümölcslé, burgonya, főtt rizs, keksz, piskóta, kétszersült) fogyaszthatók. Ebbe az étrendbe fokozatosan építhetjük be a fehérjéket, tejes ételeket. Zsírnemű táplálékot csak hetek múlva adhatunk. Először vaj, majd finomított étolaj formájában, naponta legfeljebb 1 dkg-ot. Ez a későbbiekben 2-3 dkg-ra emelhető.

Étrendminta

(bővítés sorrendjében a koplalás után)

1.nap 2.nap 3.nap

R citromos tea tea, kétszersült tea, pirított zsemle, méz

T málnaszörp limonádé almakompót

E almaturmix főtt burgonya, piskóta, almakompót

almapüré

U: őszibaracklé babapiskóta, gyümölcslé

mézes tea

V: citromos mézes rántott leves pirított kalács

Tea főtt rizs, almapüré

Később az étrend tovább bővíthető, az általános szempontok figyelembevételével. A megengedett fehérjebevitel: 60-80 g, a szénhidrátbevitel: 25-300 g. Ezt ne lépjük túl.

Javasolt ételek

Reggeli, tízórai, uzsonna

tea, forralt tej, tejeskávé, karamellás tej, fehér kenyér másnaposan, vagy pirítva, keksz, kétszersült, péksütemény nem frissen, babapiskóta, lekvár, kevés vaj, lágy tojás, méz, gyümölcspüré, sült alma, gyümölcslé,

reszelt alma.

Levesek:

borjúbecsinált leves, csirkebecsinált leves, burgonyaleves, rizsleves, diétás rántott leves, diétás köményleves, almaleves tejes habarással, sovány halból készült püréleves, tejleves.

Főzelékek, köretek:

burgonyafőzelék, tökfőzelék, parajfőzelék, sárgarépapüré, finomfőzelék püré, főtt burgonya, petrezselymes főtt burgonya, köményes főtt burgonya, héjában főtt burgonya kevés vajjal, burgonyafelfújt, sütőben sült burgonya, spagetti, cérnametélt, párolt rizs, cukormentes rizsfelfújt és puding, cukormentes darafelfújt.

Mártások:

besamell-, alma-, citrom-, kapor-, petrezselyemmártás

Tojásételek:

lágy tojás, diétás rántotta, habart tojás, tojáslepény

Húsételek:

borjúbecsinált, párolt szelet, roston sült borjúhús, borjúsült, sült csirke, jércesült, főtt csirke és pulykamell, főtt fogas, főtt süllő, borjú-, csirke,-halfelfújt

Tészták, édességek:

piskóta, piskótatekercs lekvárral, dara-, rizsfelfújt és puding, tejbedara, tejberizs, madártej, vanília-, karamell-, citromsodó, főzött nem vajas krémek.

Étrendminta (gyógyulás után)

1.nap 2. nap 3. nap

R: másnapos zsemle másnapos zsemle karamellás tej

gyümölcsíz, tea sajt, tejeskávé piskóta

T limonádé almaturmix gyümölcsturmix

E: burgonyapüré leves húsleves, fóliában halpüré leves

Darafelfújt sült sertésszelet főtt csirkehús

Kompót főtt burgonya finomfőzelék

kompót

U: tejeskávé, keksz babapiskóta, tea méz, keksz

V: parajfőzelék zöldbabfőzelék-püré almamártás