Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Colitis ulcerosa és a Chron betegség diétája

A colitis ulcerosa a vastagbél gyulladásos, fekélyes elváltozása, amit véres hasmenés, hasi görcsök, láz kísér. A betegség kizárólag a vastagbélre korlátozódik.

Ezzel szemben a Chron betegség az egész emésztőrendszert érintheti, a szájüregtől a végbélig.

Mindkét betegségre jellemző, hogy a nyugodt periódus heveny fellángolások váltják fel.

Diétás tanácsok

A diéta általános alapelvei:

A diéta legyen zsírszegény, rostszegény, tápláló, vitamindús. Vékonybél érintettség esetén felszívódási zavar alakul ki, melynek következményeként fogyás, vitaminhiány léphet fel, ezért az étrend kialakításakor a tápanyagok pótlására kell törekedni. Az alultápláltság rontja az erőnlétet, gyengíti az immunrendszert, elősegíti a szövődmények kialakulását és ez a beteg általános állapotát kedvezőtlenül befolyásolja.

Gyulladás fellángolása esetén cél a gyulladt bél tehermentesítése.

1.-2. nap keserű tea fogyasztható, inkább gyakran de egyszerre keveset inni, legalább napi 2-3 litert. A teafűből enyhe tea készítése javasolt, de készíthető kamilla, hársfa vagy csipkebogyó tea is

Hasmenés esetén a szervezet rengeteg vizet és ásványi anyagot veszít, amit pótolni kell.

Következő napokban: átszűrt leveslé, vízben főtt burgonya, vízben főtt rizs, vizes sárgarépa püré, alma, őszibarack hámozva, banán. A gyümölcsök fogyaszthatók nyersen és kompótnak elkészítve egyaránt.

Később bővíthető az étrend főtt vagy zsír nélkül párolt sovány húsokkal, hallal, vizes burgonyapürével, kétszersülttel.

Ezekben az időszakokban kerülje a cukor használatát, mert fokozza a bélmozgást.

Az 5-6. napon lehet visszatérni a normál étrendre.

Egyéb tanácsok

  • Az orvos által meghatározott tápanyagszükséglet bevitelére kell törekedni
  • Napi ötszöri étkezés (tízórai és uzsonna is) kívánatos
  • Zsírtartalom csökkentése, hidegen sajtolt olajok, margarin használata kis mennyiségben javasolt, mert ezek tartalmazzák a telítetlen zsírsavakat.
  • Kerülni kell a túl hideg vagy meleg ételek fogyasztását
  • Az ételt alaposan meg kell rágni
  • Naponta 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása javasolt, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, híg gyümölcslé, levesek formájában
  • A panaszt okozó ételeket az étrendből ki kell iktatni, illetve ezek az elkészítési mód változtatásával csökkenthetők. Pl.: Gyümölcs meghámozása, párolása, zöldség félék átpasszírozása.

A következő ételek fogyasztása nem javasolt

  • Üres feketekávé
  • Alkohol tartalmú ételek, italok
  • Édességek, amelyek cukrot tartalmaznak. Édesíthetünk mézzel, mesterséges édesítőszerekkel, bár a szacharin bélmozgást fokozó hatása miatt nem szerencsés. Egyes szerzők az aszpartam (Canderel) fogyasztását javasolják.
  • Szódavíz, szénsavas üdítők puffasztó hatásuk miatt, a szörpök magas cukortartalmuk miatt nem javasoltak.
  • Zsíros, fűszeres, füstölt húskészítmények: kolbász, hurka, szalonna, száraz felvágottak
  • Rántott húsok, pörkölt nem ajánlott, mert zsíros, fűszeres, nehezen emészthető.
  • A gyorséttermi ételek sem ajánlatosak.
  • A paradicsom magas savtartalma miatt nem ajánlott.
  • Erős fűszerek (csípős paprika, chili, bors, torma) irritálják a gyulladt bélnyálkahártyát.
  • Hagyma, mert minden formában párolva, sülve panaszt okoz
  • Paprika, a héja miatt, mert nehezen emészthető
  • Hüvelyesek a magas rost tartalom miatt kerülendők, de zsenge zöldborsó és zöldbab átpasszírozva (héj nélkül) fogyasztható.
  • Szűkület esetén kerülje a rostos ételek fogyasztását. Bélszűkület gyanúját kelti, ha étkezés után 2-3 órával bélgörcsök, fokozott bélműködés, loccsanás észlelhető. Ilyenkor az erőteljes bélmozgások megpróbálják átpréselni a béltartalmat a szűk szakaszon.
  • Tej, tejföl: kialakulhat tejcukor érzékenység, ami haspuffadást, hasmenést okozhat.

Fogyaszthatók

  • Gabonafélék korlátlanul, kivéve a friss kenyér, kalács, kelt tészták. A kenyérféléket pirítós formájában vagy szikkadt állapotban javasolt fogyasztani.
  • A burgonya fogyasztható főzve, párolva, héjában vagy hámozva egyaránt, de kerülje a zsírban sütést, párolást
  • A rizs vízben főzve, párolva, felfújnak elkészítve, sovány húsokkal keverve változatosan elkészíthető tápláló étel.
  • A hüvelyesekből készült leveseket inkább krémlevesként fogyassza, átpasszírozva nem pedig turmixolva, mert turmixoláskor a rosttartalom megmarad, tehát nehezen emészthető.
  • Zöldségfélék fontos helyet foglalnak el a táplálkozásban: elkészíthetők salátának, köretként, főzeléknek pl.: paraj, sárgarépa, spárga, saláta, tök.
  • Karalábé, karfiol, zöldborsó, zöldbab tej nélkül passzírozva készíthető, illetve panaszmentes időszakban nagyon zsenge zöldség kis mennyiségben passzírozás nélkül fogyasztható.)
  • A friss vagy fagyasztott zöldség fogyasztható, konzervek a tartósítószer miatt nem ajánlatosak.
  • Gyümölcsök közül, panaszmentes időszakban, fogyasztható: cseresznye, meggy, alma, őszibarack, banán. Gyakran az aprómagvas gyümölcsök (eper, szőlő, füge, ribizli) panaszt okoznak, ezért még befőttnek sem ajánlott ezek fogyasztása.
  • Készíthető a gyümölcsből mártás, kompót, püré, leves tej nélkül.
  • Könnyű felvágottak: párizsi, virsli, gépsonka
  • A savanyított tejkészítmények (joghurt, kefir, sovány sajtok, túró) fogyaszthatók
  • Főtt, párolt sovány húsok (baromfi, hal)
  • Tojás lágy tojásnak, buggyantott tojásnak, tükörtojásnak zsiradék nélkül elkészítve fogyasztható.
  • Fűszerezéshez kerülje a csípős, erős fűszereket, inkább a zöldfűszerek ajánlatosak: tárkony, majoránna, rozmaring, babér, lestyán, kömény, fahéj, szegfűszeg, vanília, illetve a friss zöldfűszerek (petrezselyem, zeller), kevés Vegeta ízesítéshez használható. Savanyításhoz ecet helyett kis citromlé javasolt.
  • Fogyaszthatók a frissen facsart gyümölcs-és zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz
  • Az ételek vizes habarással készüljenek, főzelékeknél tejföl helyett kefires vagy joghurtos habarás használható

Néhány szó a tápszerekről

A tápszerek önálló és kiegészítő táplálékként egyaránt alkalmazhatók a Colitis és a Crohn betegségben szenvedők táplálására.

Folyékony és por alakban kerülnek forgalomba. Sós és édes ízekben kaphatók. Tartalmazzák az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, tápértékük magas, rosttartalmuk csekély. Receptre fel írhatók 90%-os TB támogatással. Sós ízű tápszerekkel dúsíthatók az otthon készült ételek. Édes tápszerek hozzáadásával koktélok, öntetnek, desszertek készíthetők.

Az ételek elkészítése diétás nővér segítségével könnyen megtanulható.