Coeliákia (lisztérzékenység, glutén enteropathia )
Fogalma
Felszívódási zavar, melynek lényege, hogy a búza, árpa, rozs, zablisztben található fehérjének, a gluténnak a gliadin nevű komponense a bélnyálkahártyát károsítja. A hibás gént hordozó egyénben a gliadin autoimmun folyamatokat indít el, melynek következtében a vékonybél bolyhai elsorvadnak. A károsodott vékonybél nyálkahártya felszínén ellapulnak a bélbolyhok, ezáltal romlik az emésztés és a tápanyag felszívódás. A betegség vezető tünetei ebből adódóan főleg emésztőszervi jellegűek, de kísérhetik a betegséget a felszívódási zavar következtében kialakuló egyéb elváltozások is.
Az érzékenység egész életre szól, de tünetek az életkor előrehaladásával változnak.
Oka
A betegség kialakulását genetikai és környezeti tényezők egyaránt meghatározzák.
Pontos öröklésmenet nem ismert.
Tünetek
A panaszok gyermekeknél a lisztes ételek bevezetésekor kezdődnek.
- hasmenés
- nagy tömegű, bűzös, zsírfényű széklet
- gyermekkorban pókhas,
- haspuffadás,
- hányás
- fejlődés lelassul, vagy megáll, súlyos esetben fogyás észlelhető
- idősebb gyermekeknél, felnőtteknél vérszegénység, vitaminhiányos állapotok,
- sápadtság
- fáradékonyság
- hajhullás
- különféle bőrtünetek (kiütések, viszketés, ekzema)
- Pszichés tünetek: depresszió, levertség, ingerlékenység
Teendők
Az egyetlen megoldás az egész életre szóló glutén mentes étrend, ennek betartása esetén1 év alatt a bélbolyhok regenerálódnak, de ha ismét glutént tartalmazó ételt fogyaszt, akkor a vékonybélbolyhok sorvadása ismét kialakul.
A diéta bevezetése után 3-4 hét múlva állapotjavulás figyelhető meg
A diéta lényege: 4 gabonaféle és azok származékának kiiktatása az étrendből: búza, árpa, rozs, zab és a köles
Helyettük használható rizs, kukorica, szója, sárgaborsó, rizskeményítő, burgonyakeményítő
Kaphatók kenyérporok lisztérzékenyek számára, melyből elkészíthető a lisztérzékenyek által fogyasztható kenyér (Coelipan), vagy készen megvásárolható a gliadinmentes kenyér
Kapható gluténmentes süteménypor
Fogyaszthatók az extrudált kenyérfélék (gluténmentes abonett extrudált kenyér), tésztafélék, melyek fehérjeszegények (FE-Mini)
Fogyaszthatják a fehér húsokat (hal, baromfi), vadak, nyúl, marha
A húsipari készítmények (hurka, párizsi), húskonzervek (májkrém, vagdalt) az állományjavítók miatt tartalmazhat glutént
Fogyaszthatóak az ízesítetlen tejtermékek (tejföl, túró, joghurt)
Tojás, gyümölcs, zöldségféle, zöld-és szárazfűszerek nem tartalmaznak glutént, így fogyaszthatók
Italok közül fogyaszthatóak: ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák, alkoholos italok közül a bor, kukoricából készült sör
Az édességek tartalmaznak gabonát, keményítőt, ezért kerülendők
Zacskós levesek, mártások, fűszerkrémek, ketchup, mustár, sütőpor tartalmazhatnak glutént
Kerülendő: instant kávé és kakaó, gabonából erjesztett italok: vodka, whyski, gabona pálinka, sör
Fogyókúrás kiegészítők búza vagy zabkorpát tartalmaz, ezért nem ajánlatos a fogyasztásuk
Fontos, hogy a vásárláskor mindig nézze meg a vásárolt ételek összetételét
Ha a csomagoláson szerepel, hogy: gluténmentes, vagy gliadinmentes, lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják, vagy egy áthúzott búzakalász, akkor fogyasztható az étel.