Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Alacsony vércukor (hipoglikémia)

Az emberi szervezetet alkotó sejtek legfőbb energia forrása a cukor. A cukor sejtekbe való bejutásához inzulin jelenlétére van szükség.

Az éhgyomri vénás vérben a cukorszint normálisan 3,9 - 5,6 mmol/l.

Hipoglikaemiáról beszélünk, ha a vércukor szint 3 mmol/l érték alá csökken. Az alacsony vércukor nem mindig okoz tüneteket.

Cukorbetegek körében jól ismert jelenség a „hipózás”. Tüneteit hamar felismerik, kezelésében járatosak. Inzulinnal és tablettával ( Gilemál ) kezelt esetekben egyaránt előfordulhat.

Alacsony vércukor legfőbb okai lehetnek

Inzulin túladagolás, amikor a szervezet inzulin igényét rosszul állapítják meg, vagy nem a megfelelő inzulin készítményt választják. A betegek a vér magas inzulin szintje miatt éhesek, a rosszullét elkerülése végett többet esznek, ami hízáshoz vezet.

Csökkent szénhidrát fogyasztás következtében is előfordulhat hipoglikaemia. A beadott inzulin mennyiségéhez meghatározott mennyiségű táplálékot kell elfogyasztani. Ha inzulin adás vagy tabletta bevétele után nem étkezik, könnyen kialakulhat alacsony vércukorszint.

Az inzulin beadását követően fél órán belül étkezni kell. Mindig vigye magával az inzulinját és az előírt szénhidrátot tartalmazó élelmiszert. Az előírt napi szénhidrát mennyiséget 5-6 részre elosztva kell elfogyasztani, így elkerülhető a vércukor nagyfokú ingadozása.

Megnövekedett a szervezet cukorfelhasználása. A cukor felhasználás a szervezetben erőteljes testmozgás végzése esetén fokozódik. Sportolás, fizikai munka alkalmával az inzulin adagot kell csökkenteni vagy az elfogyasztandó táplálék szénhidrát tartalmát kell növelni az alacsony vércukor okozta rosszullétek elkerülése érdekében. Az inzulin mennyiséget a kor és az életmód figyelembe vételével állítják be. A cukorbetegség rendszeres életritmus kialakítását igényli. Naponta legalább ötször étkezzen. Fogyasszon bőségesen folyadékot!

Inzulin lebontása csökken veseműködési zavarokban, pl. veseelégtelenség esetén,

Hormon-betegségekben pl.: pajzsmirigy csökkent működése esetén,

Antidiabeticumok más gyógyszerekkel való együtt adás esetén pl.: Sumetrolim, Syncumár, Aspirin

Alkohol fogyasztás, májbetegségek szintén hajlamosítanak alacsony vércukor kialakulására.

Az alacsony vércukor tünetei

(a csökkenés mértéke határozza meg)

Enyhébb esetben:

  • éhségérzet,
  • verejtékezés,
  • gyengeség jelentkezik.

Később:

  • remegés,
  • szapora szívműködés,
  • hányinger,
  • zsibbadás a száj körül, a végtagokon,
  • fejfájás, hidegrázás,
  • zavartság,
  • agresszív viselkedés alakulhat ki.

Súlyos esetben eszméletvesztés, coma következik be.

Teendők

  • Teendő enyhe esetben gyümölcs, gyümölcslé, tej, keksz, kenyérféle fogyasztása.

Ha a panaszok 10-15 perc elteltével nem csökkennek, 1-2 dl cukor tartalmú folyadék fogyasztása ajánlott. Glucobay szedése esetén szőlőcukor vagy szőlőcukor tartalmú ital fogyasztásával szüntessék meg az alacsony vércukor okozta rosszullétet. Súlyosabb tünetek esetén cukor tartalmú folyadék itatásával enyhíthető a rosszullét, ha a beteg eszméleténél van.

Eszméletlen beteget ne itassunk és ne etessünk semmivel. Hívjunk orvost, mentőt, aki vénásan beadott cukor injekcióval szünteti meg a rosszullétet. Célszerű-főleg inzulin kezelésben részesülő betegnél- Glukagon injekciót {g{ Glucagen} alkalmazni. Ez egy gyárilag tűvel ellátott fecskendőbe csomagolt gyógyszer a hypoglikémiás rosszullétek gyors megszüntetésére, amit bőr alá kell beadni, úgy, mint az inzulint. A családtagok közül valakit meg kell tanítani a gyógyszer beadására, hogy eszméletlenség esetén segíteni tudjon.

Tartson a zsebében néhány szem szőlőcukrot, rosszullét esetére. Legyen a táskában kevés keksz, amit meg tud enni szükség esetén. Inzulinos cukorbeteg az inzulint tartsa magánál, ha otthonról elmegy. Célszerű higiénikus törlőkendőt is a táskában tartani, hogy az inzulin beadásakor vagy vércukor méréskor meg tudja tisztítani a bőrét.

Tartson magánál tájékoztató kártyát a betegségéről és a teendőkről rosszullét estére.

Pl.: „Cukorbeteg vagyok.

Rosszullét, zavart viselkedés esetén, etessenek velem cukrot vagy itassanak meg erősen cukrozott itallal. Eszméletlenség estén azonnali glucagon injekcióra van szükségem. Ez esetben kérem hívjon orvost, vagy mentőt és lehetőleg értesítse a családomat.”