Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Széklet

A táplálék emésztése és a tápanyagok felszívódása után a bélben visszamaradt salakanyag a széklet. A normális széklet emészthetetlen táplálék maradványokat, hámsejteket, emésztőnedveket, vizet, baktériumokat tartalmaz.

Székletürítések gyakorisága anyatejjel táplált csecsemőnél 1-5 -ször , kisgyermek, iskolás és felnőtt 1-2 - szer naponta.

Ha eddigi székelési ritmusa megváltozik (pl.: hasmenés, székrekedés váltakozva, gyakori hasmenés, fájdalmas székletürítés) forduljon orvoshoz !

A széklet állaga

Lehet híg, vizes, formált, bogyószerű, csecsemőkorban lágy, kenőcsös.

Gyakori híg székletürítés a hasmenés (diarrhoea).

Ritkán, esetleg több naponta ürülő, kemény, nehezen üríthető székletet nevezzük székrekedés-nek (szorulás, obstipáció)

A széklet mennyisége függ az elfogyasztott táplálék mennyiségétől és összetételétől. Sok rostot tartalmazó étrend esetén több, folyékony, pépes étrend esetén kevesebb a széklet mennyisége. Éhezés esetén értelemszerűen csökken. Bizonyos betegségekben pl.: mucoviscidózis-ban, zsíremésztési zavarokban kifejezetten nagymennyiségű.

A széklet barnás színét az epefesték anyagcsere terméke adja.

Anyatejes csecsemő széklete aranysárga, esetleg zöldes, nyálkás is lehet (pszeudodiszpepszia). A zöldes, nyálkás híg széklet anyatejjel táplált csecsemőknél akkor nem kóros, ha a baba egyébként jól fejlődik, kedélye is jó. Ilyen esetben alkati sajátosságról van szó és anyatejes álhasmenésnek nevezzük.

Ha epeút elzáródás során nem kerül a bélbe epefesték, a széklet világos, agyagszerű. Fekete a széklet, ha emésztett vért tartalmaz. A piros vér a bél alsó szakaszából (vastagbélből, végbélből) származik.

Véres széklet okát minden esetben ki kell deríteni. Ha ilyet észlel, forduljon orvoshoz!

A zsírszéklet szürkés-sárga színű.

Az étrend is befolyásolja a széklet színét. Zöld a széklet spenót adása után, máj, véres hurka evése után és vas tartalmú gyógyszerek szedését követően sötét vagy fekete.

A széklet szaga

Fehérjék emésztési zavara esetén rothadásos szagú, bűzös a széklet.

Zsírok felszívódási zavara esetén a széklet bűzös nagy mennyiségű.

Szénhidrátok, cukrok emésztési rendellenessége következtében erősen savanyú szagú.

Az elfogyasztott ételek is befolyásolják a széklet szagát.

Széklet kóros összetevői

Emésztetlen ételmaradék lehet a székletben az étel elégtelen főzése vagy nem alapos rágás következtében.

Nyák hasmenéssel fertőzésre utal, normális állagú széklet esetén funkcionális bélbetegség jele.

Piros vér a végbélből vagy vastagbél alsó szakaszából származik. Piros véres hasmenés bélgyulladás jele, ami lehet fertőzéses- vagy ismeretlen eredetű fekélyes bélgyulladás ( Colitis ulcerosa, Crohn- betegség ) jele.

Fekete a széklet az emésztett vértől, ami nyelőcső, gyomor vérzés gyanúját kelti. A híg, bűzös fekete székletet nevezzük szurokszékletnek vagy melaenanak.

Bélgyulladás esetén genny is ürülhet széklettel.

Főleg gyermekek székletében látható bélféreg vagy féreg részlet.

Leggyakoribb a cérnagiliszta. Fél- egy cm hosszú, fehér, cérna vékony férgek, élénken mozognak a széklet felületén.

Az orsóféreg 15-30 cm hosszú, a gilisztához hasonló féreg.

A szalagféreg vagy galandféreg 1-2 cm-es szelvényekből áll. Többnyire csak a szelvények szakadnak le és ezek láthatók a székletben. Féregűző gyógyszer adásával lehet kiirtani a férgeket a bélrendszerből. A ház körüli állatokat is féregteleníteni kell. A gyermeket a gyakori kézmosásra és személyi higiéne betartására, a WC használat utáni alapos kézmosásra meg kell tanítani.