Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Hyperlipaemiás beteg étrendje

Magyarország egészségi mutatói rendkívül rosszak. A szív és -ér eredetű (kardiovaskularis) betegségek igen gyakoriak. A magas vérzsír szint növeli az érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke kockázatát. Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával, egészségesebb életvitelünkkel javíthatunk életminőségünkön. Nem csak jelenünkre kell gondolni, hanem jövőnkre is, hiszen a magas vérzsír szintnek később lesznek súlyos következményei. A megfelelő táplálkozás és mozgásterápia hatására bekövetkező testsúlycsökkenés mind az inzulinszint, mind a vérnyomás csökkenését eredményezi, ugyanakkor az emelkedett vérzsír szint is csökken. Az egészséges táplálkozás alapja a kiegyensúlyozottság, a változatosság és a mértékletesség.

Életmód

Bizonyított tény, hogy a vérzsír-szint csökkentésében nem csak a diétának van szerepe. Ajánlott a napi testmozgás (pl. napi 20 perc séta), de az a leghatékonyabb, ha hetente minimum 5 alkalommal legalább 30- 40 percet mozog. A mozgás csökkenti a szervezetben található zsírmennyiségét, emeli a védőszerepet betöltő vérzsírok szintjét.

Fontos a dohányzás abbahagyása, passzív dohányzás kerülése! Kérje ki háziorvosa tanácsát.

A kávé is emeli a vérzsír-szintet, ezért elhagyása ajánlott.

Bizonyos esetekben szükség lehet koleszterincsökkentő tablettákra. Ez beszélje meg kezelőorvosával.

Stressz szituációk csökkentése, relaxálási technikák megtanulása jó hatású.

Étrend

A zsírokról: A zsírok elengedhetetlenek táplálkozásunkból, mert pl. a zsírban oldódó vitaminok felvételéhez is nélkülözhetetlenek. Azonban nem mindegy, hogy mennyi és milyen fajtájú zsírt viszünk be szervezetünkbe. A zsírbevitel akkor tekinthető megfelelőnek, ha az a teljes napi energiaszükséglet 30 százalékát nem haladja meg. A telített zsírsavak a teljes napi energiaszükséglet maximum 10 százalékát, a telítetlen zsírsavak pedig körülbelül 18 százalékát tegyék ki. A koleszterin bevitel ne legyen több napi 300 mg-nál, magas vérzsír-szint esetén 200 milligramm alatt kell lennie. Csökkentenünk kell a telített zsírsavak bevitelét, mert ezek emelik leginkább a koleszterin szintet. Pl.: sertészsír, vörös húsok, zsíros állati alapanyagú termékek, vaj, tejtermékek, szalámi, kolbász, velő, máj, tojás, részlegesen hidrogénezett növényi olajak. Rejtett zsír elsősorban a sertés-, marha- és a bárányhúsban, valamint a lefölözetlen tejtermékekben található. Ha módunkban áll inkább látható zsírtól mentes vagy zsírszegény színhúst vegyünk a feldolgozott húsipari termékek helyett. Húsok közül válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat, pl.: csirkemellet, pulykamellet, vadhúsokat.

Az ételek zsírtartalmát csökkentő ételkészítési technikák

Pirítás: az élelmiszer külső rétegén a pirítás során pörzsanyagok keletkeznek, amelynek íze kellemes. Pirítani lehet zsiradékban, vagy szárazon. Alkalmazható húsoknál, cereáliáknál (rizs, tésztafélék, kenyér, pékáru) és zöldségféléknél is. Pirítani lehet az egyre jobban elterjedő kontakt grillekben is és így ízletes és zsírban szegény ételeket készíthetünk.

Gőzölés, párolás: pl. zöldségfélék készítése. Megőrzi az élelmiszerek természetes ásványianyag-tartalmát. Az edényből kivéve öntsük le a gőzölt ételt kevés olvasztott vajjal vagy margarinnal, mert a zsiradékréteg megakadályozza a gőzölés alatt felszabaduló zamatanyagok elpárolgását.

A grillezés, mikrohullámú sütő használata szintén csökkenthetik a zsiradék felhasználást az ételkészítés során.

Fóliában, teflonedényben, fedett cserépedényben is készíthetjük ételeinket

Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak: Pl. olíva-félék, olívaolajak, mogyoróvajak, avokadó, napraforgó-, szója-, kukorica-, repceolaj, margarin, zöldség és gyümölcsfélék , mogyoróféleség, kesudió, pisztácia, mandula, növényi eredetű zsírok, halféleségek. A zsír bevitelnél a telítetlen zsírsavak bevitelét kell szorgalmaznunk. Arra azonban gondolnunk kell, hogy kalória tartalmuk igen magas, tehát ezeket is mértékkel kell fogyasztanunk.

Omega-3 és omega-6 zsírsavak: indirekten hatnak immunrendszerünkre. Az omega-6/omega-3 zsírsav-arány értéke 5-10 között kell, hogy legyen. Az omega-3 zsírsavak érdekében csökkentsük pl. napraforgóolaj, szezámmag olaj, olíva olaj használatát, omega-3 zsírsavak főleg a tengeri halakban található pl. makréla, lazac. Ajánlatos étrendünkben legalább heti háromszor halételeket iktatni

Rostfogyasztás:

A rostok csökkentik a felszívódásra alkalmas koleszterin mennyiséget. A modern élelmiszer-ipari eljárások gyakran kivonják a rostanyagok jelentős részét, pl. a fehér kenyér vagy a legtöbb gyümölcslé már csak korlátozott mennyiségben tartalmaz rostot. A rostoknak jelentős szerepe van nem csak a koleszterinszint csökkentésében, hanem a székrekedés rendezésében, a vastagbélrák megelőzésében is. Élelmi rostból a napi ajánlott rostmennyiség 30-40g. Pl. pektin, zabkorpa, búzakorpa, hüvelyesek (borsó, bab, lencse), gabona pelyhek, alma, szeder, körte, szilva, eper.

Fehérkenyér helyett vegyünk inkább rostdúsabb félbarna vagy barnakenyeret, különböző magvakkal készült péksüteményt, korpás zsemlét.

Antioxidánsok: A természetes eredetű antioxidánsok, -főleg az ilyen hatású vitaminok- képesek megelőzni az oxidatív károsodásokkal összefüggő betegségek kialakulását, és a vérzsír-szintet is csökkentik. A szabadgyökök megkötésében jelentős pozitív szerepet játszanak

Legfontosabb antioxidánsaink:

E vitamin megtalálható Pl. növényi olajok, olajos magvakból származó, hidegen sajtolt olajok, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, marhahús, baromfi, hal.

C-vitamin megtalálható Pl. gyümölcsök (citrusfélék, szamóca, csipkebogyó), zöldségek (leveles zöldségek), paradicsom, savanyított káposztafélék.

Karotenoidok megtalálható Pl. béta-karotin: sárga-narancssárga zöldségek és gyümölcsök, sötétzöld zöldségek, alfa-karotin: sárgarépa, likopin: paradicsom, lutein, zeaxantin: sötétzöld levélzöldségek, béta-kriptoxantin: citrusfélék.

A vitamin megtalálható Pl. csirke-, marha-, sertés és libamáj, májkészítmények, zsíros sajtok, tojássárgája, tejszín

Szénhidrátok: A szénhidrátok zsírsavakká alakulva a vér triglicerid szintjét emelhetik. Az étrend szénhidráttartalma az összes enegiabevitel 50-60%-át ne haladja meg - ebből a hozzáadott cukor ne legyen több 10%-nál.

Ne fogyasszunk magas cukortartalmú üdítőket, cukrozott rostos italokat. Ételeinket lehetőleg ne cukrozzuk, vagy csak nagyon kis mértékben. Kávéba, teába mesterséges édesítőszer tegyünk. Cukor helyett használjunk pl. mézet. Részesítsük előnyben az ivóvizet, ásványvizet, a természetes, otthon, házilag előállított zöldség- és gyümölcsleveket. Lásd: A diéta fő szempontjai diabetesben

Alkoholfogyasztás: Ajánlatos az alkoholfogyasztást ritka alkalmakra korlátozni, mert ezzel csökkenthető a vér triglicerid szintje.

Összefoglalva tehát akkor táplálkozunk egészségesen, ha az elfogyasztott ételeink a következő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat:

30%-a zsiradék

Főleg növényi olaj, margarin formájában.

15%-a fehérje

Tej, tejtermék, sovány húsok formájában

55 % szénhidrát

Főleg zöldség, gyümölcs, kevés tészta, kevés kenyér-féle, cukor ritkán

Napi ajánlott rostmennyiség 40 g. Konyhasó bevitel 6 g/nap alatt.