Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Hányinger, hányás

A hányinger, hányás nem önálló betegség, hanem sokféle betegségnek a közös tünete.

Leggyakrabban a gyomor-bélrendszer heveny fertőzései miatt alakul ki.

A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok.

A hányás fogalma

A gyomortartalom hírtelen, görcsös visszaáramlása és szájon át történő kiürülése, melyet gyakran hányinger előz meg.

Hányás okai

Lehet bármilyen eredetű súlyos fertőzés, ételmérgezés, napszúrás, gyógyszermelléhatás, mérgezés, terhesség, gyomor- nyelőcső betegségek, akut hasi kórképek, okozhatja érzelmi megterhelés és kiválthatja a belső fül egyensúlyozó tevékenységének zavara (Meniére-szindróma).

Az egyszerűbb okokból létrejött hányás nem komoly és rendszerint magától elmúlik. A csecsemőket, kisgyermekeket és idősembereket azonban a kiszáradás veszélyezteti.

Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el, tehát a bevitt folyadék mennyisége kevesebb, mint az ürítetté.

A legveszélyesebb, ha a hányás hasmenéssel, lázzal társul, mert ebben az esetben nagyon nagy a folyadékvesztés veszélye.

A kiszáradás jelei: karikás szemek, száraz ajkak, száraz nyelv, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Súlyos jel, ha nem vagy alig pisil a gyermek, illetve a kifejezett bágyadtság, aluszékonyság.

Ápolási teendők hányás esetén

Folyadékháztartás figyelése: Figyeljük a hányás mennyiségét. Főleg gyermekek és idősemberek esetében legyünk nagyon körültekintőek.

A folyadékpótlást kis kortyokban, apránként végezzük, és pontosan jegyezzük fel a bevitt mennyiséget. Vigyázzunk, hogy a gyomrot ne terheljük meg egyszerre sok folyadékkal, mert az újból hányást eredményezhet. A bevitt folyadék lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy gyümölcslé legyen.

Óvakodjunk a tej, kávé, alkohol fogyasztásától.

Ionpótlás: Nem csak az elvesztett vizet, hanem az ionokat is pótolni kell. Legjobbak az úgynevezett izotóniás italok, de lehet enyhén cukrozott, leheletnyit sózott teát is itatni. Kaphatók a különféle hiányállapotok pótlására szolgáló szerek is (pl. Normolyt por, orális dehidráló folyadék), azonban néha csak infúzióval lehet elvesztett folyadékot pótolni.

Étrendi változtatások: A hányás idején elég, ha csak a folyadék fogyasztást forszírozzuk.

Miután elmúlt a hányinger, hányás, óvatosan, fokozatosan álljunk vissza a normális étkezésre. Először diétázzunk, könnyű ételeket vegyünk magunkhoz többszöri, kis adagokkal. Legjobb a sósvízben főtt burgonya, háztartási keksz, alma, répa. Kerüljük a nehezen emészthető ételeket és egyszerre ne együnk sokat, mert állapotunk visszaeshet.

Test tisztántartása: Ha gyomortartalom érte a ruhánkat, vegyük le és áztassuk mosószeres vízbe.

Gyermekünket öltöztessük át, arcát, száját nedves törülközővel töröljük át. Szánkat öblítsük ki, ne nyeljük le az öblítő folyadékot. A további hányás esetlegessége miatt a hosszú hajúak, hajukat fogják hátra, gyermekek elé előkét helyezzünk a ruházat további védésére.

Ágyban fekvő beteg elé gumilepedőt tehetünk, amely megvédi a szennyeződéstől.

Hogyan segédkezhetünk hányás közben?

  • Gyermek és idős ember vagy alkoholos állapotban lévő személy segítséget igényelhet rosszulléte alatt.
  • Ilyenkor helyezzünk egy felfogó edényt vagy vesetálat a közelünkbe, hogy hányás esetén az érintett személy a váladékát ebbe tudja üríteni. Próbáljunk úgy helyezkedni, hogy a beteg mögé kerüljünk, és homlokát támasztva döntsük felsőtestét a felfogó edény fölé.
  • Ne álljunk szembe, mert mi is hányadékkal szennyeződhetünk.
  • A gyomortartalom kiürülése után az edényt a toalettbe öntsük ki, és alaposan mossuk ki mosószeres melegvízzel.

ˇ Ha az ürített hányadék vért tartalmaz, tegyük el a mintát, hogy orvos is láthassa.

  • A hányás is, mint minden más váladék, fertőzőnek tekintendő, ezért mi magunk is mossunk alaposan kezet a segédkezés befejeztével.
  • Ágyhoz kötött beteget mindig a jobb oldalára (ha az nem sérült) fordítsuk, és feje alá helyezzünk gumilepedőt. Hányás idején fejét kicsit hajtsuk a föld felé, így a váladékot könnyebben ki tudja üríteni.
  • Gyermeket próbáljuk felvilágosítani, hogyha érzi a hányingert, jelezzen, hogy meg tudjuk tenni a következő lépéseket. Segíthet, ha arcát hideg vizes kendővel letörölgetjük, vagy ha friss levegőn mély légvételeket vetetünk vele.

Milyen gyógyszereket alkalmazhatunk hányinger, hányás esetén?

  • Gyermeknek hányás esetén ne adjunk gyógyszert, amíg orvos nem látta, mert súlyos betegség tüneteit elfedheti.
  • Vény nélkül kapható gyógyszerek a Daedalon tabletta és végbélkúp, a Daedalon végbélkúp gyermekeknek és a B6 vitamin.
  • A tablettát akkor alkalmazzuk, ha még csak a hányinger jelentkezett. Hányás esetén a tablettának már nincs hatása, mivel kiürül a gyomortartalommal együtt, ilyenkor végbélkúp használata javasolt.
  • Azoknál a személyeknél, akiknél a hányás utazás alkalmával jelentkezik (autó, autóbusz, repülő, hajó),
  • az elindulás előtt fél, egy órával vetessünk be gyógyszert, így kivédhetőek az utazás okozta rosszullétek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Sugárhányás esetén, mert felmerül az agynyomás fokódás lehetősége.
  • Abban az esetben, ha a folyadékot nem tudunk bevinni az érintett személy szervezetébe, mert azonnali hányingert, hányást vált ki.
  • Ha a hányáshoz láz, kiütés és hasmenés is társul, mert ilyenkor fokozottan jelentkezik a kiszáradás veszélye.
  • Ha az ürített váladék vért tartalmaz.
  • Alkoholos állapotban lévő személy vagy gyógyszermérgezés gyanúja áll fent és a beteg az eszméletét veszti.
  • Minden esetben, amikor a betegség elhúzódik, és nem javul!
  • Az orvosnak mondjuk el, hogy észrevettünk-e valami szokatlant az ürítés közben ( színe, tartalma, ürítés sugara), mutassuk meg a feljegyzett, bevitt folyadék mennyiségeket és az ürítések számát, valamint azt, hogy adtunk-e a betegnek hányáscsillapító gyógyszert.