Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Ulcus duodeni és ventriculi diétája

Az egyik a leggyakrabban előforduló kórképek hazánkban, szinte népbetegségnek számítanak a gyomor és a nyombél fekélyes betegségei.

Mivel pszichoszomatikus betegség ezért kialakulásában fontos szerepet játszik a stressz, az idegeskedés, a túlhajszolt életmód, kevés pihenés. Rendszertelen és egészségtelen táplálkozás valamint az alkohol és dohányzás mind hajlamosító tényezőként szerepel.

A gyomornedv erősen savas közeg, amely ha nincs megfelelően lekötve, vagy túl sok termelődik belőle, lassan kimarja a gyomor nyálkahártyáját. A nyombélfekély gyakoribb és ártalmatlanabb betegség, mint a gyomorfekély mivel ez utóbbi daganat képződésre hajlamos.

Milyen tüneteket okozhat a fekély?

A kezdeti gyomorégést az egyre gyakoribbá váló fájdalom, étvágytalanság, sav felböfögés váltja fel.

A nyombélfekély -re jellemző, hogy a fájdalom helye jól körülírható, egy pontra lokalizálódik. A hátba vagy a jobb oldali deréktájba sugárzik. A fájdalom jellege éles, égő, főleg éhgyomorra jelentkezik, és étkezés után csökken.

A gyomorfekély okozta fájdalom a gyomorgödörben bal oldalon jelentkezik. A beteg bal kézzel fogja a gyomrát. A fájdalom tompa, nyomó, állandó jellegű. Étkezés után a fájdalom és a teltség érzés fokozódik, ezért a betegek alig esznek. A fájdalom a gyomor kiürülésekor csökken. A beteg lefogynak, szemben a nyombélfekélyes betegekkel, akik rendszerint tartják a testsúlyukat.

Fekélybetegségben jellemző az őszi-tavaszi szezonális előfordulás.

Vérző fekély esetén kávéalj- szerű hányás, fekete széklet figyelhető meg. A gyomorból származó vér a gyomorsav és az emésztő enzimek hatására feketére változik.

Azonnal hívjon mentőt:

Hirtelen nagy mennyiségű emésztett vagy friss vér hányása esetén.

A gyomorfal átlyukadására utal, ha a fájdalom jellege megváltozik, éles késszúrásszerű fájdalom, nagyfokú gyengeség jelentkezik.

Mit tehetünk gyomorpanaszok esetén?

A gyomorégések gyakoribbá válásával egy időben érdemes felkeresnünk házi orvosunkat, aki a biztos diagnózis felállítása előtt alapos kivizsgálást fog kérni.

Ha beigazolódik a feltevés, és valójában fekély betegséget állapítanak meg, úgy a gyomorsav megkötésére szolgáló készítmények szedése mellett a helicobacter pylori nevezetű baktérium kiirtására szolgáló gyógyszereket is alkalmazni kell, amennyiben a kórokozó a gyomorból kimutatható.

Életünkben milyen változásokat kell bevezetnünk?

Ha néhány szóval akarnánk kifejezni, azt mondhatnánk, rendszeresség, nyugalom, diéta.

Kerülni kell a stresszt kiváltó tényezőket! Amennyiben munkánk vagy lakhelyünk sok problémát és idegeskedést okoz, rendezzük életkörülményeinket. Törekedjünk a rendszeres életmódra, készítsünk napirendet, tervezzük meg a teendőket, így elkerülhetjük a kapkodást, rohanást, idegeskedést.

Étrendünkben is jelentős változtatásokat kell létrehoznunk. A legfontosabb, hogy naponta többször étkezzünk, 8-10 alkalommal, egyszerre kisebb mennyiséget fogyasszunk.

A diéta rost és- fűszerszegény legyen. Teremtsünk nyugodt körülményeket, biztosítsunk elegendő időt az étkezéshez. Lassan együnk, az ételt alaposan rágjuk meg.

Vérző fekély esetén folyékony pépes étrend javasolt. Nyáklevesek, pürélevesek, krémlevesek, zöldség- gyümölcs püré, húspüré, felfújtak, pudingok formájában. Ügyelni kell arra, hogy az étel tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat.

Éjszakára tegyünk háztartási kekszet az éjjeli szekrényünkre, hogy felkelés előtt be tudjunk kapni pár darabot, ezzel elkerülhetjük a reggeli gyomorégést.

Az ételeket ne fűszerezzük túl, óvakodjunk az erős, csípős fűszerektől. Kerüljük a zsíros, nehéz, magas rosttartalmú ételeket.

Fogyasszunk sok tejet, vagy tejterméket, ha puffadást nem okoz.

Húsok közül a párolt csirke, pulykahúst, halat részesítsük előnyben. Kerüljük a füstölt, a sült húsokat, és a rántott húst.

A zöldségek között olyanokat részesítsünk előnyben, amelyek rosttartalma kicsi, tehát könnyen emészthető. Készíthetjük párolva vagy főzeléknek.

Pl.: sárgarépa, burgonya, tök

Nem ajánlott a káposzta, paprika retek és a száraz hüvelyesek fogyasztása. Rántás helyett habarást vagy száraz rántást készítsünk.

Gyümölcsök közül az alma, banán, őszibarack fogyasztható, szükség szerint reszelve vagy turmixolva. Kerülni kell a savas és az apró magvas gyümölcsöket.

Kenyér és péksütemény fogyasztható, mert jó savkötő hatású. Friss puha kenyér helyett inkább a szikkadtabb kenyeret válasszuk.

Köretnek burgonya, rizs ajánlott vízben főzve, párolva, pürének egyaránt.

Az italok közül a szénsavmentes ásványvíz, gyógyvizek ajánlottak. A savas gyümölcslevek, szénsavas italok panaszt okozhatnak.

Zsiradékok a gyomor savelválasztását nem növelik ugyan, de az egészséges étrend kialakításakor inkább a növényi eredetű olajokat használjuk kis mennyiségben.

Az ételek ízesítésénél kevés sót használjunk. Fűszerezéskor a friss vagy szárított zöld fűszereket részesítsük előnyben. Pl.: petrezselyem, zeller, borsikafű, majoránna stb.

A gyógynövények főzete közül a kamilla, orbáncfű tea illetve a ginzeng fogyasztása javasolt. Ha nem tudunk lemondani az erős fekete teáról, akkor azt tejjel hígítva igyuk.

Kerülnünk kell a túlzott kávé és alkohol fogyasztását, valamint a dohányzást.

Amennyiben a gyógyszeres terápiát valamint az életmódbeli változtatásokat sikerül betartanunk, úgy a betegség jó gyógyhajlamú, és a további állapot romlás elkerülhető.