Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Magas vércukor (hyperglykémia)

A világon az ismert diabéteszesek száma mintegy 120 millióra tehető.

Hazánkban a becsült diabétesz gyakoriság a felnőtt lakosság 5-6 %-a, ami 400-480000 beteget jelent.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) olyan megbetegedés, amelyet tartósan emelkedett vércukorszint, a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcsere zavara jellemez, és amelyet gyakran kísérnek a kis és a nagy erek elváltozásai. Cukorbaj diagnózisának kimondásához az éhgyomorra mért vércukornak 6,0 mmo/l felett, étkezés után 2 órával mért értéknek 11 mmol/l felett kell lenni.

Oka lehet

  • Öröklött hajlam

A szülők, nagyszülők között előforduló cukorbetegség esetén az utódokat fokozott figyelemmel kell kísérni és cukor betegség irányában szűrésük javasolt.

  • Autoimmun betegség
  • Elhízás

Súlytöbblet oka általában táplálkozási hiba. Az elfogyasztott táplálék mennyisége és tápértéke nagyobb, mint amennyit a szervezetünk képes felhasználni. A többletet tehát tartalékolja, zsír formájában. Különösen az alma típusú elhízás (törzsre lokalizált zsírlerakódás) társul gyakrabban cukorbetegséggel.

  • Hormon betegségek

Pajzsmirigy túlműködés, mellékvese daganatok, agyalapi mirigy betegségei

ˇ Hasnyálmirigy (pancreas) betegségek

A inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik. A sejtek számára energiát adó cukor csak inzulin jelenlétében tud beépülni. Étkezés után a vércukorszintje megemelkedik, ennek hatására megindul az inzulin kiválasztás. Egészséges embernél az étkezést követő két óra elteltével ismét normális a vércukor szint.

A zsíros, nehezen emészthető ételek és az alkohol fogyasztás igencsak próbára teszi a hasnyálmirigyet. A károsodott pancreas nem képes kellő mennyiségű inzulint termelni, így a vérben a cukorszint emelkedett marad, miközben a sejtek éheznek.

  • Gyógyszer mellékhatások

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat magas vércukor. Tartós szteroid szedése esetén a vércukor szintet időnként ellenőrizni kell. steroid tartalmú gyógyszerekkel kezelik pl.: az aszthmás, krónikus ízületi gyulladásos, krónikus fekélyes vastagbél gyulladásos betegeket.

A magas vércukor különböző panaszokat okoz a betegnek.

Diabétesz gyanúját kelti az állandó szomjúságérzet, a gyakori, bőséges vizeletürítés, főként a nemi szervek környékén jelentkező bőrviszketés, aminek oka a vizelettel ürülő cukor irritáló hatása, gyakori a pattanások, bőrgennyedés, gombás bőr-és hüvelyfertőzés előfordulása.

Inzulin függő, főként gyermek vagy fiatalkorban kialakuló cukorbaj esetén nagyfokú fogyás, gyengeség észlelhető normális táplálkozás mellett. A diabétesz fiatalkori formájában nem ritka az extrém magas vércukor eszméletvesztéssel, kómával.

A diabétesz időskori formája kialakulhat fokozatosan, jelentősebb tünetek nélkül is. Gyakran a betegnek nincs panasza csak véletlenül- más okból végzett vérvétel kapcsán- derül ki. Más esetben a kialakult szövődmények okozta panasz révén találják meg a cukorbajt.

Ezek alapján a cukorbetegséget két csoportra osztották:

I típusú vagy inzulin függő diabétesz, ami fiatal korban kezdődik és kezdettől fogva inzulin adást igényel.

II típusú vagy nem inzulin függő diabétesz. A diabétesznek ezt a típusát elsősorban diétával kell kezelni és csak a nem kielégítő hatás esetén szükséges azt antidiabeticumadásával kiegészíteni. Az inzulin nélkül kezelt cukorbeteg szervezetének alap problémája az, hogy az étkezések során az inzulin elválasztása késve indul meg és a vérbe jutott inzulin- inzulinrezisztencia miatt- nem képes hatását teljes értékűen kifejteni.

Inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a fiziológiás inzulinhatásra a sejtek cukorfelvétele nem tökéletes.

Életmód- kezelés

A tartósan magas vércukor elősegíti a szövődmények kialakulását : kis erek és nagy erek bántalma (angiopátia), szemszövődmények (retinopátia), vesekárosodás (nefropátia), idegek bántalma (neuropátia). A cukorbetegség szövődményei legkorábban a szemfenék erein láthatók. A vércukor és testsúly rendszeres ellenőrzése mellett célszerű évente szemfenék, vesefunkció, EKG, érszűkület és bőrérzés vizsgálatot végezni.

Az első és legfontosabb- és talán a legnehezebb- lépés a diéta kialakítása és betartása. (Lásd: A diéta fő szempontjai diabetesben) A cukorbetegek diétájának lényege a cukormentes étrend és a meghatározott napi szénhidrát fogyasztás. Alapjában nem különbözik az egészséges étrendtől.

Az étrend energiatartalmát egyénre szabottan kell kialakítani.

Normális testsúlyú cukorbetegeknek annyi energiához kell jutni, amennyit a szervezet felhasznál. Fizikai aktivitástól függően 1400- 1800 kcal-t tartalmazó étrend javasolt, amellyel képesek testsúlyukat, munkaképességüket megőrizni.

Súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegnek diétájának kevesebb energiát kell tartalmaznia, mint amennyit a szervezet a testsúlyállandóság érdekében megkívánna.

Az étkezések gyakorisága optimálisan napi 5-6 részre elosztva történjen.

Így elkerülhető az étkezések utáni nagyfokú vércukor emelkedés és a táplálék több kisebb részre osztása csökkentheti a testsúly gyarapodás veszélyét.

Inzulin függő cukorbetegségben inzulin adás után 20 perccel étkezni kell, mert az inzulin jelentősen csökkenti a vércukor szintet, ami hypoglykémia kialakulásához vezet.

Élettani vizsgálatok egész sora igazolta, hogy a fizikai tevékenységnek a szabadidő kellemes eltöltésén kívül komoly egészségmegőrző hatása is van, különösen korunkban, amikor a mozgásszegény életmód dominál.

A testmozgás kedvezően befolyásolja a fizikai és mentális állapotot, javítja a szív-és a tüdőkapacitást, az állóképességet. A cukorbetegség kezelésére már ősidők óta ismert és ajánlott tevékenység.

A fizikai terhelés inzulinrezisztencia-csökkentő hatása jól ismert és emiatt a testmozgás terápiás hatású. A vércukorszint jelentősen csökkenhet az izomzat megnövekedett glukóz felhasználása miatt. A fizikai kondíció javulásával arányosan csökken a testsúly, javul az izom-zsír arány, nő az izmok vérellátása, normalizálódnak a vérzsír értékek, csökken a vérnyomás és a csontritkulás veszélye is. Javul a szív és a tüdő oxigénfelvevő képessége, teljesítménye.

A testedzés elkezdése előtt alapvető jelentőségű a cukorbetegek gondos vizsgálata az esetleges szövődmények kiszűrésére. Egyénileg ki kell kísérletezni a beteg számára leginkább megfelelő terhelési fokozatot, és meg kell figyelni ennek hatását a vércukorszintre.

A leginkább ajánlott sportok az úszás, a kerékpározás, a kocogás, és a gyaloglás. Gyors ütemű gyaloglással el lehet érni mindazt a hatást, amit a többi említett sporttal, de az ízületek terhelése csekélyebb. Fontos, hogy a beteg jó kedvvel végezze a testmozgást és az életmódjába könnyen be tudja építeni. Ajánlatos heti 3-5 alkalommal 40-60 percig sportolni. Lényeges, hogy az elkezdett mozgást folyamatosan végezze, mert annak abbahagyása esetén visszaáll a korábbi kedvezőtlen állapot. A kitartás elengedhetetlen feltétele a sikeres és eredményes mozgásnak. Nem várhat 1 hónap alatt látványos eredményt, hiszen ez egy életmód, aminek a kialakítása hónapokat, éveket vesz igénybe.

A bőr és a láb ápolására sportolás közben nagyobb figyelmet fordítson, mert a nedves bőr sérülékenyebb és a kórokozók is könnyebben telepszenek meg rajta. Köztudott, hogy a cukorbetegek bőre hajlamosabb a gombásodásra. A sérülések megakadályozásával pedig a diabeteses láb2 kialakulása megelőzhető.

A rendszeres fürdés, a bőr szárazra törlése, szükség esetén hintőpor használata, pamut fehérnemű viselése nemcsak jó közérzetet, hanem egészségesebb bőrt is biztosít. Lásd: Bőrápolás Diabetesben

A cukorbetegség megállapításakor a betegeket gondozásba kell venni, részükre oktatást kell biztosítani. Az oktatás lehet csoportos vagy egyéni. A diéta, a gyógyszerelés, az inzulin beadásával, életmóddal kapcsolatos tudnivalókat az egyéni adottságokhoz mérten állítsuk össze.

Fontos!

Az inzulin véletlen vagy szándékos elhagyása esetén a vérben a cukorszint jelentősen megemelkedik. Aceton szagú lehet, meleg, száraz bőr, hányás, hasi fájdalom, tudatzavar jelentkezik. Súlyos esetben ketoacidózis -os kóma alakul ki, ami igen súlyos, életveszélyes állapot. Azonnal mentőt kell hívni!