Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A colostoma ápolása, életmódbeli tanácsok

Fogalma

Colostoma (ejtsd: kolosztóma): görög szó, jelentése nyílás a vastagbél valamelyik szakaszán.

A sztóma színe a szájüreg nyálkahártyájához hasonlít. Itt nincsenek érző idegek, ezért nem fájdalmas, ha a sztómához érnek. Alakja kerek, vagy ovális, végleges méretét a műtétet követő negyedév végén éri el.

Mivel a sztómán nincs záróizom a székletürítés nem kontrollálható, ezért a széklet felfogására sztómás zacskót visel a hasán.

Oka

Ha a bélrendszer valamelyik szakasza megbetegszik (bélgyulladás, -daganat, -elzáródás, -sérülés vagy a táplálék felvételének és tovahaladásának nehézsége), operáció válhat szükségessé, melynek során eltávolítják a vastagbél beteg részét. Attól függően, hogy a bél mely szakaszát érinti a betegség, lehet időleges tehermentesítő sztóma nyílás, de sok esetben a végbél a záróizommal együtt kerül eltávolításra ilyenkor állandó sztómát készítenek.

A sztóma ellátása

Általában már a műtétet követő napokban elkezdik tanítani a beteget a sztóma ellátására, segítenek kiválasztani a megfelelő típusú zsákot.

Az egyrészes sztómazsákoknál az öntapadó ragasztógyűrű segítségével magát a zacskót ragasztjuk fel a hasra

A két részesnél az öntapadó rész az alaplapon van ami több napig maradhat a bőrön . Ehhez csatlakoztatható karimás zárószerkezettel a zacskó ami szükség szerint cserélhető.

Mind az egyrészes mind a kétrészes sztómazsákokon belül vannak zárt és leereszthető típusúak.

Sztómazsák cseréjének menete

1.Eszközök előkészítése:

 • új sztómazsák
 • olló
 • papírvatta, géz (vizes és száraz is)
 • sablon
 • szükséges bőrápolók
 • tükör

2. Kézmosás

3. A használt zsákot óvatosan vegyük le, tartalmát ürítsük a WC-be, magát a zsákot tegyük

zacskóba és úgy dobjuk a szemétbe.

4.A sztómát és a környékét is tiszta langyos vízzel tisztítsuk meg. Kerüljük a szappan vagy

bármi olyan anyag használatát ami bőrirritációt okozhat.

5. Töröljük a sztómát és környékét tökéletesen szárazra.

6. Vágjuk méretre a sztómazsák nyílását a sablon segítségével

7. Ha azt tapasztalja, hogy a sztómazsák nagyon össze van tapadva, fújjon bele egy kevés levegőt

8. Távolítsuk el a védőpapírt a zsákról és alulról felfelé kezdjük el felragasztani.

9. Simítsuk le a széleken az öntapadós részt, hogy a redőkben is jól megtapadjon. A kéz melege megnöveli a zacskó bőrhöz való tapadását. Győződjön meg hogy mindenütt zár-e a sztómazsák.

10. Kézmosás

Az üríthető zsákokat klippel vagy kapoccsal zárhatjuk le újra. A klipp esetén vegye le a védőpapírt az öntapadós részéről. Helyezze a klippet a sztómazsák alsó végétől kb. fél cm-re. Csavarja fel a zsák végét a klippre, olyan szorosan ahogy csak tudja. Hajlítsa vissza a klipp két végét, úgy hogy középen találkozzanak. A kapocs esetén a két szár összenyomása után kattanás jelzi a megfelelő zárást.

Jó tudni!

 • A műanyag zacskó alatt könnyen megizzad a bőr, ha erre hajlamos érdemes olyan terméket választania amelynek a hasfallal érintkező oldalát puha, nedvszívó lap borítja.
 • A bélgázok okozta kellemetlenségek elkerülésére viseljen beépített szénszűrővel ellátott zacskót.
 • A hason lévő egyenetlenségeket, redőket kiegyenlíthetjük pasztával, ez elősegíti a jobb tapadást.
 • Annak érdekében, hogy a zsákok szűrőképességét megóvja, ne tárolja erős illóolajok (pl.: parfüm) közelében.
 • Csak a gyártó által előírt bőrvédő krémeket, pasztákat és ragasztókat használjuk!
 • Irritáció megelőzésére használjon bőrvédő filmet vagy bőrvédő lapot.
 • Az irrigálás egy olyan módszer, ami lehetővé teszi a colostomával élőknek a székletürítés feletti kontroll visszaszerzését. A gyakorlatban ez a sztómán keresztül adott beöntést jelenti egy speciális készülékkel. A beöntések között nincs székletürítés, így elegendő a sztómasapka vagy sztómazáró dugó használata. Az irrigálást a kórházban lehet megtanulni, de előtte kérje ki kezelőorvosa véleményét, hogy az ön esetében alkalmazható-e.
 • Erős, fűszeres ételek fogyasztása is okozhat irritációt a sztómán!
 • A sztómaviselők száma Magyarországon kb. 12000, érdekvédelmükre országszerte társadalmi egyesületek alakultak ILCO klub néven. Ha teheti, keresse fel őket, sokat segíthetnek egymásnak!

A colostoma szövődményei

 • Bőrgyulladás, legfontosabb a megelőzés! Oka lehe ta széklet maró hatása, bőrizgató ételek és gyógyszerek fogyasztása. Allergia esetén termékváltás. Széklet okozta felmaródás esetén figyelni, hogy minél kisebb felületen érintkezzen a bőrrel a széklet. Mindenképpen forduljon a sztomás nővérhez is tanácsért!
 • Sztóma elszíneződése, egyre sötétebb színűvé válik
 • Váladékozó sipolyjáratok
 • Vérzés, általában a felületes vérzés nem jelent azonnali ellátást, magától rendeződik.
 • Óvatosan kell a vizenyős, érzékeny sztómát tisztítani. A szűnni nem akaró, ismétlődő vagy nagyobb mennyiségű vérzés esetén haladéktalanul keresse fel orvosát!
 • A bélszájadék beszűkülése
 • A bélszájadék visszasüllyedése
 • Bélelőesés (prolapsus)
 • Hasfali sérv
 • Bélátfúródás
 • Bélelzáródás

Az esedékes negyedévenkénti kontrollokon (a fentiek gyanúja esetén azonnal)

keresse fel orvosát vagy a sztómás nővért!

Életmódbeli tanácsok

Táplálkozás: alapszabály, hogy az étrend legyen változatos és étkezzünk rendszeresen, naponta 5x-6x a többször keveset elv szerint. Ezzel elérhető, hogy a széklet is várhatóan mindig ugyanakkor ürül. Általában a műtétet követő 2. hónap végére visszaáll a régi emésztési rend, és általában kiderül, hogy ugyanazt eheti, mint a műtét előtt. A már kipróbált és panaszt nem okozó ételek megszorítás nélkül fogyaszthatók. A diétában nagy egyéni eltérés lehet. Ezeket figyelni és értékelni kell (pl.: az ételek egyéni áthaladási idejét), hogy egy személyre szabott diétát lehessen összeállítani.

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, hogy megrövidült a tápcsatorna, emiatt rosszabb a felszívódás, ezért jól bevált módszer, ha az étkezést a darabos ételekkel kezdik és a végére hagyják a folyadékot. Kerülje az apró magvas gyümölcsöket, a durva rostokat, pl.: a narancs, szőlő...stb.

Hasmenés esetén: ügyeljen a folyadékpótlásra, egyen sárgarépát, almát, kekszet, szénsavmentes ásványvizet igyon. Gyógyszeres kezeléshez csak akkor folyamodjunk, ha a diéta nem segít és az orvos javasolja.

Amennyiben a hasmenés nem múlik el, orvoshoz kell fordulni. Ameddig a hasmenés tart ajánlatos nyitott zacskót használni, így a bőrt megkímélhetjük a híg széklettől, a felmaródástól, amit a gyakori zsákcsere okozhat.

Székrekedés esetén: hangsúly a rostokon, a folyadékon és a mozgáson van. Az egyoldalú táplálkozás, fehér kenyér, sok tésztafélék fogyasztása hajlamosít a székrekedésre. A csokoládé, kakaó, banán, dió, igen lassan emésztődnek, ezért ezek fogyasztását ilyen esetekben kerüljük. Egyen több gyümölcsöt, fogyasszon sok folyadékot. Mozogjon rendszeresen, ugyanis a testmozgás és a torna reflexesen elősegíti a bélmozgást.. Ha nem múlik a székrekedés, kérjen tanácsot, orvosától vagy a sztómás nővértől a komolyabb szövődmények elkerülése érdekében.

Bélgáz: Az emésztés során keletkező gázok a felhelyezett zsákba kerülnek. A bélgázok hangos távozása és a szag okozta kellemetlenségek, illetve a zacskó felfúvódása okoz nagy gondot a viselőjének.

A szagok elleni védelemre az egyrészes zacskóban beépített szénszűrő van. Ez megakadályozza a zacskó felfújódását is. Segít az orvosi széntabletta és a diéta is a megelőzésben.

Szagképző anyagok: tejtermékek, tojás, sajtfélék, hüvelyes termékek, szója, káposzta, spárga, gombák, csonthéjas gyümölcsök, fűszerek, fokhagyma, alkohol, kávé, szénsavas italok, füstölt húsok, hal. Ezek mérsékelt mennyiségben fogyaszthatók.

A gázképződés ellen hatnak: joghurt, áfonyalé, friss petrezselyem, ribizli. Egyen lassan, nyugodt környezetben, mert a gázok nagy része a lenyelt levegő következménye.

Visszatérni a mindennapi életbe nem egyszerű feladat a sztómával élőknek, de ha tudatosan megpróbálnak aktívak maradni és nem elszigetelődni, rájönnek, hogy nem lehetetlenség. Jól megválasztott ruházat alatt a zacskó nem látható, rendszerint ugyanazokat a ruhákat lehet viselni, mint műtét előtt. Javaslat, hogy a derékon a ruha inkább gumírozott legyen, ne övet használjon.

Zacskóval, illetve sztómazáró dugóval ugyanúgy lehet mosakodni, vagy zuhanyozni, mint azelőtt. Maga a sztóma nem akadályozza a testmozgást, úszni is lehet mind a természetes vizekben, mind az uszodában. A nehéz fizikai igénybevételt viszont kerülni kell, mert hajlamosít sérv kialakulására.

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy sztómával nem lehet szexuális életet élni. Fontos, hogy a sztómájával és a szexuális érintkezéssel kapcsolatos problémáit megbeszélje partnerével. Általában miután ez megtörtént kiderül, hogy a partner már elfogadta, csak arra vár, hogy ön is elfelejtkezzék róla, és rájöjjön hogy éppen olyan szexuális életet élhet, mint a műtét előtt. Kolosztómások együttlét előtt a zacskót záródugóra vagy sztómasapkára cserélhetik.