Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Stomatitis aphtosa (Afta)

Mi is az a stomatitis aphtosa?

A szájnyálkahártya gyulladásos, fekélyképződéssel járó vírus okozta betegsége.

Az egyik legfájdalmasabb gyermek- főleg kisded kori fertőző betegség, de felnőtteken is előfordul, főleg télen és tavasszal a vitaminhiányos időszakokban. Az immunhiányos állapoton kívül oka lehet vashiány, folsavhiány, B12 vitamin hiány, étel túlérzékenység, gyógyszer mellékhatás és a rossz fogkefe használata is.

Rendszerint a higiénés szabályok nem kellő betartása miatt alakul ki.

Gyermekeknél általában valamilyen piszkos tárgy szájba vétele okozza.

Milyen tüneteket okoz?

Magas lázzal, étvágytalansággal, evési képtelenséggel jár. Az első tünetek megjelenése után 2-3 nappal az egész szájüregben számos kerek hólyag jelenik meg a nyálkahártyán, ezek nagyon fájdalmasak. Az egész nyálkahártya megduzzad, és vérzékennyé válhat. A gyermek nyála folyik, mert a fájdalom miatt nem képes lenyelni. Táplálékot, folyadékot nem akar elfogadni.

Ez az állapot kb. 3 nap-1 hétig tart, de a teljes gyógyulásig legalább 1-2 hétnek kell eltelnie.

Felnőttkorban általában egy vagy több lencsényi elváltozás keletkezik, ami fájdalmas, de lázzal nem jár.

Hagyományos kezelési tanácsok

A fájdalomcsillapítás: recept nélkül kapható fájdalomcsillapító készítmények.

A fertőtlenítésre használhatunk öblögetőket, ezekkel naponta többször gargalizáljunk.

Több vizsgálat bizonyította, hogy a nátrium-lauryl-szulfát, mely számos fogrémnek összetevője, potenciális forrása az aphtás megbetegedésnek. Ezeknek a fogkrémeknek a kerülésével csökkenthető az előfordulás esélye.

A vitaminok is nagy szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Érdemes említést tennünk a B- vitamin ( B 1; B 2;és a B 6; vitaminok ) és a vashiány szerepéről. Labor vizsgálattal diagnosztizálhatóak.

Gyógynövények és illóolajok alkalmazása: az aloe vera, a kamilla, echinacea-oldat, mirrhatinktúra. Ezekből pár cseppet oldjunk fel egy pohár vízben és naponta négyszer, ötször öblögessünk pár percig. Szájnyálkahártya nyugtató és antibiotikus hatással is bírnak.

Az immunrendszer erősítésére szolgáló homeopátiás készítmények is nagyon hatásosak lehetnek, gyorsítják a betegség lefolyását.

Gyermekeknél milyen oldatokat, szereket használhatunk?

Nagyobb gyermekeknél kamillás, zsályás öblögetés hatásos lehet. Fertőtlenítő oldatos ecsetelést

Glycosept is alkalmazhatunk.

Segíteni szokott a Borax glicerines Glycerinum Boraxatum ecsetelés is amit újszülött korban szájpenész kezelésére használunk.

A homeopátiás készítményeket is kipróbálhatjuk, kérjük a gyógyszerész segítségét.

A lázcsillapító a már jól bevált gyógyszer legyen. Lásd: lázas beteg ápolása

Folyadékbevitel

Fokozottan ügyeljünk a folyadék bevitelre. Ne erőltessük a táplálkozást szilárd ételekkel, próbálkozzunk sima, pépes táplálékkal (joghurt, kefir, húsleves, főzelékek)

Ha nem eszik a gyermek, nem kell megijednünk, mert komoly problémát nem fog okozni.

Ha azonban kevés folyadékot vesz magához, akkor a folyadékháztartása felborulhat és akár kórházi kezelés, infúziós terápia is szükségessé válhat.

Kis adagokban itassuk a gyermeket, a cumisüveget kerüljük, ha mégis ezt választjuk, akkor minden alkalom után főzzük ki a cumit, hogy a további fertőzést megakadályozzuk. A gyermekek általában kedvelni szokták a szívószállal való ivást, ezzel próbálkozhatunk vagy kiskanállal is adhatjuk nekik a folyadékot.

A folyadék legyen hűvös, citromlevet ne tartalmazzon. A legjobb a sima forrázott világos gyermektea kevés cukorral, vagy tej, kakaó fogyasztása.

Ha jelentősen csökkenne a folyadékbevitel, keveset pisil a gyermek, vagy száraz a pelenkája, ki van száradva a nyálkahártyája, megváltozik a bőr tapintása, bágyadttá válik, forduljunk azonnal orvoshoz.

Ápolási teendők

 • A gyermeknek fokozott a nyálfolyása. A nyál fertőzött, ezért felfogására mindig tiszta szalvétát alkalmazzunk.
 • Az evőeszközöket, amik a szájával érintkeznek minden használat után fertőtlenítsük és főzzük ki legalább 10 percig.
 • Pontosan mérjük a bevitt folyadék mennyiséget.
 • Lázas gyermek esetében idejében kezdjük el a lázcsillapítást.
 • Kérjük a gyermek együttműködését, magyarázzuk el a betegség lényegét, a gyógyítás menetét és azt, hogy miért alakult ki. Az előírt terápiát végezzük rendszeresen, mert ellenkező esetben a betegség elhúzódhat és súlyos szövődmények is kialakulhatnak.
 • A gyermek ilyenkor nyűgös, sírós, elesettebb, jelenlétünkkel és szeretetünkkel támogassuk és segítsük a gyógyulásában.

Megelőzés

 • Akinek volt már aphtája vagy a családjában előfordult, az tudja, hogy mennyi kellemetlenséggel és fájdalommal jár ez a betegség.
 • A higiénés szabályok betartásával csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.
 • A gyermeknek kiskorától magyarázzuk el, hogy étkezések előtt és házi állatok simogatása után kezet kell mosnia.
 • A gyümölcsöt, zöldséget is alaposan mossuk és többszörös öblítés után fogyasszuk.
 • A fogkeféinket rendszeres időközönként cseréljük ki.
 • A gyermeket tanítsuk a helyes fog és szájápolásra.
 • A cumikat és cumis üvegeket használat után fertőtlenítsük és főzzük ki főleg újszülött korban, mert ebben a korban még nagyobb a fertőzés veszélye.
 • Szoptatás előtt fertőtlenítő lemosással fertőtlenítsük a melleket és csak ez után kezdjük el az etetést.
 • Ne igyunk, együnk mások után.
 • A betegség lezajlása után a fertőzött területtel érintkező eszközöktől ( cumi, cumisüveg, rágóka, fogkefe, rúzs ) váljunk meg és szerezzünk be újakat.

Teljes védelmet természetesen nem lehet biztosítani, de az előfordulás esélyét csökkenteni tudjuk.