Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Nyelvgyulladás-Glossitis

Gyermek és felnőtt korban egyaránt előforduló betegség

A betegséget okozhatja égési vagy mechanikus sérülés, irritáció (alkohol, nikotin, erős fűszerek), vashiányos anaemia, B vitamin hiány, bőrbetegségek, cukorbetegség, szifilisz vagy akár pszichés zavarok is.

Milyen tüneteket okoz?

A nyelv felszíne sima, sötétvörös, érzékeny és fájdalmas.

A tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz, mert a fertőzés mellett nagyon komoly betegségek kísérő tünete lehet.

Milyen ápolási teendőket igényel

A nyelv duzzanata, érzékenysége és esetleges fájdalmassága miatt az étkezés és folyadék felvétel okozhatja a legnagyobb problémát. A legjobb, ebben az esetben kerülni a szilád, erősen sózott, fűszerezett ételeket. Pépesített ételek, joghurtok, levesek fogyasztása ajánlott.

Kerülni kell az alkohol fogyasztását, és a dohányzást.

A folyadékbevitelre kell nagyon oda figyelnünk. A csökkent fogyatékfelvétel akár kiszáradáshoz is vezethet, gyermekek és idős emberek veszélyeztetettebbek.

A kiszáradás tünetei: bágyadtság, aluszékonyság, a bőr tapintata megváltozik, kevés vagy nincs ürített vizelet.

A fogyasztott folyadék legyen hűvös, maró adalékot ne tartalmazzon. Legjobb a szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, gyümölcs-zöldséglevek, tej vagy kakaó fogyasztása.

Gyermekeket kortyonként szívószállal vagy kiskanállal itassunk minden 5-10 percben.

Az ásványanyag bevitelre is fordítsunk figyelmet. Az elektrolit háztartás szinten tartása érdekében a gyógyszertárakban kapható a Normolyt por, melyet folyadékkal hígítva kell fogyasztani a mellékelt tájékoztató szerinti mennyiségben. Gyors segítséget nyújthat, ha enyhén sózott, cukrozott vizet iszunk, vagy itatunk a beteg hozzátartozónkkal.

A fájdalom enyhítésére szedjünk az orvos által javasolt fájdalomcsillapító gyógyszert, gyermekek esetében oldat formájában is kapható, ezt jobban elfogadják.

A száj-higiénia nagy odafigyelést igényel a betegség ideje alatt, és utána is.

A nyelvgyulladás alatt helyileg öblögetéssel javíthatunk a nyelv állapotán, használhatunk gyógyszertárban beszerezhető szájfertőtlenítőt, amit hígítva öblögetésre használjunk.

A gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk. A kamillavirág mellett számos gyulladáscsökkentő és magas antibiotikum tartalmú gyógynövény van, de amennyit használnak, ugyan annyit árthatnak is, ha nem a megfelelő gyógynövényt választjuk. Kérjük ki gyógynövényszakértő segítségét.

A fogkefénket rendszeresen cseréljük. Naponta 2-3 alkalommal alaposan tisztítsuk meg fogainkat és nyelvünket a lerakódott lepedéktől.

Ha tüneteink nem szűnnek, házi orvosunkkal konzultáljunk.

Az orvosi vizsgálatok után az orvos által előírt, a kiváltó ok és tüneti terápia szigorú betartása kötelező.

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • Mint már fent említettük a betegséget több minden okozhatja, sok betegségnek lehet a kísérő tünete.
  • A nyelvgyulladást kezelhetjük házilag is eredményesen, de érdemes a kiváltó okokat kideríteni vizsgálatokkal ( Labor: vizelet, vér; fizikális vizsgálat) és azokat is kezelni.
  • Már gyermekkorban el kell kezdeni a helyes életmódra nevelést.
  • A megfelelő vitaminban és rostban gazdag étkezés a vitaminhiányos betegségek kialakulását csökkenti.
  • Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, cukros üdítők helyett fogyasszunk frissen csavart gyümölcs- és

zöldséglevet.

  • A helyes életmód sok mozgással, és zsírban szegény táplálkozás csökkenti a cukorbetegség kialakulását.
  • A gyermeket ne édességgel jutalmazzuk.
  • A száj-és fogápolás, testi higiénia csökkenti a fertőzéses megbetegedések kockázatát. Tanítsuk meg a gyermekünket a helyes fogápolásra, kellő időt fordítsunk fogaink napi tisztítására.