Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Májbetegek Diétája

Akut májgyulladás

A betegség első napján az étrend folyékony, főleg vitaminokat és szénhidrátot tartalmazzon. Fogyaszthatók ízesített teák, gyümölcslevek, gyümölcsturmixok, fölözött tej, aludttej, kefir. Amikor a beteg étvágya, állapota javul, az étrend bővülhet levesekkel, főzelékpürével, gyümölcspürével, sovány sajtokkal (köményes, óvári), sovány túróval, majd lágy tojás, sovány húsok, hal következhet. További javulás után könnyen emészthető, vegyes étrendre térhetünk át. A diéta energia és fehérje gazdag, mérsékelten zsírszegény legyen.

Ez az étrend az akut májgyulladásban szenvedő beteg diétája, az egyéb súlyos májbetegségek étrendjét a későbbiekben tárgyaljuk.

Ajánlott tápanyagok

Fehérjék:

Átlagosan napi 1.5-2 g fehérjére van szükség testsúly-kilogrammonként. Az értékes fehérjék védik a májat és elősegítik a gyógyulást. Ilyen fehérjeforrások: tej, sovány sajtok, sovány túró. Ki kell emelni a túró fogyasztását, mert értékes májvédő aminosavakat tartalmaz. Készíthető belőle: Túrókrém (snidlinges, köményes, tárkonyos, majorannás, vaníliás, citromos, ánizsos), túrógombóc, túrófelfújt, túróturmix, túrós palacsinta, túrós metélt, túrós rétes, túrós pite.

Húsok:

Sovány kötőszövet szegény húsokból készülhet rostonsült, grillezett, párolt hússzelet, zöldséges ragu, vagdalt húsok, becsináltak.

Tojásételek:

Lágy tojás, tejes habart tojás, tojásfészek, tojáslepény készíthető, vagy egyszerűen levesben elkevert, dúsításra, sűrítésre használhatjuk. Dúsításra, sűrítésre használhatunk még tejport is.

Szénhidrátok:

A különböző szénhidrátok képezik az étrend gerincét. Lisztet, rizst, burgonyát, gyümölcsöt, gyümölcs alapú ételeket, valamint rostban szegény fiatal főzelékeket (habarással, sűrítéssel készítve) bőven tartalmazhat az étrend. A szénhidrátoknak fehérjevédő hatásuk is van.

Rostok:

Csökkent vagy hiányos epeképződés következménye lehet a bélrenyheség, ami puffadásos érzetet vált ki. A puffadást a rostos élelmiszerek fokozzák, ezért a főzelékek közül a laza rostozatú, fiatal zöldségek áttörés nélkül, a rostosabb főzelékek áttörve készülhetnek.

Zsírok:

Előnyös a zsírfogyasztás korlátozása. Ezt elérhetjük a nyersanyagok helyes kiválasztásával és a sok zsírt igénylő konyhatechnikai műveletek kiiktatásával. Inkább a növényi zsírok fogyasztása javasolt. Könnyen felszívódnak, fehérjevédő hatásuk van. Növényi eredetű zsírt tartalmaz: szója, napraforgó olaj, ráma margarin, olíva olaj, kókusz olaj. Állati eredetű zsiradékot tartalmaz: sertészsír, tejszín, szalonnafélék, baromfizsír, vaj, zsíros hús, felvágottak (téliszalámi, kolbászok, tepertő, hizlalt szárnyasok mája).

Helyettük sovány sertéshús, hal, csirkehús, párizsi, virsli, zalahús, gépsonka, fehérpecsenye, sovány baromfi felvágottak fogyaszthatók. A bő zsírban, olajban sütés és tejszínnel sűrítés helyett a főzés, párolás, sütőben-, grillben-, roston- teflonban-, fóliában-, római tálban való sütés ajánlatos.

Vitaminok, ásványi anyagok:

A beteg javulását a bőséges vitamin és ásványi-anyag ellátás elősegíti. Friss gyümölcsök, gyümölcslevek, saláták bőséges adásával gondoskodhatunk a karotin és C-vitamin szükségletről. A sovány hús, tejtermék és tojás átlagosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása, a fokozott B vitamin igényt elégíti ki. A vegyes sokféle nyersanyagot tartalmazó élelmezéssel biztosítjuk a szervezet számára a szükséges vitamin és ásványi-anyag ellátást.

Fűszerek és ízesítők:

Az erős, csípős fűszerek használatát kerülni kell (torma, mustár, ecet, feketebors, cseresznyepaprika). A többi fűszernövény használható, természetesen csak a jó étvágyhoz szükséges ízesítésnek megfelelően.

Étkezések gyakorisága:

Ajánlatos a napi 5-6-szori étkezés. A gyakori kis étkezés a szervezet kíméletét szolgálja, csökkenti a puffadás, teltségérzet, émelygés kialakulásának lehetőségét.

Alkohol élvezeti szerek: ALKOHOL FOGYASZTÁSA TILOS! AZ ALKOHOL MÁJMÉREG.

A kávé, tea fogyasztása megengedett.

Idült májgyulladás

A diéta célja a leromlott szervezet feltáplálása, a májműködés támogatása, megfelelő fehérje ellátással. A diéta energiában és fehérjében gazdagabb, kevésbé zsírszegény, mint a heveny májgyulladás javuló szakaszában leírt étrend. A máj igen fontos szerepet játszik a vitaminháztartásban, ezért májbetegségben fokozottan figyelni kell a vitaminbevitelre. A diéta alapját a zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök képezik. Az A és K vitamin pótlására tojást, tejet, tejterméket, zsírszegényen elkészített májat adhatunk.

Májcirrhosis

Diétájában a bőséges kalória és fehérjebevitelre kell törekedni, testsúly-kilogrammonként 1.5 g fehérjét adunk. Helyes a fehérjebevitel biztosítására az előzőekben felsorolt forrásokat felhasználni. Zsírokból testsúly-kilogrammonként 1 g-ot adhatunk. A magasabb kalóriaigényt szénhidrátokkal biztosítjuk (burgonya, rizs, dara, keksz, péksütemény).

A cukorfogyasztást korlátozni kell, mert elfoglalja az értékesebb szénhidrátok helyét.

ÉTRENDMINTA

Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora

1.nap tea joghurt gyümölcs leves krémtúró finomfőzelék

lágy tojás grillcsirke sertéssült

kifli saláta

2.nap tej befőtt csontleves puding virsli, kalács

gépsonka párolt hús

zsemle tökfőzelék

3. nap margarin alma raguleves joghurthab húsos rakott

sajt keksz túrógombóc karfiol

zsemle befőtt

4. nap párizsi gyümölcs burgonyaleves kompót karamellás tej

kifli saláta natúr szelet kalács

tej paraj

5. nap túró tojáskrém zöldbableves madártej natúrmáj

zsemle sertésragú, rizs fejes saláta