Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Coeliákia (lisztérzékenység, glutén enteropathia )

Fogalma

Felszívódási zavar, melynek lényege, hogy a búza, árpa, rozs, zablisztben található fehérjének, a gluténnak a gliadin nevű komponense a bélnyálkahártyát károsítja. A hibás gént hordozó egyénben a gliadin autoimmun folyamatokat indít el, melynek következtében a vékonybél bolyhai elsorvadnak. A károsodott vékonybél nyálkahártya felszínén ellapulnak a bélbolyhok, ezáltal romlik az emésztés és a tápanyag felszívódás. A betegség vezető tünetei ebből adódóan főleg emésztőszervi jellegűek, de kísérhetik a betegséget a felszívódási zavar következtében kialakuló egyéb elváltozások is.

Az érzékenység egész életre szól, de tünetek az életkor előrehaladásával változnak.

Oka

A betegség kialakulását genetikai és környezeti tényezők egyaránt meghatározzák.

Pontos öröklésmenet nem ismert.

Tünetek

A panaszok gyermekeknél a lisztes ételek bevezetésekor kezdődnek.

  • hasmenés
  • nagy tömegű, bűzös, zsírfényű széklet
  • gyermekkorban pókhas,
  • haspuffadás,
  • hányás
  • fejlődés lelassul, vagy megáll, súlyos esetben fogyás észlelhető
  • idősebb gyermekeknél, felnőtteknél vérszegénység, vitaminhiányos állapotok,
  • sápadtság
  • fáradékonyság
  • hajhullás
  • különféle bőrtünetek (kiütések, viszketés, ekzema)
  • Pszichés tünetek: depresszió, levertség, ingerlékenység

Teendők

Az egyetlen megoldás az egész életre szóló glutén mentes étrend, ennek betartása esetén1 év alatt a bélbolyhok regenerálódnak, de ha ismét glutént tartalmazó ételt fogyaszt, akkor a vékonybélbolyhok sorvadása ismét kialakul.

A diéta bevezetése után 3-4 hét múlva állapotjavulás figyelhető meg

A diéta lényege: 4 gabonaféle és azok származékának kiiktatása az étrendből: búza, árpa, rozs, zab és a köles

Helyettük használható rizs, kukorica, szója, sárgaborsó, rizskeményítő, burgonyakeményítő

Kaphatók kenyérporok lisztérzékenyek számára, melyből elkészíthető a lisztérzékenyek által fogyasztható kenyér (Coelipan), vagy készen megvásárolható a gliadinmentes kenyér

Kapható gluténmentes süteménypor

Fogyaszthatók az extrudált kenyérfélék (gluténmentes abonett extrudált kenyér), tésztafélék, melyek fehérjeszegények (FE-Mini)

Fogyaszthatják a fehér húsokat (hal, baromfi), vadak, nyúl, marha

A húsipari készítmények (hurka, párizsi), húskonzervek (májkrém, vagdalt) az állományjavítók miatt tartalmazhat glutént

Fogyaszthatóak az ízesítetlen tejtermékek (tejföl, túró, joghurt)

Tojás, gyümölcs, zöldségféle, zöld-és szárazfűszerek nem tartalmaznak glutént, így fogyaszthatók

Italok közül fogyaszthatóak: ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák, alkoholos italok közül a bor, kukoricából készült sör

Az édességek tartalmaznak gabonát, keményítőt, ezért kerülendők

Zacskós levesek, mártások, fűszerkrémek, ketchup, mustár, sütőpor tartalmazhatnak glutént

Kerülendő: instant kávé és kakaó, gabonából erjesztett italok: vodka, whyski, gabona pálinka, sör

Fogyókúrás kiegészítők búza vagy zabkorpát tartalmaz, ezért nem ajánlatos a fogyasztásuk

Fontos, hogy a vásárláskor mindig nézze meg a vásárolt ételek összetételét

Ha a csomagoláson szerepel, hogy: gluténmentes, vagy gliadinmentes, lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják, vagy egy áthúzott búzakalász, akkor fogyasztható az étel.