Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Szájzugi berepedések

A fertőzéses szájbetegségek közé soroljuk a szájzugi kipállást (perleche, angulus infectiosus oris ) is.

Egy vagy kétoldali berepedés, gyulladás, nedvedzés keletkezik, néha fájdalommal, kellemetlenséggel, pörkképződéssel kísérve.

Okozhatja

  • B2és B6 vitaminhiány
  • vashiány,
  • nem megfelelő szájhigiénia,
  • rossz fogak,
  • műfogsor viselése.
  • cukorbetegség,
  • immunhiányos állapotok.

A kórokozó leggyakrabban bőrgomba és baktérium.

Gyermekeknél túlzott édesség fogyasztása, idősebbeknél az úgynevezett lemondó-ránc erősödésével gyakrabban jelentkezhet.

Hogyan enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket?

A fokozott szájhigiénia, gyakori fogmosás, szájöblögetés megakadályozza a fertőzés továbbterjedését és elősegíti a gyógyulást. Szájöblögetésre használhatunk gyógyszertárakban beszerezhető fertőtlenítő szájöblögetőt, vagy otthonunkban is előállíthatjuk azt, illóolajok segítségével (pl.: fahéj ), ebben az esetben kérjük ki gyógynövényszakértő véleményét.

A fogmosáshoz mindenki a számára legmegfelelőbb fogkefét és fogkrémet használja. A fogkeféket rendszeresen cserélni kell, mert a hosszan használt fogkefe nem csak nem tisztít megfelelően, de fertőzés forrása is lehet. Másnak a fogkeféjét ne használjuk, még családon belül se.

A betegség lezajlása után cseréljük ki fogkefénket.

Műfogsort viselők naponta alaposan tisztítsák meg műfogsorukat. Használjanak speciális műfogsortisztító tablettákat, oldatokat.

Rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzésekkel megakadályozhatjuk a rossz fogak kialakulását.

Étkezések után, ha szükséges, használjunk fogselymet vagy fogpiszkáló pálcikát az ételmaradékok még alaposabb eltávolításához.

Milyen szerepük van a vitaminoknak és az étkezésnek a betegség kialakulása és gyógyulása szempontjából?

A vitaminok és ásványi anyagok elsődleges forrása a táplálék. Pótlásra csak hiányosan összeállított étrend vagy megnövekedett igények esetén lehet szükség. A tudatosan kialakított egészséges táplálkozással javíthatjuk erőnlétünket, elősegíthetjük a gyógyulásunkat, illetve a betegségek kialakulását megnehezíthetjük.

B vitamin és vashiány is okozhat szájzugi berepedéseket, ez esetben azonban más tünetek is társulnak a betegséghez. Ilyenek a köröm töredezése és ellapulása, bőr szárassága, haj töredezése és hullása.

Ha a szájzugi berepedezések mellett észleljük ezeket a tüneteket, forduljunk orvoshoz, aki labor vizsgálatokat rendelhet el a panaszok okának kiderítése érdekében.

A hiányállapotok súlyos ok nélkül kialakulhatnak növekedésben lévő szervezet, terhesség alatt is.

Fontos, hogy táplálkozásunkat úgy állítsuk össze, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk nyersen, párolva vagy főzelék formájában.

Gyermekeknél nem csak a szájzugi berepedezések, hanem cukorbetegség, elhízottság, fogszuvasodás is kialakulhat a túlzott édesség fogyasztás miatt. Ha még is az édesség mellett döntünk (pl. jutalmazás esetén ) akkor cukor mentes nyalókát, cukrot, rágógumit vegyünk.

Desszertnek, ne habos süteményt, hanem gyümölcssalátát adjunk (díszítésnek használhatunk diétás tejszínhabot) a gyermeknek.

Magas vastartalmú növényi élelmiszer a paraj, sóska, ribiszke, retek, mák, száraz bab és lencse. Vérszegénység esetén ezeket részesítsük előnyben.