Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Csecsemőkori hányás, bukás

Az egészséges újszülött és csecsemő táplálásában normális állapot, amikor étkezések, szoptatás után büfiztetésnél bukik egy keveset. Ha a csecsemő testsúlya normális ütemben gyarapszik aggodalomra semmi okunk. Ilyenkor általában azért jelentkezik a bukás, mert túl mohón szopott a pici, vagy túl sokat evet, esetleg szoptatás közben levegőt nyelt.

Mit tehetünk, hogy minél kevesebbet bukjon a csecsemő?

A szoptatáshoz, etetéshez mindig készüljünk elő. Tegyünk magunk mellé a szükséges eszközöket. Nyugodt környezet kialakítása is nagyon fontos és a kényelmes testhelyzet megtalálása a gyermekünk és a magunk számára is.

Túl mohón evő csecsemő esetében a szoptatást szakítsuk meg, majd büfiztetés után folytassuk. Azok a csecsemők, akik addig tömik a pocakjukat, ameddig csak engedjük nekik, megoldás lehet, ha a szoptatási időt 5-10 percre lecsökkentjük. Így megakadályozhatjuk, hogy túl egye magát.

Ha cumisüvegből etetjük a gyermekünket, etetés előtt ne rázzuk fel, mert levegős maradhat. Ügyeljünk arra is, amikor a cumit a pici szájába helyezzük, a cumi ne tartalmazzon levegőt, hanem rögtön a tápszer mennyen a szájába.

Etetés után, soha ne mulasszuk el a „büfiztetést”. Terítsünk vállunkra textilpelenkát és a gyermeket függőleges helyzetben tartva, hátát simogatva, kissé paskolva elősegíthetjük a bent ragadt levegő távozását. Ha kisseb mennyiségű táplálék is távozik, az normális, aggodalomra semmi ok.

Szoptatás után a csecsemőt ne hanyatt fektetve tegyük vissza a kiságyába, hanem a felsőtestét kissé megemelve , vagy oldalt fekvésben, hátát kitámasztva helyezzük el. A mozgatástól, játéktól ilyenkor tartózkodjunk, hagyjuk, hogy a pici tele pocakja megnyugodjon és elkezdje az emésztést. A tisztába tevést is etetés előtt végezzük el.

Hányás

Vannak csecsemők, akik etetés után 1-2 órával nagyobb mennyiséget hánynak ki.

Hányásról akkor beszélünk, amikor nagyobb mennyiségű gyomortartalom ürül ki a szájon, esetleg az orrnyílásokon. Ez a gyomortartalom már savanykás szagú, sűrűbb állagú, túrós, mivel a gyomorban már beindult az emésztés. Abban az esetben, ha a hányás, csak kifolyik a szájból valószínű, nincs nagy baj. Idegesebb, nyugtalanabb babákra jellemző.

Akkor, amikor a hányás minden bevezetés nélkül (sírás, nyugtalanság) lökésszerűen, sugárban hagyja el a pici száját, akár naponta többször is, emelkedő súlygörbe mellett is keressük fel gyermekorvosunkat, aki nagy valószínűséggel gasztroenterológus szakorvosi kivizsgálást fog javasolni.

Különböző betegségek tünete lehet a nagymennyiségű sugárhányás. Meg kell említenünk a reflux betegséget (gyomor tartalom nyelőcsőbe való visszaáramlása a nyitott gyomorszáj miatt). Ennek a betegségnek, a legjellegzetesebb tünetei közé tartozik, hogy a pici a cumis üveg vagy anyamell látására síróssá válik, nem akar enni. Evés közben hörgő hangokat ad ki, köhög. Súlygyarapodása kisütemű. Etetések után nagymennyiségű gyomortartalom áramlik vissza a gyomrából.

Forduljunk szakorvoshoz, aki alapos vizsgálatokkal meg tudja állapítani a hányások okát.

Ne várjuk meg, amíg a súlygyarapodása gyermekünknek megáll, vagy visszaesik. Figyeljük meg a hányások mennyiségét, állagát, időpontját. Tartalmaz-e valamilyen más anyagot (vér) a bevitt táplálékon kívül. Társul-e hozzá hasmenés, bőrkiütés (allergia esetén) vagy egyéb rendellenesség.

Ezeket az adatokat jegyezzük fel, hogy az orvos munkáját megkönnyítsük a vizsgálatok alatt.